kategorii szybkie przetwory. Przepis wyproszony i wydzwoniony od Cioci M. jednak ze zmienionymi proporcjami, tak żeby było po naszemu. Czyli ostrzej i mniej octowo. Pasta sama jest podobno pikantna (dla mnie tylko lekko), ale w towarzystwie łagodnieje. Jest cudownym dodatkiem do twarogu, naleśników, kanapek, makaronu, itd. W sumie dla mnie nadaje się do wszystkiego, nawet do ciasta. Hmm, chyba też
Pełny talerzsoku z cytryny, przyprawę w płynie wsypać mąkę i szybko mieszając zagęścić - kapusta jest smaczna jako dodatek do mięs lub sama z ziemniakami lub pieczywem...........SMACZNEGO!!! przyprawa Harrissa jest pikantna i delikatnie aromatyczna, również w kapuście smakuje wyśmienicie
W Mojej Kuchni Lubięzupę. Potem stwierdziłam jednak, że nie poprzestanę na samym wywarze i zrobiłam zupę-krem ze szparagów. Jedna była łagodna - dla córki. Druga była dla mnie i była naprawdę (!) pikantna. Dodałam do niej żółtą papryczkę chilli. Zupa wyszła boska! :) Składniki: 5 ziemniaków 1 marchewka 1 pęczek zielonych szparagów wraz ze zdrewniałymi, ale odciętymi częściami 1 dymka ze szczypiorem 1 łyżka jogurtu
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comprzez 80 minut, po zakończeniu parzenia szynkowar schłodzić pod zimną wodą i jak przestygnie schować do lodówki na 12 godzin, po tym czasie wyjąć woreczek z szynkowara - wędlina jest pikantna, smaczna i wiem co jem.................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięodmiana jest dość ostra, stąd warto zwrócić uwagę zarówno na długość marynowania (u mnie jedna godzina), jak i ilość użytej przyprawy, z podanej przeze mnie proporcji potrawka wychodzi mocno pikantna, ale nie bardzo ostra. W zależności od upodobań przyprawy użyć można mniej, doprawiając dodatkowo ulubionymi ziołami, lub też dostosować czas marynowania - moim zdaniem absolutne minimum to kwadrans.Gdy mięso się marynuje
Kulinarne zapędy KokosaSkoro jesień nadeszła, pora na pikantny i rozgrzewający krem z dyni piżmowej - zapraszam! Zupa krem z dyni Składniki na 8 porcji: - łyżka masła klarowanego - 2 marchewki - pół selera - pietruszka korzeń - cebula biała - biała połowa pora - sok z dwóch pomarańczy -ząbek czosnku - 3 cm korzeń imbiru Przyprawy: - chili pieprz cayenne - sól - pieprz - pieprz ziołowy - dwa listki laurowe
Sajkofanka smakuPikantna wieprzowina w pomidorachSkładniki: 400 g mielonej wieprzowiny puszka pomidorów pelati, całych 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki cieciorki z puszki, opłukanej 3 łyżki posiekanej natki z pietruszki 1 łyżka suszonego oregano 4 szczypty cayenne oliwa Przygotowanie: Na oliwie podsmażamy plasterki czosnku razem z mieloną wieprzowiną, gdy mięso zmieni kolor, dodajemy
Moja smaczna kuchniaKiedyś była sałatka z kurczakiem o łagodnym smaku, a dzisiaj będzie bardziej pikantna. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyZupoholizmu ciąg dalszy ;) dynia nie gości u mnie zbyt często, ale jak już wpada, staram się z niej wyczarować jak najwięcej rzeczy. A zupa dyniowa to
Kitchens AlphabetProsty przepis na ostre leczo z kurczakiem SKŁADNIKI1 podwójna pierś z kurczaka2 cukinie (ok.500g)1 duża czerwona papryka1 duża zielona papryka2 pomidory 2 cebule5 ząbków
Moje Kuchenne RewelacjeKultywujemy tradycję niedzielnego mielonego. Nie jest to taki mielony jak za czasów mojej mamy (mój ojciec mawiał, że mama ma mistrzostwo w tej dziedzinie) ale robię
Dzieje kuchennej WiewióryDżem pomidorowy. Owszem - brzmi magicznie, ale tak samo smakuje! Słysząc o dżemie z pomidorów byłam bardzo zdziwiona, że takowy istnieje, jednak odkrycie go jest naprawdę wielką
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Składniki: 200 g makaronu ( u mnie mini kolanka ) 1 duża podwójna pierś z kurczaka przyprawa do kurczaka, chilli w proszku 1 ogórek szklarniowy 4 ogórki konserwowe
A Ty Smakuj MnieSkładniki: Farsz: 1 cebula 2 papryki (np. czerwone lub 1 czerwona i 1 żółta) 2 pomidory 1 papryczka chili 500g mięsa mielonego (np. z indyka lub
A Ty Smakuj MnieOto kolejna walentynkowa potrawa, a jest to zupa pomidorowa, ale nie taka jaką robią nam nasze babcie z ryżem czy makaronem. Przedstawiamy zupę krem z pomidorów
cookpl