pierś - 15998 przepisów (strona:59/1067)

Soczysta, ziołowa pierś z kurczaka pieczona w rękawie. 125

Propozycja na obiad ale nie tylko - takie mięsko sprawdzi się również jako zimna przystawka czy dodatek do pieczywa. Składniki: 1 duża, podwójna pierś z kurczaka, Marynata: 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka soli, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki oliwy Sposób przygotowania: Przyprawy wymieszać w miseczce razem z oliwą i sokiem(...)cytryny.Połówki piersi porządnie nasmarować marynatą i odstawwić do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie mięso wyjąć z lodówki i przełożyć do rękawa do pieczenia. Worek dobrze zawiązać i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Piersi wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 45 minut. Pod koniec pieczenia rozciąć worek - pierś pięknie się zrumieni. Tak przygotowana pierś

Nie tylko w kuchni
Piersi z kurczaka zapiekane w wędzonym boczku 33612

Piersi z kurczaka zapiekane w wędzonym boczku Dzisiejszy obiad należy do tych propozycji, które lubię najbardziej. Danie nieskomplikowane, proste, szybkie i bardzo smaczne, ale ma też najważniejszą zaletę, wygląda bardzo wykwintnie i z powodzeniem można podać na odświętnym stole. Piersi z kurczaka zapiekane w boczku są kruche, przepełnione aromatem ziół i soczyste dzięki otoczce wędzonego boczku.  Składniki: 2 podwójne(...)piersi z kurczaka około 600 g wędzonego boczku (kupując boczek w plastrach ułatwicie sobie pracę) świeżo mielony pieprz czosnek granulowany zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i dzielimy na części-kroimy wzdłuż na 3 paski. Mięso oprószamy pieprzem, czosnkiem i sporą ilością ziół prowansalskich, wszystko dokładnie wklepujemy rękoma.  Jeśli boczek mamy w jednym kawałku, kroimy

na moim stole...
Kurczak nadziewany pieczarkami zapiekany w cieście francuskim 382

blogu jest już łosoś zapiekany w cieście francuskim, jeden ze szpinakiem a drugi z pesto  a teraz zapraszam na pierś z kurczaka. Wystarczy mięsko nadziać pieczarkami i owinąć ciastem, zapiec i gotowe. Danie świetnie smakuje i  wspaniale prezentuje się na talerzu. składniki: 2 średnie pojedyńcze piersi z kurczaka 1 cebula 250 g pieczarek sól,pieprz 2 plastry(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać starte pieczarki i smażyć aż odparują wodę. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Piersi kurczaka naciąć tworząc kieszonkę. Mięso oprószyć solą i pieprzem ze wszystkich stron. Na dno każdej kieszonki włożyć złożony na pół plasterek sera a następnie pieczarkowy farsz. Ciasto francuskie rozwinąć

Monia miesza i gotuje
Pierś z kaczki w rozmarynie i czosnku z młodymi ziemniaczkami, zapiekanymi w bazylii. 109

Cześć Wszystkim! No to dzisiaj coś z innej bajki, nieco drożej niż zwykle, ale trzeba się rozwijać. Mianowicie zainspirowany ogromem potraw z kaczych piersi, postanowiłem wykombinować coś swojego, łącząc to wszystko czego się wczoraj naoglądałem. Trochę w moim wykonaniu, mam nadzieje, że Was zaciekawię i tak jak ja odważycie się piec kacze mięso.  Do przygotowania całego dania(...)osób potrzebne będzie nam: 3 piersi z kaczki około pół kg młodych ziemniaków rozmaryn 5-6 ząbków czosnku 2 łyżki masła oliwa pół pęczka kopru 1 cebulka dymka  sól pieprz kolorowy bazylia świeża i suszona olej rzepakowy 1 owoc granatu Zaczniemy od przygotowania ziemniaków. Tak więc myjemy je dokładnie, nie obieramy, kroimy w ćwiartki i wstawiamy w garnku zalane

Kuba Gotuje
makaron z piersią kurczaka w szpinakowym sosie 137

pierś kurczaka w sosie szpinakowym Gotowy kurczak ze szpinakiem i makaronem składniki dla czterech osób 500 gr piersi z kurczaka 250 gr świeżego lub mrożonego szpinaku. 2 ząbki czosnku 100 ml słodkiej śmietany 400 g makaronu  4 łyżki oliwy 2 łyżki masła sól, pieprz dodatkowo do marynaty 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżki oliwy  sol, pieprz sposób przygotowania(...)Mieszamy ze sobą składniki marynaty, nacieramy nią pierś kurczaka  i zostawiamy  w chłodnym miejscu na minimum  godzinę. Rozgrzewamy na patelni oliwę oraz połowę masła, dodajemy drobno siekany czosnek, smażymy go przez minutę, dokładamy szpinak ( jeżeli używamy mrożonego, musimy go wcześniej mocno odcisnąć) i całość smażymy dalej przez 4-5 minut ( dla mrożonego wystarczą dwie) często mieszając. Pierś

Miód i pieprz
Pierś z kurczaka w sosie cukiniowo - brzoskwiniowym 95

widać, że to jest cukinia. Dzisiaj padło na kurczaka w sosie cukiniowym z dodatkiem brzoskwini. Sos wyszedł pyszny i nikt się nie zorientował, że to była cukinia :) 1 podwójna pierś z kurczaka 1 puszka brzoskwiń 1 czerwona cebula kilka ząbków czosnku 1/2 dużej cukinii olej natka pietruszki 1/2 łyżeczki kolendry 1/2 łyżeczki gorczycy białej 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 1/2 łyżeczki(...)soli 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki imbiru Pierś z kurczaka pokroić w większą kostkę. Przyprawy rozetrzeć w moździerzu, a następnie natrzeć nimi kurczaka. Wstawić do lodówki na godzinę. Cukinię obrać ze skórki, wydrążyć środek z pestek i pokroić w kostkę. Udusić do miękkości na łyżce oleju pod przykryciem. Następnie rozetrzeć cukinię tłuczkiem do ziemniaków (o ile sama się nie rozpadła

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Roladki z piersi kurczaka z cukinią i pomidorami 193

Roladki z piersi kurczaka z cukinią i suszonymi pomidorami Piersi z kurczaka są tak wdzięcznym mięsem, że jak go nie przyprawimy, i jak go nie nafaszerujemy, musi być dobre. Właściwie danie dzisiejsze wyszło trochę przez przypadek, robiąc porządki w lodówce natknęłam się na jedną nieszczęsną, małą cukinię, na pół opakowania sera fety i na otwarty słoiczek z suszonymi pomidorami(...)misce moczyły się piersi z kurczaka, na które nie miałam absolutnie pomysłu. Ale już w trakcie lodówkowych porządków w głowie zaiskrzył mi pomysł. I tak powstały błyskawiczne zapiekane roladki z piersi kurczaka, nadziewane  cukinią, suszonymi pomidorami, czerwoną cebulką i serem feta. Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 1 mała cukinia kilka suszonych pomidorków pół opakowania sera feta 1 mała

na moim stole...
Faszerowane piersi kurczaka w bekonie. 82

temat roladek z piersi kurczaka faszerowanych pieczarkami z cebulką i zawiniętych w bekon bądź boczek nie będę się rozpisywać. Dlaczego? Ponieważ mogę pisać i pisać jak są smaczne i nachodzi mnie na nie ochota. A dopiero wczoraj jadłam je na obiad. Składniki: 450g piersi z kurczaka ( trzy piersi - sześć kotletów) cienkie plastry bekonu lub boczku, cebula, 350g pieczarek, sól, pieprz(...)Przygotowanie : Piersi umyć, przekroić wzdłuż i rozbić. Lekko osolić i popieprzyć - uważać z solą, ponieważ bekon może być słony i można łatwo przesolić. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć - również lekko doprawić solą i pieprzem. Gdy farsz jest już gotowy rozkładamy plastry bekonu bądź boczku, na nie położyć piersi z kurczaka, i farsz. Zawinąć. Gdy roladki są już

W kuchni u Moniki
Kotleciki z piersi kurczaka w cieście. 88

Małe kotleciki z piersi kurczaka w cieście jest to ulubiona forma kotletów moich dzieci. Należy jednak pamiętać by przygotować je tuż przed podaniem, gdyż ciasto jest wtedy chrupiące, później robi się mokre i nie jest już takie smaczne. Składniki: piersi kurczaka ( w zależności dla ilu osób się przygotowuje - ja liczę jedną pojedynczą pierś na dwie osoby, czyli(...)normalne kotlety), 2jajka, mleko, mąka, sól, pieprz, natka pietruszki. Przygotowanie: Piersi kurczaka pokroić w kostkę lub przekroić pierś wzdłuż i rozbić - w zależności jaką kto woli formę kotleta. Mięso posolić i popieprzyć. Ciasto: Przygotować głęboki talerz lub miseczkę. Wbić jajka, wlać mleko, wsypać mąkę, posiekaną pietruszkę, posolić i popieprzyć. Wymieszać. Ciasto musi wyjść ciut rzadsze od ciasta naleśnikowego.  Mięso

W kuchni u Moniki
Roladki z piersi kurczaka ze szpinakiem. 149

Oczywiście musiałam spróbować. By roladki nie były suche można dodatkowo zrobić np. sos pieczarkowy i gotowe już roladki włożyć do niego i chwilę razem poddusić.  Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka, 250 g świeżego szpinaku (może być również mrożony). 60g suszonych pomidorów, 110g sera feta, sól, pieprz. Przygotowanie:   Piersi z kurczaka rozciąć wzdłuż na pół, rozłożyć i lekko(...)rozbić. Z pojedynczej piersi wychodzi dość duża roladka, także w celu zrobienia mniejszych roladek pierś po prostu całkiem przekroić na pół.  Szpinak opłukać i poodcinać ogonki. Zagotować wodę i wrzucić na chwilę do niej szpinak, do sparzenia (tak by zmiękł). Odcedzić i posiekać. Dodać pokrojone drobno pomidory suszone i pokruszyć ser feta. Wymieszać. Farsz położyć na posoloną i popieprzoną

W kuchni u Moniki
Kotlet po hawajsku. 153

Prosty obiad, lecz jednak odrobinę urozmaicony? Taki dziś miałam. Wystarczy zwykły kotlet z piersi kurczaka, plasterek ananasa oraz plasterek sera żółtego. Do tego ziemniaczki i surówka z selera z ananasem ( przepis na surówkę ). Nic trudnego, a pysznego :)       Składniki: piersi z kurczaka - z jednej pojedynczej piersi wyjdą dwa kotlety, plastry ananasa z puszki(...)plaster na jednego kotleta, plastry sera żółtego - 1 plaster na jednego kotleta , jajko, bułka tarta, 2 łyżki mleka, sól, pieprz. Przygotowanie: Pojedynczą pierś z kurczaka przeciąć wzdłuż na pół, posolić i popieprzyć. Jajko roztrzepać z mlekiem. Piersi z kurczaka zamoczyć w jajku i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu pod przykryciem. Pod koniec na każdego kotleta położyć

W kuchni u Moniki
Pierś kaczki z tymiankiem 164

Jeżeli wciąż poszukujecie kaczych inspiracji na świąteczny obiad (może ktoś taki jest), to oto przepis, który pozwoli Wam nie spędzić mnóstwa czasu w kuchni i jednocześnie zjeść coś pysznego! :) PIERŚ KACZKI Z TYMIANKIEM Składniki: - pierś kaczki - tymianek - sól Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Pierś kaczki płuczemy i osuszamy. Nacinamy skórę. Doprawiamy tymiankiem i solą z obu stron. Pierś kładziemy(...)stronę. Obsmażamy. Raz jeszcze przewracamy i wstawiamy ze skórą w dół do piekarnika. Jeżeli mamy patelnie z plastikową rączką, to przekładamy kaczkę do rozgrzanego wcześniej w piekarniku naczynia. Zostawiamy pierś w piekarniku na 6-8 minut. Potem pozwalamy jej odpocząć (skórą do góry) połowę sumy czasu przygotowania. Kroimy w średniej grubości plastry.    Smacznego i do napisania wkrótce! :) (function

Życie zamknięte w smaku
Pierś z kurczaka w sosie śmietanowym nadziewana pieczarkami i suszonymi pomidorami 118

Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Pierś jest wilgotna, miękka i w żadnym stopniu mdła. Przygotowuje się ją dość szybko. Z pewnością będę jeszcze wracała do tego przepisu w różnych wariacjach. Pytanie tylko - kiedy? :< PIERŚ(...)KURCZAKA W SOSIE ŚMIETANOWYM NADZIEWANA PIECZARKAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI Składniki: - 2 pojedyncze piersi z kurczaka - garść pieczarek - kilka suszonych pomidoroów - 1 jajko - 6 łyżek masła - 6 łyżek śmietany 18% - pieprz - sól Przygotowanie: Pieczarki czyścimy i drobno siekamy. Podsmażamy na oleju z suszonych pomidorów, przerzucamy do miski do przestygnięcia. Mięso płuczemy i osuszamy. W połowie grubości wbijamy nóż i rozcinamy

Życie zamknięte w smaku
Domowy burger z kurczakiem i mozzarellą 360

Domowy burger z kurczakiem i mozzarellą to chrupiąca, lekko zarumieniona bułka posmarowana musztardą, przełożona grillowaną, soczystą piersią z kurczaka, świeżymi listkami szpinaku i plasterkami mozzarelli. Świetna na ciepło, ale ze smakiem ją zjemy również zabraną do pracy lub szkoły. Smakosze rukoli mogą z powodzeniem zastąpić nią świeże listki szpinaku. Składniki: (4 porcje) 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy 1 łyżeczka(...)mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 2 pojedyncze piersi z kurczaka 100 g sera mozzarella w kulce garść świeżego szpinaku lub rukoli 4 łyżki ulubionej musztardy 4 bułki śniadaniowe fitness (pszenno-żytnie z siemieniem lnianym i słonecznikiem)   Przygotowanie: Przygotować marynatę do kurczaka: Olej lub oliwę wymieszać ze słodką i ostrą

Moja Delicja
Pierś kurczaka w sosie szpinakowym 104

Pierś kurczaka w sosie szpinakowym Składniki 500 gr piersi z kurczaka 250 gr świeżego lub mrożonego szpinaku. 2 ząbki czosnku 100 ml słodkiej śmietany 4 łyżki oliwy 2 łyżki masła Sól, pieprz Dodatkowo do zamarynowania należy użyć łyżki octu balsamicznego, łyżki oliwy, soli i pieprzu Sposób przygotowania Mieszamy ze sobą składniki marynaty, zanurzamy w niej pierś kurczaka i zostawiamy(...)miejscu na minimum 1 godzinę. Rozgrzewamy na patelni oliwę oraz połowę masła, dodajemy drobno siekany czosnek ze szpinakiem i całość smażymy często mieszając. Gotowy kurczak ze szpinakiem i makaronem Pierś kurczaka kroimy na paski. Po przesmażeniu szpinaku zdejmujemy go z patelni. Na patelnię dodajemy pozostałą oliwę, masło i krótko smażymy pierś kurczaka na dużym ogniu. Kiedy mięso się zrumieni dodajemy

Miód i pieprz