domu i godzin poszukiwań w sklepach. Rozpisałam się straszliwie ale już przechodzę do przepisu: Składniki: pierś z kurczaka garść pomidorków koktajlowych 2 garście rukoli 2-3 świeże figi ocet balsamiczny, sól, pieprz olej do smażenia Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i marynujemy w occie wymieszanym z solą i pieprzem, przez co najmniej godzinę. Po tym czasie(...)smażymy go do miękkości na niewielkiej ilości. Umytą rukolę układamy na talerzu, dodajemy pokrojone na połowy pomidorki koktajlowe, usmażonego kurczaka i pokrojone w plasterki lub ćwiartki figi. Sos: łyżeczka miodu 3 łyżki octu z białego wina 3 łyżki wody 3 łyżki oliwy z oliwek zioła prowansalskie sól, pieprz Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i polewamy sałatkę tuż przed podaniem
Cynamonowe szczęścieTo jest druga wersja tych klopsów. Mam już wystawione gotowane w sosie, teraz są smażone. Pyszne klopsiki. Można te klopsy upiec w piekarniku wtedy będzie wersja
Kuchnia Pokoleńkoperku 1 duża marchewka pieprz świeżo mielony sól 1 czubata łyżka prażonej cebulki 2 łyżki bułki tartej 1 litr wody 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego Przygotowanie: Pierś z kurczaka marynujemy w oleju i przyprawie 5 smaków przez kilka godzin. Następnie mielimy w maszynce do mięsa, razem z marchewką. Ewentualnie marchewkę możemy zetrzeć na tarce. Dodajemy sól, pieprz, posiekany(...)tartą. Wyrabiamy farsz mięsny. Gotujemy wodę w w wąskim ale wysokim garnku z dodatkiem soli, liścia i ziela. Wrzucamy uformowane kulki drobiowe i gotujemy do 10 minut. Składniki na sos ajvar: Składniki: 3 czerwone papryki 1 bakłażan 1/2 łyżeczki chili mielonego 2 łyżki winnego octu 1 łyżeczka miodu 1 ząbek czosnku sól i pieprz Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy
Życie zaczyna się w kuchnimakaronem, kurczakiem... A zresztą spróbujcie sami! Składniki; 20 dag makaronu pełnoziarnistego pojedyncza pierś z kurczaka 1 mały brokuł 2 garście mini marchewek ząbek czosnku sól, pieprz, słodka papryka do smaku 200 ml śmietany 30 lub 36 % masło do smażenia Przygotowanie; Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i posypujemy solą , pieprzem a także papryką. Kroimy w kostkę i wrzucamy(...)patelnie. Smażymy na maśle kilka minut, co jakiś czas mieszając. Następnie wlewamy śmietanę i wrzucamy mrożoną marchewkę. Gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje a marchewka będzie miękka. W innym garnku gotujemy brokuł al. dente, a w kolejnym makaron według przepisu na opakowaniu. Kiedy sos już się zredukuje wrzucamy brokuł, dodajemy starty czosnek oraz doprawiamy do smaku. Pod koniec dodajemy
Radość kipiąca uśmiechem.wcale ta marynata nie była taka mocna.Dla Was podaję przepis oryginalny podwójna filet z kurczaka Marynata: 1 ząbek czosnku(dałam 5 ząbków bo jeden stanowczo za mało) 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka ostrej musztardy(u mnie rosyjska) 1 łyżeczka ostrej papryki(u mnie wędzona,ale następnym razem(...)łyżeczki) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu Przygotować marynatę:czosnek obrać,wycisnąć i dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami.Piersi umyć,osuszyć,umieścić w naczyniu,zalać marynatą.Przykryć folią spożywczą,wstawić do lodówki na 2 godz(po godzinie mięso przewrócić). Osobiście polecam mięsko zamarynować na noc,wtedy będzie dużo smaczniejsze.Mięsko rewelacyjnie przeszło przyprawami,było aromatyczne
Niespełnione zdolności kulinarnegreckiego 1 łyżka majonezu 1 ząbek czosnku sól papryka ostra pieprz czarny pieprz ziołowy sok z limonki Sposób przyrządzania: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i ostudzić. Piersi z kurczaka pokroić w niewielką kostkę, przyprawić solą, pieprzem czarnym i papryką ostrą. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu, ostudzić. Awokado obrać(...)sokiem z limonki. Pomidorki pokroić na ćwiartki. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki wrzucić do dużej miski. Z majonezu, jogurtu greckiego i czosnku, przeciśniętego przez praskę zrobić sos i wlać do sałatki. Przyprawić solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Całość delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychminut i spłukuję sól, razem z nią powinna wyjść z niego goryczka). Wszystkie warzywa włożyć do żaroodpornego naczynia. Ułożyć między nimi ząbki czosnku i gałązki rozmarynu. Pierś kurczaka pokroić wzdłuż na mniejsze kawałki (tak aby powstało ich 4). Natrzeć solą, pieprzem, rozgniecionym ząbkiem czosnku i oliwą. Podsmażyć na rumiano na dobrze rozgrzanej patelni - po 2 minuty z każdej strony. Zdjąć(...)wcisnąć między warzywa. Przykryć pokrywką lub folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut. W tym czasie warto jeden lub dwa razy polać pierś sosem, który powstał na dnie naczynia - mięso będzie bardziej soczyste
Kulinarne Inspiracjegotowaniu, kiedy nie mam zbyt dużo czasu na pichcenie. Makaron z kurczakiem i brokułem. Składniki: 250 g makaronu penne 1/2 brokuła 200 g piersi z kurczaka 2 łyżki oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 300 ml śmietanki 30% uht 10 pomidorków koktajlowych 2 łyżki posiekanych listków bazylii ewentualnie 2 łyżki startego sera(...)jest wykonać makaron z kurczakiem i brokułem. W ogóle makaron to dobry pomysł kiedy jesteśmy zarobieni i większość osób za nim przepada. Można także łatwo przygotować na bazie makaronu zapiekankę (link) Przepis można łatwo modyfikować Pamiętajcie, że ten przepis można łatwo modyfikować. Zamiast kurczaka dać schab lub w wersji
kuron.com.plbyło smacznie. Jadłam kotlety wieprzowe w towarzystwie polskich jabłek z francuskim winiakiem Calvados podane z zasmażanymi ziemniakami z boczkiem. Najbardziej smakowały mi właśnie te ziemniaki z boczkiem i sos z sera pleśniowego, którego niestety mogło być ciut więcej :). Po za tym miła obsługa i bardzo przytulny wystrój. Dopiero dzisiaj znalazłam w końcu czas, żeby do Was zajrzeć. Jutro i pojutrze(...)Dziadka i u przyszłego Teścia. :) Ale mam nadzieję, że znajdę chwilę dla Was w ciągu tych dwóch dni. Tym czasem zapraszam Was na pyszny obiad! Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 cebula 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1/2 słoiczka fasolki szparagowej konserwowej przyprawa do fajity (u mnie SKWORCU ) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego opcjonalnie garść startego sera żółtego ryż
Trufelkowomomencie dodać rozmarynu, szałwii i bazylii wedle uznania i smaku. Kiedy pomidory i cebula się rozpadną, przełóż całość na dużą patelnię lub do niskiego rondla i dołóż piersi z kurczaka pokrojone w kawałki. Duś wszystko na małym ogniu pod przykryciem. Nie żałuj sobie ziół. Jeśli nie lubisz rozmarynu, dodaj całą gałązkę, a potem ją po prostu wyciągnij. Jeśli lubisz- dodaj(...)tyle, że zjesz je ze smakiem. Na Sycylii używa się bardzo dużo szałwii, rozmarynu i bazylii. Mięso przełóż do rondla, serwuj np z dodatkami w postaci ziemniaka lub chleba. Sos pomidorowy wykorzystaj np.do makaronu. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnipiersi kurczaka, 1 papryka czerwona, 1 cukinia, 1 cebula, 1 jajko, 1,5 łyżki bułki tartej, ½ łyżeczki ziół prowansalskich, sól i pierz, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: Filet z piersi kurczaka kroję w małą kosteczkę. Cukinię ścieram na tarce o dużych oczkach. Paprykę oraz cebulę kroję w małą kostkę. Wszystkie przygotowane składniki przekładam do miski. Dodaję jajko, bułkę tartą(...)wszystkie składniki. Z masy formuje małe, owalne kotleciki. Kotlety smażę na rozgrzanym oleju na rumiano z każdej strony. Usmażone kotlety wykładam na talerz i podaję z ulubionym sosem. SMACZNEGO
Tradycyjna kuchnia Kasikurczaka 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju kokosowego 400 ml mleczka kokosowego 1 brokuł 350 g makaronu sól, świeżo mielony pieprz kolorowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej WYKONANIE Piersi z kurczaka umyć, ząbki czosnku obrać z łupin. Mięso i czosnek zmielić w maszynce do mięsa, po czym przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, przełożyć mięso i smażyć(...)mięsa wlać mleczko kokosowe i dodać brokuł obrany w małe różyczki. Gotować do momentu, aż brokuł będzie się rozpadać. Makaron ugotować al dente i połączyć z mięsem i sosem. W małym garnuszku wymieszać odrobinę wody z mąką ziemniaczaną, po czym przelać do potrawy i chwilę podgrzewać, mieszając, aż potrawa nieco zgęstnieje
Passions hobbies lifewarzywami, korzystajmy póki są!!! SKŁADNIKI 1 pierś z kurczaka, 2 kromki chleba, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 pomidory, 1 ogórek, ½ papryki czerwonej, sałata lodowa, ½ szkl. jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, papryka słodka przyprawa do kurczaka WYKONANIE Kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą do kurczaka, obsmażamy na złoto na 2 łyżkach oliwy. Sałatę(...)rwiemy na kawałki, ogórka obieramy. Warzywa kroimy w kostkę. Z majonezu, jogurtu i przeciśniętych przez praskę czosnku robimy sos czosnkowy, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Chleb kroimy w kostkę, oliwę mieszamy z solą i pieprzem oraz papryką, polewamy nim pokrojony chleb. Przekładamy do piekarnika, pieczemy 15 min.w 180 stopniach aż się zarumienią. Warzywa mieszamy ze sobą, układamy kurczakiem, polewamy sosem
słodki bratekugotowania makaronu, bo to on potrzebuje najwięcej czasu. U mnie zwykle jest on al dente. Pora i pierś kroimy. Pora zalewamy wrzątkiem, a kurczaka przyprawionego według własnego uznania, podsmażamy na minimalnej ilości oleju. Następnie odcedzamy sparzonego pora, i dodajemy do kurczaka razem z serem. Czekamy aż ser się rozpuści, i zdejmujemy z ognia. Dodajemy śmietanę, mieszamy i gotowe. Odcedzony(...)makaron penne zostawiamy w garnku, i do niego dodajemy zawartość patelni. Dokładnie mieszamy wszystko w garnku. We Włoszech właśnie tak podaje się makaron - dokładnie wymieszany z sosem, i jestem tego zwolenniczką :) *Kilkukrotnie próbowałam użyć innego makaronu, ale najlepszy właśnie jest penne
Pora na poraugotowania makaronu, bo to on potrzebuje najwięcej czasu. U mnie zwykle jest on al dente. Pora i pierś kroimy. Pora zalewamy wrzątkiem, a kurczaka przyprawionego według własnego uznania, podsmażamy na minimalnej ilości oleju. Następnie odcedzamy sparzonego pora, i dodajemy do kurczaka razem z serem. Czekamy aż ser się rozpuści, i zdejmujemy z ognia. Dodajemy śmietanę, mieszamy i gotowe. Odcedzony(...)makaron penne zostawiamy w garnku, i do niego dodajemy zawartość patelni. Dokładnie mieszamy wszystko w garnku. We Włoszech właśnie tak podaje się makaron - dokładnie wymieszany z sosem, i jestem tego zwolenniczką :) *Kilkukrotnie próbowałam użyć innego makaronu, ale najlepszy właśnie jest penne
Pora na porasól, pieprz Przygotowane Piersi z kurczaka myjemy i kroimy kostkę. Por kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mięso, chwilę podsmażamy i dodajemy pora. Całość dusimy do miękkości, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pomidora spażamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy porwaną na kawałki bagietkę. Na nią wykładamy kurczaka z porem i pomidora(...)Jajka miksujemy z mlekiem, doprawiamy do smaku, dodajemy starty ser żółty. Sos wylewamy na zapiekankę. Wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy szczypiorkiem
e-PrzepisyKulinarnepapierem do pieczenia i wysypujemy po brzegi fasolą. Pieczemy w 200 stopniach ok 5 minut po czym zdejmujemy papier z fasolą i podpiekamy aż spód delikatnie się zarumieni. Pierś z kurczaka drobno kroimy, oprószamy solą, pieprzem i tymiankiem i smażymy aż będzie miękka. Cebulę kroimy w cieniutkie talarki wrzucamy na patelnię i smażymy ok 5 minut - gdy będzie miękka zalewamy(...)następne kilka minut. Buraczki obieramy i kroimy w cieniutkie pół księżyce. Dokładnie mieszamy ze sobą śmietanę i jajka - przyprawiamy solą i pieprzem. Na podpieczone tartaletki wykładamy: cebulę, kurczaka i buraczki - zalewamy do sosem śmietanowo - jajecznym i posypujemy serem i orzechami. zapiekamy ok 20 minut w 180 stopniach - aż ładnie się zarumienią. Podajemy z sosem: Vinaigrette z octem balsamicznym Składniki
sierotka maRysia w kuchnisię zagotuje rozpuszczamy masło. Ja wykorzystałam do przygotowania tego dania woka, jednak można także przygotować wszystko w głębszej patelni. Na maśle podsmażamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku Piersi z kurczaka kroimy w drobne paseczki, i po chwili dodajemy do masła z czosnkiem. Oprószamy mięso ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Całość smażymy przez parę minut Następnie dodajemy śmietankę 30% oraz(...)wolnym ogniu. Tagliatelle gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, starając się aby przyrządzić się go na sposób al dente. To ważne, jeśli nie chcemy aby po połączeniu z sosem zrobiłam nam się z niego ciapa... no chyba, że ktoś woli rozgotowany makaron :) Brokuła dzielimy na małe różyczki, odcinając łodygę. Następnie zabieramy się za blanszowanie. Aby zblanszować brokuła wrzucamy
Taste Therapygęste ciasto naleśnikowe. W osobnej misce umieszczamy mąkę pszenną. Pierś z kurczaka dzielimy na kawałki (wielkość dowolna). Rozbijamy je lekko tłuczkiem do mięsa. Każdy kawałek maczamy w panierce miętowo-bazyliowej, a następnie w mące pszennej. Smażymy na tłuszczu z obu stron. Tłuszcz powinien być dość głęboki, ale nie przykrywać kurczaków w całości. Usmażone kurczaczki odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy(...)ulubionymi dodatkami, np. ziemniak/frytki i dowolna surówka. Można je również podać samodzielnie z dodatkiem ulubionego sosu. Smacznego Przepis bierze udział w konkursie: link do strony książki: https://sklep.egmont.pl/ksiazki/kuchnia/p,jakubiak-lokalnie,10893.html
Słodkie okruszkipiersi z kurczaka 1 pieczarka 15 dag sera żółtego (gouda) 3-4 różyczki brokuła 2 plastry boczku zawijanego z przyprawami 1 plaster szynki wiejskiej 1/2 niewielkiej cebuli Pierś z kurczaka pokroiłam w drobną kosteczkę, zamarynowałam na kilka godzin w soli, pieprzu, curry i odrobinie majonezu. Następnie usmażyłam wraz z posiekaną wędliną. Brokuła obgotowałam przez ok. 5 minut, rozdzieliłam na drobne(...)posiekałam. Resztę składników starłam na grubej tarce. Podzieliłam wyrośnięte ciasto na 2 części. Wywałkowałam. Posmarowałam pastą pomidorową i wyłożyłam nadzienie. Zalepiłam pierogi. Znowu wyszły gigantyczne. Jeśli chodzi o sos pomidorowy i czosnkowy to odsyłam do poprzednich pizzowych wpisów , jako że nic się w ich względzie nie zmieniło. Również jeśli chodzi o wyrobienie ciasta i przygotowanie blachy także nie zmieniam
Kuchnia po mojemu