kurczaka z każdej strony, najpierw przez 45 minut ułożonego na plecach piersiami do góry, a następnie 15 minut na jednym boku, 15 minut na brzuchu i 15 minut na drugim boku. Na koniec odwróć go do pozycji wyjściowej, czyli brzuchem do góry. Po 30 minutach pieczenia z kurczaka zaczną wytapiać się soki: aromatyzowane cytrusami i ziołami masło oraz tłuszcz(...)tego momentu co kwadrans wyciągaj kurę z piekarnika i dokładnie polewaj pachnącym sosem. Krok 5 Po 30 minutach pieczenia kurczaka dołóż do pieca ziemniaki Hasselback. Na upieczenie będą potrzebowały około godziny (czas zależy od wielkości bulw). Po 20-30 minutach od rozpoczęcia pieczenia wyciągnij ziemniaki z pieca i ponownie pokryj grudkami masła. Włóż z powrotem do pieca. Dołóż do nich
Niedzielny kucharzSkładniki: 2 filety z piersi kurczaka (o łącznej wadze 500 g); 2 ząbki czosnku; 1/2 pęczka szczypiorku do oprószenia po wierzchu; 1 łyżka startej skórki z pomarańczy do oprószenia po wierzchu; Sól; Biały cukier; Olej do smażenia. Ciasto od obtoczenia kurczaka: 2 jaja; 1/2 szklanki mąki pszennej; 1/4 szklanki mąki kukurydzianej; 1/2 szklanki bardzo zimnej wody; 1 łyżeczka(...)proszku do pieczenia; 1 łyżka oleju; Szczypta soli. Sos pomarańczowy: 1/2 szklanki soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy; 3 czubate łyżki świeżo startej skórki pomarańczowej; 2 łyżki słodkiego sosu chili (u mnie Tao Tao ); 6 łyżek wody lub bulionu drobiowego; 2 łyżki jasnego sosu sojowego; 3 i 1/2 łyżki białego cukru; 2 łyżki chińskiego octu ryżowego 3 % (u mnie
Gospodyni MiejskaFeta (ok. 90 g), - przyprawy: sól, pieprz, curry, słodka papryka, bazylia, czosnek. Sposób przygotowania 1. Mieszamy mąkę z łyżeczką oleju, solą, letnią wodą i wyrabiamy ciasto. 2. Mięso z piersi kurczaka marynujemy w łyżeczce oleju i ulubionych przyprawach, następnie smażymy na patelni teflonowej. 3. Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na łyżeczce oleju. 4. Do cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę(...)plastry pieczarki. 5. Gdy pieczarki i papryka będą miękkie dodajemy startą na tarce cukinię i szpinak. Doprawiamy do smaku czosnkiem, solą, ziołami, papryką i dusimy kilka minut. 4. Przygotowujemy sos pomidorowy: do koncentratu pomidorowego dodajemy 3 łyżki wody, sól, pieprz i bazylię. 5. Ciasto dzielimy na 2 części i je rozwałkowujemy. 6. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachpierś z kurczaka 3-4 duże korniszony przyprawa do kurczaka majonez musztarda sól, pieprz Umytego i osuszonego papierowym ręcznikiem kurczaka kroimy w drobną kostkę. Dodajemy przyprawę do kurczaka i odkładamy na około 30 minut do lodówki. Ryż gotujemy w osolonym wrzątku według czasu podanego na opakowaniu. Odsączamy i przekładamy do miski. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy kurczaka(...)Przekładamy całość, łącznie z powstałym sosem do miski z ryżem. Mieszamy i odstawiamy do ochłodzenia. Ogórki kroimy w plasterki (lub półplasterki, jeśli ogórki są duże). Łączymy z resztą składników. Majonez łączymy z 1 łyżką musztardy, doprawiamy solą, pieprzem, wszystko mieszamy
Smaki Na TalerzuJeszcze nie spotkałam prostszego przepisu na szarlotkę. Jest równie smaczna jak wygląda. Przepis: kliknij po przepis Mini bułeczki nadziane serem żółtym, a do nich sos majonezowo czosnkowy. Sos do bułeczek można zrobić dowolny np. koperkowy. ostry czy też inny, Wasz ulubiony. Przepis: kliknij po przepis Pulpeciki w zalewie octowej. Przepis: kliknij po przepis Naleśniki(...)którego naprawdę często zaglądacie od kiedy tylko pojawił się na blogu. Przepis: kliknij po przepis Mini pieczarki w cieście naleśnikowym. Przepis: kliknij po przepis Pierś z kurczaka w zalewie octowej. Przepis: kliknij po przepis. Czerwona kapusta w słoikach na zimę. Jestem troszkę zaskoczona, że ten przepis trafił do najczęściej odwiedzanych przepisów w listopadzie. Nie spodziewałam się
W kuchni u MonikiAlternatywą są ekologiczne kurczaki, ich mięso jest bez wątpienia droższe, ale też o wiele zdrowsze. W związku z powyższym dzisiaj kupiłam dwie zdrowe i szczęśliwe kaczki, które mieszkały na wsi i skubały trawkę. Będzie rosól, pasztet i pieczona z jabłkami. Składniki: • 500 g mięsa z piersi indyka • 1 szklanka(...)orzechów włoskich • 5 cienkich łodyg selera naciowego • 4 jabłka • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki sosu sojowego Sos jogurtowy • 4 łyżki gęstego jogurtu • 2 łyżki śmietany • 3 łyżki soku z cytryny • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Mięso z piersi indyka pokroić w kostkę, posypać solą, pieprzem, dodać sos sojowy i usmażyć na oleju
To co kochamSkładniki : 400 g piersi z kurczaka 1 mrożonka, warzywna chińska 450 g 3 łyżki oleju 1 szklanka bulionu warzywnego 1 czerwona papryka 1 marchew, pokrojona w słupki kawałek pora, pokrojonego w słupki sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku imbir, czosnek, pieprz w proszku do smaku 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 opakowanie chińskiego makarony chow mein(...)Marynata : 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki kurkumy 3 łyżki oleju kawałek startego imbiru 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę szczypta chilli gałka muszkatołowa sól, pieprz do smaku
Kulinarne Fantazje Mariolipaprykę. Jeszcze ciepłe miksujemy na gładką pastę z dodatkiem oregano, soli i pieprzu. Filet z piersi kurczaka dzielimy na płaty (jak na schabowe). Rozbijamy i przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Na każdym płacie rozsmarowujemy po łyżce pasty. Roladki mocno zwijamy, wierzch obsypujemy przyprawą do kurczaka. Na patelni rozgrzewamy olej, układamy mięso. Po 5 minutach dodajemy warzywa na patelnię. Wszystko razem smażymy(...)czasu do czasu mieszając. Pod koniec podlewamy bulionem wymieszanym ze śmietanką. Dusimy do momentu zredukowania i zgęstnienia sosu. Podajemy z ugotowana w delikatnie osolonej wodzie kaszą gryczaną
VioletoweKucharzenieulubione zioła (u mnie: prowansalskie, papryka chilli, przyprawa do kurczaka) W misce przygotowujemy marynatę, mieszamy składniki. Wkładamy pokrojone mięso (obtoczyć z każdej strony) i odstawiamy do lodówki na ok 2 godz. Następnie mięsko grillujemy w piekarniku nagrzanym do 220°C - po kilka minut z każdej strony. W momencie, kiedy piersi się grillują, na patelni podgrzewamy 2 łyżki oliwy(...)oliwek i smażymy warzywa doprawiając je wg uznania. Można podawać z sosem, oczywiście na bazie jogurtu naturalnego
Alutka-Gotujetalerzu kremu z buraków i kremu z pora. Zupa otrzymała w tym roku tytuł „Perła Kulinarna”, Poznań 2014. Uważam, że całkiem zasłużenie. Ser kozi wytwarzany jest na miejscu. - Pierś kurczaka glazurowana sądeckim miodem spadziowym, podana na lustrze konfitury z derenia z miodem pitnym, podana z kluseczkami oraz bukietem surówek. Danie bardzo ładnie skomponowane. Konfitura dereniowa oczywiście „domowa”. Bardzo przypadła(...)smaku mizeria z miodem, zamiast cukru... świetny pomysł. Mam tylko jedne zastrzeżenia do dania – nie lubię takiej prezentacji, ale może się coś zmieni... :) - Sernik z sera koziego z sosem ze świeżych malin i miodu – podobno bardzo smaczny deser, ja nie lubię koziny. Jeszcze w wersji wytrawnej „przechodzi”, natomiast na słodko, to za duże wyzwanie. Ale nie narzekam, gdyż przede
królestwo garówzdecydowałam się na wydanie odmienne od tego najbardziej znanego - tradycyjnego cannelloni w sosie pomidorowym. Odkąd w moje imieniny Mąż zabrał mnie na przepysznego łososia na szpinaku, chodziło to pyszne zielsko za mną. Pretekst gotowy. Mąż za szpinakiem nie przepada, ale zwabiony formą podania i soczystym mięskiem kurczaka przyswoił przy okazji i witaminy ;) Składniki (na mega-sycący obiad(...)osób): 12 sztuk cannelloni nr 53 (np. Lubella Inspiracje) ok. 1/2 kg piersi z kurczaka 3-4 kulki szpinaku mrożonego w liściach (ja użyłam rozdrobnionego, żeby Mąż łatwiej przyswoił) 200 ml bulionu drobiowego 150 ml śmietany 12% 15 dag sera żółtego 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła sól, pieprz szczypta szafranu 1 łyżeczka majonezu Przygotowanie: Umytą pierś z kurczaka pokroiłam
Kuchnia po mojemustołu, powinny wyjść ok. 3 kotleciki z jednej piersi). Kotleciki nacieramy solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. 2. W szklance łączymy jajko, mąkę i mleko, dokładnie mieszamy. Kurczaka zanurzamy w jajecznej masie. W głębokim talerzu łączymy wszystkie składniki na panierkę. Każdy kawałek kurczaka dokładnie w niej obtaczamy, a następnie smażymy partiami na głębokim(...)tłuszczu przez kilka minut (około 5). Podajemy z ketchupem lub sosem czosnkowym. Smacznego
My Culinary Artkeczupu Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy w małe kawałki, solimy, pieprzymy i obsypujemy słodką papryką. Na patelni rozgrzewamy olej i pieczemy na złoty kolor pierś z kurczaka. Dorzucamy groszek, marchew, kukurydze i jeszcze chwilę smażymy. Na ręczniku kuchennym rozkładamy papier ryżowy, moczymy go za pomocą pędzelka zimną wodą i pozostawiamy na chwilę aby zmiękł. Gdy nasz(...)papier ryżowy jest miękki nakładamy farsz mięsno-warzywny na to kiełki, zwijamy w rulonik i podwijamy końce pod spód. Pieczemy na rozgrzanym oleju z obu stron. Podajemy z sosem. Ja zrobiłam sos majonezowy czyli zmieszałam majonez z keczupem
Amatorka kuchennaPierś kurczaka umyć, osuszyć i dość mocno rozklepać, prz yprawić, położyć na niej plasterki sera Brie i upieczoną ( zdjąć skórę ) paprykę. Zwinąć mięso i zawiązać nitką. Na rozgrzaną z olejem patelnię położyć kurczaka i obsmażyć z każdej strony na brązowy kolor. Zdjąć mięso, żeby rozwiązać nitkę, a na patelnię wlać bulion, włożyć do niego kurczaka i dusić pod przykryciem(...)sosu dodać masło. Gotowego kurczaka pokroić, polać sosem, posypać pokruszoną Fetą i szczypiorkiem................ Smacznego
Gaździnka warzybulionu z kurczaka lub warzywnego, lub woda Przygotowanie Umyta pierś z kurczaka ,osuszamy ręcznikiem . Sól morska wcieramy w skórę piersi. Na rozgrzanej mocno patelni z oliwą układamy piersi skórą do spodu. Smażymy bez przewracania 3-4 minuty, aż skóra zrobi się złocista i chrupiąca. Po tym czasie przewracamy piersi skórą do góry smażymy 22-3 minuty podlewając winem. Dusimy mięsko(...)winie, aż odparuje ponad połowa. Wówczas dolewamy bulion, dodajemy miód i dusimy ,aż sos odparuje i zrobi się złocisto-brązowy. Uwaga.... pod koniec sos szybciej się redukuje i łatwo go przypalić (przez miód). Powinno pozostać tyle sosu, aby piersi przed podaniem delikatnie w nim obtoczyć. Piersi podajemy w całości lub pokrojone w plastry. Podajemy z ryżem mięsem ,lub tylko
w mojej kuchniTagliatelle z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi to bardzo szybki pomysł na obiad. Makaron ten przygotujemy dosłownie w 20 minut i nie wymaga od nas zbyt wiele
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!potrawy. Powinny się namoczyć w winie i bulionie – naszykowanego kurczaka razem z sosem zostawcie na godzinę na blacie, dopiero po tym czasie wstawcie go do nagrzanego piekarnika. Szykujemy sobie grubą, głęboką blaszkę do pieczenia. Oczyszczamy kurczaka z resztek odstających kości, skrawków tłuszczu. Odcinamy mu szyję, myjemy kurczaka w środku. Osuszamy całego dokładnie papierowymi ręcznikami. Obieramy cebule, nie odcinamy im piętek(...)wkładamy do środka kurczaka razem z pozostałymi dwoma ząbkami czosnku. W miseczce mamy już przeciśnięty czosnek, sok i skórkę z cytryny. Dodajemy tu jeszcze oliwę, sól, pieprz, tymianek i posiekany świeży albo suszony rozmaryn. Wszystko razem mieszamy. Smarujemy mieszanką kurczaka – w środku i pod skórką, która na kurczaku z wolnego wybiegu spokojnie odchodzi od mięsa. Teraz kurczaka przed smarowaniem
Karo in the Kitchensmaczne i łatwe w przygotowaniu. SAŁATKA Z KURCZAKA I POMARAŃCZY : 3 duże pomarańcze 1 mała pierś z kurczaka 1/2 część sałaty lodowej 1 mała puszka kukurydzy 2 ogórki konserwowe 3 kawałki papryki konserwowej 1 cebula czerwona sól, pieprz, dowolna przyprawa do kurczaka 2 łyżki majonezu 1 łyżka ketchupu SAŁATKA Z KREWETEK W KIELISZKACH : 200 g krewetek(...)SOS WINEGRET ; sok z 1/2 pomarańczy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy 6 łyżek oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku sól, pieprz oraz cukier do smaku PANIEROWANE KULKI Z RYŻU : 1 szklanka ryżu ( suchego - należy go ugotować ) 80 g sera żółtego
Kulinarne Fantazje Marioliznać jak smakowało. Przepis świetnie nadaje się do do mrożenia i odgrzewania (nic nie traci na smaku), co czyni to danie idealnym na lunch do pracy. Składniki: Podwójna pierś z kurczaka Puszka cieciorki Średniej wielkości słodki ziemniak Mała papryka czerwona Mała papryka żółta Główka sałaty rzymskiej Łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego 1 1/2 łyżeczka(...)łyżka oleju Panierka: Szklanka tartej bułki, najlepiej z ciemnego pieczywa 2-3 łyżki mąki, najlepiej z ciecierzycy, migdałowe, orkiszowej, ale może też być razowa 2 jajka 1 łyżka sosu sriracha (opcjonalnie) 1 łyżeczka granulowanego czosnku lub starty i zgnieciony na pastę 1 ząbek świeżego 1/2 łyżeczka soli Pieprz Sos: 4 łyżki gęstego jogurtu 1 łyżeczka granulowanego czosnku lub 1/2 roztartego
Niedzielny kucharzznać jak smakowało. Przepis świetnie nadaje się do do mrożenia i odgrzewania (nic nie traci na smaku), co czyni to danie idealnym na lunch do pracy. Składniki: Podwójna pierś z kurczaka Puszka cieciorki Średniej wielkości słodki ziemniak Mała papryka czerwona Mała papryka żółta Główka sałaty rzymskiej Łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego 1 1/2 łyżeczka(...)łyżka oleju Panierka: Szklanka tartej bułki, najlepiej z ciemnego pieczywa 2-3 łyżki mąki, najlepiej z ciecierzycy, migdałowe, orkiszowej, ale może też być razowa 2 jajka 1 łyżka sosu sriracha (opcjonalnie) 1 łyżeczka granulowanego czosnku lub starty i zgnieciony na pastę 1 ząbek świeżego 1/2 łyżeczka soli Pieprz Sos: 4 łyżki gęstego jogurtu 1 łyżeczka granulowanego czosnku lub 1/2 roztartego
Niedzielny kucharzSałatka ze świeżego szpinaku. Idealny dodatek do obiadu. Szybka do zrobienia, kolorowa i bardzo smaczna. Podałam ją z ziemniakami i kotletami z piersi kurczaka. Więcej przepisów na surówki i dodatki do obiadów znajdziecie na moim blogu w zakładce SURÓWKI. Jeśli przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzu. Będzie mi również bardzo miło jeśli dołączycie(...)tego swoje zdjęcie dania. Składniki 2 garście świeżego szpinaku 6 rzodkiewek 1/2 żółtej małej papryki kawałek czerwonej papryki 4 plasterki sera żółtego 1 sos włoski do sałatek 4 łyżki oleju 2 łyżki przegotowanej wody Sos włoski wsypać do miseczki i wymieszać z wodą i olejem. Doprawić solą i pieprzem. Liście szpinaku ułożyć na półmisku, a następnie pokrojoną w cienkie paski
O kuchni z uczuciemoliwek. Wszystko dokładnie wymieszać. Kurczaka przeciąć ostrym nożem wzdłuż piersi i rozłożyć na płasko. Kurczaka obsypać solą, to musicie zrobić na wyczucie. Dokładnie obłożyć go przygotowaną papką z przyprawami. Zostawić tak przygotowanego kurczaka na kilka godzin lub na całą noc. Następnie nagrzać piekarnik do 200 C, położyć kurczaka na raszkach w specjalnej do tego celu dużej blaszki. Na dno wlać(...)wodę, wstawić blaszkę do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut. Polać go wytworzonym sosem. Wyjąć blaszkę z piekarnika i odwrócić kurczaka. Dolać wody, u mnie się wygotowała. Dno blaszki musi być pokryte wodą. Obrać marchewki, jeśli są grube przekroić na pół. Cukinię umyć i pokroić w plasterki. Włożyć warzywa na dno blaszki, lekko obsypać solą. Piec następne 30 minut. Ziemniaki
Kuchnia PokoleńBułka tarta do panierowania Sól Pieprz Filet z piersi kurczaka myjemy i kroimy na długie paseczki. Mogą być cieńsze lub grubsze. Doprawiamy dokładnie przyprawą do mięsa i wymieszanymi przyprawami: oregano, ziołami prowansalskimi i suszoną natką pietruszki. Mięso odstawiamy na 30 minut do lodówki. Każdy kawałek mięsa obtaczamy w mace. Następnie panierujemy kurczaka w rozmąconym jajku (doprawionym) solą i pieprzem) oraz(...)bułce tartej. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni na oleju. Podajemy z sosem czosnkowym
VioletoweKucharzeniecebulę pokroić w kostkę. Lekko posolić, popieprzyć i podsmażyć w małej ilości tłuszczu. Smażyć do momentu aż cała woda odparuje i pieczarki z cebulą lekko się zarumienią. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, dodać do niej przyprawę do gyrosa, łyżkę oleju, wymieszać i podsmażyć. Na połowę każdego placka tortilli położyć pieczarki, mięso i posypać starty ser żółty. Placki tortilli złożyć(...)pół i położyć na rozgrzanym grillu elektrycznym. Przycisnąć górą grilla i pozostawić do momentu aż ser żółty się rozpuści, a placki tortilli się zarumienią. Takie tortille podaję z sosem majonezowo czosnkowym. Przepis na sos znajdziesz tu kliknij. Smacznego
W kuchni u Monikiszybki i dobry obiad. Mój syn lubi skrzydełka. Tylko lubi, bo nie jada skóry i musi obierać wszystko :) Za to uwielbia polędwiczki z kurczaka, najchętniej kupiłby kilkanaście piersi z kurczaka i poodcinał same polędwiczki i usmażył w panierce. Zwykle marynaty robię na tzw. oko i wrzucam do miski co wpadnie w ręce, ale tym razem pohamowałam dosypywanie i dolewanie(...)odmierzyłam co i czego ile dodałam, dla Was Kochani :) Jutro będę miała dla Was coś co Was rozbawi, tymczasem zaczynamy skrzydełka! Składniki: ok. 1 kg skrzydełek z kurczaka 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka sosu teriyaki 1 łyżka miodu (użyłam gryczanego) pół łyżeczki pieprzu młotkowanego opcjonalnie świeży rozmaryn Wykonanie: Skrzydełka umyłam pod zimną bieżącą wodą, osuszyłam ręcznikiem papierowym. Poodcinałam
Blondynka Gotujesuszonej żurawiny pół szklanki jogurtu naturalnego łyżeczka majonezu 1-2 ząbki czosnku 1 pierś z kurczaka Do dzieła!!! Brokuł dzielimy na drobne różyczki wrzucamy na 2-3 minuty do wrzącej, osolonej wody po czym odcedzamy i płuczemy dużą ilością bardzo zimnej wody. Odstawiamy do odcieknięcia. Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy solą i pieprzem i gotujemy na parze lub smażymy. Łączymy(...)sobą jogurt, majonez i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i polewamy sosem czosnkowym. Sałatkę możemy także ułożyć warstwami w szklanej salaterce w kolejności:1/2 brokuła, 1/2 sosu, feta, 1/2 słonecznika, kurczak, brokuł, sos, żurawina, słonecznik. Smacznego
sierotka maRysia w kuchniminut w osolonej wodzie. Czosnek starłam i chwilkę podsmażyłam na oliwie. Dodałam garść pokrojonych kaparów. Wsypałam przyprawy. Jarmuż posiekałam i wrzuciłam na patelnię. Podsmażyłam aż smaki się zmieszały. Pierś z kurczaka pokroiłam na cienkie płaty i rozbiłam. Przyprawiłam czosnkiem,solą,pieprzem,papryką i ziołami. Polałam oliwą i odstawiłam. Można ją posmarować wewnątrz np.koncentratem pomidorowym. Następnie nakładałam na kotlety farsz(...)spinałam wykałaczkami. Smażyłam roladki z obu stron na złoty kolor. Smaczne i zdrowe! dla lubiących j a r m u ż polecam MAKARON Z JARMUŻEM W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM ZUPA KREM Z BROKUŁ I JARMUŻU
potrawyregionalnekości zdrapując ją aż do samej lotki(lotka ma zostać). Myjemy ,suszymy papierowym ręcznikiem a następnie przyprawiamy : 2 ząbki czosnku rozmieszać z solą,natrzeć skrzydełka,posypać przyprawą do kurczaka i polać sosem sojowym.Zostawić na noc,przykryte folią aluminiową lub folią spożywczą. Następnego dnia umyte i obrane pieczarki kroimy na małą kosteczkę lub ścieramy na tarce jarzynowej.Cebulę również(...)kosteczkę i smażymy na patelni,gdy się zarumieni dodajemy pieczarki i chwilę dusimy polewając wodą by się nie przypaliły.Jeśli skrzydełka są bardzo duże i mają na końcu trochę piersi to odcinam to mięsko,mielę w maszynce i wrzucam do farszu by się poddusiło.Przyprawiam solą,pieprzem,ząbkiem czosnku i 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka.Gdy farsz przestygnie wciskamy
Niespełnione zdolności kulinarneSposób przygotowania: Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. W miseczce mieszamy 3 łyżki oleju i 3 łyżki curry. Do miseczki wkładamy kurczaka i mieszamy. Tak przygotowanego kurczaka podsmażamy na patelni do czasu aż się ładnie zrumieni (tłuszcz zachowujemy). Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odcedzamy. Ziemniaki kroimy w kostkę. Winogrona przekrawamy na pół. Olej pozostały po smażeniu kurczaka mieszamy z majonezem(...)śmietaną i łyżką curry. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos mieszamy ze składnikami sałatki. Sałatkę schładzamy w lodówce
Pobite gary Barbaryostrej papryki 150 ml komosy ryżowej Jogurt wymieszać z przyprawami Pierś kurczaka pokroić w sporą kostkę (ok. 3 cm). Przełożyć kawałki kurczaka do jogurtu. Przykryć folią spożywczą i odłożyć na kilka godzin do lodówki. Komosę zalać wodą, by nasiąkła i by szybciej się potem ugotowała. Tuż przed ostatecznym przygotowaniem kurczaka wypłukać komosę w kilku wodach. Gotować komosę w podwójnej ilości(...)wody do momentu jej odparowania. Po odparowaniu wody trzymać komosę pod przykryciem, by "doszła". Sos pół cebuli łyżka oleju 3 łyżki śmietany łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka startego imbiru 4 łyżki przecieru pomidorowego (lub 3 łyżeczki koncentratu) Na patelni rozgrzać olej. Cebulę pokroić w drobną kostkę i wrzucić na olej. Zeszklić. Dodać paprykę i imbir. Wymieszać. Kurczaka oczyścić z nadmiaru marynaty
Weekendy w domu i ogrodziekurczaka sól, pieprz olej do smażenia Pierś pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na przy najmniej 1 godzinę. Cukinię pokroić w kostkę, jeżeli jest młoda to nie trzeba obierać ze skórki. Posolić i usmażyć na oleju do miękkości. Osobno usmażyć mięso kurczaka, gdy będzie już wystarczające miękkie dolać 3/4 szklanki(...)wody i zmiażdżony czosnek, zagotować, dodać cukinie i wymieszać. Sos można zagęścić zaklepką z wody i mąki. Podawać z makaronem
Jadło i czytadło