from time to time and spread it to the world – it is worth it! SKŁADNIKI (na dużą miskę): 2 torebki (200 g) kaszy jaglanej 350-400 g piersi kurczaka 10-12 pomiorów suszonych 1 średni ogórek 1 duże awokado Sos: oliwa sok z cytryny sól, pieprz, koperek INGREDIENTS (for a big bowl): 200 g millet 35-400 g chicken(...)sporej miski. Kurczaka umyj, osusz, oczyść z błon i pokrój na niewielkie kawałki. Włóż do miski i wymieszaj z łyżką oliwy i ulubionymi ziołami – u mnie tym razem przyprawa do kurczaka i odrobina ostrej papryki. Rozgrzej patelnię z łyżką oleju. Wrzuć kurczaka na patelnię i smaż aż cała woda, która się z niego wydobędzie, odparuje, a kurczak się lekko
Martyna Cooksfrom time to time and spread it to the world – it is worth it! SKŁADNIKI (na dużą miskę): 2 torebki (200 g) kaszy jaglanej 350-400 g piersi kurczaka 10-12 pomiorów suszonych 1 średni ogórek 1 duże awokado Sos: oliwa sok z cytryny sól, pieprz, koperek INGREDIENTS (for a big bowl): 200 g millet 35-400 g chicken(...)sporej miski. Kurczaka umyj, osusz, oczyść z błon i pokrój na niewielkie kawałki. Włóż do miski i wymieszaj z łyżką oliwy i ulubionymi ziołami – u mnie tym razem przyprawa do kurczaka i odrobina ostrej papryki. Rozgrzej patelnię z łyżką oleju. Wrzuć kurczaka na patelnię i smaż aż cała woda, która się z niego wydobędzie, odparuje, a kurczak się lekko
Martyna Cooksokrągłego, słodkiego warzywa, które uwielbiam zajadać zawsze i wszędzie! Mam nadzieję, że nowa odsłona przypadnie Wam do gustu i również na waszych stołach będzie częściej gościć to urocze bulwiaste warzywo :) Placuszki buraczane są z wierzchu bardzo chrupiące, a w środku miękkie i niezwykle uwodzące swym smakiem. Przygotowanie ich w piecyku sprawi, że będą bardzo lekkie i dodadzą wam mnóstwo energii(...)formować kotleciki. Na blaszce rozkładamy arkusz papieru do pieczenia, a na nim układamy placuszki. Wstawimy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy przez 20 minut. Pierś z kurczaka - pierś z kurczaka (tzw. serduszko) Marynata: -łyżka ziaren sezamu - łyżka ziaren czarnuszki - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim (w proszku) - pieprz ziołowy
Sajkofanka smakupyszne :) SKŁADNIKI: MARYNATA: pół jogurtu greckiego (200 g) 2 łyżki przyprawy do kebaba szczypta soli trochę pieprzu MIĘSO: ok. 70 dag piersi z kurczaka patyczki do szaszłyków ok. 8 szt WYKONANIE: Marynatę mieszamy. Kurczaka oczyszczamy i kroimy w dużą kostkę, mieszamy dokładnie z marynatą przykrywamy i chowamy do lodówki na ok. 2 godziny (lub całą noc) Patyczki moczymy(...)grillowaniem . Wszystko zależy od grubości mięsa. Podajemy w ulubiony sposób, u mnie z frytkami i surówką. Smacznego :) MAŁA RADA: Między mięso możemy nabić pieczarki, paprykę lub inne ulubione warzywa
Pani na deserłagodnie z naszym organizmem. Składniki na 4 porcje 1 litr bulionu 4-5 ziemniaków 1-2 marchewki 1 pomidor 1 korzeń pietruszki 2 łyżki zmielonego lub rozdrobnionego mięsa z piersi kurczaka lub indyka na porcję 2 łyżki jogurtu naturalnego do zabielenia na porcję pół łyżeczki roztopionego masła na porcję, opcjonalnie Bulion powinien być ugotowany na chudym mięsie – drób lub wołowina(...)preferencji- solą, listkiem laurowym, zielem angielskim. Nie dodawaj kostek rosołowych ani przypraw typu maggi. Bulion ugotowany w większej ilości i zredukowany (czyli po częściowym odparowaniu wody) możesz mrozić. Wszystkie warzywa:ziemniaki,marchewka, pomidor bez skórki i pestek, korzeń pietruszki- zmiksuj. Już na talerzu dodaj mięso ,masło opcjonalnie i jogurt. Zamiast ziemniaków może być ryż, płatki owsiane, miękki makaron,kasza manna
Z Kuchni Do Kuchniulubionych. Przygotowuję ją w większych ilościach, bo zawsze znika bardzo szybko. Czasem lubię ją jeść od tak bez niczego. Wczoraj podałam ją do placków ziemniaczanych z sosem z piersi z kurczaka. Całość smakowała wspaniale Surówka z pekińskiej kapusty jest naprawdę prosta w przygotowaniu. Jedynym wyzwaniem (zwłaszcza jak przygotowujecie ją w większych ilościach) jest siekanie i tarcie składników. Osobiście bardzo tego(...)chwil i to bez zbędnego wysiłku. Wystarczy założyć odpowiednią tarczę do plastrów lub wiórków. Tarcze są niezwykle ostre, wykonane są z profesjonalnej stali Sabatier® Radzą sobie świetnie z każdym warzywem i owocem. Polecam! Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 2 młode marchewki około 3 cm pora (jasna część) 1 słodkie, soczyste jabłko około 4 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego około
Słodkie okruszkirozgrzanie! 2 cebule 2 ząbki czosnku 300 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa 1 marchewka 1 korzeń pietruszki Kawałek korzenia selera 250 g pieczarek 1,5 litra bulionu wołowego 100 g kremowego serka topionego Gouda 100 g żółtego sera Sól Pieprz Świeży koperek do posypania Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą do mięsa, odstawiamy na kilka(...)pieczarki siekamy bardzo drobno. Kilka możemy pokroić w plastry. Marchew, seler i pietruszkę obieramy. Kroimy w cienkie paseczki. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę. Dodajemy kurczaka, chwilę podsmażamy. Wsypujemy pokrojone pieczarki i resztę warzyw. Mieszamy i przesmażamy kilka minut. Całość zalewamy wołowym bulionem. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu około 25 minut. Dodajemy starty żółty ser oraz małe
VioletoweKucharzenieryżowy ale z braku pełnego przekonania do sajgonek, leżał on i czekał. Aż w końcu dziś postanowiłam je zrobić. Cóż muszę przyznać, że miło się zaskoczyłam. Składniki: -pierś z kurczaka -marchewka -5 grzybów Mun -kiełki fasoli Mung 100 g. -papryka czerwona i żółta -groszek zielony -papier ryżowy Tao Tao -1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego -olej roślinny lub arachidowy -sól -pieprz(...)twarde elementy oraz pozostałą wodę. Rozgrzać łyżkę oleju w gorącym woku i smażyć pokrojoną w cienkie paski pierś. Kiedy mięso będzie miękkie dodać ciemny sos sojowy, grzyby, kiełki fasoli, groszek, pokrojoną w cienkie paseczki marchewkę i paprykę, sól i pieprz. Kiedy warzywa będą miękkie odstawiamy do ostygnięcia. Sajgonki zawijać według instrukcji na opakowaniu papieru ryżowego. Smażyć na rozgrzanym, głębokim oleju
Magia jedzenia.czerwona pół puszki kukurydzy 1 cebula 2 łyżki ketchupu lub przecieru pomidorowego połówka piersi z kurczaka przyprawa kebab-gyros bazylia oregano pieprz ziołowy sos sojowy curry Wykonanie:Kaszę kuskus zalewamy wrzącą wodą około 5cm powyżej poziomu kaszy, odstawiamy. Po 5 minutach kasza powinna "wypić wodę". Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawie kebab-gyros i smażymy na rumiany(...)czasie kroimy paprykę w paseczki, ogórka w większą kostkę i dorzucamy do cebuli. Dodajemy też kukurydzę, dusimy wszystko razem.Następnie dodajemy ketchup, doprawiamy pieprzem i solą. Do warzyw dorzucamy usmażonego wcześniej kurczaka.Na koniec mieszamy wszystko z kaszą kuskus i chwilę smażymy. Doprawiamy sosem sojowym, curry, oregano i bazylią.Podajemy na ciepło.Zainspirowana przepisem z bloga -->Roślinożerka
Czerwona PorzeczkaPyszny pomysł na szybki i smaczny obiad z jednej patelni. Robi się naprawdę łatwo, a składniki są łatwo dostępne. Ja przygotowałam już 2 razy w zaledwie
Kolorowy PrzepisownikTakie szaszłyki to raj dla podniebienia. I wcale nie musi być rozpalony grill aby go zjeść, bo można użyć grillowej patelni. Wiadomo, że z grilla węglowego
Ewa w kuchnidoskonały pomysł na imprezową przystawkę. Do ich przygotowania nie potrzebujemy wyszukanych składników, a efekt zachwyci każdego! Oczywiście do bagietek możecie włożyć także inne składniki, zarówno szynkę, jak i warzywa – na pewno co jakiś czas będę eksperymentowała z nowymi nadzieniami Jestem przekonana, że taka przystawka zniknie pierwsza z imprezowego stołu! Takie ślimaczki z bagietki wyglądają smakowicie, ale i efektownie(...)bułeczki na ciepło Mini burgery koreczki na dwa kęsy 3 szybkie przepisy na tosty Menu na imprezę – propozycje przepisów Przepis na bagietki nadziewane kurczakiem Drukuj przepis Porcji: 20 Czas gotowania: 40 minut Składniki 2 bagietki pierś z kurczaka jajko bułka do panierki kilka plasterków sera - żółtego lub mozzarella łyżka masła 3 ząbki czosnku garść natki pietruszki garść świeżej bazylii sól
Kuchnia Bazyliikombinacji ;) Składniki na 8 sztuk: Farsz: 1 duża czerwona cebula 1 duża biała cebula ok. 300 g szynki z indyka (można użyć również innej wędliny, parówek lub piersi z kurczaka) 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 nieduża cukinia 2 duże ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, chilli w proszku Dodatkowo: 8 placków tortilli 8 plasterków żółtego(...)zeszklą dodać szynkę, wymieszać i podsmażyć chwilę. Następnie dodać papryki, wymieszać, podsmażać przez kilka minut. Na końcu wrzucić cukinię, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i smażyć pod przykryciem, aż warzywa zaczną mięknąć. Wtedy dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chilli i smażyć bez przykrycia, aż nadmiar wody trochę odparuje. W miseczce wymieszać ketchup z ziołami prowansalskimi i posmarować nim każdy
Simply Foodsię z dłoni, czy po dłuższym krojeniu będziemy mieli odciski na dłoniach. Nóż szefa kuchni Zwilling® Artis doskonale poradzi sobie z każdym zadaniem. Bez trudu pokroi mięso, warzywa, czy posieka twarde bakalie. Nóż szefa kuchni Zwilling® Artis powinien być niezastąpionym wyposażeniem każdej kuchni. U mnie zajmuje zaszczytne miejsce. Odkąd pojawił się w moim domu nie wyobrażam sobie pracy(...)czystym sercem mogę polecić ten produkt. Poniżej przestawiam przepis jak krok po kroku przygotować pyszne kotlety warzywne z kurczakiem z użyciem noża szefa kuchni Zwilling® Artis KOTLETY WARZYWNE Z KURCZAKIEM SKŁADNIKI: 1 podwójny filet z piersi kurczaka, 1 papryka czerwona, 1 cukinia, 1 cebula, 1 jajko, 1,5 łyżki bułki tartej, ½ łyżeczki ziół prowansalskich, sól i pierz, olej
Tradycyjna kuchnia Kasiporcje): ok. 0,75 kg piersi z kurczaka spora szczypta szafranu sól pieprz 3 łyżki oleju odrobina mielonej kozieradki 2 ząbki czosnku cebula 2 papryki (pomarańczowa i czerwona) ok. 10 upieczonych kasztanów ( tutaj instrukcja, jak łatwo pozbyć się skorupek ) Kurczaka pokroić w poprzek włókien. Przełożyć do miski. Polać kurczaka olejem. Doprawić solą, pieprzem, kozieradką. Posypać szafranem. Wymieszać. Przykryć folią(...)godziny. Cebulę, papryki i czosnek pokroić w drobną kostkę. Kasztany rozdrobnić nożem na kawałki, nie na miazgę. Rozgrzać patelnię i przełożyć na nią kurczaka z przyprawami. Kurczaka obsmażyć. Dodać warzywa i kasztany. Zeszklić i dolać ok. 200 ml wody. Przykryć patelnię i dusić całość ok. kwadransa. Podawać na pęczaku lub ryżu. ----------- Podobne: Potrawka z kurczaka po tajsku Królik
Weekendy w domu i ogrodzieSKŁADNIKI:1/2 piersi z kurczaka6 świeżych szparagów1/2 paczki rukoli1/2 paczki roszponkiPomidorki koktajloweZielone oliwkiMusztarda dijoOliwa z oliwekOcet winny, oregano, sól, pieprzPrzygotowanie kurczaka:Mięso kroimy w paseczki i podsmażamy na oleju rzepakowym z oregano, pieprzem i solą.Przygotowanie sosu:Do miseczki wlewamy 1/2 szklanki oliwy z oliwek, dodajemy łyżeczkę musztardy dijon, łyżeczkę miodu, łyżeczkę octu winnego, sól i pieprz do smaku. Wszystkie(...)składniki dokładnie ze sobą łączymy. Ja to robię trzepaczką, możecie użyć blendera.Przygotowanie szparagów:Szparagi obieramy ze skórki, najlepiej obieraczką do warzyw. Wrzucamy je do gotującej się i osolonej wody. Po 4-5 min. powinny być idealne.Przygotowanie sałatki:Na talerzu układamy mix z rukoli i roszponki. Dodajemy pokrojone oliwki i pomidorki koktajlowe. Następnie dodajemy ostudzonego kurczaka i szparagi. Polewamy wszystko sosem
kulinarnyJa