pewnością do tych zwolenników należę i przyznam, że wszystko co z papryką jest dla mnie pyszne. A Wam podoba się pomysł na taką oto potrawkę? Pikantna potrawka paprykowo - pieczarkowa SKŁADNIKI: 4 papryki czerwone (około 800-900g) 500 g pieczarek 1 cebula 500 g kiełbasy śląskiej 1 ząbek czosnku 1 puszka pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 bulionetki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiśmietaną, blendujemy, doprawiamy papryką ostrą oraz pieprzem, pieczarki smażymy na osobnej patelni na maśle z odrobiną oliwy, na złoty kolor, doprawiamy solą, słodką papryką oraz gałką, dodajemy je do pikantnego sosu pomidorowego na patelnię wrzucamy makaron, mieszamy podajemy gorący oprószony świeżo tartym parmezanem:) SMACZNEGO
Luźna KuchniaPrzepis na smaczny obiad - żeberka wieprzowe w lekko pikantnej zalewie. Składniki na 2 porcje: co najmniej 1/2 kg żeberek wieprzowych 1 ząbek czosnku 3 łyżki sosu czosnkowego słodkie chili 2 łyżki ketchupu sól, pieprz Żeberka umyć, osuszyć i przyprawić solą oraz pieprzem. Następnie do mięsa dodać sos czosnkowy słodkie chili, ketchup i posiekany ząbek czosnku. Wszystko ze sobą
UgotowaćSałatka z tuńczykiem w pikantnej zalewie jest naprawdę rewelacyjna. Połączenie rukoli, pomidorów, ogórka, cebuli i tuńczyka. Całość udekorowana ugotowanym jajkiem. Szybka do przygotowania i bardzo smaczna. Przepis dodaje do akcji Sałatka zamiast kanapki! Składniki: 1 puszka tuńczyka (ja użyłam tuńczyka z chili) 3 ugotowane na twardo jajka 100 g rukoli 2 średniej wielkości pomidory malinowe 1/2 cebuli 1 ogórek gruntowy
Ugotowaćłyżki mąki ziemniaczanej, ponadto: 1 papryka żółta, 1 papryka zielona, 1 papryka czerwona, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 8 pomidorów suszonych, świeży koperek, 2 łyżki sosu chili słodko – pikantnego, sól, pieprz do smaku, masło klarowane do smażenia. Przygotowanie: Jeszcze gorące, ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce. Następnie ziemniaki łączy z mąką i jajkiem
Moniki Smakołykiobecną pogodę. Kluczem do sukcesu są dobre, słodkie i soczyste pomarańcze, które w połączeniu ze świeżą miętą, białym octem winnym i oliwą, tworzą przecudowny dressing. Do tego pikantne listeczki rukoli, podprażone orzechy włoskie (pomarańcze i orzechy włoskie to według mnie zawsze udane połączenie) oraz słony ser halloumi - wszystkie smaki w tej sałatce wspaniale się uzupełniają. Ta sałatka smakowała nam bardzo
Chilli Czosnek i Oliwasię sam. Dla mnie popołudnie bez czegoś słodkiego nie istnieje, więc postanowiłam upiec ciasto. Dyniowy chlebek, nieskromnie mówiąc, to cudowna sprawa, jak dla mnie jest po prostu idealny. Lekko pikantny i słodki jednocześnie, wilgotny, oscylujący między puddingiem a ciastem. I do tego jeszcze rozpływające się w ustach kawałki czekolady… Robiłam go po raz pierwszy ale z pewnością nie ostatni
Roślinna - blog wegańskinaprawdę smacznie...Polecam spróbować :) Składniki - 6 jajek ugotowanych na twardo - puszka rozdrobnionego tuńczyka w sosie własnym - 1 malutki korniszon ( może być ogórek konserwowy ) - 1 łyżka majonezu - 1 łyżeczka keczupu ( pikantny lub łagodny w/g gustu) - sol, pieprz Wykonanie Ugotowane i obrane ze skorupki jajka przecinam wzdłuż na połówki, ostrożnie wyjmuję żółtka. Do żółtek dodaję odsączonego z zalewy tuńczyka, łyżkę majonezu, łyżeczkę
Kuchnia z widokiem na ogródmięsa, pikantne z grillowaną cukinią - buraczane burgery. Jestem w 100% mięsożercą, ale czasem lubię spróbować zastąpić czymś mięso. I tak dziś w pełni poświęcam post burakowi. Inspiracją do burgerów był sam burak, który leżał w lodówce już 5 dzień, a ja ciągle otwierając ją zastanawiam się, co też mogę z niego zrobić :) Domowe bułeczki można zrobić z tego przepisu
pink envelopeKlęska urodzaju" i "potrzeba matką wynalazku" zaowocowały zimową zaprawą w postaci kabaczków na bardzo ostro i pikantnie. Do tej pory przepisu tego używałam tylko do ogórków, które biły rekordy popularności pod względem spożywalności. Duża ilość kabaczków zmotywowała mnie aby przygotować je w ten sam sposób, no i sukces. Kabaczki są równie pyszne jak ogórki. Oczywiście zamiast kabaczków można użyć cukinii
Jadło i czytadłoMango lassie to niezwykle orzeźwiający indyjski napój przygotowany na bazie jogurtu i wody z dodatkiem aromatycznych przypraw. Pozycja obowiązkowa w przypadku wizyty w indyjskiej restauracji. Doskonale łagodzi smak pikantnych dań, a także idealnie orzeźwia w upalne dni. Składniki: 1 mango 1 szklanka jogurtu naturalnego 1/2 szklanki wody 1 łyżka miodu szczypta zmielonego kardamonu Przygotowanie: Mango obieramy, usuwamy pestkę, kroimy
Smakowity Blog Kulinarnytrochę przestygnie, możemy nim nadziewać nasze muszle. Sos pomidorowy: 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów w całości lub krojonych 2-3 łyżki octu balsamicznego 1 mała pikantna papryczka lub papryka ostra w proszku garść listków bazylii sól, pieprz, cukier do smaku Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, papryczkę w plasterki i smażymy wszystko na rozgrzanym oleju
Zawsze głodna!Tajska zupa na mleku kokosowym z kurczakiem, pikantna i słodka zarazem, jest jedną z moich ulubionych. Mimo, że od Tajlandii dzielą nas tysiące kilometrów, zupa ta świetnie sprawdza się w chłodne, zimowe wieczory w Polsce. Jednym ze składników tej zupy są pochwiaki - bardzo popularne w kuchni tajskiej grzyby, nazywane też grzybami słomianymi. W Azji kupowane są świeże
W SMAKZima to doskonały czas na przygotowanie wytrawnych tart na kruchym cieście. Jedną z moich ulubionych jest ta z zapieczonym camembertem, wyłożonym na warstwie świeżo zmielonego pieprzu. Pikantną warstwę można przygotować także na inne sposoby. Tym razem zdecydowałem się na pastę z papryczek chilli w oliwie. Tarta dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki (na tartę średnicy
W SMAK