pikantny - 500 przepisów (strona:10/34)

CUKINIA FASZEROWANA 186

pierś z kurczaka, 1 mała cebula, 5 pieczarek, 1 kiełbaska śląska, 4 kawałki papryki konserwowej, 4 plastry sera żółtego z kolorowym pieprzem, 1 woreczek ugotowanego ryżu, 2 łyżki ketchupu pikantnego, słodka i ostra papryka, przyprawa do kurczaka sól, pieprz, majeranek, oliwa z oliwek, olej WYKONANIE Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do kurczaka. Cukinię przekrawamy na pół, tak aby mieć

słodki bratek
Restauracji BelEtage – degustacja 241

główne pan Grzegorz podał nam rozgrzewającą tajską zupę z krewetką, pieczarkami i marynowanymi warzywami. Było to dla nas dużym zdziwieniem gdyż w upalny dzień zupa z mleczkiem kokosowym i pikantnymi przyprawami sporo podniosła nam temperaturę jednak podano ją w bardzo letniej temperaturze dzięki czemu dałyśmy radę spokojnie ją skonsumować. Okazało się później, że nie jest ona na stałe dostępna

sierotka maRysia w kuchni
Wołowe kofty w curry 196

Głównie wykorzystywane jest wo łow in a, b araniny , jagnięci na lub k urczak i łączone jest z miksem egzotycznych, korzennych przypraw. Kofty w Indiach są zwykle gotowane w pikantnym curry i spożywane z ryżem lub indyjskim pieczyw em . I ja właśnie takie danie zrobiłam. Proste, pyszne, aromatyczne, z dodatkiem przypraw, które zazwyczaj mamy w domu. Indie możemy mieć

Bernika - moj kulinarny pamietnik
DOMOWE NACHOS 217

piekarnika nagrzanym do 160*C i pieczemy ok.15 minut na termoobiegu. Odstawiamy do wystudzenia, następnie zdejmujemy z blaszki. Podajemy z ulubionymi sosami, dipami. U mnie domowy sos serowy i pikantny meksykański. domowy sos serowy: - 100g startej mozzarelli - 50-75g sera typu blue (miękkiego z niebieską pleśnią) - ok.150ml słodkiej śmietanki - szczypta kurkumy (dla koloru) Wszystkie składniki umieścić w rondelku

Smaczne Zdrowe
Sernik kokosowy z waniliową nutą 168

sobie tak twórczego blogu jaki prowadzi Marco Ghia http://www.marcoghia.pl/ , oraz tak twórczych pomysłów jaki ma Emiliano Castagn. A czegóż można życzyć Akademii ??, oczywiście wspaniałych inspirujących pomysłów, dań tak pikantnych że można przy nich zapłonąć i tak łagodnych aby można było ukoić zmysły. Ja zapraszam Was na wspólne świętowanie pysznym kokosowym sernikiem z waniliową nutą.... Należy przygotować dużą tortownicę

Apetyczna babeczka
Jak zrobić domową pastę harissa? (przepis krok po kroku) 191

nabyć w sklepach z produktami arabskimi. Jednak dużo łatwiej jest przygotować ją samodzielnie w domu - to naprawdę proste! I możemy przy tym regulować jej ostrość :) Ponieważ kochamy z Mężem pikantne smaki, uwielbiamy także harissę. Domowa harissa jest pyszna i można ją dodawać do naprawdę wielu potraw - zup, gulaszy, past kanapkowych, jajecznicy, kanapek (smarować jak musztardą). Wymieszana z oliwą stworzy świetną

Chilli Czosnek i Oliwa
40 przepisów z nowalijkami 202

pomidorową passatą Pappardelle w pomidorach z orzechami włoskimi Pełnoziarnista kanapka z jajkiem sadzonym, kalafiorem i pomidorem z ziołami Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pikantna wieprzowina w pomidorach Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka z kolorowymi pomidorkami Surówka z kapusty z pomidorem

Moja smaczna kuchnia
Skrzydełka a’la KFC + film 370

Pyszne, chrupiące skrzydełka a’la KFC w pikantnej panierce to świetny pomysł dla wielbicieli fast-foodów. Takie skrzydełka doskonale smakują w towarzystwie ulubionych sosów, idealnie nadają się na obiad, spotkania ze znajomymi lub przyjęcia dla dzieci.       Składniki na 3 porcje : 10 – 12 skrzydełek z kurczaka 1 łyżka soli 1 płaska łyżeczka czarnego mielonego pieprzu

Smakowite Dania
Pikantne chipsy z obierek i brokułowy dip 152

TOGETHER #2, w której bierzemy udział. Razem z nami gotują także: Blendman.pl , Wege Smaki , Veganbanda.pl i Oatmeal and figs . Koniecznie zerknijcie na ich blogi i sprawdźcie, co oni przygotowali! Pikantne chipsy z obierek i brokułowy dip Składniki na chipsy: obierki z 3 ziemniaków  obierki z 1 marchewki obierki z 1 jabłka Składniki na dip: łodyga brokuła  pozostałości

Bananowe Pole
Grillowana wołowina BBQ 153

Grillowana, pikantna wołowina dla miłośników sosu BBQ. Nie wymaga wiele pracy. Wystarczy wcześniej zamarynować mięso i ugrillować. Świetna z dodatkiem świeżej sałatki i bagietki. Składniki: marynata: 250ml sosu BBG 3-4 łyżeczki sosu Piri-Piri lub tabasco biała cebula czarny pieprz 1kg pręgi wołowej Sposób przygotowania: Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na grube plastry. Składniki marynaty

Pyry na Gaz
Kotlety Siekane Po Meksykańsku 145

postaram się w tym tygodniu nadrobić zaległości ;) Zapraszam na pyszne delikatne kotleciki siekane w łagodnej meksykańskiej wersji. Powinny zasmakować każdemu wielbicielowi kotletów. Napisałam łagodna wersja gdyż nie przepadam za pikantnymi daniami i staram się nie używać zbyt dużych ilości ostrych przypraw. Składniki 8 kotlecików 1 podwójna pierś z kurczaka 2 jajka lub 1 duże 2-3 łyżki mąki tortowej

Gotowanie...to proste !
Poszukujesz więcej smaku – spróbuj tego sosu czekoladowego z chili do grillowanych mięs 198

Można uznać, że sos ten ma klasyczny profil smakowy jaki wyczuwamy przy innych sosach barbecue. Będzie on trochę słodki, kwaśny, lekko pikantny ale dodatkowo z wyczuwalnym pięknym akcentem czekolady. Ponieważ ten sos ma dużą zawartość cukru może on być przechowywany nawet kilka tygodni w lodówce. Składniki: ¾ szklanki cukru ¾ szklanki octu ryżowego ½ szklanki wody ½ szklanki pasty pomidorowej ¼ szklanki soku pomidorowego

naRuszcie
Polskie sajgonki z soczewicą i mięsem mielonym z indyka 227

słodkiej 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 szklanka wina 3/4- 1 szklanka wody 2 łyżki masła 1-2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżeczka sosu ostrygowego 1 łyżeczka sosu chilli pikantnego (firmy vifon) pieprz do smaku Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostałe suche składniki i dolewamy płynne, dodajemy jedną łyżkę oleju i wbijamy jajka i dokładanie mieszamy (ja na początku mieszam

Piekielna Kuchnia Pati
Flaczki z boczniaków. Flaczki bez mięsa. 187

bardzo wdzięczne grzyby, które nie są mocno aromatyczne a dzięki temu z łatwością łapią inne smaki. Kiedy pokroimy je w paski to świetnie imitują flaczki mięsne. Zupa mocno doprawiona, pikantna, może smakować naprawdę dobrze - do tego stopnia, że nieświadomy składników człowiek będzie pewien, że zajada prawdziwe flaczki ;). Nie mamy jednak zamiaru nikogo oszukiwać, prawda jest taka, że flaczki z boczniaków

Poezja Smaków - blog kulinarny
Kardamon 214

skrzepów krwi, zapobiegając agregacji płytek krwi i przyklejaniu do ścian tętnic. Tyle mądrości, ale co z nim zrobić, gdzie dodać? Kardamon stosuje się zarówno do potraw słodkich, jak i pikantnych. Jest doskonały do herbaty, ciast, sałatek owocowych, ale także do potraw z ziemniaków czy wszelakich pasztetów

greenscarf