pierś kurczaka 1/2 czerwonej papryki 1 cebula 1/2 szklanki tartego żółtego sera 1 ząbek czosnku przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili w proszku, po 1/2 łyżeczki: suszonego oregano, słodkiej i wędzonej papryki w proszku, mielonej kolendry olej roślinny, np. kokosowy DO PODANIA : jogurt grecki lub gęsta, kwaśna śmietana, cząstki limonki lub cytryny do wyciśnięcia WYKONANIE Kurczaka myjemy, dokładnie(...)osuszamy, odcinamy białe błony i kostki. Kroimy w cienkie paski. Cebulę i paprykę również kroimy w paski. Czosnek ścieramy na tarce. Kurczaka i warzywa przekładamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Dodajemy starty czosnek i 2 łyżki oleju. Mieszamy i odstawiamy na 30 minut do zamarynowania (można na noc). Rozgrzewamy dużą patelnię grillową (lub zwykłą
cool and mintyczyli szybko i smacznie. SKŁADNIKI: • ok.5-6 szt. tortilli • podwójna pierś z kurczaka • przyprawa do gyrosa lub inna • 1/2 kapusty pekińskiej • 2 pomidory • ogórek • puszka fasolki • 1/2 cebuli SOS: • 1 mały jogurt naturalny • 1-2 ząbki czosnku • łyżka majonezu • szczypta soli i cukru Wszystko razem mieszamy i odstawiamy do lodówki. PRZYGOTOWANIE: Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do gyrosa i podsmażamy(...)patelni z odrobiną oliwy, kroimy kapustę, ogórka, pomidory i cebulkę, przekładamy do miski, dodajemy fasolkę, dokładnie wymieszać. Placki tortilli podgrzewamy chwilę w piekarniku, na środek placka nakładamy kurczaka, na to przygotowane warzywa i polewamy sosem, zwijamy i można jeść, smacznego
KUCHNIA POLSKAwylać do foremki. Piec 25 minut w 170 stopniach. Piersi z kurczaka należy pokroić w kostkę, dodać oliwę, przyprawę gyros, wymieszać i wstawić do lodówki na minimum 30 minut, następnie usmażyć na patelni, przestudzić i zblendować na gładką masę. Jajka ugotować na twardo Do zblendowanego kurczaka dodać majonez, serek, starte na grubych oczkach białka ugotowanych jajek. Wymieszać i przyprawić(...)Biszkopt szpinakowy delikatnie zwilżyć przegotowaną wodą, na wierzch nałożyć masę z kurczaka, wyrównać, na to pokruszyć żółtka jajek, groszek i posiekany szczypiorek. Przed pokrojeniem schłodzić w lodówce minimum 2 godziny. Czy wiesz że: Warzywa Bonduelle są uprawiane przy minimalizowaniu środków ochrony roślin. Firma osiąga to dzięki szerokiej wiedzy ich Agronomów oraz nowoczesnym metodom uprawy, np. maszyny, które dozują środki
Jadło i czytadłosmaku solą i pieprzem. Zdjąć z patelni. Plastry boczku wędzonego pokroić na szerokie pasy i obsmażyć na gorącej patelni. Gotowe są jak będą chrupiące i przysmażone. Piersi kurze lub inne mięso z kurczaka doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz przyprawą do gyrosa. Dokładnie wymieszać i obsmażyć na patelni, ale dosłownie chwilkę. Mięso musi się tylko lekko przemarzyć(...)piekło w piekarniku. Wykonanie – formę lekko natrzeć oliwą i rozłożyć połowę plasterków ziemniaków i połowę cebuli. Teraz czas na kurczaka, resztę cebuli i boczek. Ostatnia warstwa to pozostałe ziemniaki. Na patelnię na której smażyły się mięsko i warzywa wlać śmietanę lub mleko dodać vegetę listki laurowe, doprawić solą i pieprzem. Wylać na ziemniaki. Pieczenie – nagrzać piekarnik
Kuchnia Pokoleńwysokiej temperaturze i uważać by nie przetrzymać ich zbyt długo na patelni. Kurczak nie wymaga długiego czasu obróbki, wystarczy 10 – 15 minut w zależności od wielkości. Składniki: piersi z kurczaka (500g) cebula parę plasterków salami parę pieczarek (50g) łyżka papryki wędzonej 3 łyżki oleju rzepakowego łyżka miodu sól, pieprz łyżka mąki Sposób przygotowania: Na suchej patelni ułóż plasterki salami(...)patelni dodając łyżkę oleju podsmaż cebulę pokrojoną w piórka. Zmniejsz ogień by cebula lekko się skarmelizowała. Dodaj pół łyżeczki wędzonej papryki oraz pokrojone pieczarki i jeszcze chwilę podsmażaj. Przełóż warzywa do miseczki. Kurczaka pokrój na mniejsze fileciki, dopraw solą, pieprzem oraz papryką wędzoną. Obtocz każdy kawałek kurczaka w mące i smaż na patelni z 2 łyżkami oleju z każdej strony
wysmienityskomplikowanych receptur. Składniki: 1kg żółtej fasolki szparagowej 500g piersi z kurczaka 2 cebule ząbek czosnku strąk czerwonej papryki około 400ml bulionu warzywnego lub drobiowego 100ml słodkiej śmietanki olej do smażenia sól, pieprz, oregano, słodka papryka natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojonego w plasterki kurczaka z przeciśniętym ząbkiem czosnku. Doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem(...)papryką. Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebule, kawałki czerwonej papryki oraz umytą i pokrojoną w pół fasolkę szparagową. Całość podlewamy bulionem, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw (przez około 15 minut). Odlewamy nieco gorącego płynu i zahartowujemy śmietankę. Dodajemy do kurczaka z warzywami i mieszamy do zagotowania. Serwujemy z ryżem posypane ziołami lub rukolą
Pyry na GazPyszny, dietetyczny kurczak z cukinią i brokułem - pożywny, pełen witamin i szybki do wykonania. Czego chcieć więcej? Może stanowić samodzielne danie lub wystąpić w towarzystwie
Moje Kuchenne RewelacjeCiekawy pomysł na dietetyczny obiad lub kolację.Lekki ,pełen cudownych,ziołowych smaków.Danie grillowane w domu na elektrycznym grillu,szybkie,dużo warzyw i ziół.Polecam podawać z ulubionym sosem:). podwójna pierś kurza 4 łyżeczki mieszanki ziół: -tymianek -bazylia -oregano 1 duży pomidor 1 cukinia 1 pęczek rzodkiewki kilka liści sałaty 7 łyżek oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku(...)oliwę z oliwek,wyciśnięty czosnek , sól,pieprz oraz posiekane zioła (ja dałam suszone bo u nas jest duży problem dostać świeże). Piersi myjemy,osuszamy i to samo robimy z warzywami.Cukinię,rzodkiewki oraz pomidor kroimy w plasterki.Pierś kurczaka dobrze smarujemy i wcieramy ziołową marynatą.Odrobinę oliwy z ziołami również smarujemy plastry cukinii.Mięso i cukinię pieczemy na ruszcie
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkinaleśnikami w moim domu są mile widziane, te na słodko i te wytrawne. Dzisiejsze rozpieściły podniebienia domowników i gości. SKŁADNIKI: ciasto naleśnikowe(patrz krokiety z mięsem) 1 podwójna pierś z kurczaka przyprawa gyros 1 łyżeczka drobno siekanego lubczyku 1 średnia cebula 2-3 łyżki masła klarowanego FARSZ: 1 średnia marchewka 1 średnia pietruszka 1 mała cebulka około 8 cm.białego(...)białego sól, pieprz do smaku WYKONANIE: smażymy cienkie naleśniki, mięso kroimy na małe kostki, smażymy na maśle z dodatkiem przyprawy gyros, lubczyku i cebuli, usmażone mięso odkładamy, wszystkie warzywa kroimy w kostkę, na pozostałym tłuszczu smażymy warzywa, najpierw marchewkę i pietruszkę, dodajemy lubczyk, cebulkę, zioła włoskie, ocet winny, sól, pieprz, po 10 min. dodajemy cukinię, por i primerbę
Kuchnia BeatySkładniki: -2 pojedyncze piersi z kurczaka -1 mała kapusta pekińska -1 ogórek zielony -2 małe pomidory -1 jogurt naturalny -3 średnie ząbki czosnku -1 łyżka majonezu -szczypiorek -przyprawy (gyros, sól, pieprz) -łyżka oleju Sposób przygotowania: Piersi myjemy, oczyszczamy z błon,kroimy w dość dużą kostkę i podsmażamy na oleju z przyprawą do gyrosa. Odstawiamy do ostygnięcia. Kapustę pekińską kroimy(...)paski o grubości ok. 1 cm. Ogórka kroimy w cienkie plastry. Pomidora dzielimy na 4 części a następnie w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Warzywa mieszamy z mięsem. Całość polewamy sosem czosnkowym i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Przepis na sos czosnkowy znajdziecie tutaj . Smacznego
Magia jedzenia.Skworcu (tu kupisz) 10 g grzybów mun Skworcu (tu kupisz) 0,5 łyżeczki przyprawy do dań chińskich - do kurczaka po chińsku Rafex 30 dag filetu z piersi kurczaka 1 duża cebula 3 pieczarki Sól Pieprz Dzień wcześniej przygotowujemy fasolkę. Zalewamy ją ok. 1,5 szklanki wrzątku i odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie gotujemy(...)wolnym). Grzyby mun zalewamy wrzątkiem na około 20 minut. Po tym czasie odcedzamy i kroimy w drobne paseczki. Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do dań chińskich. Cebulę oraz pieczarki kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie warzywa (cebulę, pieczarki, fasolkę i grzyby) oraz kurczaka mieszamy ze sobą. Dodajemy żółtka. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Białka ubijamy
VioletoweKucharzenieśmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36% (tzw. kremówki); 1/2 łyżki vegety; 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki; 1/2 pęczka natki pietruszki; Sól; Pieprz; Olej. Sposób przygotowania: Filety z piersi kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę, oprószyć vegetą i słodką papryką i wstawić do lodówki na 30 minut. Pieczarki i paprykę umyć i osuszyć, paprykę oczyścić z nasion(...)pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Na rozgrzanym na patelni oleju (1 łyżka) podsmażyć mięso z kurczaka. Do podsmażonego kurczaka dodać pokrojoną cebulę, plasterki pieczarek i paseczki papryki i dusić razem, na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Następnie wlać na patelnię z kurczakiem i warzywami śmietankę i zagotować. Zdjąć z ognia. Doprawić solą i pieprzem
Gospodyni MiejskaPomimo, że lasagne jest wegetariańska zadowoli nie jednego mięsożercę... Na upartego oczywiście można dodać 2 piersi kurczaka pokrojone w kostkę jak już ktoś nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa:-) Składniki: 450 g szpinaku (ja wzięłam mrożony brykiet) 500 g pieczarek 2 cebule 2 op. sosu 4 sery 1 op. sosu pieczarkowego 330 ml kwaśnej śmietany 18% 2 pomidory(...)lasagne Dodatkowo: naczynie żaroodporne Wykonanie: Pieczarki i cebulę kroimy w drobna kostkę i dusimy razem ze szpinakiem na głębokiej patelni (ok. 15 min.). Doprawiamy odrobinę solą i pieprzem. Do warzyw dodajemy sosy: pieczarkowy i 2 x 4 sery rozrobione w 400 ml wody. Dodajemy śmietanę i chwilę gotujemy, aby sosy zgęstniały). Całość doprawiamy szczypta gałki muszkatołowej i w razie konieczności
IMPRESJA SMAKUSmaczny pomysł na sycącą kolację lub niebanalny obiad?Idealna sałatka z gyrosem i mieszanką sałat ;)Jedzą ją nawet ci, którzy na co dzień zieloną sałatą pogardzają
Lawendowe Niebopodawać z grillowanymi warzywami lub szaszłykami warzywnymi z grilla. Składniki: 1 cały kurczaka (około 1 ½ kg)1/3 szklanki ciemnego sosu sojowego¼ szklanki soku z limonki¼ szklanki miodu3 łyżki brązowego cukru3 wyciśnięte ząbki czosnku2 łyżki ketchupu½ łyżeczki Tabascosól i pieprz do smaku1 łyżeczka oleju sezamowegoPrzygotowanie: Czas przygotowania: 20 minut, Czas grillowania 90 minutWszystkie składniki oprócz kurczaka połączyć i dokładnie wymieszać(...)mieszaniny natrzeć całego kurczaka wewnątrz i na zewnątrz. Mieszaninę starać się tak rozprowadzać aby jak najwięcej wmasować w okolice piersi, najlepiej pod skórę. Odstawić go na 20 minut do marynowania. Kurczaka umieścić na rożnie i piec z użyciem tacki ociekowej. Co 20 minut nacierać kurczaka pozostałą mieszaniną. Kurczak z rożna z sosem z melasy i cherrySkładniki: 1 cały kurczaksól
naRuszcieDziś jedna z najbardziej klasycznych sałatek imprezowych. Pyszna i sycąca, smakuje każdemu, równie dobrze sprawdzi się jako przekąska jak i pełnoprawne danie obiadowe :) Dobrze jest robić
Kulinarne zapędy KokosaOstatnio kupując świeże warzywa spostrzegłam, że w sklepach są już kurki. Może były już wcześniej, a ja zalatana nie zauważyłam? Oj wielki błąd bo to wyśmienite grzyby. Od razu kupiłam koszyczek i wzięłam się za gotowanie. Tym razem przyrządziłam je w sosie śmietanowym z kurczakiem i makaronem. Wyszło przepysznie. Polecam zwłaszcza wszystkim zabieganym i zapracowanym mamom (choć małym dzieciom(...)zalecam, gdyż nie powinny jeść grzybów. Zawsze jednak można wybrać porcje bez ich obecności :)) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 2 pojedyńcze piersi z kurczaka 330g śmietany 18% 200g kurek ½ dużej cebuli lub 1 mała Łyżka oleju Świeżo mielony pieprz, sól Ulubiony makaron Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. Cebule obieramy i kroimy w drobną kosteczkę
Kolizje Smakówłyżki drobno pokrojonego szczypiorku sól świeżo zmielony pieprz 100g masła Wykonanie: Umyte piersi z kurczaka oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pory i szalotkę pokroić cieniutko i blanszować około 2 minut we wrzącej wodzie. Masło roztopić, przysmażyć filety z kurczaka razem z szalotką i porami na kolor złotobrązowy. Mięso wyjąć wraz z porami i trzymać w cieple. Pozostały(...)bulionem,dodać śmietankę i odparować do pożądanej konsystencji. Dodać pory i kilka minut podgotować razem. Na końcu duszenia dodać szczypiorek.Uwagi: Polecam podawać filety te z ryżem i warzywami
Gorący kąsekCześć! Wczoraj zaprezentowałam Wam na porowym fanpage apetyczne zdjęcie zupy. Od razu pojawiły się komentarze z prośbami o przepis, więc przyśpieszyłam trochę pracę i przepis już
Pora coś zjeśćkorpusem wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy do momentu uzyskania wywaru. Uda dzielimy na pół (odcinamy pałkę od podudzia). 2 pałki, 2 podudzia i 2 piersi z częścią skrzydełek przekładamy do miski i wkładamy do lodówki. 3 ząbki czosnku drobno siekamy. Odstawiamy. 2 cebule kroimy w drobną kostkę. 1 limonkę kroimy na mniejsze cząstki. Na patelnię wlewamy(...)deskę i drobniej kroimy. Kurczaka wkładamy na patelnię z marynatą. Podduszamy. Lekko podduszonego kurczaka przekładamy do żaroodpornego naczynia ( na dno wylewamy troszeczkę oleju rzepakowego). Na patelnię, na której pozostała marynata kładziemy pokrojone pomidory pellatti wraz z sokiem , chwilę redukujemy. Część pomidorów z patelni przekładamy do kurczaka. Całość w naczyniu żaroodpornym podlewamy niewielką ilością wywaru z kurczaka, dodajemy kilka listków świeżej
Brzuszki Łakomczuszkiłyżki mleka 1 łyżka masła Nadzienie: 1/2 piersi z kurczaka 3-4 pomidorki koktajlowe garść sałat 1/4 papryki mała cebulka ser żółty lub mozarella Przygotowanie: Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kosteczkę, oprószamy solą, pieprzem oraz ewentualnie ulubionymi przyprawami. Smażymy na patelni z odrobiną oleju aż nie będzie surowy. pomidorki i paprykę oraz cebulkę kroimy Jajka rozbijamy(...)Smażymy ok 2 minuty z jednej strony, następnie przewracamy omlet na drugą stronę. Smażymy kolejne 2 minuty do zarumienienia. tak przygotowany omlet wykładamy na talerz, dodajemy mięso, ser oraz warzywa. Smacznego
Kuchnia Pełna Pasjiniewielka kapustka z falistymi zielonymi liśćmi o delikatnie fioletowym zabarwieniu. Dzięki temu pięknie się prezentuje na talerzu. Ale oprócz tego, że jest ładnym warzywem, jest też zdrowe. W 100 gramach znajduje się dwa razy więcej witamin B6 i C niż w zwykłej brukselce. Kalerosse™ możemy jeść na surowo, blanszować, gotować, grillować(...)krótkiej obróbce termicznej, czyli albo blanszowane, albo krótko smażone. Dziś zapraszam na szybką sałatkę z mango, natomiast jeśli jesteście mięsożerni, dorzućcie do niej pokrojona w paski pierś kurczaka. Kalerosse™ zdecydowanie jest warte wypróbowania ! Sałatka z kalerosse ™ i mango Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1/2 opakowania kalerosse™ 1/2 dojrzałego mango 1 mała czerwona cebula
Kulinarne przygody GatitySkładniki na kurczaka w pomarańczowym sosie: 1 podwójna pierś z kurczaka 3 łyżki oleju 1 duża cebula 1 czerwona papryka szczypta soli 1 pomarańcza 200 ml soku z pomarańczy 1/3 łyżeczki mąki ziemniaczanej sos sojowy cukier ocet jabłkowy lub sok z cytryny 1/2 łyżeczki do potraw chińskich (ewentualnie) papryka ostra do smaku Mięso kroimy w około(...)kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, a oczyszczoną paprykę w paski. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kurczaka, cebulę i paprykę, delikatnie solimy. Pomarańczę filetujemy, kroimy w mniejszą kostkę i dorzucamy do mięsa i warzyw, chwilę podsmażamy. Po około 2 minutkach wlewamy połowę soku z pomarańczy, przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości. Następnie dolewamy 2 łyżki sosu sojowego, 1/3 łyżeczki cukru
Rozpustne gotowaniepodwójna pierś kurczaka (na 4 roladki) czubryca czerwona kiełbasa węgierska (ok. 10 cm) marynowana papryka cebula sól Piersi przekroić na 4 części. Rozbić tłuczkiem. Posolić i posypać czerwoną czubrycą. Odstawić na ok. godzinę. Kiełbasę, cebulę i paprykę pokroić na słupki. Na jednym z końców piersi układać cebulę, paprykę i kiełbasę. Zawijać w roladę. Odkładać na talerzyk złączeniem piersi do spodu(...)Piec razem z ziemniakami i dynią ok. 20 minut. W połowie pieczenia warto je obrócić. Ziemniaki i dynia ziemniaki (po 2 na porcję) dynia olej sól Warzywa obrać i pokroić na kawałki. Przełożyć na natłuszczoną blachę i piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. W połowie pieczenia odwrócić warzywa i posolić. Zacieśnić je na blasze
Weekendy w domu i ogrodzietymianek, bazylia, oregano) - oliwa - 1 łyżka Sos czosnkowy: - jogurt naturalny (200 g) - 1 opakowanie - czosnek - 2 ząbki - pieprz, zioła Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Oliwę wymieszać z ziołami, ostrą papryką oraz szczyptą soli, obtoczyć mięso i odstawić na 30 minut. Makaron pełnoziarnisty ugotować. Pomidory z puszki lekko poddusić dodać suszone(...)cebulę podsmażyć na patelni (bez dodatku tłuszczu), a następnie ułożyć na makaronie. Paprykę pokroić w kostkę. Brokuł lekko podgotować w wodzie lub na parze. Pomidory pokroić w plastry. Wszystkie warzywa kolejno układać warstwami na pozostałych składnikach w naczyniu. Całość posypać tartym serem Mozzarella oraz ziołami. Zapiekankę podawać z sosem czosnkowym. Sos czosnkowy: Jogurt naturalny wymieszać z wyciśniętym przez praskę
Fit-amina