Dziś papryka w sosie, która obok kiełbasy i fasoli gra jedną z głównych ról w daniu. Ziołowe, nieco na ostro i warzywne jednogarnkowe danie a la leczo, gulasz powstaje gdy nie ma pomysłu na obiad. Takiego dania produkuję zawsze całą masę, bo to łatwa, w miarę szybka i dość ekonomiczna warzywna potrawka. A ile jest na nią sposobów! Zależy(...)leczo nie nudzi się u nas nigdy! W naszym domu istnieją wersje (i tak to nie wszystko;) z: mięsem mielonym parówkami mięsem drobiowym, najczęściej piersią z kurczaka lub indyka z ananasem i kurczakiem z grzybami, najczęściej z pieczarkami, sezonowo kurkami z zielonym groszkiem z fasolką szparagową z brokułami lub kalafiorem z cukinią i bakłażanem z ziemniakami z ciecierzycą lub soczewicą
Zasmakuj Kuchnimielony papryka czerwona mielona opcjonalnie majonez, śmietana i inne tłuszcze – wliczyć do makro Łodygi selera naciowego obrać z niejadalnych części (listki) a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.Oprószyć przyprawami i podsmażyć na odrobinie tłuszczu lub na patelni beztłuszczowej. Paprykę umyć, wydrążyć z pestek i pokroić w kostkę. Jajka ugotować(...)twardo, obrać i pokroić w kostkę lub ćwiartki. Olej MCT lub inny tłuszcz wymieszać z musztardą/majonezem/śmietaną – w zależności od docelowego makro. Wszystkie składniki wymieszać polewając przygotowanym sosem lub czystym tłuszczem i doprawić do smaku. Smacznego! — BTW całości w wersji na redukcji z olejem MCT: 1185 g, 1424 kcal
Ola la LCHFpołowy cytryny -sól i pieprz do smaku Wykonanie: Pierś z kurczaka: Jogurt i oliwę wymieszać z przeciśniętym przez praskę, lub posiekanym czosnkiem. Doprawić solą, pierzem i bazylia. Następnie dokładnie zanurzyć w mieszance mięso. Marynować przez kilka godzin. Następuje kurczaka usmażyć na patelni grillowej z odrobiną tłuszczu. Mięso odłożyć by „odpoczęło”, a następnie pokroić w kawałki(...)Dressing: Oliwę, jogurt, musztardę i sok z cytryny zmieszać dokładnie za pomocą trzepaczki. Gdy sos będzie jednolity dodać ser i doprawić solą i pieprzem. Znowu wymieszać. Na półmisku ułożyć liście sałaty, następnie pomidorki pokrojone w ósemki, jajko i mięso z kurczaka. Na koniec polać dressingiem i posypać odrobiną parmezanu. Smacznego
Smakuj życie!Uwagi do przepisu: Po przełożeniu kurczaków do nacznia żaroodpornego i po wlaniu całej, pozostałej marynaty powstanie słodko - ostry sos, ale części kurczaka nie będą chrupiące, a miękkie. W związku z tym lepiej nie wlewać całej marynaty, a jedynie przełożyć części kurczaka obtoczone w marynacie. Ostry ketchup można zastąpić łagodnym, a zamiast po pół opakowania ostrej i słodkiej papryki dać całe(...)opakowanie słodkiej papryki w proszku. Pod odryciu naczynia żaroodpornego/formy do pieczenia należy uważać, aby zbytnio nie przypalić kawałków kurczaka. Piersi z kurczaka nie nadają się do tej marynaty. Dzięki dodatkowi soku pomarańczowego i miodu elementy kurczaka zyskują błyszczącą glazurę, a skórka staje się chrupiąca i dobrze się przypieka. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskaobiady tak żeby lubemu zostało jak mnie nie ma i teraz zażyczył sobie żeby miał coś do pracy na cały tydzień więc kombinujemy. Składniki (dużo porcji) 3 pojedyncze piersi z kurczaka 1 przecier pomidorowy 1 puszka pomidorów 3 duże łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku 2 duże papryczki chili 1 puszka czerwonej fasoli 1 duża czerwona papryka 1 puszka kukurydzy(...)mała puszka groszku 2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki bazylii 2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżeczki papryki słodkiej 2-3 łyżki sosu worcester 1-1,5 łyżeczki soli 1 szklanka czerwonego wina Zaczynamy od tego że proponuje duży garnek ja zawsze chce zrobić tak na średni i później muszę przerzucać do dużego. W garnku
Piekielna Kuchnia PatiSkładniki: 1 pierś z kurczaka 100 g ryżu zioła prowansalskie, czosnek granulowany, curry, pieprz 3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego bułka tarta Jogurt naturalny mieszamy ze wszystkimi przyprawami, kurczaka kroimy w kawałki i mieszamy z jogurtem - wstawiamy do lodówki na 30 minut. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Kurczaka obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju aż będzie złocisty. Ugotowany(...)ryż mieszamy z pozostałym sosem jogurtowym. Smacznego
Moje-pitraszeniemarchewka (ok. 50 g) 3 listki bazylii 1 łyżeczka słodkiej papryki 150 g jogurtu 4 łyżki oliwy z oliwek 1,2 l wody Sól i pieprz do smaku Pierś kurczaka myjemy, kroimy w kostkę 2 cm, ziemniaki i marchew obieramy i kroimy w kostkę 1 cm. Kukurydzę odsączamy. Wkładamy wszystko do misy multicookera, zalewamy wodą, dodajemy paprykę, sól i pieprz(...)Wszystko dokładnie mieszamy i zamykamy pokrywę. Wybieramy program SOUP/BEANS, czas przygotowania 1 godzina. Po tym czasie gotową zupę przelewamy do osobnego pojemnika i blendujemy na jednolita masę. Robimy sos do zupy: pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w drobną koskę. Bazylię siekamy również drobno i mieszamy z pomidorami, solą, pieprzem i oliwą. Zupę nalewamy
Marder&Marder Manufacturełykowate końcówki, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i przelać zimną wodą. Pierś kurczaka umyć i oczyścić, przekroić w poprzek na dwa cieńsze filety. Oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Każdy filet obwinąć szynką. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć wcześniej przygotowanego kurczaka z każdej strony przez około 6 minut. Następnie należy wlać śmietankę i dodać pesto(...)ilości według uznania*. Całość należy delikatnie przemieszać, dodać szparagi i chwilkę podgotować do lekkiego zgęstnienia sosu. Doprawić do smaku pieprzem i dołożyć listki bazylii. Smacznego! * Nie podaje ani ilości śmietanki, ani pesto - uważam, że każdy sam zadecyduje ile sosiku chce uzyskać. Dla jednej osoby 100 ml śmietanki i dwie łyżeczki pesto będą odpowiednie, dla drugiej 300 ml i 3 łyżki
Plate of Joytortille1 pierś z kurczaka + przyprawa (kebab-gyros lub do drobiu)1/2 czerwonej papryki1 mały pomidor2-4 listki sałaty1/2 ogórka2 łyżki majonezu1 łyżka keczupuSposób wykonania:1. Umytą i osuszoną pierś nacieramy przyprawą i smażymy na oleju lub gotujemy w niewielkiej ilości wody. Kroimy w grubszą kostkę.2. Warzywa myjemy i dowolnie kroimy.3. Majonez mieszamy z keczupem (sosu można zrobić więcej
Kuchnia domowa AniWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pita to okrągłe, cieniutkie placki pszenne. Możemy nadziać je ulubionymi składnikami. Ja takie chlebki zrobiłam z warzywami i kurczakiem
Marta Gotujeoctu winnego, oliwy, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu. Przygotowanie danie, jak zwykle, zacząłem od odpowiedniego przyprawienia mięsa. Piersi kurczaka dokładnie umyłem, oczyściłem z wszelkich błonek i pozostałości skóry, a następnie pokroiłem w dużą kostkę o boku koło 2 - 2,5 cm. Kawałki kurczaka umieściłem w zamykanym pojemniku. Dodałem do nich 2 łyżki białego octu winnego, skórkę otartą z całej limonki(...)ilość czarnego świeżo mielonego pieprzu, kilka pokruszonych nitek szafranu oraz 2 bardzo drobno posiekane ząbki czosnku. Całość bardzo dokładnie pomieszałem, tak aby każdy kawałek kurczaka dokładnie obtoczył się w powstałej marynacie, a następnie dodałem do kurczaka około 3 łyżek oliwy i ponownie dokładnie pomieszałem. Następnie odstawiłem mięso do lodówki na około godzinę. Po tym czasie młode ziemniaki bardzo dokładnie wyszorowałem
Wyprawy kulinarnekurczaka z każdej strony, najpierw przez 45 minut ułożonego na plecach piersiami do góry, a następnie 15 minut na jednym boku, 15 minut na brzuchu i 15 minut na drugim boku. Na koniec odwróć go do pozycji wyjściowej, czyli brzuchem do góry. Po 30 minutach pieczenia z kurczaka zaczną wytapiać się soki: aromatyzowane cytrusami i ziołami masło oraz tłuszcz(...)tego momentu co kwadrans wyciągaj kurę z piekarnika i dokładnie polewaj pachnącym sosem. Krok 5 Po 30 minutach pieczenia kurczaka dołóż do pieca ziemniaki Hasselback. Na upieczenie będą potrzebowały około godziny (czas zależy od wielkości bulw). Po 20-30 minutach od rozpoczęcia pieczenia wyciągnij ziemniaki z pieca i ponownie pokryj grudkami masła. Włóż z powrotem do pieca. Dołóż do nich
Niedzielny kucharzSkładniki: 2 filety z piersi kurczaka (o łącznej wadze 500 g); 2 ząbki czosnku; 1/2 pęczka szczypiorku do oprószenia po wierzchu; 1 łyżka startej skórki z pomarańczy do oprószenia po wierzchu; Sól; Biały cukier; Olej do smażenia. Ciasto od obtoczenia kurczaka: 2 jaja; 1/2 szklanki mąki pszennej; 1/4 szklanki mąki kukurydzianej; 1/2 szklanki bardzo zimnej wody; 1 łyżeczka(...)proszku do pieczenia; 1 łyżka oleju; Szczypta soli. Sos pomarańczowy: 1/2 szklanki soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy; 3 czubate łyżki świeżo startej skórki pomarańczowej; 2 łyżki słodkiego sosu chili (u mnie Tao Tao ); 6 łyżek wody lub bulionu drobiowego; 2 łyżki jasnego sosu sojowego; 3 i 1/2 łyżki białego cukru; 2 łyżki chińskiego octu ryżowego 3 % (u mnie
Gospodyni MiejskaFeta (ok. 90 g), - przyprawy: sól, pieprz, curry, słodka papryka, bazylia, czosnek. Sposób przygotowania 1. Mieszamy mąkę z łyżeczką oleju, solą, letnią wodą i wyrabiamy ciasto. 2. Mięso z piersi kurczaka marynujemy w łyżeczce oleju i ulubionych przyprawach, następnie smażymy na patelni teflonowej. 3. Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na łyżeczce oleju. 4. Do cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę(...)plastry pieczarki. 5. Gdy pieczarki i papryka będą miękkie dodajemy startą na tarce cukinię i szpinak. Doprawiamy do smaku czosnkiem, solą, ziołami, papryką i dusimy kilka minut. 4. Przygotowujemy sos pomidorowy: do koncentratu pomidorowego dodajemy 3 łyżki wody, sól, pieprz i bazylię. 5. Ciasto dzielimy na 2 części i je rozwałkowujemy. 6. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachpierś z kurczaka 3-4 duże korniszony przyprawa do kurczaka majonez musztarda sól, pieprz Umytego i osuszonego papierowym ręcznikiem kurczaka kroimy w drobną kostkę. Dodajemy przyprawę do kurczaka i odkładamy na około 30 minut do lodówki. Ryż gotujemy w osolonym wrzątku według czasu podanego na opakowaniu. Odsączamy i przekładamy do miski. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy kurczaka(...)Przekładamy całość, łącznie z powstałym sosem do miski z ryżem. Mieszamy i odstawiamy do ochłodzenia. Ogórki kroimy w plasterki (lub półplasterki, jeśli ogórki są duże). Łączymy z resztą składników. Majonez łączymy z 1 łyżką musztardy, doprawiamy solą, pieprzem, wszystko mieszamy
Smaki Na Talerzu