czosnku1 łyżka posiekanego świeżego imbiru1,5 łyżeczki kminu rzymskieg1,5 łyżeczki ziaren kolendry2 ziarna kardamony zielonego1/2 łyżeczki czarnego pieprzu1/4 łyżeczki chilli pieprz cayenne1/4 łyżeczki kurkumy4 łyżeczki koncentratu pomidorowegosólpozostałe1kg piersi z kurczaka pokrojonych w grubszą kostkę (ok 4-5cm)1 cebula2 puszki pomidorów (to wersja dla leniuchów, pracowici mogą kupić 80dag pomidorów, sparzyć skórkę, obrać i pokroić w kostkę, ponoć(...)następnego dnia.Następnego dnia przekładamy kurczaka na blachę do pieczenia pokrytą najpierw srebrną folią, a na niej papierem do pieczenia. Niech folia ma podwinięte boki do góry, żeby soki, które wydobędą się w trakcie pieczenia nie spłynęły pod jej spód. Kawałek po kawałku przekładajcie kurczaka, zdejmując z niego nadmiar marynaty. Resztę marynaty dodamy do sosu. Pieczemy kurczaka na najwyższej półce
W kuchni wieczoremużyłam mięso z piersi kurczaka w środku jest ukryty kawałek sera, który dodatkowo nadaje tej potrawie smaku i wygląda bardzo efektownie Mięso mielone na patyku SKŁADNIKI 400g mielonej piersi z kurczaka 10 kawałeczków żółtego sera 5 długie wykałaczki 2 jajka bułka tarta sól olej do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Do mięsa dodać jajko, sól,i tyle bułki tartej żeby mięso się(...)mięsem tak jak na zdjęciu Przygotowane patyczki z mięsem panierować najpierw w jajku a potem w bułce tartej Smażyć na patelni na rumiano Podawać jeszcze gorące z dodatkiem warzyw, sosów, ziemniaków, ryżu, kaszy itd SMACZNEGO :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
zielonacukinkaużyłam mięso z piersi kurczaka w środku jest ukryty kawałek sera, który dodatkowo nadaje tej potrawie smaku i wygląda bardzo efektownie Mięso mielone na patyku SKŁADNIKI 400g mielonej piersi z kurczaka 10 kawałeczków żółtego sera 5 długie wykałaczki 2 jajka bułka tarta sól olej do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Do mięsa dodać jajko, sól,i tyle bułki tartej żeby mięso się(...)mięsem tak jak na zdjęciu Przygotowane patyczki z mięsem panierować najpierw w jajku a potem w bułce tartej Smażyć na patelni na rumiano Podawać jeszcze gorące z dodatkiem warzyw, sosów, ziemniaków, ryżu, kaszy itd SMACZNEGO :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
zielonacukinkaSkładniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 400g pieczarek 1 duża lub 2 małe czerwone cebule 5 łyżeczek musztardy francuskiej 120 ml śmietany 18% 300 ml wody sól pieprz Piersi kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w plastry o grubości około 1 cm. Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić dość grubo (Jeśli nie są ogromne to wystarczy każda przekroić na 4 części). Cebulę(...)czasu aż sok który puszczą prawie odparuje. Następnie dodać cebulę i mięso. Smazyć około 5 minut. Dodać musztardę, śmietanę i wodę. Dusić tak długo, aż mięso będzie miękkie, a sos ładnie się zredukuje. Doprawić solą i pieprzem i można podawać. Smacznego
kuchnia doskipiersi z kurczaka 2 szklanki wrzącej wody 1 duża marchewka mała śmietana 18% 2-3 łyżeczki mąki 1 puszka groszku konserwowego sól, pieprz Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. W głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso, oprószyć je solą oraz pieprzem i smażyć z każdej strony, aż zrobi się białe. Zanim mięso zacznie(...)kubeczka ze śmietaną dodać mąkę i kilka łyżek gorącego wywaru z patelni, dokładnie wymieszać. Delikatnym strumieniem wlać śmietanę do mięsa, doprawić solą i pieprzem. Gotować kilka minut, aż sos zacznie gęstnieć. Na koniec dodać odsączony z zalewy groszek, wymieszać i podawać na ciepło
Simply Foodnajprostszej wg mnie niczego nie brakuje;) ciasto francuskie 2-3 pojedyncze piersi kurczaka papryka mielona słodka szczypta papryki ostrej sól, pieprz ziarna sezamu Umytą i osuszoną ręcznikiem papierowym pierś kurczaka kroimy na cienkie płaty. W razie potrzeby lekko je rozbijamy, by nadać im jednakową grubość. Doprawiamy słodką i ostrą papryką, solą oraz pieprzem. Płat ciasta francuskiego rozwijamy. Rozkładamy(...)wkładamy jedną stroną do sezamu, po czym układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30-35 minut (do zezłocenia) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podajemy z sosem czosnkowym
Smaki Na Talerzuząbki czosnkuC 1/3 cukinii 1 pierś z kurczaka 1/3 łyżeczki oregano 1/3 łyżeczki bazylii 1/4 szklanki białego, wytrawnego wina 1/3 szklanki startego sera ( polecam cheddara, parmezan) pieprz, sól Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Odcedzić i przelać wodą. Odstawić. Czosnek obrać i drobno posiekać. Pieczarki pokroić w ćwiartki, cukinię pokroić w plasterki następnie na ćwiartki. Kurczaka pokroić na mniejsze części(...)patelni rozgrzać olej. Wrzucić czosnek, pieczarki i cukinię. Smażyć przez około 2 minuty. Dodać kurczaka i smażyć kolejne 5 minut. Wlać wino i odparować na dużym ogniu. Sos powinien się zredukować. Dorzucić serek i wymieszać do uzyskania gładkiego sosu. Na patelnię dodać makaron i wszystko razem wymieszać. Spróbować i ewentualnie dosolić. Wyłożyć na talerz i posypać serem. Smacznego
JaglusiaSKŁADNIKI : 1 opakowanie warzyw na patelnię z ziołami i papryką Hortex 2 łyżki masła 1 mała pierś z kurczaka przyprawa do kurczaka 2 łyżki oleju seler naciowy 1 gruszka orzechy włoskie kiełki rzeżuchy 2 łyżki jogurtu greckiego sól, cukier do smaku 1 ząbek czosnku szczypta curry(...)przekładamy do garnka, dodajemy masło, dusimy pod przykryciem około 15 minut. Jogurt mieszamy z curry, przeciśniętym czosnkiem, cukrem i sola. Kurczaka kroimy w paski, 2 gałązki selera naciowego w plasterki, gruszkę na kawałki. Dodajemy sos i mieszamy. Na talerz wykładamy porcję warzyw, na to sałatka z kurczaka, polewamy odrobiną sosu, posypujemy kiełkami i orzechami. Podajemy, smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolicebula 2 piersi z kurczaka puszka pomidorów (250g) oregano sól, pieprz, chilli 2 łyżki oleju 100g sera żółtego Sposób przygotowania: Bakłażana pokrój w centymetrowe plastry. Posól z każdej strony i odstaw na parę minut. Następnie skrop lekko łyżką oleju (używając pędzelka lub używając oleju w sprayu). Podsmaż na patelni z każdej strony aż bakłażan ładnie się przyrumieni. Kurczaka pokrój(...)małą kostkę. Dopraw solą, pieprzem, chilli oraz oregano. Na patelni z łyżką oleju podsmaż posiekaną cebulkę a następnie kurczaka. Zalej pomidorami i gotuj aż sos się mocno zredukuje i będzie bardzo gęsty. Na każdy krążek bakłażana nałóż kurczaka w sosie pomidorowym i posyp odrobiną żółtego sera. Zapiecz w piekarniku (około 10 minut
wysmienityodgrzewany nie smakuje już tak dobrze. Makaron z kurczakiem i szpinakiem - składniki: 250g świeżego szpinaku 1 podwójna pierś z kurczaka 3 łyżki śmietany 3 ząbki czosnku sól pieprz oregano łyżka masła makaron do spaghetti 30g parmezanu Makaron z kurczakiem i szpinakiem - przepis: Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą pieprzem, odrobiną oregano i podsmażamy na patelni. Makaron gotujemy al dente(...)odsączamy i dusimy z czosnkiem na odrobinie masełka. W międzyczasie doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. Jak ze szpinaku odparuje woda, dodajemy śmietanę, kurczaka i całość dusimy dosłownie 3 minuty razem. Makaron dodajemy do sosu i całość mieszamy. Danie wyśmienicie smakuje posypane odrobiną parmezanu. Smacznego! Post Makaron z kurczakiem i szpinakiem pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!naturalny kilka ząbków czosnku świeży koper sól, pieprz Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Boczek kroimy w plastry. Paprykę w drobna kostkę. Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy na pół. Wydrążamy część środka, robiąc miejsce na farsz. Do ziemniaków wkładamy przygotowany filet z kurczaka i kostki papryki, przykrywamy plastrem boczku i plastrem(...)sera. Wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika, nastawiamy temp. na 180 stopni i pieczemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, a nadzienie się przypiecze - ok. 40 minut. Podajemy z sosem zrobionym z jogurtu naturalnego i czosnku, posypujemy koperkiem, dekorujemy papryką
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSkładniki gotowe ciasto francuskie, 1 opakowanie brokuł, 1 sztuka filet z piersi kurczaka, 1 sztuka pojedyncza śmietanka 18%, 100ml śmietanka 30%, 100ml jajka, 4 sztuki ser, 150g sól, pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180st. Formę na tartę smarujemy masłem, wykładamy płat ciasta francuskiego. Nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach i podpiekamy około 7-10 minut(...)różyczki i gotujemy w osolonej wodzie około 3 minut. Filet kroimy w małe paseczki, podsmażamy na złoto na łyżce oleju. Jajka miksujemy, dodajemy śmietanki, doprawiamy. Na końcu wrzucamy do sosu ser, mieszamy. Brokuły i mięso wykładamy na podpieczone ciasto, zalewamy sosem. Pieczemy około 40-45 minut
Gotowanie moimi oczamitego ugotowany na sypko ryż i świeży szczypiorek. Danie na 5 z plusem! Gorąco polecam! Ps. Taki kurczak w słodko-ostrym sosie jest fantastycznym pomysłem np. na imprezę – gwarantuję, że zrobi furorę wśród gości! SKŁADNIKI: * filet z kurczaka – 200g * koncentrat pomidorowy – 50 ml * mleko kokosowe – 150 ml * świeża chili – 1 szt * cebula(...)smażenia DODATKOWO: * ryż * szczypiorek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na woku rozgrzewamy niewielka ilość oleju, dodajemy posiekaną drobno cebulkę, złocimy, a następnie dodajemy posiekany czosnek i chili. Wrzucamy oczyszczone, pokrojone w paseczki piersi z kurczaka, solimy, przesmażamy kilka minut cały czas mieszając. Zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy koncentrat pomidorowy i na wolnym ogniu redukujemy. Wrzucamy podprażony słonecznik i doprawiamy do smaku łyżeczką cukru pudru
Ostra na Słodko