czerwone papryki 2 pomidory 1 podwójna pierś kurczaka 1 słoiczek przecieru pomidorowego sól pieprz 2 łyżki ketchupu pikantnego chilli w proszku Sposób przygotowania: 1. Makaron ugotować i zlać zimną wodą żeby się nie sklejał. 2. Paprykę pokroić w grubą kostkę. Pomidory również. Wrzucić do garnka i zalać wodą. Gotować do miękkości papryki. 3. Kurczaka pokroić w kostkę i wrzucić(...)garnka. 4. Dodać rozrobiony w połowie szklanki wody koncentrat. 5. Całość doprawić solą, pieprzem, chilli i dodać ketchup (sos od ketchupu zgęstnieje). 6. Makaron rozłożyć na talerzach i polać gorącym sosem
A Ty Smakuj Mniepomidorów krojonych z puszki, 60 ml śmietany 18 %, 1 łyżka pasty tamaryndowej, czerwony barwnik spożywczy, Przyprawy zmielić. Cebule pokroić w półplasterki. Czosnek rozgnieść. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Piersi z kurczaka, umyć, osuszyć, pokroić w plasterki grubości około 0,5 cm. Kolendrę, paprykę, kumin i chilli podprażyć chwilę na rozgrzanej suchej patelni, następnie dodać masło, wymieszać. Dodać cebulę, czosnek(...)zamieszać. Wlać bulion, pomidory i przykryć, gotować na małym ogniu 20 minut aż mięso będzie miękkie. Dodać śmietanę, pastę tamaryndową oraz barwnik spożywczy. Gotować około 15 -20 minut aż sos zgęstnieje. Podałam z ryżem. Nie jestem przekonana do barwnika, dodałam ale nie wiem czy dobrze zrobiłam. Kolor wyszedł troszkę dziwny. Może powinien być inny barwnik, w innej ilości..... Ale smakowało
królestwo garówpaczka panierki klasycznej 0,5 paczki przyprawy do mięsa 1 jajko sól pieprz Pierś z kurczaka kroimy na grubsze paski. W miseczce rozbijamy jajka, przyprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy panierki- płatki kukurydziane gnieciemy, kostkę rosołową rozpuszczamy w 1 łyżce wody (żeby była gęsta). Każdy pasek kurczaka maczamy w jajku a następnie w wybranej panierce: z kostki rosołowej, z przyprawy(...)mięsa, z płatków kukurydzianych, z panierki klasycznej. Wszystko smażymy na rozgrzanym oleju. Tak przygotowane kąski idealnie smakują z warzywami (pomidor, ogórek, czerwona cebula, oliwki) oraz sosem czosnkowym (pół jogurtu naturalnego, kilka łyżek majonezu i 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
VioletoweKucharzenieKorma (Qorma) to wyjątkowo aromatyczne danie kuchni indyjskiej. Sporządzana jest na bazie przypraw i jogurtu. Ta charakterystyczna potrawa, swoim niepowtarzalnym smakiem zachwyci każdego… Musicie spróbować
Oryginalny smakplasterków ananasa 5-6 łodyg selera naciowego 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka curry Przygotowanie :Kurczaka gotujemy, ja zazwyczaj gotuję go razem z porcją rosołową gdy robię rosół ale możecie nawet na kostce rosołowej. Ostudzone piersi kroję w paski a następnie tylko lekko kruszę w mniejsze kawałki, kukurydzę odsączam, ananasa kroję w 0,5 cm słupki(...)łodygi selera również w 0,5 cm talaki ( łodygi selera wybieram zawsze od środka aby uniknąć tych nieco bardziej włóknistych z zewnątrz). Wszystko to wstępnie mieszam w misce.Osobno przygotowuję sos, jogurt, majonez, curry i odrobina soli mieszam razem po czym wlewam do misy z resztą składników i mieszam.Warto tą sałatkę przygotować nieco wcześniej, wszystko ładnie się wtedy "przegryzie" i smakuje
Mechanik w kuchniJeśli lubicie kebaby, to na pewno posmakuje Wam także to danie;) Jest o wiele zdrowsze i mniej kaloryczne, bez gęstego, tłustego sosu. Do tego idealne na jeden kęs. Świetnie sprawdzi się podczas spotkania ze znajomymi. Ja podałam je z dipem czosnkowym Prymat. Tortille:350g mąki pszennej, łyżeczka czosnku granulowanego, ok. 1 szklanki przegotowanej zimnej wody. Mąkę przesiać, dodać czosnek, stale(...)wodę. Odrywać małe porcje ciasto, rozwałkowywać i smażyć na odrobinie oleju, z obu stron. Farsz: 1 marchewka, czerwona papryka, zielona papryka, 250g chudego twarogu, sól, pieprz, wędzona pierś z kurczaka, ogórek, dip czosnkowy Prymat, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego. Pierś kurczaka pokroić w kosteczkę. Warzywa umyć, marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Papryki oczyścić
Z miłości do słodkościTender, to łagodniejsza wersja znanego wszystkim Longera z KFC Charakteryzuje go podłużna bułeczka (bez sezamu, jak w przypadku Longera), soczysta, łagodna polędwiczka (Longer posiada pikantnego kurczaka) oraz sałata. Ketchup zastąpiony został delikatnym sosem majonezowym. Całość tworzy smakowitą przekąskę, która zasmakuje niejednemu fanowi fast foodów. Domowe Tender'y możemy przygotować samodzielnie w domu. Proces ich powstawania nie jest bardzo skomplikowany(...)drożdży 2 łyżki cukru 235 ml mleka 120 ml wody 55 g masła 620 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli jajko odrobina mleka Stripsy: 2 podwójne piersi z kurczaka czosnek w proszku słodka papryka w proszku pieprz sól (ewentualnie możemy użyć gotowej przyprawy do kurczaka, wtedy rezygnujemy z dodatku soli ) ok. szklanka mąki na panierkę ciasto
Słodka Stronaplacki tortilli 1 opakowanie Pasty z białej fasoli „Z gruntu dobre” 50 g rukoli lub mieszanki sałat 1 marchewka 1 czerwona papryka sól, pieprz Przygotowanie: Pierś z kurczaka natrzyj olejem roślinnym, curry i papryką w proszku. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Usmaż na suchej patelni na ciemnozłoty kolor. Odstaw(...)rukoli, trochę startej na grubych oczkach marchewki, kilka kawałków papryki pokrojonej w słupki oraz plastry kurczaka. Całość ciasno zwiń w rulon. Pokrój nożem w plasterki lub pod kątem w słupki. Podawaj same z sosem czosnkowym lub słodkim chilli. Kolejna propozycja to Roladki z pieczonego schabu z twarożkiem
kuron.com.plgładką masę. Łączymy za pomocą widelca dokładnie z kremowym serkiem Emmentaler, do powstania kremowej pasty. Pierś z kurczaka posypujemy ziołami oraz polewamy olejem, mieszamy aby marynata pokryła dokładnie mięso. Smażymy kurczaka na patelni do zrumienienia. Tortillę smarujemy przygotowaną pastą paprykową, kładziemy na nią kawałki kurczaka, 2 liście sałaty i zawijamy torttillę. Smażymy na suchej patelni, najlepiej grillowej, do momentu(...)wrap się delikatnie zarumieni. Następnie kroimy go na połowę i podajemy. Wrapy z tofu i pastą orzechową 2 garście orzechów ½ kubka sera kremowego Hochland Gouda 50 g tofu łyżka sosu sojowego łyżka miodu łyżeczka sezamu 2 tortille Orzechy blendujemy lub drobno siekamy. Łączymy z serkiem Gouda – serek gouda jest lekko słodkawy, dlatego komponuje się z orzechami doskonale. Sos sojowy
Kuchnia Bazyliiroli głównej. Z dużą ilością kolorowych warzyw, karmelizowanymi buraczkami i kozim twarożkiem. Zdrowe, lekkie i pyszne. Będzie bardziej sycące jeśli składniki połączymy z drobno pokrojoną i podsmażoną piersią kurczaka lub mielonym mięsem z indyka. Aby zaoszczędzić trochę czasu polecam ugotować kaszę i upiec buraka dzień wcześniej i do czasu użycia przechowywać w lodówce. SKŁADNIKI / 2 porcje 1 łyżka(...)czosnku / starte na tarce 1 szklanka tartej dyni lub marchewki garść liści jarmużu / umytych, oddzielonych od twardej łodyżki, porwanych na mniejsze kawałki 2 łyżki koziego twarożku przyprawy: 2 łyżki sosu sojowego, po 1/2 łyżeczki suszonego oregano, kurkumy i świeżo zmielonego czarnego pieprzu, sól, szczypta chili w proszku KASZA 1/2 szklanki kaszy gryczanej (100 g) 1 łyżka masła 1 szklanka gorącej
cool and mintydziwny miks. To danie robię dość często bo jest szybkie, smaczne i ze składników, które zazwyczaj mam pod ręką. Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 1 duża pierś z kurczaka, lub mała podwójna 1 marchew garść suszonych grzybów mun kawałek pora (około 10 cm) 150 ml mleka kokosowego 3 łyżki zielonej pasty curry BG 2 łyżki oleju kokosowego(...)kroimy na mniejsze kawałki. Por i marchew, kroimy w plastry przesmażamy na oleju kokosowym, a następnie dolewamy mleko kokosowe i dusimy (w trakcie duszenia dolewamy po trochu wody, żeby sos za bardzo nie odparował) gdy warzywa są jeszcze lekko twardawe dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, pastę curry, mieszamy dokładnie i dusimy, aż kurczak się zetnie, ale nie za długo, żeby
Quinoa Raz!samemu przepis tu ) pieprz, sól 2 łyżki śmietany Do dzieła!!! Pierś kurczaka kroimy w kostkę lub paski mieszamy z shoarmą, solą, rozgniecionym ząbkiem czosnku i łyżką oleju. Odstawiamy. Rozmrożony szpinak wrzucamy na patelnię z uduszoną cebulką i czosnkiem. Razem smażymy aż woda ze szpinaku odparuje. Dodajemy śmietanę, sól, pieprz. Kurczaka wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy do miękkości. Tortillę(...)smarujemy szpinakiem ( lubię duuużo szpinaku) układamy na niej kurczaczka i zawijamy. Podajemy z dowolną sałatką - u mnie kapusta pekińska z pomidorem i ogórkiem w sosie vinegrett. Tortillę można zastąpić zwykłym naleśnikiem - również jest pyszne Smacznego
sierotka maRysia w kuchniSkładniki: -jedna gotowa tortilla pszenna lub kukurydziana -200g piersi z kurczaka -pomidor -pół średniego ogórka -liść kapusty pekińskiej -ćwierć papryki -kawałek cebuli -łyżka majonezu, śmietany lub jogurtu -łyżka oleju do smażenia -sól, pieprz, ostra papryka Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy lekko przyprawami i smażymy na jasno złoty kolor na oleju. Tortillę podgrzewamy lekko na rozgrzanej patelni(...)inny zgodny z opakowaniem sposób. Podgrzewanie ma sprawić że będzie bardziej elastyczna. Smarujemy placuszek majonezem, śmietaną, jogurtem lub jeśli posiadamy to gotowym sosem czosnkowym, ketchupem lub innym lubiany przez nas. Opłukane i pokrojone warzywa układamy warstwami na tortilli, na koniec dodając kurczaka. Posypujemy przyprawami. Można dodatkowo od wierzchu polać sosem choć radziłbym z nim nie przesadzać bo gdy warzywa puszczą
Tanie przepisy studenckielazur 100 ml śmietanki 18% 2 ząbki czosnku sól, pieprz KROK 1: Makaron ugotować w osolonej wodzie Pierś z kurczaka dokładnie umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę Szpinak rozmrozić, dokładnie odsączyć z wody Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, podsmażyć kurczaka dopóki nabierze rumianego koloru, po czym dodać szpinak oraz przeciśnięty przez praskę czosnek KROK 2: Zmniejszyć ogień, dolać(...)gotować na bardzo małym ogniu ciągle mieszając Doprawić do smaku, po czym dodać ser pokrojony w kostkę, dokładnie wymieszać KROK 3: Ugotowany i odsączony z wody makaron dodać do sosu na patelni, dokładnie wymieszać, tak by sos dokładnie obkleił makaron. SMACZNEGO!!! Ilość: 2 osoby Koszt
smacznieinatematotarta skorka z 1/2 cytryny natka pietruszki Wykonanie:Piersi kurczaka umyc, oczyscic i osuszyc. Doprawic sola i pieprzem.W miseczce wymieszac parmezan, zmielone orzechy, skorke z cytryny i maslo z pietruszka.Nastepnie nalozyc na kazdy filet rowna warstwe mieszanki. Przycisnac ja widelcem do miesa by sie dobrze trzymala i pokryla caly filet.Tak przygotowanego kurczaka wkladamy do natluszczonego naczynia zaroodpornego i pieczemy przez okolo(...)minut w nagrzanym piekarniku do 190-200°C.Po wyciagnieciu mieso ukladamy na talerzu, a do sosu jaki powstal w trakcie pieczenia dodajemy sok z cytryny. Dokladnie mieszamy i polewamy nim mieso.Smacznego
Przysmaki Karolki