barbecue (sos BBQ)... Słodko - kwaśny, delikatnie pikantny. O rudo - czerwonym kolorze. Na bazie ketchupu, z dodatkiem cebuli i czosnku. Słodki dzięki dodatkowi brązowego cukru. Kwaśny za sprawą soków z cytryny i pomarańczy. Ostry przez dodanie musztardy i pieprzu cayenne. Idealny do potraw z grilla! Polecam! Składniki: 1 szklanka ketchupu; 1/4 szklanki cukru trzcinowego; 1 łyżka soku pomarańczowego; 1 łyżka soku
Gospodyni Miejskasię ładnie połączą. Możemy do tego wykorzystać również mikser lub blender. Sos powinien odstać około 30 minut w temperaturze pokojowej przed podaniem. Domowy sos barbecue – przepis nr 5 Ten pikantny biały sos jest używany praktycznie wyłącznie do grillowanego kurczaka składniki: 1 ½ szklanki majonezu ¼ szklanki wody ¼ szklanki białego octu winnego 1 łyżka czarnego pieprzu 1 łyżka musztardy kreolskiej 1 łyżeczka soli
naRuszciepyszne i sycące danie jednogarnkowe. Zrobione jest z mięsa mielonego w towarzystwie papryki, czerwonej fasoli, kukurydzy, cebuli oraz czosnku. Całość uduszona jest w pikantnym sosie pomidorowym. Chili con carne można podać, tak jak ja z ryżem jak również z plackami tortilla, które wcześniej należy podpiec na patelni. Post Chili con carne pojawił
Marta Gotujerobionych ostatnio pikantnych kebabach zostało mi do zagospodarowania kilka placków tortilli. Zaczęłam się zastanawiać, czy nie można by ich przerobić na nachos, a że dr google potwierdził moją hipotezę, już po kwadransie mogliśmy zajadać się cieplutkimi i chrupiącymi chipsami:) Koniecznie wypróbujcie! Nachos z placków tortilli serwowane z czosnkowym dipem Potrzebne będą: kilka placków tortilli (z jednego wychodzi 8 dużych
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaBurrito to naleśnik z mąki pszennej popularnie zwany tortillą wypełniony sycącym i pikantnym farszem. Składniki : 0,5 kg mięsa mielonego 1 czerwona papryka 2 papryczki chilli lub 3 łyżeczki przecieru z papryczek chilli 2 średnie cebule pół puszki kukurydzy puszka czerwonej fasoli 2 ząbki czosnku 150 ml przecieru pomidorowego oliwa sól, pieprz, zioła prowansalskie Przygotowanie : Mielone podsmażam na oliwie dość
Mechanik w kuchnigrzybobranie w tym roku zaowocowało pięknymi leśnymi grzybami. Wykorzystałam je do serwowanej na obiad karkówki. Grzyby przesmażone z dodatkiem cebulki są bardzo smacznym i wyrazistym akcentem na soczystym, lekko pikantnym mięsie. SKŁADNIKI: 4 kawałki karkówki (około 800g) marynata: 2-3 łyżki oliwy pomidorowej lub ew. czystej słodka i ostra papryka sól czarny pieprz ząbek czosnku gorczyca w całości majeranek
Pyry na GazJest wiele wersji tej kultowej, jesiennej zupy. Najczęstsza na słodko, na ostro... ja proponuje wariant słodko-kwaśny z pikantną nutą, który wymyślił mój mąż, który nie przepada za daniami na słodko. Ta propozycja przypadnie do gustu osobom lubiącym potrawy wyraziste w smaku i o kremowej konsystencji. Składniki 2kg miąższu z dyni 2 gałązki lubczyku 2 papryczki chili (w całości
Pyry na Gazzawartości, jako pierwsza moją uwagę przykuła puszeczka z kukurydzą z dodatkiem chilli. Nigdy wcześniej takiej nie jadłam, więc postanowiłam przetestować ją na pierwszy ogień. I tak powstała pyszna, delikatnie pikantna pasta kanapkowa. SKŁADNIKI: 4 łyżki kukurydzy z chilli (Bonduelle) 3 cieniutkie drobiowe kabanosy 1 jajko ugotowane na twardo 1 łyżka pokrojonej w kostkę czerwonej papryki 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku kiełki
Kuchnia w opałachdzisiejszego relaksu, obiad co prawda jednodaniowy, ale za to z pysznym deserem.... o tym już w kolejnym poście. SKŁADNIKI: 1 kg karkówki wieprzowej 2 duże cebule 6-7 łyżek pikantnego ketchupu sól pieprz sos sojowy A jak to zrobić: Mięso oczyścić z błon oraz nadmiaru tłuszczu i pokroić w plastry. Oprószyć solą i pieprzem i zalać niewielka ilością sosu
Kuchnia w opałachpieczenie Etap 3 - konsumowanie Jak myślicie który etap jest najprzyjemniejszy ? Prawidłowa odpowiedź: 3 :) SKŁADNIKI: 1 kg żeberek wieprzowych 2 średnie cebule 3 łyżki płynnego miodu 1 łyżka pikantnego ketchupu 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju sól pieprz A jak to zrobić: Żeberka umyć, pokroić i oprószyć solą i pieprzem. Cebulę pokroić w piórka. Z miodu, ketchupu, oleju i czosnku
Kuchnia w opałachłyżka mleka ok 1/2 szkl bułki tartej ok 1/2 szkl rozgniecionych płatków kukurydzianych 1/2 łyżeczki mielonej papryki sól pieprz olej do smażenia sos 4 łyżki majonezu 2 łyżki pikantnego ketchupu 1/2 łyżeczki octu z białego wina szczypta chilli szczypta cukru szczypta pieprzu A jak to zrobić: Mięso myjemy i kroimy w dość grubą kostkę. Jajko roztrzepujemy z mlekiem i doprawiamy
Kuchnia w opałachpołudnia ;) Bo, żeby mi się tak chciało, jak się nie chce, a tu do pracy za niedługo iść trzeba. Ratuję się zatem, czym mogę :) Dziś stawiam na pyszną i pikantną bruschettę. SKŁADNIKI: 8-10 kromek bagietki (ukrojonych pod skosem) 1/2 strączka papryczki chilli 1 puszka białej fasoli 1 szalotka 1 duży ząbek czosnku 50 g chorizo 12 pomidorków koktajlowych
Kuchnia w opałachprostą surówką z marchewki. Zdrowo, szybko i pysznie :) Tak jak lubimy najbardziej, polecam! filet z łososia ok. 400 g pół łyżeczki cayenne pół łyżeczki ostrej papryki 1/4 łyżeczki pikantnej wędzonej papryki szczypta soli szczypta pieprzu pół łyżeczki suszonego rozmarynu kilka gałązek świeżego tymianku łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny polenta: 100 g kaszy kukurydzianej łyżka masła łyżka
Mienta blogalbo żeberka w sosie BBQ albo burgery. Jednak żeberka robione w domu smakują nam bardziej. Te podawane w sieciowych knajpach są dla nas zbyt kwaśne i za mało pikantne. Przedstawiamy Wam przepis na nasze ulubione. SKŁADNIKI 1,5 kg żeberek wieprzowych 1/2 główki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz Sos BBQ: 70 gram dobrego gęstego ketchupu 1, 5 łyżki
OstryKęskolejne danie z serii krzepiących i błyskawicznych. Lekko pikantne i bardzo sycące. Dzięki fasoli szparagowej i jajku w koszulce taki makaron może być pełnym daniem obiadowym. SKŁADNIKI (porcja dla 4 osób) 250 gram makaronu chow mein 3 garście ugotowanej zielonej lub żółtej fasolki szparagowej 3 suszone chilli (jeśli nie lubicie ostrego smaku nie dodawajcie) 3 łyżki stołowe chilli hot beans
OstryKęs