równie pysznym, śniadaniowym, lekkim i wakacyjnym. Pieczony naleśnik, tak nietuzinkowo, bo zwykle naleśniki się smaży na patelni i tyle, ten natomiast jest naprawdę niezwykły. W smaku przypomina nieco połączenie gofrów i ciasta karpatkowego, z wyglądu idealnie udaje to drugie, można więc zachwycić swoją połówkę albo potomka, serwując takie cudo na śniadanie. Ja piekłam je swego czasu dość często, jako lżejszą
Przepysznik - BLW i nie tylkoObiecałam dzieciakom gofry na śniadanie, więc nie miałam wyboru. Tym razem dodałam drożdże. Wyszły pyszne :) 1,5 szkl mąki pszennej 2 jajka 3 łyżki cukru pudru 80 g miękkiego masła 1 łyżka ekstraktu waniliowego 10 g drożdży szczypta soli Wszystkie składniki ciasta zmiksować razem i odstawić na 30 minut do podrośnięcia. Dobrze rozgrzać gofrownicę
Polska Zupaswój trening (bo mięsnie się przyzwyczajają) tak samo ważne jest, żeby nie jeść ciągle tych samych produktów. Może kiedyś Zielińska zmądrzeje! Tymczasem przepis na moje ukochane: omleciki, omleta, tosty, gofry i co tam jeszcze nie wymyślę :D Jedzenie musi dobrze wyglądać. Moja filozofia :D Przepis pochodzi z mojego ulubionego bloga wspaniałej wonderwoman! Polecam serdecznie http://belikewonderwoman.blogspot.com/ PRODUKTY: -2 białka
fitolarun.blogspot.comgłowie pytanie: Co ja dzisiaj z nią zrobię? Pomysłów mam jednak mnóstwo. Warzywo jest dość naturalne w smaku, wiec nie ma co się ograniczać do czystko wytrawnych dań! Dzisiaj gofry. Jeśli chodzi o to czy przypominają tradycyjne w swojej chrupkości- nie. Są wilgotne, raczej ciężkie ale super smaczne! Najważniejsze jest to, by odsączyć kabaczka z wody. Zawsze musi być jakiś
fitolarun.blogspot.comimbiru lub kardamonu) lub łyżeczkę ziaren czerwonego pieprzu z zalewy dla przełamania słodyczy i nadania jabłkom lekkiej pikanterii. Polecamy... na ciepło i zimno jako dodatek do ciast, deserów, tostów, gofrów, naleśników itd. :) Podczas robienia przetworów (nie tylko karmelizowanych jabłek) bardzo przydatna jest silikonowa dziurkowana pokrywa na rondel. Odprowadza parę, zapobiega rozbryzgom i ogranicza sprzątanie :) Porcja: 6 słoików
SzczyptaSmaQkalorii - Bez tłuszczu czy glutenu - Idealne dla diabetyków Syrup Walden Farms to doskonałe dodatki do ciast, deserów, lodów, idealnie uzupełniają soczysty smak owoców, doskonale pasują do gofrów czy też naleśników . Odważ się dać sobie trochę luksusu - odrobinę smaku do każdej kombinacji. Teraz możesz zapomnieć o kaloriach, ponieważ nie posiadają węglowodanów, tłuszczy czy glutenu niezależnie od spożytej porcji
ClauditteMissCookingRobicie już przetwory z malin? Dżemy, soki, konfitury ? Mam pewną alternatywę : malinowy curd. Do bułeczek śniadaniowych, kruchych ciastek, gofrów, naleśników....jako nadzienie do pączków. Słodki, delikatnie malinowy. Tylko cztery składniki : maliny, cukier, masło i jajka. Wieczorem mam najwięcej czasu, a że nie trzeba używać do tego miksera, blendera czy innego głośnego urządzenia zabrałam się za curd koło 21-szej
apetytnapieczenieMeal z meksykańską kuchnią. Moja ogromna ochota na chimichangę została niestety pokonana przez pełny żołądek, czego bardzo żałuję. Ładnie prezentował się również food track Fragola , w którym serwowano fajowe gofry. Jednak zasłodzony baklavą zrezygnowałem już z kolejnego deseru. Najbardziej bolał mnie jednak fakt, że nie udało mi się odwiedzić Ośmiu Misek , tak zachwalanych przez wielu Wrocławian. Ich sztandarowa potrawa
Food Squareposiadać taką, która ma minimum 1200W, ale trudno taką dostać, a jeszcze lepiej gdy dodatkowo ciężka. Sama posiadam tylko wersję 700W z tych "nowoczesnych" i mimo to, te akurat gofry się w niej udały, ale!, tak jest ale..by były chrupiące polecam nakładać małe porcje ciasta, takie jak na zdjęciu powyżej
Karczma HonoriettyKonfitury, dżemy, galaretki, powidła, marmolady. Mogą pochwalić się mnogością zastosowań. Jak przypomnieć sobie chwile spędzone latem nad morzem? Wystarczy przygotować gofry z dżemem. Chęć na naleśnika? Smażymy i smarujemy przepysznym dżemem. Jabłecznik na szybko? Marmolada sprawi się doskonale. A w czym Wy wykorzystujecie wszystkie te przysmaki najczęściej? ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Życie zamknięte w smakunakrętki i układamy słoiki do góry dnem, zostawiając je na 12 godzin. Następnie sprawdzamy szczelność zamknięcia i wstawiamy słoiki do spiżarki, lub spożywamy z dodatkiem placków, naleśników lub gofrów
Miód i pieprzżółtek. Białka ubić na sztywno. Żółtka połączyć z pozostałymi składnikami i zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta, na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać całość drewnianą łyżką. gofry piec w rozgrzanej gofrownicy przez ok 3 min. Gotowe posmarować dżemem i udekorować śmietaną
Camilla w kuchnidobra, że przerobiłam na nią 8 kg wiśni, kilka słoiczków już zjedliśmy, kilka rozdaliśmy i chyba będę musiała jeszcze dorobić póki są wiśnie na rynku ;) Najlepsza jest polania lodów, gofrów i naleśników :) Składniki: 4 kg wiśnie, 1 kg cukru, 10 łyżeczek mąki ziemniaczanej, 2 galaretki wiśniowe. Przygotowanie: Wiśnie umyłam i wydrylowałam (choć sprawdzałam każdą wiśnie to i tak podczas
Aga w kuchniPolecam pyszne wisienki w żelu. Wisienki takie możemy podać do naleśników, gofrów czy też innych deserów. składniki: 1,5 kg wiśni 350 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki wody Wiśnie dokładnie umyć osuszyć i wypestkować. Przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Odstawić na ok 2 godziny aby puściły sok. Następnie owoce zagotować i gotować ok 5 minut
Monia miesza i gotujejeść na surowo, sprawdzają się również jako dodatek do ciast i deserów. Przyrządza się z nich zupy, sosy, kompoty, soki, dżemy, konfitury. Bardzo często dekorujemy nimi lody, babeczki, gofry, naleśniki, wykorzystujmy je również do nadziewania pierogów i bułeczek drożdżowych. Jagody można mrozić lub zawekować. Składniki: Ciasto: 250 g margaryny 1 jajko 40 dag mąki 1 łyżka proszku
Ciastka - domowe słodkości