użyłam mięso z piersi kurczaka w środku jest ukryty kawałek sera, który dodatkowo nadaje tej potrawie smaku i wygląda bardzo efektownie Mięso mielone na patyku SKŁADNIKI 400g mielonej piersi z kurczaka 10 kawałeczków żółtego sera 5 długie wykałaczki 2 jajka bułka tarta sól olej do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Do mięsa dodać jajko, sól,i tyle bułki tartej żeby mięso się(...)mięsem tak jak na zdjęciu Przygotowane patyczki z mięsem panierować najpierw w jajku a potem w bułce tartej Smażyć na patelni na rumiano Podawać jeszcze gorące z dodatkiem warzyw, sosów, ziemniaków, ryżu, kaszy itd SMACZNEGO :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
zielonacukinkaużyłam mięso z piersi kurczaka w środku jest ukryty kawałek sera, który dodatkowo nadaje tej potrawie smaku i wygląda bardzo efektownie Mięso mielone na patyku SKŁADNIKI 400g mielonej piersi z kurczaka 10 kawałeczków żółtego sera 5 długie wykałaczki 2 jajka bułka tarta sól olej do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Do mięsa dodać jajko, sól,i tyle bułki tartej żeby mięso się(...)mięsem tak jak na zdjęciu Przygotowane patyczki z mięsem panierować najpierw w jajku a potem w bułce tartej Smażyć na patelni na rumiano Podawać jeszcze gorące z dodatkiem warzyw, sosów, ziemniaków, ryżu, kaszy itd SMACZNEGO :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
zielonacukinkaSkładniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 400g pieczarek 1 duża lub 2 małe czerwone cebule 5 łyżeczek musztardy francuskiej 120 ml śmietany 18% 300 ml wody sól pieprz Piersi kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w plastry o grubości około 1 cm. Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić dość grubo (Jeśli nie są ogromne to wystarczy każda przekroić na 4 części). Cebulę(...)czasu aż sok który puszczą prawie odparuje. Następnie dodać cebulę i mięso. Smazyć około 5 minut. Dodać musztardę, śmietanę i wodę. Dusić tak długo, aż mięso będzie miękkie, a sos ładnie się zredukuje. Doprawić solą i pieprzem i można podawać. Smacznego
kuchnia doskipiersi z kurczaka 2 szklanki wrzącej wody 1 duża marchewka mała śmietana 18% 2-3 łyżeczki mąki 1 puszka groszku konserwowego sól, pieprz Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. W głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso, oprószyć je solą oraz pieprzem i smażyć z każdej strony, aż zrobi się białe. Zanim mięso zacznie(...)kubeczka ze śmietaną dodać mąkę i kilka łyżek gorącego wywaru z patelni, dokładnie wymieszać. Delikatnym strumieniem wlać śmietanę do mięsa, doprawić solą i pieprzem. Gotować kilka minut, aż sos zacznie gęstnieć. Na koniec dodać odsączony z zalewy groszek, wymieszać i podawać na ciepło
Simply Foodnajprostszej wg mnie niczego nie brakuje;) ciasto francuskie 2-3 pojedyncze piersi kurczaka papryka mielona słodka szczypta papryki ostrej sól, pieprz ziarna sezamu Umytą i osuszoną ręcznikiem papierowym pierś kurczaka kroimy na cienkie płaty. W razie potrzeby lekko je rozbijamy, by nadać im jednakową grubość. Doprawiamy słodką i ostrą papryką, solą oraz pieprzem. Płat ciasta francuskiego rozwijamy. Rozkładamy(...)wkładamy jedną stroną do sezamu, po czym układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30-35 minut (do zezłocenia) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podajemy z sosem czosnkowym
Smaki Na Talerzuząbki czosnkuC 1/3 cukinii 1 pierś z kurczaka 1/3 łyżeczki oregano 1/3 łyżeczki bazylii 1/4 szklanki białego, wytrawnego wina 1/3 szklanki startego sera ( polecam cheddara, parmezan) pieprz, sól Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Odcedzić i przelać wodą. Odstawić. Czosnek obrać i drobno posiekać. Pieczarki pokroić w ćwiartki, cukinię pokroić w plasterki następnie na ćwiartki. Kurczaka pokroić na mniejsze części(...)patelni rozgrzać olej. Wrzucić czosnek, pieczarki i cukinię. Smażyć przez około 2 minuty. Dodać kurczaka i smażyć kolejne 5 minut. Wlać wino i odparować na dużym ogniu. Sos powinien się zredukować. Dorzucić serek i wymieszać do uzyskania gładkiego sosu. Na patelnię dodać makaron i wszystko razem wymieszać. Spróbować i ewentualnie dosolić. Wyłożyć na talerz i posypać serem. Smacznego
JaglusiaSKŁADNIKI : 1 opakowanie warzyw na patelnię z ziołami i papryką Hortex 2 łyżki masła 1 mała pierś z kurczaka przyprawa do kurczaka 2 łyżki oleju seler naciowy 1 gruszka orzechy włoskie kiełki rzeżuchy 2 łyżki jogurtu greckiego sól, cukier do smaku 1 ząbek czosnku szczypta curry(...)przekładamy do garnka, dodajemy masło, dusimy pod przykryciem około 15 minut. Jogurt mieszamy z curry, przeciśniętym czosnkiem, cukrem i sola. Kurczaka kroimy w paski, 2 gałązki selera naciowego w plasterki, gruszkę na kawałki. Dodajemy sos i mieszamy. Na talerz wykładamy porcję warzyw, na to sałatka z kurczaka, polewamy odrobiną sosu, posypujemy kiełkami i orzechami. Podajemy, smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolicebula 2 piersi z kurczaka puszka pomidorów (250g) oregano sól, pieprz, chilli 2 łyżki oleju 100g sera żółtego Sposób przygotowania: Bakłażana pokrój w centymetrowe plastry. Posól z każdej strony i odstaw na parę minut. Następnie skrop lekko łyżką oleju (używając pędzelka lub używając oleju w sprayu). Podsmaż na patelni z każdej strony aż bakłażan ładnie się przyrumieni. Kurczaka pokrój(...)małą kostkę. Dopraw solą, pieprzem, chilli oraz oregano. Na patelni z łyżką oleju podsmaż posiekaną cebulkę a następnie kurczaka. Zalej pomidorami i gotuj aż sos się mocno zredukuje i będzie bardzo gęsty. Na każdy krążek bakłażana nałóż kurczaka w sosie pomidorowym i posyp odrobiną żółtego sera. Zapiecz w piekarniku (około 10 minut
wysmienityodgrzewany nie smakuje już tak dobrze. Makaron z kurczakiem i szpinakiem - składniki: 250g świeżego szpinaku 1 podwójna pierś z kurczaka 3 łyżki śmietany 3 ząbki czosnku sól pieprz oregano łyżka masła makaron do spaghetti 30g parmezanu Makaron z kurczakiem i szpinakiem - przepis: Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą pieprzem, odrobiną oregano i podsmażamy na patelni. Makaron gotujemy al dente(...)odsączamy i dusimy z czosnkiem na odrobinie masełka. W międzyczasie doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. Jak ze szpinaku odparuje woda, dodajemy śmietanę, kurczaka i całość dusimy dosłownie 3 minuty razem. Makaron dodajemy do sosu i całość mieszamy. Danie wyśmienicie smakuje posypane odrobiną parmezanu. Smacznego! Post Makaron z kurczakiem i szpinakiem pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!naturalny kilka ząbków czosnku świeży koper sól, pieprz Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Boczek kroimy w plastry. Paprykę w drobna kostkę. Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy na pół. Wydrążamy część środka, robiąc miejsce na farsz. Do ziemniaków wkładamy przygotowany filet z kurczaka i kostki papryki, przykrywamy plastrem boczku i plastrem(...)sera. Wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika, nastawiamy temp. na 180 stopni i pieczemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, a nadzienie się przypiecze - ok. 40 minut. Podajemy z sosem zrobionym z jogurtu naturalnego i czosnku, posypujemy koperkiem, dekorujemy papryką
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSkładniki gotowe ciasto francuskie, 1 opakowanie brokuł, 1 sztuka filet z piersi kurczaka, 1 sztuka pojedyncza śmietanka 18%, 100ml śmietanka 30%, 100ml jajka, 4 sztuki ser, 150g sól, pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180st. Formę na tartę smarujemy masłem, wykładamy płat ciasta francuskiego. Nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach i podpiekamy około 7-10 minut(...)różyczki i gotujemy w osolonej wodzie około 3 minut. Filet kroimy w małe paseczki, podsmażamy na złoto na łyżce oleju. Jajka miksujemy, dodajemy śmietanki, doprawiamy. Na końcu wrzucamy do sosu ser, mieszamy. Brokuły i mięso wykładamy na podpieczone ciasto, zalewamy sosem. Pieczemy około 40-45 minut
Gotowanie moimi oczamitego ugotowany na sypko ryż i świeży szczypiorek. Danie na 5 z plusem! Gorąco polecam! Ps. Taki kurczak w słodko-ostrym sosie jest fantastycznym pomysłem np. na imprezę – gwarantuję, że zrobi furorę wśród gości! SKŁADNIKI: * filet z kurczaka – 200g * koncentrat pomidorowy – 50 ml * mleko kokosowe – 150 ml * świeża chili – 1 szt * cebula(...)smażenia DODATKOWO: * ryż * szczypiorek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na woku rozgrzewamy niewielka ilość oleju, dodajemy posiekaną drobno cebulkę, złocimy, a następnie dodajemy posiekany czosnek i chili. Wrzucamy oczyszczone, pokrojone w paseczki piersi z kurczaka, solimy, przesmażamy kilka minut cały czas mieszając. Zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy koncentrat pomidorowy i na wolnym ogniu redukujemy. Wrzucamy podprażony słonecznik i doprawiamy do smaku łyżeczką cukru pudru
Ostra na Słodkoostrej papryki sól pieprz Wykonanie: Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki . Oprószyć solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką . Na patelni rozgrzać masło i usmażyć kurczaka, aż będzie rumiany z każdej strony. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu i odcedzić na sicie. Do naczynia żaroodpornego włożyć makaron, a następnie usmażonego kurczaka. Na tej samej patelni co smażyliśmy(...)mięso, usmażyć bardzo krótko umyty i osuszony szpinak. Układamy go na warstwie kurczaka. W kubeczku wymieszać śmietanę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem,jajkami, cząbrem, solą i pieprzem. Polać sosem zapiekankę . Posypać parmezanem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szpinakiem
O kuchni z uczuciemjednak z powodzeniem można użyć filetów z kurczaka. Ta druga wersja jest szczególnie popularna w Stanach Zjednoczonych, wpasowując się w ogół american-italian food. 400 g cielęciny / 2 duże piersi kurczaka mąka sól, pieprz 70 g masła oliwa 1/3 szklanki soku z cytryny natka pietruszki Mąkę mieszamy z solą i pieprzem, następnie dokładnie nią obtaczamy filety. W rondlu podgrzewamy oliwę(...)cytryny, natkę pietruszki i dodajemy resztę masła. Trzymamy wszystko razem jeszcze przez 2 minuty. Podając filety możemy udekorować plasterkami cytryny. Znana jest także wersja piccaty bez panierki, w samym sosie, ale z dodatkiem kaparów. W wersji z kurczakiem dobrze smakuje dodane do sosu kilka łyżek bulionu. Najlepiej podawać z purée lub ryżem polewanym tłuszczem z rondla. Smacznego
Bon Ton Italiawersja bogatsza może zawierać marynowane pędy bambusa lub kiełki fasoli mung ryż Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z żyłek, pokroić w małe kawałeczki, dodać olej, curry, chili, kolendrę, imbir, dokładnie wymieszać i odstawić najlepiej na około 2 godziny do lodówki. Przyprawionego kurczaka włożyć do woka lub do głębokiej patelni i smażyć około 10 minut (dobrze jest przykryć). Dodać(...)następnie wlać mleczko kokosowe i ewentualnie pędy bambusa lub kiełki fasoli. Po dodaniu mleczka już nie przykrywać, aby trochę odparowało, gotować jeszcze przez około 10 - 15 minut. Można powstały sos zagęścić, dodając 1 łyżeczkę mąki rozmieszaną z odrobiną zimnej wody. Ja mąki nie dodaję, gdyż lekko płynna konsystencja mi odpowiada - po włożeniu do ryżu, płyn jest częściowo wchłaniany przez ryż
Kuchcik gotujeDziś mam dla Was przepis na fantastycznego kurczaka po kreolsku.Wersja dla tych, którzy lubią na ostro ;)Delikatne , niesamowicie soczyste i aromatyczne mięso … podane z ryżem
Ostra na Słodkopiersi z kurczaka ½ łyżeczki przyprawy do kurczaka 1 łyżka oleju kokosowego garść mix sałat – około 30 g 60 g (1/4 sztuki) gruszki 15 g orzechy włoskie 30 g sera pleśniowego Przygotowanie: Kurczaka posypać przyprawą i podsmażyć na oleju. Na tortillę włożyć sałatę, plastry gruszki oraz pokrojonego w paski kurczaka i ser feta(...)rulon i gotowe. Tortilla z tuńczykiem i jajkiem Czas wykonania: 15 min Ilość porcji: 1 porcja Składniki: 1 placek tortilla 4 łyżki tuńczyka w sosie własnym (około 70g) 1 jajko na twardo 2 łyżki kukurydzy 1 łyżeczka musztardy garść mix sałat świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Ugotować jajko. Tuńczyka oraz kukurydzę odcedzić. Jajka pokroić
KuchniaWeDwoje.plpieprz Sposób wykonania: Piersi z kurczaka polewamy 2 łyżkami oleju roślinnego, nacieramy zmiażdżonym czosnkiem, oregano oraz solą i pieprzem. Mięso układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy przez 45 minut. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Ostudzone mięso kroimy na małe kawałki. Do miski wrzucamy kaszę, kurczaka, fasolkę, ciecierzycę, kukurydzę, pokrojoną(...)kostkę cebulę, startą na tarce marchew oraz miks sałat. Sok z cytryny łączymy z musztardą i oliwą z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sałatkę sosem, delikatnie mieszamy
Qchnia po prostuPrzepisy Thermomix. Domowy ramen. Składniki na bulion: 1 pierś z kurczaka 2 skrzydełka 1 połówka udka z kurczaka 1 marchewka pokrojona na kawałki 1 pietruszka pokrojona na kawałki 1 cm plaster selera pokrojonego na 4 części 10 cm pora 1 cebula (opalona nad palnikiem) 1 liść laurowy 1 papryczka chilli ( wielkość zależy jaki stopień ostrości lubimy) 2 ziela angielskie kilka(...)pieprzu gałązka lubczyku świeżego lub 1 łyżeczka suszonego 2 ząbki czosnku pół łyżeczki kurkumy 5 cm kawałek świeżego imbiru pokrojonego na plastry sól do smaku (solimy po gotowaniu) lub sos sojowy 1600 g wody Dodatki: kapusta pak choy jajka 200 g makaronu chińskiego 30 g suszonych grzybów shitake pęczek dymki lub szczypiorku Wykonanie: Do naczynia Thermomix zakładamy koszyczek, wkładamy wszystkie
Themo przepisyząbki czosnku 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka sosou sojowego 1 łyżeczka kurkumy kilka szczypt suszonej kolendry kilka szczypt tymianku kilka gałązek świeżego koperku sól pieprz Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Marynujemy w kurkumie, kolendrze, tymianku i szczypcie soli. Wstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny. Czerwoną cebulę i szalotkę kroimy w piórka, paprykę(...)patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy na niego czerwoną cebulę i szalotkę, smażymy, aż zmiękną. Dodajemy paprykę, czosnek i część koperku. Całość mieszamy i smażymy kilka minut. Następnie dodajemy kurczaka i odprawiamy sosem sojowym. Po kilku minutach dodajemy pęczak i zalewamy bulionem warzywnym. Smażymy, aż kasza wchłonie cały bulion. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz koperkiem. Kolorowe pęczotto z kurczakiem
My Chcemy Jeśćzimnej wodzie, następnie obieramy z łupinek, możecie też zostawić łupinki, jest w nich dużo witamin, jednak ja wolę bez 4. Na patelni rozgrzewamy ok 3 łyżki oleju rzepakowego, smażymy piersi na dużym ogniu, ok 2-3 minuty z każdej strony, nie ruszamy mięsa w trakcie smażenia, obracamy dopiero kiedy ładnie się zrumieni, na patelnię dodajemy 2 łyżki masła, kiedy zacznie(...)wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok 15 min 5. Ugotowane ziemniaki odcedzamy 6. Na patelni ze smażenia kurczaka dodajemy mascarpone, bób, pokrojone ziemniaki, mieszamy 7. Kurczaka kroimy na plastry, układamy na porcji ziemniaków i bobu z sosem, oprószamy posiekanym koperkiem
Słodki Kompromis300g filety z kurczaka (1 podwójna pierś) łyżeczka suszonego rozmarynu 1 puszka krojonych pomidorów w puszce szklanka passaty pomidorowej cebula czosnek sól pieprz olej 50g parmezanu szczypta cukry Kurczak pieczony w pomidorach - przepis Na patelni szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy posiekany czosnek, pomidory, rozmaryn, cukier i całość dusimy przez ok. 15 minut. Kurczaka pokrojonego w dużą kostkę doprawiamy(...)smaku solą i pieprzem (my daliśmy go więcej, aby był ostrzejszy) podsmażamy na patelni na odrobinie oleju. Usmażonego i odsączonego z nadmiaru tłuszczu kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem pomidorowym, posypujemy startym parmezanem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C na ok. 15 minut. Smacznego! Post Kurczak pieczony w pomidorach pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przygotowanie jest szybkie, proste i smaczne. Tym razem jednak postawiłam na udka kurczaka (choć możemy przygotować to danie również z piersi). Składniki: 6 udek z kurczaka 2 garści pieczarek 1 cebula 2 łyżki oliwy 600 ml bulionu z kurczaka 150 ml śmietanki 18% około 1 -2 łyżki mąki mała garść natki pietruszki przyprawy: sól, pieprz do smaku, łyżeczka mielonego(...)kości, ale w przypadku całych z kością należy je dokładnie rozdzielić. Możemy zostawić skórkę lub ściągnąć (ale pamiętajmy, że w skórce jest dużo tłuszczu, a w efekcie powstały sos będzie bardzo tłusty). Umyte i rozdzielone części kurczaka natrzeć delikatnie przyprawami i ułożyć wewnątrz pokrojone pieczarki. Zwinąć i spiąć wykałaczką. Pozostałe pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć z drobno pokrojoną cebulą
Tradycyjna Kuchniakucharek 1 łyżka, woda 2 szklanki, śmietana gęsta 2 łyżki, mąka pszenna 1 łyżka, woda 1/2 szklanki, koperek 1/2 pęczka na gorącym oleju rzepakowym podsmażyć pierś kurczaka pokrojoną w kostkę, mięso z uda kurczaka obrane z kościu i pokrojone w kostkę, dodać pokrojoną cebulę i podsmażać z 2 minuty dodać pokrojone papryki z pomidorami bez skórki, ząbki czosnku, pieczarki pokrojone(...)podsmażać z 2 minuty na większym ogniu wlać wodę i pod przykryciem dusić z 15 minut, śmietanę wymieszać z mąką i wodą i wlać do warzyw mieszając do zagęstnienia sosu, wsypać posiekany koperek - gulasz jest pyszny, lekki, smakuje do ziemniaków, ryżu, makaronu, innych klusek, do pieczywa............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięsól, pieprz, papryka ostra mielona, czosnek granulowany 250 ml wody 1 duża pierś z kurczaka Fasolę przekładamy wraz z zalewą do garnka w którym będziemy gotować gulasz. Pierś z kurczaka płuczemy i kroimy w małą kosteczkę, doprawiamy solą i pieprzem - podsmażamy chwilę na rozgrzanej oliwie (1-2 łyżki starczą). Przekładamy do fasoli. Następnie pokrojone warzywa: paprykę w kostkę(...)patelnię i podsmażamy chwilę. Tak przygotowane warzywa przekładamy do garnka zalewamy wodą, doprawiamy papryką ostrą mieloną, czosnkiem oraz bazylią, dokładnie mieszamy i gotujemy do momentu aż powstanie nam sos (około 40-60 min.). Zaletą tego gulaszu jest to, że nie trzeba go zagęszczać żadną mąką, dzięki fasoli i porowi sos sam się wystarczająco zagęści :). Podajemy z kaszą, ryżem
Moje-pitraszenietradycyjne roladki wieją nudą, koniecznie wypróbujcie ten przepis ;) Składniki: 2 piersi z kurczaka kostka sera pleśniowego 1 papryka czerwona 250ml śmietany 30% opcjonalnie: mąka, olej, sól, pieprz Przygotowanie: Piersi kroimy na 4 płaty.Paprykę kroimy w paski, tak samo postępujemy z serem. Rozbijamy pierś delikatnie i oprószamy solą i pieprzem. Następnie na brzegu mięsa układamy paprykę(...)mące. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. Gdy roladki będą zrumienione, tłuszcz odlewamy. Roladki zalewamy śmietaną, doprawiamy solą. Jeśli zostaną nam kawałki sera pleśniowego, również je wsypujemy do sosu. Dusimy na małym ogniu do zredukowania sosu
Garnkowe fanaberieporcje) - 2/5 opakowania makaronu (ok. 200g), - 2 łyżki oleju rzepakowego (ok. 20g), - 2 piersi z kurczaka (ok. 200g), - 2 cebule (ok. 140g), - ząbek czosnku, - opakowanie pomidorków koktajlowych (ok. 250g), - 4 łyżki jogurtu greckiego (ok. 100g), - przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka, świeża bazylia. Sposób przygotowania 1. Kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w łyżce oleju i ulubionych przyprawach, i smażymy na patelni(...)oleju i dodajemy do niej pomidorki koktajlowe 3. Do pomidorków dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i kurczaka. 4. Całość zagęszczamy jogurtem greckim. 5. Makaron gotujemy al dente i podajemy z sosem. Kurczak z pomidorkami i makaronem jest bogaty w: - likopen (pochodzący z pomidorów), który działa przeciwnowotworowo, - substancje przeciwbakteryjne
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki: 1 świeża pierś z kurczaka sok z 1 pomarańczy 3 ząbki czosnku sól, pieprz estragon, lubczyk klarowane masło Przygotowanie: Mięso opłukać, osuszyć. Pokroić na dowolne kawałki, przełożyć do miski i przyprawić solą, pieprzem, lubczykiem i estragonem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, wymieszać. Usmażyć go na maśle do uzyskania ładnego brązowego koloru. Ziemniaki(...)ugotować w osolonej wodzie z dwoma ząbkami czosnku i szczyptą kminku. Potłuc z dodatkiem masła i odrobiny mleka. Na końcu posypać tymiankiem. Pekińską poszatkować, polać sosem vinegrette.... i gotowe Smacznego
Gaździnka warzywiosennego. Oczywiście ten z grilla na świeżym powietrzu nie może się równać do domowo wykonanego szaszłyku z elektrycznego grilla. ,,, Ale,na dobry początek: Szaszłyk drobiowy SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka 1 żółta papryka 1 cebula 1 cukinia kilka pieczarek kilka plasterków boczku przyprawa do grilla, oliwa z oliwek z czosnkiem Wszystkie produkty należy umyć i oczyścić. Pokroić w kostkę(...)trochę zamarynowało :) Nabijać na patyk szaszłykowy po kolei jak kto lubi. Grillować na 4 do momentu zarumienienia się mięska :D podawać z tym co kto lubi: ketchup, musztarda sos czosnkowy... Adaptacja żołądka przeprowadzona pomyślnie :D Wiosno nadchodź jak najszybciej
MarciochaKucharzyżelaza. Dziś pomysł na wspaniałego kurczaka z curry i ananasem. Zapewniam, że to świetne połączenie ! Składniki: -pierś z kurczaka -pół czerwonej cebuli -pół papryki -pół puszki ananasa -sok z ananasa -przyprawa curry, oraz odrobinę przyprawy do kurczaka i ziół prowansalskich -torebka brązowego ryżu -pietruszka -sól i pieprz Przygotowanie: 1.Kurczaka kroimy z drobną kostkę, przyprawiamy 3 łyżkami(...)odrobinie oliwy. 2. Warzywa kroimy z drobną kostkę. Ananasa odsączamy zachowując syrop zawarty w puszce. 3. Do smażącego się kurczaka dodajemy warzywa, podlewamy odrobiną wody i dusimy wszystko. 4. Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy ananasa i podlewamy wszystko sosem z ananasa i dusimy wszystko jeszcze 5 minut. 5. Gotujemy ryż wg przepisu na opakowaniu. Następnie wykładamy go na talerz
Zdrowo kolorowo lifestylowołyżeczka kukurydzy, 2 suszone pomidory, 2 łyżeczki sera korycińskiego, kasza gryczana nie palona Fresano. Przygotowanie: Piersi kurczaka myjemy i osuszamy. Każdą pierś nacinamy wzdłuż, tak by powstała kieszonka. Przyprawiamy z zewnątrz i w środku. Do każdej piersi wkładamy umytą rukolę, kukurydzę, posiekane pomidory suszone i pokrojony w kostkę ser. Spinamy wykałaczkami. Na rozgrzanym oleju smażymy- do zarumienienia(...)czas obracamy, tak by w środku nie były surowe. U mnie smażyły się ok. 15 minut na małym ogniu. Podajemy z kaszą gryczaną niepaloną i sałatką z rukoli polaną sosem winegret
Aga w kuchni