gofry - 3099 przepisów (strona:156/207)

Frużelina jagodowa 166

Moją kolejną propozycją w kategorii przetworów jagodowych jest frużelina. Warto zamknąć trochę tych pysznych i zdrowych owoców w postaci gęstego żelu do słoiczków. Zimą przydadzą się do gofrów, naleśników czy też owsianki. Zwłaszcza, że frużelina to jeden z łatwiejszych przepisów. Ważne by nie rozgotować owoców , ale pozostawić je w całości. Tak więc kochani wiaderka w dłoń i do lasu

Wiem co jem
Dżem z czerwonej porzeczki 148

Dżemy z porzeczek obowiązkowo muszą znaleźć się w mojej spiżarni. Nie wyobrażam sobie bez nich tortów oraz kruchych ciast. Doskonale sprawdzają się też na gofrach. Jeśli tylko natkniecie się na te owoce, kupcie choć kilogram i przygotujcie szybki dżem. Składniki: 1 kg oczyszczonych czerwonych porzeczek 1 opakowanie Żelfix 3:1 Dr.Oetker 350 g cukru Wykonanie: Porzeczki uprzednio oczyścić z gałązek

kolorowotorcikowo
Frużelina wiśniowa 128

Frużelina wiśniowa to najsmaczniejszy dodatek do naleśników, gofrów, placków, ciasta.     Składniki: (10 słoiczków) 3 kg wydrylowanych wiśni  1 kg cukru sok z jednej cytryny 6 łyżek mąki ziemniaczanej Wydrylowane wiśnie wrzucamy do garnka. W związku z tym, że wiśnie podczas drylowania puszczają dużo soku  - wlewamy go również do garnka,  pozostawiając dwie szklanki soku. Wsypujemy cukier

Pyszności Słodkości
Frużelina czereśniowa 310

Sposób na zamknięcie lata w słoiku? Mój to frużelina czereśniowa – pyszna, z dużymi kawałkami owoców, lekko słodka i intensywnie bordowa. W sam raz do deserów, gofrów czy wyjadania wprost ze słoika. W chłodne dni skutecznie przywróci uśmiech na twarzach domowników. Przygotowuje się ją dość szybko, więc jeśli potrzebujecie więcej zapasów zdecydowanie podwójcie lub nawet trzykrotnie zwiększcie porcje podane

Pasja Smaku
Torcik gofrowy z bitą śmietaną i nektarynkami 141

powoli wlewamy wodę z mlekiem. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy łyżką. Gofrownicę mocno rozgrzewamy, łyżką nalewamy porcję ciasta, smażymy przez 4-5 minut. Upieczone placki gofrów układamy na metalowej kratce, pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym i śmietan-fixami, miksujemy. Nektarynki myjemy, osuszamy i kroimy

Bajeczna Kuchnia
SOS TOFFEE 138

Domowy sos toffee to właściwie słodka śmietanka z cukrem, masłem  i miodem dłuuugo gotowana do zbrązowienia. Idealnie nadaje się jako polewa do lodów, gofrów, naleśników, deserów i ciast - w szczególności do kremowych, gęstych serników. Jest banalnie prosty w przygotowaniu, właściwie gotuje się sam. Wystarczy wszystkie składniki umieścić w rondelku i podgrzewać przez około 15 minut na minimalnym ogniu. Ciepły

cool and minty
Warsztaty Kawa na Ławę czyli dużo kawy na śniadanie 172

wcale nie małe mocne espresso, a kawa z ekspresu przelewowego!   I kolejna - nie trzymamy kawy w lodówce! Nie samą kawą człowiek żyje, tak więc płyn uzupełniły pyszne, ciepłe gofry z bitą śmietaną i truskawkami, kilka rodzajów znakomitych owocowych przetworów ( najlepsza galaretka truskawkowa z tymiankiem - mniam!) i dwa rodzaje focacci.  Polecam i kawę i warsztaty z Marco Ghia, mogłabym

Stare Gary
KONFITURA Z PŁATKÓW DZIKIEJ RÓŻY 153

przekładamy do wyparzonych słoiczków. Wierzch i pokrywkę polewamy łyżeczką wódki i zakręcamy. Przechowujemy w chłodnym, zaciemnionym miejscu. Konfitura genialna do herbaty w zimowe poranki lub jako dodatek naleśników i gofrów. Smacznego

KuchcikoweLove
Frużelina truskawkowa z pomarańczą 184

działanie bo zamierzam w tym sezonie eksperymentować z różnymi dodatkami. Frużelina nie jest mocno słodka, sok i skórka z pomarańczy nadaje jej bajecznego aromatu. Będzie idealna jako dodatek do gofrów, lodów i ciasta. Już ślinka mi cieknie na myśl o dobraniu się do takiego słoiczka zimową porą, gdy ciemno, zimno i buro za oknem, a ja delektować się będę słonecznymi

Grunt to przepis!
MUFFINKI Z KWIATEM CZARNEGO BZU 136

wysokości. Piecz około 20 minut. Pozostaw w uchylonym piekarniku do ostudzenia, udekoruj kwiatami czarnego bzu i podaj. *Tak przygotowany syrop możesz również wykorzystać do przygotowania naleśników, gofrów lub nalewki

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Proteinowe gofry 189

jagody, proszek do p., odstawiamy masę na kilka minut żeby spęczniała w tym czasie ubijamy jedno białko jajka na sztywną pianę delikatnie mieszając dodajemy białko do spęczniałej masy smażymy gofry :) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sos truskawkowy 106

Sezon na truskawki w pełni ♥ W związku z tym zachęcam do przygotowania domowego sosu truskawkowego, którym możecie urozmaicić słodkie przekąski, np. lody, gofry, placuszki. Poniższy sos jest słodki, a zarazem lekko kwaśny. Pięknie pachnie i jeszcze lepiej smakuje :) Jeżeli lubicie gładkie sosy to możecie go zmiksować i przecedzić przez sitko.   Składniki na słoik o pojemności

Ugotować
Kęski kurczaka w cieście naleśnikowym 253

Dawno na blogu nie było dania obiadowego, więc postanowiłam coś wrzucić na patelnię:), żeby nie było, że jadamy same gofry i lody. Kęski z kurczaka w cieście naleśnikowym jadłam u mojej mamy i pomysł na pierś z kurczaka w takim wydaniu bardzo mi się spodobała. Dużo pracy przy tym nie ma, a zawsze to jakaś odmiana dla tradycyjnych kotletów. Składniki

Niebieski kubek z kawa
Najlepszy krem czekoladowy 154

zmiksować na wysokich obrotach miksera aż będzie dobrze napowietrzony i puszysty. Dodawać po łyżce serek mascarpone, miksować do połączenia składników. Przekładać tak przygotowanym kremem torty, ciasta czy użyć do gofrów. * jeśli zamiast klasycznej, gorzkiej czekolady wykorzystamy czekoladę smakową, np. pomarańczową, malinową, wiśniową to otrzymamy krem o delikatnym posmaku. Moim faworytem jest gorzka czekolada z pomarańczą, krem jest wtedy naprawdę pyszny

Cakes By Kejt
Sernik na ciasteczkowym spodzie z musem wiśniowym STOVIT - naturalnie owocowe. 130

owoców i tylko 26 % cukru. A 100 gram produktu jak twierdzi producent to tylko 100 kcal. Mus świetnie sprawdzi się jako  dodatek do lodów, tostów, grzanek, naleśników czy gofrów a także jako składnik wykwintnych sosów do mięs. Stovit  "wypuścił" na rynek mus w 5 smakach - truskawki, wiśnie, brzoskwinia z marakują, owoce leśne i cztery owoce. Mus świetnie

Radość kipiąca uśmiechem.

Proponowane wyszukiwania