Moją kolejną propozycją w kategorii przetworów jagodowych jest frużelina. Warto zamknąć trochę tych pysznych i zdrowych owoców w postaci gęstego żelu do słoiczków. Zimą przydadzą się do gofrów, naleśników czy też owsianki. Zwłaszcza, że frużelina to jeden z łatwiejszych przepisów. Ważne by nie rozgotować owoców , ale pozostawić je w całości. Tak więc kochani wiaderka w dłoń i do lasu
Wiem co jemDżemy z porzeczek obowiązkowo muszą znaleźć się w mojej spiżarni. Nie wyobrażam sobie bez nich tortów oraz kruchych ciast. Doskonale sprawdzają się też na gofrach. Jeśli tylko natkniecie się na te owoce, kupcie choć kilogram i przygotujcie szybki dżem. Składniki: 1 kg oczyszczonych czerwonych porzeczek 1 opakowanie Żelfix 3:1 Dr.Oetker 350 g cukru Wykonanie: Porzeczki uprzednio oczyścić z gałązek
kolorowotorcikowoFrużelina wiśniowa to najsmaczniejszy dodatek do naleśników, gofrów, placków, ciasta. Składniki: (10 słoiczków) 3 kg wydrylowanych wiśni 1 kg cukru sok z jednej cytryny 6 łyżek mąki ziemniaczanej Wydrylowane wiśnie wrzucamy do garnka. W związku z tym, że wiśnie podczas drylowania puszczają dużo soku - wlewamy go również do garnka, pozostawiając dwie szklanki soku. Wsypujemy cukier
Pyszności SłodkościSposób na zamknięcie lata w słoiku? Mój to frużelina czereśniowa – pyszna, z dużymi kawałkami owoców, lekko słodka i intensywnie bordowa. W sam raz do deserów, gofrów czy wyjadania wprost ze słoika. W chłodne dni skutecznie przywróci uśmiech na twarzach domowników. Przygotowuje się ją dość szybko, więc jeśli potrzebujecie więcej zapasów zdecydowanie podwójcie lub nawet trzykrotnie zwiększcie porcje podane
Pasja Smakupowoli wlewamy wodę z mlekiem. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy łyżką. Gofrownicę mocno rozgrzewamy, łyżką nalewamy porcję ciasta, smażymy przez 4-5 minut. Upieczone placki gofrów układamy na metalowej kratce, pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym i śmietan-fixami, miksujemy. Nektarynki myjemy, osuszamy i kroimy
Bajeczna KuchniaDomowy sos toffee to właściwie słodka śmietanka z cukrem, masłem i miodem dłuuugo gotowana do zbrązowienia. Idealnie nadaje się jako polewa do lodów, gofrów, naleśników, deserów i ciast - w szczególności do kremowych, gęstych serników. Jest banalnie prosty w przygotowaniu, właściwie gotuje się sam. Wystarczy wszystkie składniki umieścić w rondelku i podgrzewać przez około 15 minut na minimalnym ogniu. Ciepły
cool and mintywcale nie małe mocne espresso, a kawa z ekspresu przelewowego! I kolejna - nie trzymamy kawy w lodówce! Nie samą kawą człowiek żyje, tak więc płyn uzupełniły pyszne, ciepłe gofry z bitą śmietaną i truskawkami, kilka rodzajów znakomitych owocowych przetworów ( najlepsza galaretka truskawkowa z tymiankiem - mniam!) i dwa rodzaje focacci. Polecam i kawę i warsztaty z Marco Ghia, mogłabym
Stare Garyprzekładamy do wyparzonych słoiczków. Wierzch i pokrywkę polewamy łyżeczką wódki i zakręcamy. Przechowujemy w chłodnym, zaciemnionym miejscu. Konfitura genialna do herbaty w zimowe poranki lub jako dodatek naleśników i gofrów. Smacznego
KuchcikoweLovedziałanie bo zamierzam w tym sezonie eksperymentować z różnymi dodatkami. Frużelina nie jest mocno słodka, sok i skórka z pomarańczy nadaje jej bajecznego aromatu. Będzie idealna jako dodatek do gofrów, lodów i ciasta. Już ślinka mi cieknie na myśl o dobraniu się do takiego słoiczka zimową porą, gdy ciemno, zimno i buro za oknem, a ja delektować się będę słonecznymi
Grunt to przepis!wysokości. Piecz około 20 minut. Pozostaw w uchylonym piekarniku do ostudzenia, udekoruj kwiatami czarnego bzu i podaj. *Tak przygotowany syrop możesz również wykorzystać do przygotowania naleśników, gofrów lub nalewki
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskajagody, proszek do p., odstawiamy masę na kilka minut żeby spęczniała w tym czasie ubijamy jedno białko jajka na sztywną pianę delikatnie mieszając dodajemy białko do spęczniałej masy smażymy gofry :) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSezon na truskawki w pełni ♥ W związku z tym zachęcam do przygotowania domowego sosu truskawkowego, którym możecie urozmaicić słodkie przekąski, np. lody, gofry, placuszki. Poniższy sos jest słodki, a zarazem lekko kwaśny. Pięknie pachnie i jeszcze lepiej smakuje :) Jeżeli lubicie gładkie sosy to możecie go zmiksować i przecedzić przez sitko. Składniki na słoik o pojemności
UgotowaćDawno na blogu nie było dania obiadowego, więc postanowiłam coś wrzucić na patelnię:), żeby nie było, że jadamy same gofry i lody. Kęski z kurczaka w cieście naleśnikowym jadłam u mojej mamy i pomysł na pierś z kurczaka w takim wydaniu bardzo mi się spodobała. Dużo pracy przy tym nie ma, a zawsze to jakaś odmiana dla tradycyjnych kotletów. Składniki
Niebieski kubek z kawazmiksować na wysokich obrotach miksera aż będzie dobrze napowietrzony i puszysty. Dodawać po łyżce serek mascarpone, miksować do połączenia składników. Przekładać tak przygotowanym kremem torty, ciasta czy użyć do gofrów. * jeśli zamiast klasycznej, gorzkiej czekolady wykorzystamy czekoladę smakową, np. pomarańczową, malinową, wiśniową to otrzymamy krem o delikatnym posmaku. Moim faworytem jest gorzka czekolada z pomarańczą, krem jest wtedy naprawdę pyszny
Cakes By Kejtowoców i tylko 26 % cukru. A 100 gram produktu jak twierdzi producent to tylko 100 kcal. Mus świetnie sprawdzi się jako dodatek do lodów, tostów, grzanek, naleśników czy gofrów a także jako składnik wykwintnych sosów do mięs. Stovit "wypuścił" na rynek mus w 5 smakach - truskawki, wiśnie, brzoskwinia z marakują, owoce leśne i cztery owoce. Mus świetnie
Radość kipiąca uśmiechem.