kurczaka i znów kolejny kawałek foli wówczas nie zabrudzimy kuchni oraz tłuczka. Na każdej z rozbitych piersi rozsmarowujemy 1 łyżeczkę pasty harissa i układamy pokrojoną w paski mozzarelle suszone pomidory i oliwki. Całość rolujemy i spinamy wykałaczkami. Maczamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na patelni na rumiano z każdej strony. Możemy podawać piersi(...)całości lub pokrojoną w grube plastry. Jako dodatek oprócz ziemniaków możemy podać np: Sos z pieczarek 5-6 większych pieczarek, 1 mała cebula, 1/4 szklanki białego wina 1/2 małego opakowania śmietany sól, pieprz Cebulę kroimy w kostkę podsmażamy na oleju, jak zacznie być już lekko miękka dodajemy pieczarki. Jak pieczarki będą już gotowe dolewamy wino i czekamy aż się
Piekielna Kuchnia PatiSkładniki: mała główka kapusty pekińskiej podwójna pierś z kurczaka puszka kukurydzy 200 g papryki konserwowej 3 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny oregano przyprawa do kurczaka sól, pieprz Przygotowanie Kapustę siekamy, posypujemy solą i ugniatamy rękami. Odstawiamy ją na 20-30 minut. Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Podsmażamy na oliwie i odstawiamy(...)ostygnięcia. Z kapusty odlewamy nadmiar wody, dodajemy kurczaka, kukurydzę i paprykę pokrojoną w kostkę. Oliwę, sok z cytryny i oregano łączymy ze sobą. Sosem polewamy sałatkę i mieszamy. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem
e-PrzepisyKulinarneKruche i delikatne mięso z kurczaka z sosem marchewkowo-pieczarkowym. Z tak prostych składników można wyczarować tak pyszny obiad. Zapraszam na kurczakowy obiad! 1 podwójny filet z kurczaka Przyprawa do kurczaka 1 marchewka 5 pieczarek Zalewa: 0,5 szklanki wody 200 ml śmietany 12% 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki cząbru 0,5 łyżeczki lubczyku(...)łyżeczki ostrej czerwonej papryki 0,5 łyżeczki natki pietruszki 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżka keczupu Filet z piersi kurczaka myjemy, usuwamy błonki, przyprawiamy przyprawą do kurczaka i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Pieczarki kroimy w kostkę i siekamy w rozdrabniaczu. Marchew mieszamy z pieczarkami. Wodę, śmietanę oraz wszystkie przyprawy dokładnie łączymy
VioletoweKucharzeniepiersi z kurczaka 0,5 kg ryżu 450g mrożonych warzyw (marchew, fasolka, brokuł, papryka, kukurydza) Mały pojemnik śmietany – 200 g (może być pół na pół z jogurtem naturalnym) Przyprawa do kurczaka Przyprawa kebab-gyros 2 jajka 10-12 dag sera żółtego Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć na odrobinie oleju z solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka(...)Dodać warzywa. Smażyć do miękkości. Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Połączyć z warzywami i kurczakiem. Sos: śmietanę wymieszać z jajkami, 1/3 startego sera żółtego oraz przyprawą kebab – gyros. Sos połączyć z ryżem. Całość przełożyć do jednego dużego naczynia żaroodpornego lub kilku mniejszych. Wierzch posypać startym serem żółtym. Piec w 200 stopniach do momentu roztopienia sera ok. 10-15 minut
Fabryka pomysłówniezwykłe połączenie ziemniaka i marchewki J Choć są dość trudno dostępne w polskich sklepach warto się rozejrzeć i skosztować. Curry z kurczakiem i batatami Składniki: 2 piersi z kurczaka ½ małej papryki zielonej 1 średnia marchewka 200-300 g batatów (użyłam 2 sztuki) 200 ml mleka kokosowego ½ papryczki chili (opcjonalnie) 1 czerwona cebula 400 g pomidorów z puszki 1 ząbek(...)proszku (opcjonalnie) 1 łyżeczka curry w proszku 3-4 łyżki czerwonej pasty curry (w zależności od tego jak ostre intensywne danie chcemy uzyskać) łyżka mąki kukurydzianej (opcjonalnie jeśli sos wyjdzie za rzadki) masło lub oliwa z oliwek do smażenia Marynata: sok z 1/2 limonki 3 łyżeczki mieszanka przypraw garam masala (ja używam przyprawy Bombay Masala z Kotani) Lub własna mieszanka
Mania Gotowaniaczasu mieszając). Ugotowany makaron odcedzamy. Piersi kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy, następnie kroimy na małe, cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego (mniej więcej 2 łyżki), dodajemy trochę masła, kurczaka doprawiamy solą i pieprzem, następnie smażymy na patelni. Usmażonego kurczaka przekładamy do miski. Na patelnię, na której smażył się kurczak, wlewamy śmietanę, dodajemy połowę przygotowanej natki pietruszki (pozostałą(...)część zostawiamy, będziemy dodawać ją później) i 2 szczypty gałki muszkatołowej. Szparagi kroimy na równe słupki i wrzucamy na patelnię z sosem. Gdy śmietana się delikatnie zredukuje, dodajemy kurczaka i dalej redukujemy sos. Delikatnie mieszamy. Do zredukowanego sosu dodajemy makaron i pokrojone pomidorki koktajlowe. Doprawiamy pieprzem i pozostałą ilością natki pietruszki. Całość delikatnie mieszamy, następnie wykładamy na talerze
Brzuszki Łakomczuszkipierś z kurczaka 3 suszone pomidory Przyprawa do kurczaka / sól, pieprz odrobina oleju mała śmietana 12 % 1 ząbek czosnku Wykonanie: Warzywa myjemy, obieramy, dzielimy na mniejsze części. Gotujemy aż będą chrupkie (nie za twarde ale również nie za miękkie). Studzimy. Kurczaka oczyszczamy z błonek jeżeli są, kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju doprawiając przyprawą do kurczaka(...)bądź tradycyjnie solą i pieprzem. Studzimy Mając ostudzone składniki możemy sałatkę podać warstwowo albo wymieszać od razu z sosem. Sos: Do śmietany przeciskamy czosnek i doprawiamy solą
W Moim Magicznym DomuKurczaka osolić i popieprzyć. Na każdej stłuczonej piersi kurczaka układać plastry prosciutto, przykrywając cały kotlet, następnie nałożyć na jedną połówkę wymieszane sery i złożyć kotlet do kształtu, w jakim był przed rozcięciem. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić zgnieciony nożem ząbek czosnku i rozcięte wzdłuż chili. Na rozgrzaną oliwę włożyć kurczaka i obsmażyć na rumiano z każdej strony, zamykając(...)mięso. Podlać wszystko dobrym kieliszkiem białego wina i chochlą bulionu z kurczaka. Wrzucić gałązki tymianku, dusić pod przykryciem około 15 minut pilnując, żeby sos się nie wygotował, w razie potrzeby podlewając bulionem i winem
stajnia gołębie od kuchninaturalny (ok. 150-200g) 2 łyżki oleju Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Obsypać porządnie przyprawą, gdyż kurczak musi być wyrazisty w smaku (ja używam prawie całe opakowanie). Odstawić na 30 minut do lodówki. Następnie usmażyć na rozgrzanym oleju. Odstawić do ostygnięcia. Na dno salaterki ułożyć podsmażonego kurczaka, następnie polać ketchupem tak, aby powstała cienka warstwa. Na nią(...)układać pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, na nią pokrojone w kostkę ogórki, a następnie ułożyć odsączoną kukurydzę. Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, polać tak przygotowanym sosem sałatkę. Na końcu na wierzch posypać poszatkowaną kapustą pekińską. Tak przygotowaną sałatkę wstawić do lodówki, aby smaki się przegryzły. Możecie ją podawać warstwową lub przed samym podaniem wymieszać. Pozostawiam Wam dowolność, gdyż
Fabryka pomysłówsosem:). podwójna pierś kurza 4 łyżeczki mieszanki ziół: -tymianek -bazylia -oregano 1 duży pomidor 1 cukinia 1 pęczek rzodkiewki kilka liści sałaty 7 łyżek oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku sól morska pieprz ziołowy ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ W naczyniu łączymy oliwę z oliwek,wyciśnięty czosnek , sól,pieprz oraz posiekane zioła (ja dałam suszone bo u nas jest duży problem dostać świeże). Piersi(...)myjemy,osuszamy i to samo robimy z warzywami.Cukinię,rzodkiewki oraz pomidor kroimy w plasterki.Pierś kurczaka dobrze smarujemy i wcieramy ziołową marynatą.Odrobinę oliwy z ziołami również smarujemy plastry cukinii.Mięso i cukinię pieczemy na ruszcie (u mnie elektrycznym) do zrumienienia.Danie podajemy na liściach sałaty z rzodkiewką i pomidorem.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiBardzo lubię ten smak, zupka jest lekka i pyszna. Zrobiłam ją w wersji bez mięsa, ale równie dobrze będzie smakowała z kurczakiem. Wtedy musicie dodać dwie piersi z kurczaka, pokrojone w cienkie paseczki. Zaczynać od zrobienia własnej pasty curry – do wysokiego naczynia wrzucić chilli, laskę trawy cytrynowej, sok z cytryny, listki kaffir, zmieloną kolendrę, 2,5 cm imbiru(...)olej i obsmażyć pokrojoną w plasterki cebulkę. Jak będzie lekko złotawa dodać połamany na małe kawałki kalafior, brokuł, grzyby suszone i łodyżki szparag. Górę szparag odstawić na później. Dodać sos sojowy ciemny, pastę curry i smażyć mieszając co jakiś czas.Wlać wywar warzywny lub 1 litr wody plus 1 duża kostka rosołowa. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 5 minut
Kuchnia Pokoleńkurczaka z dodatkiem warzyw w ostro-słodkiej marynacie. CYTRYNOWY KURCZAK 5 filetów piersi z kurczaka 1/5 szklanki oleju 1/4 szklanki soku z cytryny 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czosnku w proszku W misce wymieszaj wszystkie składniki na marynatę, następnie wrzuć kurczaka i każdy filet dokładnie wysmaruj. Przykryj folią spożywczą i odłóż na kilka godzin(...)lodówki. Wyjmij mięso z lodówki 30 minut przed wrzuceniem na grilla. GRILLOWANE WARZYWA Marynata: 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1/2 łyżeczki sosu sojowego szczypta ostrej papryki 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki miodu Ulubione warzywa - u mnie: 4 papryki bez gniazd nasiennych, pokrojone w szerokie paski 1 cukinia - nieobrana, pokrojona w paski
Powiedz dietom niekostce dwie piersi dodatkowo można starty żółty ser(nie koniecznie) brokuły ugotować w osolonej wodzie,makaron również w garnku na odrobinie oleju smażymy cebulkę jak się zrumieni dodajemy mąkę i jeszcze chwilę smażymy dodajemy śmietankę, szklankę wody,serek topiony i kostkę rosołową,zmniejszamy ogień,mieszamy aż się zagotuję i serek się rozpuści mięsko przyprawiamy przyprawą do kurczaka i smażymy(...)złoty kolor, potem już zostaje nam tylko połączyć wszystko ze sobą -czyli makaron ,brokuły,mięsko i sos i gotowe... smacznego
Swojskie jedzonkopiersią z kurczaka, jarmużem, boczniakiem, czerwona cebula i czosnkiem [cena urodzinowa=PLN 15] Trochę zdrowia na talerzu - ostatnio coraz częściej wraca się kulinarnie do różnego rodzaju kasz: jaglanej, jęczmiennej, gryczanej czy pęczaku. Bardzo zaciekawiła mnie kompozycja tego dania zaserwowana w Alei 40 - z jarmużem i boczniakiem w rolach głównych Niestety potrawa nie spełniła pokładanych w niej nadziei... Kurczaka 3 smętne(...)kawałki, jarmużu z lupą niemalże szukać, boczniaka jak na lekarstwo. Czosnku nie dało się wyczuć, sosu i okrasy żadnej. Danie mdłe, bez smaku. W degustacji wygrywała jedynie kasza - ugotowana na sypko i przyjemna w smaku. Gdybym jednak chciała zajadać się samą kaszą bez dodatków - ugotowałabym ją sobie własnoręcznie w domu... Na osłodę spróbowałam delikatnych naleśników z serkiem mascarpone i malinowym
Grunt to przepis!diety , zapraszam Cię do polubienia naszej strony na Facebook'u. Kliknij tu. Pierś z kurczaka pokrój w niewielkie kawałki, (zostaw w marynacie w lodówce jeśli masz czas) i oprósz ulubionymi przyprawami. Patelnię wysmaruj kilkoma kroplami oleju kokosowego , rozgrzej i podsmaż kurczaka. Usmażony drób przełóż do miski, pozostały tłuszcz wykorzystaj do duszenia warzyw na patelnię, do warzyw dodaj pokrojony(...)jarmuż, lubczyk i przyprawy. Podlej wodą i duś pod przykryciem do uzyskania efektu warzyw al dente. Następnie do warzyw dodaj kurczaka i podsmaż przez chwilę do miękkości. Podawaj razem z sosem własnym uzyskanym podczas duszenia warzyw. Gotowe! Smacznego! Jeśli potrzebujesz profesjonalnej pomocy przy ułożeniu diety, skorzystaj ze specjalnej oferty: Tylko dla moich czytelników do końca
IzaGotuje