czerwoną cebulą i pestkami dyni autorka: mopswkuchni z bloga Mops w kuchni Gołąbki bez zawijania z sosem grzybowym autorka: Patrycja (mikimama) z bloga Czerwień i błękit Schab w warzywach wg Aleex autorka: Aleex z bloga W mojej kuchni Polędwiczka cielęca w śmietanie, z leśnymi grzybami autorka: jelka z bloga Kulinarna pasja Wegetariańskie flaczki z rydzów autorka: iwa643 z bloga MojaKuchniaMalutka(...)orkiszowa tarta z dynią, grzybami i jarmużem (quiche) autorka: KwartetZdrowychSmakow z bloga Kwartet Zdrowych Smaków Placki marchewkowe autorka: Gotuj zdrowo!Guten Appetit! z bloga Gotuj zdrowo!Guten Appetit! PIERŚ Z KURCZAKA Z PIECZARKAMI, CZERWONĄ FASOLĄ, CEBULĄ, PAPRYKĄ I RYŻEM. autorka: papilionka z bloga Papilionka o wszystkim
Weekendy w domu i ogrodziechińskich” knajp (chyba, że są to bardzo dobre restauracje) w ogóle nie zachęcają do konsumpcji dań serwowanych wewnątrz… Dlatego też powstał ten przepis. Zamiast wołowiny możecie użyć piersi kurczaka, indyka, krewetek – pełna dowolność! Efekt będzie równie smaczny. Ilość składników jest spora, wiem, ale kuchnia chińska tego wymaga, żeby była naprawdę pyszna. Można oczywiście kupić mrożonkę typu(...)kroimy w jak najcieńsze paski. Liście kapusty pekińskiej, dla odmiany, kroimy wzdłuż na pół i w poprzek na dwucentymetrowe plastry. Marchewkę obieramy, przekrawamy na pół i potem obieraczką do warzyw kroimy na cieniutkie paski. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w cienkie plasterki. Białą część pora też kroimy na pół i potem nożem na jak najcieńsze paski. W słoiczku
Martyna Cookschińskich” knajp (chyba, że są to bardzo dobre restauracje) w ogóle nie zachęcają do konsumpcji dań serwowanych wewnątrz… Dlatego też powstał ten przepis. Zamiast wołowiny możecie użyć piersi kurczaka, indyka, krewetek – pełna dowolność! Efekt będzie równie smaczny. Ilość składników jest spora, wiem, ale kuchnia chińska tego wymaga, żeby była naprawdę pyszna. Można oczywiście kupić mrożonkę typu(...)kroimy w jak najcieńsze paski. Liście kapusty pekińskiej, dla odmiany, kroimy wzdłuż na pół i w poprzek na dwucentymetrowe plastry. Marchewkę obieramy, przekrawamy na pół i potem obieraczką do warzyw kroimy na cieniutkie paski. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w cienkie plasterki. Białą część pora też kroimy na pół i potem nożem na jak najcieńsze paski. W słoiczku
Martyna Cookschińskich” knajp (chyba, że są to bardzo dobre restauracje) w ogóle nie zachęcają do konsumpcji dań serwowanych wewnątrz… Dlatego też powstał ten przepis. Zamiast wołowiny możecie użyć piersi kurczaka, indyka, krewetek – pełna dowolność! Efekt będzie równie smaczny. Ilość składników jest spora, wiem, ale kuchnia chińska tego wymaga, żeby była naprawdę pyszna. Można oczywiście kupić mrożonkę typu(...)kroimy w jak najcieńsze paski. Liście kapusty pekińskiej, dla odmiany, kroimy wzdłuż na pół i w poprzek na dwucentymetrowe plastry. Marchewkę obieramy, przekrawamy na pół i potem obieraczką do warzyw kroimy na cieniutkie paski. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w cienkie plasterki. Białą część pora też kroimy na pół i potem nożem na jak najcieńsze paski. W słoiczku
Martyna Cookslubi przepysznej sałatki z warzywami , kurczakiem i ze smacznym sosem.To nie jest sałatka tradycyjna lecz zmodyfikowana przez wspaniałego kucharza polskiego pochodzenia zwanym panem K.mieszkającego od lat w Kanadzie od roku 1973 .Od tego czasu wyrobił sobie markę jako Chef Cuisine w wielu eleganckich restauracjach i hotelach w Kanadzie , a ja uwielbiam jego autorskie książki i przepisy.Dzis(...)dzielę się jednym z nich na pyszną sałatkę z kurczaka.Zapraszm. Przepis na 4 porcje : 4 filety ( każdy po 115g każdy ) z piersi kurczaka 115 g.boczku pokrojonego w kostkę 1 ząbek czosnku 2 żółtka 1 łyżeczka musztardy 2 łyżeczki cukru szczypta pieprzu cajune 375 ml.oliwy 3 łyżki soku z cytryny po 1/4 łyżeczki tymianku , bazylii , oregano , soli , pieprzu 1 główka sałaty
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimaślanki 2 łyżki słodkiej papryki (najlepiej wędzonej) Przygotowanie: Krok 1 Pierś z kurczaka przekrój wzdłuż na cieńsze płaty. Przełóż do misy. Wymieszaj paprykę z maślanką i zalej kurczaka. Odstaw na 15 minut. Krok 2 Wyjmij kurczaka z marynaty i osusz. Rozgrzej patelnię, wlej na nią łyżkę oleju. Połóż kurczaka na rozgrzany olej i usmaż na złoty kolor z obydwóch stron(...)Umyj sałatę, porwij na mniejsze kawałki, przełóż do misy. Umyj pomidorki i truskawki. Przekrój na połówki. Przełóż do misy. Pokrój orzechy oraz ser pleśniowy i dodaj do warzyw. Krok 4 Przygotuj dresing. Połącz sok z cytryny z olejem, miodem i musztardą, najlepiej w małym zakręcanym słoiku. Dokładnie zakręć i mocno potrząśnij (kilka razy – aż uzyskasz gładką emulsję). Krok
Niedzielny kucharzmaślanki 2 łyżki słodkiej papryki (najlepiej wędzonej) Przygotowanie: Krok 1 Pierś z kurczaka przekrój wzdłuż na cieńsze płaty. Przełóż do misy. Wymieszaj paprykę z maślanką i zalej kurczaka. Odstaw na 15 minut. Krok 2 Wyjmij kurczaka z marynaty i osusz. Rozgrzej patelnię, wlej na nią łyżkę oleju. Połóż kurczaka na rozgrzany olej i usmaż na złoty kolor z obydwóch stron(...)Umyj sałatę, porwij na mniejsze kawałki, przełóż do misy. Umyj pomidorki i truskawki. Przekrój na połówki. Przełóż do misy. Pokrój orzechy oraz ser pleśniowy i dodaj do warzyw. Krok 4 Przygotuj dresing. Połącz sok z cytryny z olejem, miodem i musztardą, najlepiej w małym zakręcanym słoiku. Dokładnie zakręć i mocno potrząśnij (kilka razy – aż uzyskasz gładką emulsję). Krok
Niedzielny kucharzpierś z kurczaka 2 łyżeczki passaty pomidorowej przyprawa gyros sól, pieprz do smaku olej Przygotowanie : Cukinię myję, osuszam i obieram ze skórki . Kroję w krążki i wydrążam środek . Pierś z kurczaka kroję w kostkę, doprawiam przyprawą gyros i smażę na rozgrzanym oleju . Paprykę wydrążam, kroję w kostkę . Dodaję do smażącego się mięsa. Pieczarki obieram i kroję , również dodaję do mięska(...)duszę jeszcze ok 5 min. Ostawiam z ognia . Do naczynia żaroodpornego rozkładam papier do pieczenia, a na niego pokrojoną w krążki cukinię. W środek cukninii nakładam mięso z warzywami . Piekę w temperaturze 180 stopni ok 40 min. Dodałam jeszcze jeden plasterek sera pokrojony w paseczki i układałam 3 paseczki w tzw gwiazdeczkę :) Smacznego
Domowa Kuchnia u Mamyostrych przyprawach. To danie zajmuje troszkę czasu ale w sumie na samo przygotowanie ponieważ później musi się samo gotować :) Zakupy: - 1 kg szynki - 0,5 kg schabu - 3 piersi z kurczaka - marchewka - ziemniaki - papryka czerwona 2 szt. - papryka zielona 4 szt. - ogórek kiszony 5 szt. - przyprawy ( sól, pieprz, papryka mielona słodka, ostra itd......) Przygotowanie: Mięso umyłam i pokroiłam(...)ponieważ jak usmażymy mięso to ono zamknie się od zewnątrz szybko i później trzeba go długo gotować, żeby zmiękło. W tym czasie w osobnym garnku gotuję bulion i wrzucam warzywa wszystkie pokrojone w sumie jak komu pasuje ( kostka, paski) oprócz ziemniaków. Ziemniaki obieram i kroję w kostkę, ale wrzucam je już na samym końcu ponieważ gotują się najszybciej. Dorzucam ugotowane
Tanio smacznie i prostoNieco rozszerzona wersja kurczaka z porem, który już jest na blogu ( KLIK ). Szybko się robi i z pewnością będzie i Wam smakować. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 niepełna szklanka wody 1 duży por 1 cebula kilka suszonych pomidorów 1 czerwona papryka liść laurowy, ziele angielskie sól, pieprz 2-3 łyżki śmietany 18% 1-2 łyżki mąki pszennej olej(...)kostkę. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy do miękkości. 2. W międzyczasie pora oczyszczamy, kroimy w półtalarki, cebulę i paprykę siekamy w kostkę, a suszone pomidory w paseczki. 3. Warzywa dodajemy do smażącego się mięsa, zalewamy niepełną szklanką wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i dusimy ok 10 minut. 4. Mąkę i śmietanę mieszamy z odrobiną zimnej wody, wlewamy
Kuchnia domowa Aniteż nie jest prędki, jak na zupe zajmuje sporo czasu jednak smak wynagrodzi wszystko Skala smaku: 10/10 Flaczki z kurczaka Składniki 3 duże udka z kurczaka 1 pierś z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 3 ząbki czosnku kawałek pora seler 1 łyżka masła 2 łyżki mąki 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki przyprawy do flaczków(...)natka pietruszki do posypania W garnku zagotować 2,5l wody. Wrzucić mięso obgotować 5 minut wylać rosół umyc mieso i garnek zalać zimną wodą i gotować 30 min, obrane warzywa i starte na tarce o grubych oczkach (por pokroić w krążki), liscie laurowe, ziele ang. Wrzucić do garnka. Gotować do czasu aż warzywa będą miękkie.. Mięso wyjąc obrobić
Kubki smakumiseczce łączymy ze sobą kostkę rosołową Knorr z oliwą. Na końcu dodając przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sos sojowy. Umytą pierś z kurczaka panierujemy przygotowaną wcześniej panierką i wkładamy na rozgrzana patelnię. Smażymy kurczaka z obu stron (obracając) na niewielkim ogniu przez ok 15-20 minut. W połowie smażenia dodajemy na patelnie pokrojonego w plastry bakłażana i cukinię(...)wsypujemy kaszę i gotujemy na małym ogniu ok 20 minut. Pomidorki kroimy na pół, tak jak paprykę. Sałatę rwiemy. Na talerz wykładamy sałatę, na którą wykładamy kasze jaglaną oraz warzywa. Kurczaka kroimy w plastry i posypujemy słonecznikiem. Skrapiamy odrobina sosu sojowego. Do marynaty warto dodać łyżeczkę soku z cytryny (jeżeli ktoś nie lubi można pominąć ten zabieg). Smacznego
ChilliJemydodatek proponuję frytki lub zapiekane ziemniaczki - sukces gwarantowany :) SKŁADNIKI pierś drobiowa ( z kurczaka lub indyka ) jajko bułka tarta 1 kg marchwi pół selera 1 cebula listek laurowy pieprz ziele angielskie sól 1 łyżka koncentratu pomidorowego olej z oliwy olej do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pokrojoną na płaty pierś drobiową panierować w rozbitym jajku i bułce tartej. Marchew, cebulę(...)obrać ze skórki a następnie zetrzeć na tarce o dużych otworach . Do garnka dodać 3 łyżki oleju z oliwy, podsmażyć lekko cebulę a następnie dodać resztę startych warzyw, posolić do smaku. Dodać listek laurowy, ziele angielskie, pieprz i łyżkę koncentratu pomidorowego. Dusić wszystko przez około 10 minut. Usmażyć kotlety. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami najpierw warzywa, potem kotlety
zielonacukinkakorniszonychSos pieczeniowy Winiary VegetaPrzyprawa naturalna PiątnicaPrzyprawa do kurczaka PiątnicaPieprz ziołowy Piątnica Wykonanie;Piersi umyć i pokroić w paseczki .Marchew umyć obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.Pora pokroić w pół talarki.Ogórki pokroić w kostkę.W rondlu rozgrzać troszkę oliwy, wrzucić kurczaka marchewkę, por , pomidorki .Dodać przyprawy i chwilę wszystko podsmażyć.Dolać około 2 szklanek(...)bulionu warzywnego i dusić do miękkości . Jeśli woda za szybko odparuje a mięso będzie jeszcze twarde to dolejcie wody lub bulionu warzywnego.Tak przygotowane mięsko z warzywami można już podawać. Jeśli chcecie zrobić z tego sosik dolejcie wody i dodajcie sos pieczeniowy wymieszany w odrobinie wody.Potrawkę można podawać z ziemniakami , ryżem lub dowolną kaszą Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilidrożdży 2 łyżki oleju 250 ml ciepłego mleka łyżeczka soli można dodać ulubione zioła Farsz: 25 dag pieczarke 2 papryki 3 duże czerwone cebule (mogą być białe) 1 pierś z kurczaka pokrojona w kostkę (można zamarynować np.w jogurcie) 1 szklanki sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach pulpa pomidorowa/koncentrat/ostatecznie ketchup sól, pieprz ulubione zioła - u mnie bazylia i ogromna(...)rozgrzewamy olej i smażymy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula zmięknie dodajemy do niej pokrojone w talarki pieczarki - chwile smażymy. Następnie dorzucamy paprykę pokrojoną w paseczki. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy do nich usmażonego kurczaka - mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Gdy farsz przestygnie dodajemy do niego ser żółty - dokładnie mieszamy. Każdy kawałek ciasta smarujemy pulpą pomidorową i układamy
sierotka maRysia w kuchni