naszej kuchni, nie cieszy się zbyt wielką popularnością. A jest to przecież roślina uprawiana na naszych terenach, od najdawniejszych czasów. Niepozorne ziarna, kryją bogactwo cennych składników a przyrządzona w pikantny sposób w połączeniu z innymi warzywami, smakuje wybornie. składniki dla czterech osób 200 g czerwonej soczewicy 3-4 pomidory 1 cebula 1 marchew 1 por 1,5 l bulionu
Miód i pieprzschabu środkowego bez kości 500 g pieczarki 150 g majonezu 50 g pikantnego ketchupu 2 łyżki przyprawa do mięs Knorr 1 cebula 100 g starkowanego żółtego sera 1 ząbek czosnku sól 1 łyżka masła opcjonalnie natka pietruszki Dzisiaj wyciągnęłam z lodówki kotlety ze schabu - i pomyślałam, że absolutnie nie mam ochoty na tradycyjne schabowe. Trzeba wymyślić coś nowego
Świat Domowej Kuchnizawitała, a wraz nią warzywo takie jak dynia. Pokazywałam Wam ostatnio surówkę z dyni (przepis) , a dzisiaj zupa, ale taka troszkę inna, bo z jabłkiem i lekko pikantna. Rozgrzewa, świetnie smakuje. Na chłodne dni jakie mamy obecnie idealna. Składniki: 1 kg dyni (bez skóry i pestek) 2 średnie jabłka 2 marchewki 1 cebula 1,5 l wywaru warzywnego
O kuchni z uczuciemUlubiona przyprawa/zioła? Majeranek , kminek 8. Słodkie czy słone? Raczej pikantne 9. Jaką książkę polecasz? Demony wojny i Najeźdcy 10.Twoje wymarzone miejsce na wakacje
Eli Gotowanieprzepis i zachecam do wypróbowania :) U mnie na pewno pojawią się jeszcze nie raz i na pewno będę kombinować ze smakami :) Produkcja keczupu zakończona - efekt = 3kg domowego, pysznego (pikantnego :>) i zdrowego keczupu! Obiecuję przepis :) Sesja zdjęciowa również udana, mimo, że trwała tylko 2h bo zaskoczył nas deszcz, ale mimo wszystko udało się zrobić kilka fajnych ujęć :) Efekty niedługo
breakfast of dreamsłyżki oleju 1 jajko 3 duże cebulę 1 szklanka starego sera Sól, pieprz, czosnek sypki ,zioła i papryka ostra Sos pomidorowy: kopiasta łyżeczka koncentratu kopiasta łyżeczka pikantnego ketchupu, pół łyżeczki suszonej bazylii, pół łyżeczki suszonego oregano 2 duże ząbki czosnku 1/3 szklanki wrzącej wody trochę soli Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać resztę składników i wymieszać. Wykonanie : Cebulę kroimy
Pelusiowa KuchniaLekko zmodyfikowana gulaszowa, dzięki sezonowym pomidorom (są obłędne o tej porze). Pełnia aromatu i smaku,lekko pikantna, bardzo syta. Składniki 200 g łopatki wieprzowej 200 g karkówki wieprzowej 200 g szynki wieprzowej 800 ml rosołu z kury 600 g cebuli 2 łyżeczki ostrej papryki 4 łyżki oleju 500 g pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 250 ml czerwonego wina 1 łyżeczka
R'n'G Kitchenpierś z kurczaka sól, pieprz 2 łyżki posiekanego szczypiorku Panierka: 2 łyżki mąki 1 jajko 2 łyżki mleka ok 100g sezamu Smażenie: 1 szklanka oleju Sos: 1/2 szklanki ketchupu pikantnego 1/2 szklanki majonezu 1/4 szklanki przegotowanej zimnej wody Sposób przygotowania: 1. Pierś kurczaka myjemy, kroimy na ok 4cm słupki. Oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące, jajku (również doprawionym
Kuchnia w czekoladzieznajomymi :) Przepis Pani Magdaleny z Przeworska . Składniki: 5 jajek 3 marchewki 2 cebule + szczypiorek 3 pomidory 2 filety z kurczaka 2 małe paczki chipsów cebulowych przyprawa gyros ketchup pikantny Sos: majonez (5 łyżek) jogurt naturalny (duży) 2 ząbki czosnku pieprz sól zioła prowansalskie Sposób przygotowania: 1. Jajka gotujemy, obieramy i kroimy na ćwiartki. Marchewkę gotujemy i kroimy w paski
Na Ciasteczkowych PapierachOstatnia z obiecanych sałatkowych propozycji to kolejne połączenie z fetą. Jest delikatna, lekko pikantna a zarazem rozpływająca się w ustach. Koniecznie musicie spróbować! Składniki : * 2 pomidory * brzoskwinia * pół kostki fety * koperek * łyżka oliwy z oliwek * łyżka soku brzoskwiniowego * świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie : Pomidory i brzoskwinie pokroić w ósemki. Z pomidorów usunąć miąższ. Fetę
Magiczne Życie Martyprzepisu zasmakuje amatorom ostrych dodatków. Wprost pali w "gębie", ale oczywiście można dać mniej pieprzu kajeńskiego, a więcej musztardy. Wtedy proporcje się wyrównają. Niemniej, cieszę się iż wyszły tak pikantne - obiad z ich dodatkiem szybko rozgrzeje i poprawi humor. Potrzebne nam (na 4 słoiki po 900 ml): - 5 średnich cukinii (około 2,3 kg) - 2 cebule - 1,2 l wody
W poszukiwaniu inspiracjiSkładniki: 40 dag śledzi marynowanych 1 duża cebula pół słoika ogórków konserwowych 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/4 szklanki oleju ok. 1 szklanki pikantnego keczupu 2 łyżeczki musztardy pieprz do smaku 3 zmiażdżone ząbki czosnku cukier do smaku Sposób przygotowania: Śledzie kroimy w paski. Ogórki kroimy w paski, cebulę w cienkie piórka. Cebulę solimy, gnieciemy, odstawiamy na 10-15 minut
Pobite gary Barbaryopinii kolegów - "najlepsze jakie jedli". Te chrupkie grzybowe kanapeczki znikły bardzo szybko, a cały wieczór piłkarski udał się wspaniale. Dziś dzielę się z Wami moimi szybkimi grzybowymi crostini w pikantnej wersji. Spróbujcie, bo warto. Wasi Panowie na pewno będą zadowoleni. ... crostini z kurkami sprawdzą się na każdym przyjęciu Składniki: 2 małe bagietki oliwa z oliwek 200 g świeżych kurek
Słodkie okruszkismakuje. Wieprzowina rzadziej, ale jak już to polędwiczka, łopatka, szynka albo schab. Karkówki dawno nie jadłam. Poszłam na żywioł, sprawdziłam swój zapas przypraw i tak oto powstało pyszne i pikantne danie. Wzięłam się do dzieła i usmażyłam pierś kurczaka na ostro z kurkumą i suszonymi płatkami papryki chili. Celowo nie podałam dokładnej ilości przypraw, ponieważ każdy ma inne upodobania smakowe
Zakątek rozkoszy kulinarnychLeczo dobre na wszystko :) Z takiego założenia wychodzą chyba wszyscy :) Jak go nie kochać za ten pikantny smak papryki i delikatność cukinii? Pyszne na obiad, czy na imprezę, Podzielne. Można je pasteryzować, więc to jego dodatkowy atut. Należę do grona tych osób, które uważają, że leczo smakuje najlepiej drugiego dnia, kiedy wszystkie składniki się wzajemnie połączą i wydobędą
ChilliJemy