makaronu w kształcie ryżu, 2 piersi z kurczaka, 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa, 3 łyżki oleju, 1 słoik groszku z marchewką, 1 puszka kukurydzy konserwowej, 1 duży por (biała część), 2 czubate łyżki majonezu, 1 łyżeczka ketchupu, sól, pieprz (do smaku). Makaron w kształcie ryżu jest bardzo ciekawym dodatkiem do sałatek. Oprócz delikatnego smaku, ma dodatkową zaletę błyskawicznego przygotowania(...)wystarczy zalać go wrzątkiem w garnku, przykryć przykrywką, odstawić na 3-4 minuty i już jest gotowy. Dzisiaj zaproponuję sałatkę z dodatkiem kurczaka i warzyw. Kurczaka pokroić w drobną kostkę, posypać przyprawą gyros i zalać olejem. Wymieszać i odstawić na minimum 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie mięso usmażyć na rozgrzanej patelni. Odstawić do wystudzenia. Makaron ugotować, odcedzić
Świat Domowej KuchniOd dwóch tygodni jestem na diecie, codziennie w moim menu królują sałatki. Od jakiegoś czasu polubiłam kuchnię indyjską i produkty firmy Patak"S. #smakorientuzPATAKS Łącząc dietę
Kulinarne pyszności Molkilubicie słodkie akcenty w sałatkach, mango czy truskawki w sezonie letnim. Sałatka z awokado i pomidora świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych na przykład pieczonych filetów z piersi kurczaka w bezglutenowej panierce , a także rybnych, takich jak pstrąg pieczony z zieloną salsą . Można ją także potraktować jako osobne danie i zjeść ją na drugie śniadanie czy też kolację(...)ponieważ antyoksydanty, witaminy i składniki mineralne, które możemy dostarczyć w ten sposób w podstawowym posiłku są niezwykle istotne dla naszego zdrowia. Na pewno będzie nam łatwiej zjeść zalecaną ilość warzyw i owoców w ciągu dnia, jeśli w naszych posiłkach zastąpimy “wypełniacze” zieleniną. Po takim po łączeniu z pewnością zauważysz różnicę, zniknie uczucie ciężkości po jedzeniu a organizm
Book of spellsdnia, niezależnie od pogody. Wystarczy patelnia grillowa i składniki. Oczywiście trochę czasu też się przyda. Zapewniam, że wszyscy będą zachwyceni takim smacznym daniem. Zapraszam Składniki: 200 g piersi z kurczaka 1/4 łyżeczki soli, pieprzu kurkumy, curry, czosnku suszonego 2 łyżki oleju 6 pomidorków koktajlowych 1/4 małej cukinii 1 łyżeczka ziół prowansalskich sałatka: 1 garść mixu sałat 1/4 ogórka zielonego(...)oleju rzepakowego Przygotowanie: Mięso myjemy i osuszamy a następnie kroimy w kostkę wielkości pomidorków koktajlowych. Przyprawy mieszamy z olejem i polewamy pokrojoną pierś, mieszamy aby mięso było całe pokryte marynatą. Odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Warzywa myjemy i osuszamy. Cukinię do szaszłyków kroimy w kostkę wielkości pokrojonego mięsa. Sałatka: Obieramy cukinię i ogórka ze skórki i kroimy w plasterki
słodkie i nie tylko historie kulinarnedeska do krojenia :) Główna rolę odgrywają tu warzywa więc spokojnie można zrezygnować z mięsa. Składniki na 2 osoby: 1 pojedynczy filet z kurczaka (jeśli chcemy bezmięsne to nie dajemy) 3/4 szkl ryżu do risotto Arborio 1/2 puszki warzyw mieszanki meksykańskiej 1/2 małej marchewki 1/2 korzenia pietruszki 1 mała cukinia 1/2 cebuli około 800 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (może być(...)sól, pieprz do smaku olej/oliwa do smażenia 1. Na patelnie wylewamy trochę oleju i przesmażamy na niej cebulkę wraz z warzywami pokrojonymi w kostkę (marchewką, pietruszką, cukinią). 2. U nas musi być dodatek mięsa więc pierś kroję w drobną kostkę i także przesmażam na tej samej patelni (zazwyczaj zsuwam przesmażone warzywa na talerz, a następnie przesmażam pierś
Gotowanie...to proste !bazylii kilka liści świeżej natki pietruszki kilka liści świeżego oregano 1 łyżka suszonego estragonu 1 łyżka soli Dodatkowo: papier do pieczenia Piersi z kurczaka oczyścić, podzielić na dwie oddzielne piersi, a następnie każdą w poprzek na cieńsze kawałki. Każdy kawałek natrzeć solą. Olej wymieszać z suszonymi przyprawami. Na kawałku papieru do pieczenia rozsmarować pędzelkiem przygotowany olej (powinien pokrywać kawałek, który(...)stron) a następnie posypać posiekanymi świeżymi ziołami. Każdy kawałek mięsa ułożyć na tak przygotowanym papierze. Papier złożyć i zawinąć na rogach. Kurczaka smażyć w papierze na dobrze rozgrzanej patelni po kilka minut z obu stron. Podawać z gotowanymi warzywami, ziemniakami lub ryżem
Bulliobazylii kilka liści świeżej natki pietruszki kilka liści świeżego oregano 1 łyżka suszonego estragonu 1 łyżka soli Dodatkowo: papier do pieczenia Piersi z kurczaka oczyścić, podzielić na dwie oddzielne piersi, a następnie każdą w poprzek na cieńsze kawałki. Każdy kawałek natrzeć solą. Olej wymieszać z suszonymi przyprawami. Na kawałku papieru do pieczenia rozsmarować pędzelkiem przygotowany olej (powinien pokrywać kawałek, który(...)stron) a następnie posypać posiekanymi świeżymi ziołami. Każdy kawałek mięsa ułożyć na tak przygotowanym papierze. Papier złożyć i zawinąć na rogach. Kurczaka smażyć w papierze na dobrze rozgrzanej patelni po kilka minut z obu stron. Podawać z gotowanymi warzywami, ziemniakami lub ryżem
Bullionawet nie wiedziałam jak smakuje. Zakochałam się od razu :) Bo jak nie zakochać się w warzywie, z którego można zrobić dosłownie wszystko? Teraz nadrabiam dyniowe zaległości. Dziś zaproponuję Wam danie, które nie jest fotogeniczne, ale smakuje wyśmienicie. Soczysty, rozpływający się w ustach kurczak w kremowym sosie z dodatkiem dyni. Jeśli raz spróbujecie-zakochacie się w tym daniu i włączycie(...)swojego jesiennego jadłospisu. Oryginalny przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku , wprowadziłam do niego minimalne modyfikacje, ponieważ danie wychodzi idealne i nie ma potrzeby nic zmieniać w przepisie. Podwójna pierś kurczaka Sól, świeżo mielony pieprz Zioła prowansalskie Papryka słodka 400g dyni (ważonej bez skórki i bez pestek) 300 g pieczarek 1-2cebule mąka do obtoczenia mięsa masło
Zawsze głodna!pasztet ma zupełnie inny smak niż sklepowy. Warto trochę się natrudzić, bo efekt pracy nam to wynagrodzi! Składniki: ( na 2 keksówki) 700 g łopatki wieprzowej 800 g piersi z kurczaka 400 g surowego boczku 400 g wątróbki łyżka masła 1 marchewka 1 pietruszka 5 jaj 2 cebule 1 bułka kajzerka(...)dodajemy boczek, pietruszkę, marchewkę, ziele angielskie, jałowiec i liście laurowe oraz łyżkę soli. Zagotowujemy i na wolnym ogniu gotujemy ok. 1,5 godziny. Wyjmujemy z wywaru mięso i warzywa, studzimy. Następnie wątróbkę z cebulą pokrojoną w kostkę smażymy na 1 łyżce masła i studzimy. Ugotowane mięso, warzywa z wywaru, usmażoną wątróbkę, namoczoną w mleku lub wodzie i odciśniętą bułkę
Symfonia smakowaSkładniki: 2 małe piersi z kurczaka 1 pomidor 250 g krewetek koktajlowych 1 papryka czerwona 150 g suszonych pomidorów nadziewanych serem w oleju 1 świeża papryczka chili 3 ząbków czosnku 1 mała cytryna natka pietruszki 1 łyżka zielonej pasty curry 100 g pieczarek 200 g sera gorgonzolla ciasto francuskie - juz gotowe :) 150 g jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu(...)dżemu może być jagodowy lub z aronii kiełki brokuła Przygotowanie: Mięso myjemy i oczyszczamy.Kroimy w paski i następnie w kosteczkę. Warzywa myjemy i kroimy w drobna kostkę. Krewetki płuczemy w bardzo gorącej wodzie. Suszone pomidory kroimy w paski i pozostały olej dodajemy do mieszanki. Mieszamy wszystko razem wraz z łyżką zielonej pasty curry. Całość przekładamy do głębokiej patelni i smażymy
ClauditteMissCookingsmacza panierke marchewkowo-migdalowa.Pasuje do kazdego rodzaju miesa,choc smakosze twierdza ,ze najlepiej nada sie do delikatnego miesa z piersi z kurczaka lub indyka.Dodatek migdalow sprawi,ze panierka bedzie chrupiaca i naprawde aromatyczna.Skladniki na 4 kotlety:4 kotlety z indyka ( lub kurczaka) po 100-120 g2 spore marchewki4 lyzki migdalow w slupkach2 lyzki maki3 lyzki oleju lub masla ghee1 jajkosol(...)pieprz1/2 cytryny Wykonanie:Mieso poporcjowac,umyc, osuszyc recznikiem papierowym i rozbic przykryte platem foli.Przyprawic sola i pieprzem , jednak mocniej niz zazwyczaj.Marchew umyc,obrac i zetrzec na tarce do warzyw na grubych oczkach.Wymieszac ze slupkami migdalow,odstawic.Jajko rozbeltac.Kotlet obtoczyc w mace,nastepnie w jajku ,a na koncu w marchwce z migdalami.Panierke docisnac.Na patelni rozgrzac maslo i smazyc kotlety na srednim ogniu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pierś z kurczaka 8-9 pieczarek ½ papryczki chili 1/3 papryki 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki parmezanu ½ szklanki startego sera żółtego 1 łyżka sosu sojowego ½ łyżeczki ziół do drobiu 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa sól i pieprz do smaku olej rzepakowy Przygotowanie: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Kurczaka kroimy(...)bardzo drobna kosteczkę i przyprawiamy. Paprykę, pieczarki i chili kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na patelni. Do kurczaka dodajemy podsmażone warzywa oraz resztę składników. Mieszamy. Na samym końcu dodajemy pianę z białek i łączymy z masą. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy (tak około 5 łyżek-lepiej dać dość dużo aby placuszki się nie przypaliły), łyżką nakładamy porcje masy i smażymy
Mania GotowaniaTa sałatka zawsze pojawia się na naszym stole przy okazji świąt i różnych uroczystości. Może dlatego, że ładnie prezentuje się w szklanej salaterce? Dobre połączenie smaków
Pasja SmakuSzparagi przepisy: Panierowany Camembert z migdałami i pistacjami wg Pascala Szparagi z szynką i jajkami, zapiekane w kokilkach Filet z pstrąga w szynce szwarcwaldzkiej wg Okrasy
Kulinarne PrzebojeKURCZAK PANIEROWANY W ORZECHACH WŁOSKICH I SAŁATA Z ZIOŁOWO-CZOSNKOWYM VINEGRETEM Składniki na kurczaka: - 500 gram piersi z kurczaka - 150 gram łuskanych orzechów włoskich - 4 łyżki mąki ziemniaczanej - 3 białka - 25 mililitrów sherry - olej lub masło (najlepiej klarowane) do smażenia - sól - pieprz Przygotowanie kurczaka: Mięso oczyszczamy ze zbędnych błonek i tłuszczu, myjemy, osuszamy i kroimy na plastry grubości centymetra. Umieszczamy(...)mieszamy. Kurczaka obtaczamy w piance i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Smażymy na złoty kolor, po jakieś 3 minuty z każdej strony i odkładamy na arkusz papieru, żeby odsączyć. Przed podaniem doprawiamy pieprzem i solą. Składniki warzywne: - oliwki czarne - oliwki zielone - papryka konserwowa - trzy rodzaje sałat (np. dębolistna, lodowa i rzymska) - pomidory - kapary Przygotowanie warzyw: Oliwki kroimy
Życie zamknięte w smakumięta (opcjonalnie) · Koperek · Sól · Pieprz PRZYGOTOWANIE: Paprykę, cukinię, cebulę i pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, odstawiamy. Czosnek obieramy i drobno kroimy. Na woku lub dużej patelni rozgrzewamy olej lub oliwę, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i krótko smażymy. Do tego(...)minuty. Do walka dodajemy teraz paprykę, połowę papryczki chilli i cukinię. Dodajemy całe opakowanie przypraw prowansalskich, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy całość, od czasu do czasu mieszając. Kiedy warzywa zmiękną a nadzienie nabierze intensywnego aromatu, odstawić do przestudzenia. Farsz do ciasta francuskiego można zrobić dzień wcześniej. Wyjmujemy z lodówki 1 opakowanie ciasta francuskiego, rozkładamy na blacie kuchennym i wycinamy
Calzonella.comdoskonale sprawdza się w tego typu daniach. Myślę, że od czasu do czasu nie zaszkodzi z niego skorzystać;) To są zdecydowanie „moje smaki”. Uwielbiam! 2-3 pojedyncze piersi kurczaka 2 czerwone papryki 2-3 pory 1 i 1/2 szkl. bulionu drobiowego 50 g serka topionego 1 łyżeczka musztardy 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki mielona papryka słodka(...)kroimy na mniejsze części. Pory kroimy na półplasterki. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Obsmażamy mięso. Dodajemy paprykę oraz pory i dusimy na średnim ogniu, aż warzywa lekko zmiękną. Następnie wlewamy bulion i dusimy dalej. Dodajemy serek topiony, oprószamy całość mieloną papryką słodką i ostrą. Dodajemy musztardę. Na koniec posypujemy całość posiekaną natką pietruszki. Jako dodatki
Smaki Na TalerzuSkładniki 300 g piersi z kurczaka 1 papryka 1/2 cukinii 1 cebula 2 łyżki śmietany creme fraiche (lub 1 łyżka słodkiej śmietany i 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany) 1 łyżka sosu worcestershire 1 łyżka musztardy z całymi ziarnami gorczycy 1 szklanka bulionu 1 łyżka mąki 1 łyżka majeranku 1 łyżka oregano (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurczaka podsmażamy na patelni. Cukinię(...)kroimy na cienkie plasterki, paprykę i cebulę w grubą kostkę, dodajemy do kurczaka, podsmażamy, zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem przez 5 minut aż warzywa zmiękną a kurczak będzie usmażony. Dodajemy musztardę, majeranek i oregano. Śmietanę mieszamy z dwoma łyżkami wody i mąką, całość dokładnie mieszamy aż składniki dobrze się połączą. Dodajemy do sosu, zagotowujemy do momentu aż sos zgęstnieje
Delusional TrineOszukana pizza, czyli ciasto bez drożdży z kurczakiem i warzywami. Bo cóż innego zrobić, gdy dzieciaki mają chęć na pizzę, ale już nie mają chęci czekać, aż ciasto dojrzeje? Tak właśnie powstała „prawie pizza”. Z kurczakiem, kukurydzą i mrożonym groszkiem. 4 porcje: 190-200 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 150 ml mleka(...)łyżki sosu pomidorowego lub łyżka koncentratu 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy z pestek dyni 100 g sera mozzarella dodatki wedle uznania; u nas kompromis: pierś indyka w ilości dowolnej mała puszka kukurydzy trzy garści mrożonego groszku Mąkę, proszek do pieczenia, sól i jedną łyżeczkę ziół dokładnie mieszamy. Dodajemy jajko i mleko. Ciasto wykładamy do formy
Kucharzycaoleju kokosowego 1 łyżeczka sosu sojowego kilka szczypt ziół prowansalskich kilka szczypt suszonej natki pietruszki 1 łyżka słodkiej czerwonej papryki ½ łyżeczki chili sól pieprz sos miodowo-musztardowy Pierś z kurczaka, myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Marynujemy w słodkiej papryce, chili i łyżce oliwy z oliwek z chili. Wstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny. Następnie smażymy na dobrze(...)kostkę. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy na niego cebulę i smażymy, aż będzie szklista i dodajemy paprykę. Doprawiamy sosem sojowym i ziołami prowansalskimi. Zdejmujemy z ognia, kiedy warzywa będą miękkie. Szpinak myjemy, osuszamy i przekładamy do miski. Polewamy sosem miodowo-musztardowym . Na szpinak wykładamy usmażone warzywa, a na nie kurczaka. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki i układamy
My Chcemy JeśćZapraszam na bardzo fajne połączenie piersi z kurczaka z ziemniakami oraz marchewką , super smakują , a przy okazji podać swoim bliskim coś nowego . Składniki 1 duża pierś podwójna 3 jajka 1 marchew 2 duże ziemniaki 1 cebula 1 ząbek czosnku sól pieprz czarny 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 2 łyżeczki papryki czerwonej(...)słodkiej pół łyżeczki gałki muszkatołowej olej do smażenia 4 łyżki mąki Wykonanie Pierś myję i osuszam , następnie kroję w cienką kostkę , marchewkę , czosnek , ziemniaki obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach , kiedy mamy przygotowane nasze warzywa , przekładam do naszego wcześniej pokrojonego mięsa , następnie cebulę obieram , kroję w kostkę i przesmażam na złoty kolor i dodaję
Mój SmakAsia 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 seler 1 średnia cebula 1 marchewka łyżka oleju kokosowego 200 ml mleka kokosowego House of Asia 1 łyżeczka curry odrobina pieprzy cayenne garść rodzynek natka pietruszki Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli dodajemy drobno pokrojonego kurczaka, smażymy chwilkę. Selera i marchewkę(...)ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dorzucamy do kurczaka, wsypujemy curry i pieprz, przesmażamy krótko, dolewamy mleko kokosowe, wrzucamy rodzynki i dusimy aż warzywa będą miękkie. Podajemy posypane natką pietruszki. Smacznego
Cynamonowe szczęściedziwny miks. To danie robię dość często bo jest szybkie, smaczne i ze składników, które zazwyczaj mam pod ręką. Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 1 duża pierś z kurczaka, lub mała podwójna 1 marchew garść suszonych grzybów mun kawałek pora (około 10 cm) 150 ml mleka kokosowego 3 łyżki zielonej pasty curry BG 2 łyżki oleju kokosowego(...)marchew, kroimy w plastry przesmażamy na oleju kokosowym, a następnie dolewamy mleko kokosowe i dusimy (w trakcie duszenia dolewamy po trochu wody, żeby sos za bardzo nie odparował) gdy warzywa są jeszcze lekko twardawe dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, pastę curry, mieszamy dokładnie i dusimy, aż kurczak się zetnie, ale nie za długo, żeby go nie przesuszyć. W razie potrzeby
Quinoa Raz!wcześniej lub później wypróbuję… Sama też mam sporo pomysłów na to smaczne warzywo … Jednym z nich jest makaronowa zapiekanka z dynią i szpinakiem, czyli prosty sposób na pyszny obiad. Bardzo mi smakuje połączenie dyni, szpinaku i fety w tej zapiekance… właściwie to nawet kurczak jest tu zbędny. Myślę, że wersja bezmięsna będzie równie smaczna:) Należy tylko pamiętać(...)bardzo duża zapiekanka :)!Makaronowa zapiekanka z dynią i szpinakiem – składniki:(6-8 porcji)450 g makaronu (np. rurki)1 kg dyni – u mnie piżmowa – butternut squash2 piersi z kurczaka450 g szpinaku świeżego lub mrożonego200 g sera feta4 ząbki czosnku1-2 cebule3 jajka300 ml śmietany 36%sól, pieprz, papryka, tymianek, szczypta gałki muszkatołowej, oliwa1. Makaron ugotować
UgotujmyTo.plilość dowolna Wykonanie : Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę i zalać w miseczce z oliwą i vegetą - ma poleżeć około 1 godz. Umyte pieczarki pokroić i krótko obsmażyć na oleju Cukinie pokroić w kostkę - niezbyt drobną Brokuł sparzyć chwilę w posolonym wrzątku Pora umyć, pokroić w krążki i obsmażyć krótko Po godzinie usmażyć pokrojonego kurczaka (przykryć pokrywką, szybciej zmięknie(...)Wszystko przełożyć do jednego garnka Oddzielnie ugotować makaron (nie przecedzać do "suchości" makaronu) i po odcedzeniu dołożyć bez przelewania zimną wodą do warzyw i kurczaka Dobrze wymieszać, dodać pesto, jeśli trzeba posolić i dodać pieprzu Jest to danie jednogarnkowe, można podjąć nim gości. Na pewno nie takich niespodziewanych, ale jeśli wszystko zakupimy wcześniej to te niedrogie w sumie warzywa
Proste Potrawykurczaka kroimy w dużą kostkę. Chilli kroimy bardzo drobno. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy do niego pokrojoną cebulę oraz chilli. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojone piersi kurczaka. W tym czasie kroimy paprykę w kostkę i również wkładamy do garnka, niech się trochę przesmaży. WAŻNA RZECZ, jeśli nasze leczo podczas duszenia lub smażenia trochę się przypali(...)smaku. Teraz czas na cukinię, jeśli jest mała skórkę i nasiona zostawiamy- przy okazji nam się nie rozpadnie podczas duszenia, kroimy ją w kostkę i smażymy z pozostałymi warzywami. Wszystko dokładnie smażymy, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i wodę, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez godzinę na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba
Mango Papajasałatkę przyda się początkującym fanatykom gotowania :). Przedstawiona poniżej wersja jest wegetariańska. Jeżeli wolicie mięsne smaki, to może wkroić do dania aromatyczną kiełbasę lub ugotowaną wraz z cebulą pierś z kurczaka (Iran obchodzi niedługo nowy rok, więc takie sałatki na pewno znajdą się na ich stołach ;)). Składniki na pokaźną misę (możecie dowolnie zmieniać ilość składników): majonez (dla osób na diecie(...)jeżeli lubicie kukurydzę w sałatce, to dajcie pół puszki groszku i pół puszki kukurydzy) pieprz (duużo) 4 ogórki kiszone 3 ziemniaki 1 jabłko 1 mała cebula Wykonanie: 1. Umyj warzywa (seler, ziemniaki, marchewki, pietruszki) i ugotuj je w skórkach do miękkości. Odstaw do ostygnięcia. 2. Ugotuj jajka na twardo (Do gotującej się i osolonej wody włóż jajka
Przepisy AleksandryBardzo lubię risotta. Z grzybami, z warzywami, z mięsem czy z owocami morza. Przeróżne. Do niedawna nie jadłam jednak risotta z dodatkiem owoców. Okazało się, że połączenie kurczaka i ananasa sprawdza się również w takim daniu. Dla niektórych może być to zaskakujące, inni powiedzą, że to nic nadzwyczajnego(...)Jednych i drugich zachęcam do spróbowania tej potrawy, ponieważ wyszła zaskakująco smaczna, a jej przyrządzenie zajmuje tylko chwilę. Lekko pikantne risotto z kurczakiem i ananasem przepis na 2 spore porcje Potrzebujemy: 3/4 filiżanki ryżu do risotto 1 pierś z kurczaka 1 sporą cebulkę 1/2 puszki ananasa 1/2 papryczki piri piri (ja użyłam takiej z zalewy) 1/2 pęczka natki pietruszki
Ratunku obiadFrancją. Jest to niby gulasz, jednak ma w sobie coś innego i dobrze komponował się z kaszą oraz ulubioną surówką. Składniki na 4 porcje: 45 dag piersi z kurczaka 2 średnie cebule 30 dag pieczarek ½ litra bulionu drobiowego Łyżka przecieru pomidorowego Mąka do obtoczenia Olej do smażenia 1 papryczka chili Ulubione przyprawy (u mnie: sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka(...)mące. Usmażyć na oleju. Przełożyć do rondla Cebulę pokroić w piórka. Podsmażyć, dodać do mięsa. Pieczarki pokroić na półtalarki, podsmażyć z odrobiną soli. Dodać do rondla. Mięso i warzywa zalać bulionem, dodać pokrojoną w paseczki papryczkę chili (ja dałam wraz z pestkami, jeżeli chcecie by było mniej ostre, to je wyskrobcie). Doprawić ulubionymi przyprawami do smaku i przecierem. Dusić około
Fabryka pomysłów