Bardzo lubimy takie kolacje, szybko się je robi i smakują wybornie. Ja użyłam gotowych placków tortilli, szybciej i prościej. Piersi z kurczaka pokroić na podłużne cienkie paski. Doprawić solą, papryką słodką i czerwoną pastą curry. Wymieszać. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić kawłki kurczaka. Smażych dosłownie chwilkę, co jakiś czas mieszając. Takie cienkie kawałki mięska smażą sie błyskawicznie. Najprościej
Kuchnia PokoleńPyszna i prosta sałatka, idealna na lekki obiad czy kolację. Składniki: mała główka kapusty pekińskiej podwójna pierś z kurczaka puszka kukurydzy 200 g papryki konserwowej 3 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny oregano przyprawa do kurczaka sól, pieprz Przygotowanie Kapustę siekamy, posypujemy solą i ugniatamy rękami. Odstawiamy ją na 20-30 minut. Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem
e-PrzepisyKulinarnePomysł na ekspresowy obiad dla lubiących sery pleśniowe. Wystarczy dodać trochę sera do sosu ze śmietany i uzyska się ciekawy sos, idealny do makaronu i piersi z kurczaka. Obiad prosty, poza zakupem sera zazwyczaj wszystkie inne składniki zawsze mamy w domu. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikniewielu, zachować zimną krew. Dobry sprawdzian cierpliwości i powściągliwości. Też wiele obelg cisnęło mi się na usta. I wiecie? Dobrze, że poczekałam! Chociaż danie było chłodne, smakowało wybornie! Lekki kurczak, owocowy ryż - delikatny, rozpływający się w ustach.. Piękne przybranie. Pierwszy raz w życiu jadłam kiełki brokuła i bratka! Danie naprawdę świetne. Lekkie, idealnie pasowało na ten przyjemny, choć(...)kurczaka w wiśniówce na risotto borówkowo-malinowym, podana na glazurowanym melonie z sosem cytrynowo-kremowym i malinami, ozdabiana jadalnym bławatkiem i kiełkami brokułów. Glazurowany melon? Tak, w miodzie. Pierś kurczaka także, następnie "podpalona" na wiśniówce. Ach, raj w ustach, niebo
W kuchni Karmel-itkiprzepisu jak szybko upiec kurczaka, to Niedzielny Kucharz ma dla Ciebie rozwiązanie problemów. Kurczak marynowany w maślance to świetny, przetestowany sposób jak w godzinę upiec aromatycznego, soczystego kurczaka. Przepis jest bardzo prosty, nie trzeba robić jakichś wyszukanych marynat, nacierać kurczaka, ani specjalnie się nim przejmować, kiedy jest już w piecu. Trzeba tylko przypilnować, żeby kurczak marynowany w maślance, która jest(...)chłodniej. Po pół godziny kurczaka zwracamy nogami w prawy róg piekarnika. I gotowe: kurczak marynowany w maślance jest pięknie rumiany i soczysty. Proste, ale skuteczne! Przepis pochodzi z książki Samina Nosrata „Salt, Fat, Acid, Heat”. Polecamy inne nasze przepisy na kurczaka pieczonego w całości: kurczaka faszerowanego wątróbką, chlebem kaszą, pistacjami i żurawiną i inne. Składniki: Kurczak
Niedzielny kucharzkarmelizuje się podczas pieczenia, dzięki czemu skórka kurczaka ciemnieje i staje się przyjemnie chrupiąca. Powtórzmy jednak: gdyby kurczak zaczął się za bardzo przypiekać, a pamiętaj, że pieczemy w wysokiej temperaturze, przykryj najszybciej piekące się fragmenty folią aluminiową. Nogami do przodu, czyli jak piec kurczaka w piekarniku Polecamy też patent na wkładanie kurczaka do piekarnika. Polega na tym, że wkładamy tuszkę(...)kurę. Możesz ten etap pominąć. Ale jeśli chcesz, żeby kurczak wglądał jak po pełnej sesji w solarium to: wyciągnij kurczaka z piekarnika, odlej nadmiar sosu jaki wytworzył się podczas pieczenia, obróć kurczaka plecami do góry. Wstaw do piekarnika i podpiekaj jeszcze 10 minut, aż skórka się przyrumieni. Jeszcze raz obróć piersiami do góry, żeby skórka, która nasiąknęła sosem podczas pieczenia
Niedzielny kucharzmusimy rezygnować z makaronu, mięsa czy też sosu. Ważne by wybierać dobre składniki. Zamiast zwykłego makaronu wybieramy z pszenicy durum. Tłuste mięsa zamieniamy na pieczoną lub gotowaną pierś z kurczaka, a ciężkie sosy majonezowe na te z jogurtu naturalnego. Dzisiaj kolejna propozycja na lekką sałatkę. Tym razem będzie pożywna i idealna(...)zabrania ze sobą na uczelnie czy do pracy. Do tego lekki sos, który możemy przelać do osobnego pojemnika. Smacznego! Składniki : * szklanka ugotowanego makaronu kolanka * filet z piersi kurczaka * szklanka drobno posiekanej kapusty białej * pół zielonego ogórka * garść czarnych oliwek * łyżka oliwy z oliwek * ulubione zioła i przyprawy * rzeżucha Sos : * pół dużego jogurtu naturalnego * 3 łyżki
Magiczne Życie Martysytuacji. Roladki drobiowe możemy przygotować wcześniej i na 30 minut przed podaniem włożyć do piekarnika. Na koniec pozostaje nam tylko poodwijać je ze sreberka Roladki drobiowe ze szpinakiem pierś z kurczaka lub indyka opakowanie szpinaku (może być mrożony) 300 g serka topionego 3 ząbki czosnku 2-3 łyżki masła ulubione przyprawy (u mnie sól, pieprz, papryka ostra, pieprz ziołowy) ponadto(...)zacznie zmieniać barwę dodać szpinak (mrożony należy rozmrozić i dokładnie wycisnąć). Gdy szpinak zmniejszy swą objętość dodać serki topione i doprawić pieprzem i solą. Odstawić do ostudzenia. Pierś drobiową pokroić na niewielkie plastry i rozbić cienko tłuczkiem (między dwoma kawałkami folii, aby mięso się nie porozrywało). Gotowe plastry przyprawić wedle upodobania, nałożyć porcję farszu szpinakowego i zwinąć w roladki. Każdą
Pieguskowa Kuchniadanie sprawdza się zawsze, gdy brak pomysłu na obiad, przy niewielkiej ilości składników, jakie mamy w lodówce można wyczarować smaczny i szybki obiad. Wystarczy mieć pierś z kurczaka i kilka dodatków, jakich to zależy od tego, co jest w lodowce. Dzisiaj trafiły do nich pieczarki, por i ananas. Smaczne, lekko słodkie i zaskakujące. Te kotleciki są u nas bardzo częstym
Bernika - moj kulinarny pamietnikłatwe w przygotowaniu, do tego fajnie się prezentują na stole i są doskonałe w smaku. W ramach liczenia kalorii na obiad proponuję zielono-czerwony obiad przygotowany z grillowanej piersi indyka, mięso było zamarynowane w zielonej musztardzie (2 łyżki) z 1 łyżką oliwy, oraz 1 łyżeczką syropu z cytrynek (taki syrop dodaje się do herbaty) z niewielką ilością soli i pieprzu(...)suszone pomidory, Do tego zielono-czerwony obiad jest bardzo szybki w przygotowaniu, powiem nawet, że to danie ekspresowe, jeśli pominiemy czas marynowania. A Grillować można różne kawałki kurczaka, ale piersi kurczaka najczęściej wykorzystuję różnych przepisach. Nacieramy marynatą mięso i wstawiamy do lodówki, ja jako osoba pracująca, często marynuje mięso przed wyjściem z domu i wstawiam je na kilka godzin
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięfettuccine, noodles i rice). Diet- food nie ma konkretnego smaku, ale doskonale łączy się z sosami i wchłania smak przypraw. Doskonale smakują z sosami jogurtowymi, z dodatkiem piersi z kurczaka, tuńczyka, łososia i z warzywami. Po krótkim przedstawieniu Wam naszego nowego, godnego polecenia (dietetycznego) odkrycia, czas na kilka pomysłów od nas na przygotowanie tych makaronów. Makaron diet(...)food spaghetti w sosie jogurtowo- brokułowym z czosnkiem, kurkumą i piersią z kurczaka ze smażonymi pomidorkami koktajlowymi i prażonym słonecznikiem Makaron diet-food fettucini w sosie śmietanowo-pomidorowym z pomidorkami koktajlowymi, czosnkiem, słodką papryką, świeżym cząbrem i natką pietruszki Makaron diet-food noodle w domowym sosie słodko-kwaśnym z kukurydzą, ananasem, pomidorami, czosnkiem, papryką, cebulą i pieprzem cayenne
Symfonia SmakówKurczak w sosie curry to świetny pomysł na pyszny i szybki obiadek dla całej rodziny. Duszone mięsko jest bardzo delikatne. W przygotowaniu jest banalnie proste a smakuje rewelacyjnie. Ja dodaję paprykę, ale możecie dodać swoje ulubione warzywko. Spróbujcie pysznego kurczaka w aksamitnym sosie curry i papryką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurczak w sosie pomidorowym z curry – składniki: 500 g piersi(...)szklanki słodkiej śmietanki sól i pieprz do smaku słodka papryka i opcjonalnie ostra papryka curry kurkuma i granulowany imbir ( ale niekoniecznie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurczak w sosie pomidorowym z curry – sposób wykonania: Pierś kroimy kawałki tak jak na kotleciki. Doprawiamy przyprawami. Na glebszą patelnie wlewamy niewielką ilość oleju i smażymy kawałki mięsa z każdej strony na rumiano. Po usmażeniu
Olcia gotuje!Pieczenie: Temperatura - 200ºC z termoobiegiem Czas - 25 minut Po tym czasie frytki wyjmujemy z piekarnika, są cieplutkie, chrupiące i gotowe do jedzenia! Kurczak w ziołach: 500 g piersi z kurczaka 4 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka mielonego chilli sól i pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek Kurczaka możecie przyprawić oczywiście według własnego upodobania, my najbardziej lubimy ziołowo-pikantne smaki(...)części, a grubszą z nich przekrawamy w poprzek na pół, tak by z jeden połowy piersi wyszły 3 kotleciki. Każdą część dokładnie solimy i pieprzymy i przyprawiamy ziołami i chilli. Na patelnię wlewamy ok. 2 łyżki oliwy z oliwek i smażymy kurczaka przez ok. 4-5 minut z każdej strony, by uzyskać ładny kolor. Kurczaka możecie też śmiało zgrillować
Cooking Monsterróżnych kombinacjach i jeszcze mi się nie znudził. na 2-3 porcje: makaron spaghetti (u mnie około 250-300 g) 100 g surowego boczku wędzonego 1 pierś z kurczaka 20 g masła 1 mała cebula około 180 ml śmietanki 30% 30 g tartego parmezanu dymka lub szczypiorek przyprawa do kurczaka/przyprawa gyros pieprz Makaron gotujemy na al dente w osolonym wrzątku
Smaki Na Talerzujeszcze będzie bardziej zdrowo. W mojej picie znalazły się więc kawałki pieczonego kurczaka, marynowane w jogurtowo-miętowej marynacie. Mięso marynuje się przez całą noc w lodówce, dlatego po upieczeniu wychodzi niezwykle kruche i delikatne. Daje się odczuć lekko miętowy posmak, który nadaje całości pewnego rodzaju orzeźwienia. Do kurczaka podałam też surówkę z kapusty pekińskiej i ogórka. Jeśli chcesz, możesz dodać(...)plasterki rzodkiewki czy drobno posiekaną czerwoną cebulę. Majonez możesz częściowo zastąpić jogurtem, będzie mniej kalorycznie. 6 chlebków pita (przepis na domowe chlebki pita znajdziesz TUTAJ ) 2 duże, pojedyncze piersi z kurczaka 150 g jogurtu naturalnego około 30-40 listków mięty sok z połowy małej cytryny, opcjonalnie 1 zielony ogórek 1/2 dużej kapusty pekińskiej 3-4 łyżki majonezu zioła prowansalskie sól
Smaki Na Talerzu