pokrojony por szklimy na oleju. 2. Do pora dodajemy tartą marchewką, pokrojoną w drobną kostkę paprykę i dusimy kilka minut. 3. Do warzyw dodajemy pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka i całość dusimy kilka minut. 4. Farsz mięso-warzywny doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i posiekaną natką pietruszki. 5. Miksujemy jajko z mlekiem i szczyptą soli. 6. Dodajemy do masy(...)miksujemy przez chwilę na wolnych obrotach. 7. Naleśniki smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. 8. Farsz nakładamy na naleśniki i zwijamy w rulon. 9. Naleśniki podajemy z sosem czosnkowym (wyciśnięty przez praskę czosnek łączymy z sokiem z cytryny, szczyptą soli, pieprzu i jogurtem). Naleśniki z kurczakiem i warzywami są bogate w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachwoli opcjonalnie: tarty parmezan, bursztyn Sposób przygotowania: pierś myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w średnią kostkę i doprawiamy przyprawami, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, marynujemy w przyprawach i kilku łyżkach oliwy z oliwek, na patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy posiekaną w piórka cebulę, pokrojonego w kostkę pomidora oraz mrożoną fasolę, dodajemy kurczaka, dusimy lekko pod przykryciem, kaszę gotujemy wedle przepisu na opakowaniu(...)zwykle 15 minut, wykładamy ją na talerz, dodajemy mięsno – warzywny sos, posypujemy serem i natką. Smacznego
Zasmakuj KuchniTajlandii, mogę się jednak mylić. Jeśli ktoś z Was zna nazwę tego curry, będę wdzięczna za podpowiedź. Składniki proporcje na 3-4 osoby 2 nieduże filety z piersi z kurczaka (podwójne) 2-3 puszki pomidorów w całości lub krojonych (można dodać świeże, bardzo mięsiste pomidory np. malinowe lub Lima) 2 cm kawałek imbiru 2 ostre papryczki chili (kolor bez znaczenia(...)liście limonki kaffir 1-2 ząbki czosnku 1 czubata łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 1/3 szklanki niesolonych orzeszków ziemnych czubata łyżka masłą ghee do smażenia sól, pieprz i ewentualnie sos sojowy do smaku. natka kolendry lub pietruszki do dekoracji Ps. Liście limonki kaffir, mieszankę tandoori masala i masło ghee (dokładnie takie samo, jak to którego używaliśmy mieszkając w Saudi
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasuszonych pomidorów rukoli i kurczaka. Tego ostatniego można śmiało pominąć przygotowując wersję wege :) SKŁADNIKI (na 4 porcje - 1 porcja 550 kcal) 400 g razowego makaronu penne 1 podwójna pierś kurczaka (300 g) 100 g jogurtu greckiego słoiczek suszonych pomidorów (150 g po odsączeniu) 1 łyżka zalewy z pomidorów 2 garście rukoli 2 łyżki tymianku - najlepiej świeżego sól, świeżo mielony(...)gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju z zalewy. Doprawiamy solą, pieprzem i posiekanym tymiankiem. Wlewamy jogurt i redukujemy sos na małym ogniu. Dodajemy posiekane pomidory i odcedzony makaron. Mieszamy całość z rukolą i od razu podajemy. Smacznego! 1 porcja makaronu - 550 kcal - białko - 40 g - tłuszcze
Moje Kuchenne Rewelacjewoli opcjonalnie: tarty parmezan, bursztyn Sposób przygotowania: pierś myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w średnią kostkę i doprawiamy przyprawami, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, marynujemy w przyprawach i kilku łyżkach oliwy z oliwek, na patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy posiekaną w piórka cebulę, pokrojonego w kostkę pomidora oraz mrożoną fasolę, dodajemy kurczaka, dusimy lekko pod przykryciem, kaszę gotujemy wedle przepisu na opakowaniu(...)zwykle 15 minut, wykładamy ją na talerz, dodajemy mięsno - warzywny sos, posypujemy serem i natką
Zasmakuj KuchniSkładniki: -4 piersi z kurczaka -pół kapusty pekińskiej -pół kilo grubych frytek prostych lub falowanych -200 g. tartego sera żółtego -4 łyżki majonezu -4 łyżki śmietany 18% -4 łyżki ketchupu -przyprawa go kebabu -sól -pieprz -olej do smażenia Sposób przygotowania: Kapustę pekińską kroimy w paski. Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do kebaba i podsmażamy na oleju. Frytki smażymy(...)oleju na złoty kolor. Przygotowujemy sos. Mieszamy ze sobą majonez, śmietanę i ketchup. Doprawiamy solą i pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Na dnie kapusta pekińska. Następnie usmażone frytki i mięso. Polewamy sosem i posypujemy serem. Ser posypujemy delikatnie przyprawą do gyrosa. Podpiekamy w piekarniku od góry by ser się roztopił i zarumienił. Smacznego
Magia jedzenia.makaron, posiekaj czosnek, pokrój w kostkę i dopraw pierś z kurczaka, oczyść i posiekaj na duże kawałki kurki. Na dużej patelni roztop masło, dodaj pierś z kurczaka i usmaż. Zdejmij z patelni gotowe kawałki z kurczaka. Na rozgrzaną patelnie wrzuć kurki, dopraw solą i pieprzem. Upewnij się, że kurki są całkowicie suche przed dodaniem ich na patelnię. Gotuj kurki przez(...)kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj czosnek i mieszaj przez chwilę. Następnie wlej bulion, dodaj serek śmietankowy i parmezan. Mieszaj aż wszystkie składniki się połączą. Jeśli sos jest dla Ciebie zbyt gęsty wlej odrobinę bulionu. Kiedy otrzymasz odpowiednią konsystencję sosu dodaj wcześniej usmażonego kurczaka, szpinak i gotuj mieszając od czasu do czasu. Na sam koniec dodaj makaron
ale Pysznieinny sól, pieprz 1 łyżka mąki pszennej (np. Wrocławska) + nieco wody WYKONANIE Brokuła obrać w różyczki i ugotować (na parze 6 minut, w wodzie 3-4 minuty). Piersi z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do głębokiego talerza, polać oliwą i przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i przełożyć na rozgrzaną głęboką patelnię. Smażyć do momentu, aż mięso nie będzie(...)czym wlać śmietanę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać. Do małego garnuszka nalać trochę wody, dodać łyżkę mąki i wymieszać żeby nie było grudek. Wlać do gotującego się sosu, wsypać różyczki brokuła i wymieszać. W razie potrzeby doprawić pieprzem lub solą. W międzyczasie ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu (ilość makaronu według Waszych preferencji, u mnie było to około
Passions hobbies lifedaniu wykorzystana jest duża ilość cebuli pod dwoma postaciami, jedna drobno pokrojona i skarmelizowana jako baza sosu, druga pokrojona w grubą kostkę. Stosunek cebuli do ilosci mięsa to 2:1. Dziś przygotowałam to curry z kurczakiem, ale występuje ono także w wersji z krewetkami, baraniną, a nawet wegetariańskie np. z jajkiem. Oprócz cebuli danie to zawiera oczywiście tradycyjne indyjskie(...)przyprawy takie jak kardamon, kmin, pieprz i goździki. Danie jest bardzo smaczne, jednak polecam je głównie fanom cebuli. Składniki : 500g piersi z kurczaka 1kg cebuli, połowa pokrojona w drobną kostkę, połowa pokrojona na ćwiartki lub ósemki 2 listki laurowe 5 ziarenek zielonego kardamonu 3 goździki 1 suszona papryczka chili 5 ziarenek czarnego pieprzu 1 łyżeczka nasion kminu
Codzienne Gotowaniepiersi perliczki (może być kaczka lub kurczak), 200 ml bulionu, 2 łyżki masła, imbir mielony, sól, 4 łyżki kaparów, 50 g słoniny, 1/2 łyżki mąki, Piersi perliczki oprószyć solą, natrzeć grubo imbirem. Podsmażyć na maśle w rondlu z grubym dnem, wlać bulion i dusić około 20 minut. Piersi wyjąć i trzymać w cieple. Słoninę pokroić w drobna kostkę, podsmażyć wytapiając(...)trochę tłuszczu, dodać mąkę i dokładnie wymieszać, zagotować, dodać do sosu, w którym dusiły się piersi. Dodać kapary, 1-2 łyżki octu winnego i zagotować. Doprawić do smaku. Podałam z sałatką z pieczonych buraków. zastawa
królestwo garówGofry gofry gofry … Są takie dni , kiedy gofry chodzą za mną i chodzą …Dziś mam dla Was kolejną wersję swoich ulubionych gofrów!Pizzowe
Ostra na Słodkopierś z kurczaka3 pomidory4 łyżki majonezu z czosnkiem, użyłam Kieleckiegosól,pieprzolej do smażeniaBrokuła podzielić na różyczki, umyć i ugotowć, wystudzić. Nie musi byc al'dente może być lekko rozgotowany. Pierś kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Następnie oprószyć solą i pieprzem. Usmażyć na oleju i wystudzić. Można też dodać mięsko ugotowane. Pomidory umyć i pokroić w kostkę. Wszystkie przygotowane(...)miski i wymieszać. Następnie połączyć z majonezem z czosnkiem. Ewentualnie można użyć zwykłego majonezu i dodać 1-2 zmiażdżone ząbki czosnku.Polecam też inne brokułowe przepisy:Sałatka brokułowa z sosem czosnkowo-koperkowymMakaron w sosie serowym z brokułemMakaronowa zapiekanka z wędzonym łososiem, brokułem i cukinią
Monia miesza i gotujekurczaka, żeby zrobić potrawkę.Składniki:500ml rosołu/bulionu1 podwójna ugotowana pierś2 duże marchewki1 pietruszka1/4 dużego selera2 łyżki masła2 łyżki mąki3/4 szklanki mlekapieprz, sól,ziele angielskieliść laurowykoperek lub natkaWykonanie:Pierś pokrojoną w dużą kostkę, włoszczyznę, ziele angielskie i liść laurowy wkładam do garnka, zalewam wodą, solę i gotuję na małym ogniu do miękkości warzyw i mięsa.Na małym ogniu rozpuszczam masło(...)dodaję mąkę i mieszam do uzyskania gładkiej konsystencji. Dolewam mleko i mieszając czekam aż trochę zgęstnieje. Następnie dolewam 500 ml rosołu i często mieszając zagotowuję. Z bulionu odcedzam kurczaka, przekładam do sosu. Marchew kroję w kostkę również dorzucam do sosu. Posypuję sporą ilością natki lub koperku ew. doprawiam do smaku solą i pieprzem. Nigdy nie dodaję rodzynek (w oryginale być
Walijskie Pichceniepomidorów w oleju ziołowym 250g serka mascarpone makaron penne Pierś z kurczaka kroimy na średniej wielkości kawałki, w zależności od preferencji. Doprawiamy dowolnymi przyprawami. Następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy na patelni. Polecam w tym celu wykorzystać olej z pomidorów. Suszone pomidory siekamy i dorzucamy do kurczaka. Gdy kurczak się już podsmaży dodajemy serek mascarpone i czekamy aż się(...)rozpuści. Wszystko razem chwile podgrzewamy na wolnym ogniu do momentu aż się zredukuje. Gotowy sos podajemy z ugotowanym makaronem
Animelka Blogposypać świeżo mielonym pieprzem i przełożyć do miseczki.Następnie na patelni podsmażyć na oliwie lub oleju pokrojoną w większą kostkę cebulę, dodać umyte i pokrojone na mniejsze kawałki piersi od kurczaka. Lekko przyrumienić, doprawić mielonym czosnkiem. Dorzucić do tego pokrojone i umyte wcześniej pieczarki. Wszystko razem smażymy, co jakiś czas mieszając. Po odparowaniu wody (którą puszczą pieczarki) doprawiamy danie solą(...)mielonym pieprzem. Dokładamy usmażone wcześniej boczniaki, doprawiamy rozmarynem, mieszamy. Na końcu dodajemy serek mascarpone i doprowadzamy do wrzenia. Podajemy z makaronem, np.pappardelle lub innym dowolnym.Najlepiej wymieszać makaron z sosem w garnku i taki nakładać na talerze. Smacznego
Smaczne Zdrowemięsnymi pulpecikami, która spokojnie może stanowić samodzielny, sycący obiad. Siekane kotleciki z kurczaka i majonezu PRZEPIS TUTAJ Pomysł na prosty i niedrogi obiad. Szybkie, smaczne i soczyste danie z piersi kurczaka, które łatwo się robi i jest świetną alternatywą dla zwykłych kotletów. Boloński garnek PRZEPIS TUTAJ Proste, szybkie, tanie i mega smaczne danie jednogarnkowe. Wykonanie tej potrawy zajmuje około(...)świetny przepis jeśli akurat nie mamy zbyt dużo czasu na przyrządzenie obiadu a chcemy zjeść pożywny i smaczny posiłek. Oszukane zrazy PRZEPIS TUTAJ Zrazy z mięsa mielonego w pysznym sosie, które szybko się robi i są naprawdę bardzo smaczne! Niedrogie łatwe do zrobienia i mało czasochłonne danie. Serowy garnek z klopsikami i makaronem PRZEPIS TUTAJ Soczyste klopsiki z mięsa mielonego
Blog z ApetytemPierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na patelnię, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, podsmażamy na odrobinie oleju. Gdy te składniki mamy już przygotowane, w misce roztrzepujemy jajka razem z jogurtem grecki i mocno doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami ryż, brokuł i kurczak, ryż brokuł i kurczak(...)koniec wszystko zalewamy naszym jajecznym sosem i pieczemy 30 min w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po upieczeniu zapiekanki warto odczekać z pół godziny, by wszystkie smaki się przegryzły. Tak zapiekanka brokułowa z ryżem i kurczakiem jest równie smaczna na ciepło jak i na zimno przez co można śmiało zabrać ją ze sobą do pracy jako drugie śniadanie SMACZNEGO Jeśli
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według SylwiiSzybkie i smaczne! Czyli dwa najważniejsze punkty spelnione! :) SKŁADNIKI Podwójna pierś z kurczaka 400 ml jogurtu greckiego 3 łyżeczki curry 2 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego Sól, bądź wegeta 1 cebula drobno pokrojona 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka masła Piersi kroimy w kostkę, jogurt mieszamy dokładnie z przyprawami. Zalewamy mięso, mieszamy i odstawiamy na minimum(...)godzinę do lodówki. Cebulę szklimy na oliwie i maśle - odstawiamy. Rozgrzewamy patelnie, przekładamy mięso razem z sosem. Trzymamy na ogniu do 5 min po zagotowaniu sosu. Staramy sie zlać jak najwięcej sosu do mniejszego garnka, dodajemy cebulę i blendujemy. Sos wlewamy znowu do mięsa. Gotujemy całość około 10 min, a nawet mniej
Mamuśka wraca do formySzybkie i smaczne! Czyli dwa najważniejsze punkty spelnione! :) SKŁADNIKI Podwójna pierś z kurczaka 400 ml jogurtu greckiego 3 łyżeczki curry 2 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego Sól, bądź wegeta 1 cebula drobno pokrojona 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka masła Piersi kroimy w kostkę, jogurt mieszamy dokładnie z przyprawami. Zalewamy mięso, mieszamy i odstawiamy na minimum(...)godzinę do lodówki. Cebulę szklimy na oliwie i maśle - odstawiamy. Rozgrzewamy patelnie, przekładamy mięso razem z sosem. Trzymamy na ogniu do 5 min po zagotowaniu sosu. Staramy sie zlać jak najwięcej sosu do mniejszego garnka, dodajemy cebulę i blendujemy. Sos wlewamy znowu do mięsa. Gotujemy całość około 10 min, a nawet mniej
Mamuśka wraca do formynajbardziej. Składniki: dwie garści makaronu rigatoni 300 g piersi z kurczaka 1 czerwona cebula 500 ml pomidorowej pasaty 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makaron gotujemy al dente (około 3 - 4 minut). Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, całość smażmy około 5 minut. Dodajemy pasatę, doprawiamy oregano(...)pieprzem, ostrą papryką i solą. Śmietanę i mąkę rozrabiamy w 1/2 szklanki wody, dodajemy do sosu. Całość gotujemy jeszcze przez kolejne 5 minut. Dodajemy makaron, dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego, zapiekamy 30 - 40 minut w 180 stopniach
Delusional Trineczosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 200g jogurtu greckiego Czosnek granulowany, papryka słodka, przyprawa do kurczaka, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, garstka świeżej pietruszki Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy łyżkę oliwy, słodką paprykę, przyprawę do kurczaka, czosnek granulowany. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Na łyżce oliwy szklimy posiekaną cebulę i czosnek. Do garnka wlewamy pół(...)szklanki wody, wlewamy jogurt, przyprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodajemy zeszkloną cebulę z czosnkiem i gotujemy. Nie przejmujemy się absolutnie zważonym jogurtem :D Po około 15 min sos blendujemy. Dodajemy pietruszkę. Brokuła dzielimy na małe różyczki i gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 min, przekładamy do sosu. Kurczaka podsmażamy na patelni i także wrzucamy do sosu, całość dusimy koło
Mamuśka wraca do formywarzywa należy zalać do równości wodą, dodać sól. Gotować do półmiękkości kury na wolnym ogniu. Na wywarze przygotować ulubioną zupę. - podgotowane części kury ( wykorzystałam pałki, piersi, udka ) - 0,5 szklanki wywaru spod kurczaka - 2 średnie cebule - 3 łyżki masła - 250 ml śmietanki kremówki - 2 łyżki bułki tartej - liść laurowy, ziele angielskie - sól, pieprz Mięso przełożyć do rondelka, podlać wywarem(...)mięsie równomiernie rozłożyć krążki cebuli, posypać bułką tartą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, ułożyć masło , zalać śmietanką. Oprószyć pieprzem i solą. Dusić na wolnym ogniu do momentu miękkości kury. Sos się zredukuje a mięso delikatnie się 'rozklei'. Podawać z ziemniakami, ryżem bądź pajdą chleba. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklancePrzyda nam się trochę odmiany.Zrobimy coś innego.Potrzebujemy niewiele gotowanego mięsa z kurczaka. Wystarczy ćwiartka lub pierś.Oczywiście bagietki do pieczenia.Do tego warzywa:-kapusta pekińska-cebula-papryka-ogórek-pomidorDo tego kilka plastrów żółtego sera i przyprawy:-tzatziki-kebab-gyros-warzywko-olej-jogurt-majonez Mięso kroimy na małe kawałki, posypujemy przyprawą kebab-gyros i skrapiamy olejem.Warzywa kroimy w drobną kostkę(...)piekarnika i wykładamy je plastrami żółtego sera. Jeszcze na chwilę wędrują do pieca, aby ser się roztopił. Nakładamy niewielką ilość mięsa. Polewamy delikatnie sosem. Wypełniamy warzywami po brzegi bagietki. Polewamy solidnie sosem. Bagietka gotowa.Najlepiej jeść nad półmiskiem, bo danie jest solidne w rozmiarach. Po kilku zjedzonychbagietkach nabiera się
Maminek kulinarnyPyszny, prosty bigos w wersji nieco odchudzonej. Według mnie równie pyszny co tradycyjny :)Składniki: mała główka białej kapusty 0,5kg kapusty kiszonej 2-3 filety z
Ze smakiem i z pasją