przygotować warzywa na sałatkę aby miały słodko- kwaśny smak. Mięso możecie zawinąć w tortillę, chlebek pita lub podać z frytkami lub kaszą. Wybór pozostawiam Wam Lubisz jedzenie fast food w domowej wersji, zajrzyj też do przepisów na: – zapiekanki z pieczarkami – domowe cheeseburgery – pizza z salami – pizza z szynką i pieczarkami KEBAB Z KURCZAKA Ilość porcji(...)Przygotowanie: 2 h Składniki kabab: – 2 spore piersi z kurczaka -6 łyżek jogurtu greckiego – 3 ząbki czosnku – 1 czubata łyżeczka sproszkowanej kolendry – 1 łyżeczki kminu rzymskiego – 2 łyżeczki ostrej papryki – 1 łyżeczka pieprzu cayenne – 1 czubata łyżeczka suszonej cebuli – pół łyżeczki pieprzu – 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego – 1 łyżeczka soli
nietylkopasta.plWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT (+ 12 GODZIN MARYNOWANIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki podstawowe: pierś z kurczaka, średniej wielkości cukinia, średniej wielkości papryka. Składniki marynaty: 4 łyżki oleju, łyżeczka kurkumy, łyżeczka kminu rzymskiego, łyżeczka suszonej natki pietruszki, łyżeczka ostrej papryki, łyżeczka soli, łyżeczka oregano, łyżeczka przyprawy garam masala (opcjonalnie, ale warto dodać). Dodatkowo(...)patyczków do szaszłyków (u mnie te dłuższe). Przygotowanie: Mięso, cukinię i paprykę kroję w kostkę. Przygotowuję marynatę - olej dokładnie łączę z przyprawami. Kurczaka oraz warzywa mieszam z marynatą, nabijam na patyczki do szaszłyków i odkładam do lodówki (najlepiej na noc, aby szaszłyki nabrały lepszego aromatu). Smażę na rozgrzanej patelni grillowej po 3 minuty z każdej strony. Oczywiście można również upiec
JejKuchniaposiłek dla całej rodziny. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 4 (porcja: 578 kcal) Składniki: 200 g ugotowanego makaronu (około 70 g suchego) 200 g kiełbasy (zwyczajnej, z piersi z kurczaka, wiejskiej) 1 puszka kukurydzy 2 duże cebule 1 ząbek czosnku 1 papryka czerwona 150 g groszku mrożonego lub świeżego 2 łyżki masła 4 jajka 150 ml mleka ½ pęczka szczypiorku(...)Kukurydzę odsączyć na sitku. Paprykę pokroić i w kostkę, a kiełbasę w plastry. Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić w kostkę. Warzywa pokrojone w kostkę zeszklić na dużej patelni na odrobinie oleju. Dodać kiełbasę i podsmażyć przez 10 minut. Następnie dorzucić paprykę, kukurydzę, groszek i dusić
KuchniaWeDwoje.plłyżeczki soli Pierś kurczaka i paprykę kroję w kostkę, marchewkę w słupki a fasolkę na mniejsze kawałki. Cebulę siekam w piórka, czosnek, chili i imbir kroję w drobną kostkę. W woku rozgrzewam olej sezamowy i smażę na nim pokrojoną cebulę, imbir, czosnek i chili razem z przyprawami przez 2-3 minuty. Po tym czasie dodaję pokrojonego kurczaka, którego smażę(...)momentu aż się zarumieni. Dodaję pokrojone warzywa i smażę przez minutę. Wlewam bulion i gotuję całość przez 7-8 minut. Składniki sosu mieszam i wlewam do woka. Całość gotuję jeszcze 3-4 minuty, tak by sos uległ redukcji i stał się gęsty. Na koniec gotowania dodaję czarny sezam oraz posiekaną dymkę. Ryż gotuję na wolnym ogniu w podanej ilości
Mango Papajawymaga smarowania masłem bo nie jest suchy :) Polecam spróbować :) najlepiej smakuje z bułeczkami własnej roboty ....np tymi z przedziałkiem Składniki : - 800 g mięsa z kurczaka ,najlepiej nóżki bo mają lepszy smak od piersi ( waga już po ugotowaniu i obraniu ) - 250 g wątróbki drobiowej - 1pietruszka - 1/4 średniego selera - 2 marchewki - 2 jajka - 1/2 bułki - 2 duże łyżki masła - 2 liście laurowe(...)ziarenka ziela angielskiego - 1/2 łyżeczki majeranku - 1/2 łyżeczki tymianku - 2 ząbki czosnku - sól i pieprz do smaku Sposób wykonania : Do garnka w wodą wrzucić mięso drobiowe ,warzywa, ziele ,liście laurowe i lekko posolić ,gotować na wolnym ogniu ok 2 godzin . Wrzucić wątróbkę i gotować jeszcze pół godziny ,wystudzić i obrać mięso z kości . Zmielić wszystko dwa razy ,bułkę namoczyć
Wypieki Renewarzywa lub zrezygnować z jakiegoś składnika bez drastycznej zmiany smaku. Jednak ważne są moim zdaniem te trzy - cebula, pomidory i oliwki i lepiej z nich nie rezygnować. A poza tym kurczak po toskańsku jest pysznym, rewelacyjnym daniem, idealnie komponującym się z makaronem. Spróbujcie! Przepis z książki "Italienische Küche" Lindy Doeser, wydawnictwa Parragon. Składniki (przepis na 4 osoby): 4 części kurczaka(...)skórą (u mnie pierś podzielona na 2 części i 2 całe uda) sól, pieprz 2 łyżki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 1 posiekana czerwona cebula 2 ząbki czosnku, pokrojone dość grubo 1 posiekana czerwona papryka (u mnie zielona) 1 szczypta szafranu 150 ml bulionu drobiowego (może być z kostki) lub bulion pół na pół z białym, wytrawnym
Kuchnia PrezydentowejSzpinak, czyli zmora dzieciństwa stała się dla mnie wykwintnym warzywem do przygotowania szybkich dań. Można i na ciepło i na zimno. Mnóstwo pomysłów, niezliczona ilość przepisów. Dzisiaj przygotowałam sałatkę ze świeżego szpinaku.Jednym z ważniejszych składników, który dodaje to "coś" do smaku jest ocet balsamiczny Polecam!! Sałatka smakuje najlepiej(...)ciepłą bułeczką. Składniki: torebka świeżego szpinaku kiść białego winogronu ok. 10 koktajlowych pomidorków garść prażonych pestek dyni oliwa ocet balsamiczny ugotowana pierś z kurczaka (opcjonalnie) ser sałatkowy typu feta Sposób przyrządzenia: Szpinak dokładnie wypłukać, usunąć ogonki, wysuszyć. Pomidorki przekroić na pół.Ser pokroić w kostkę. Wszystko razem połączyć, delikatnie mieszając
pieprzny smaczekJeden z moich studenckich obiadów typu: wykorzystywanie tego co mam w lodówce i zamrażalniku. Padło na kurczaka, kilka różyczek brokułów i woreczek mrożonego groszku. Chwila myślenia
Pasja SmakuObiad dla drobiożerców, którzy to mięsko mogą zajadać w każdej postaci. Czyli krótko mówiąc obiad idealny dla mnie i mojej rodziny. A Wy lubicie drób? Często
Z Majeczką w kuchniJak w tytule jest to danie szybkie ale i do tego pyszne, aromatyczne, dla wielbicieli chińszczyzny będzie znakomite. Ja tutaj dodałam mięso z podudzi kurcząt bez
Moje Małe Czarowaniemoich ulubionych warzyw. Uwielbiam je w każdej postaci, ale w szczególności w sałatkach. Mieliście już okazję spotkać się z dwoma sałatkami z brokułem: sałatka z brokułami, kukurydzą i jajkiem oraz sałatka brokułowa . Obie były wegetariańskie. Tym razem jest to kapitalna sałatka z kurczakiem i brokułem. Te dwa składniki dopełnia sos czosnkowy, który jest idealny zarówno do kurczaka(...)brokuła. Sałatka z brokułem i kurczakiem Składniki: podwójna pierś z kurczaka średni brokuł puszka kukurydzy 150 g sera favita łyżka oleju przyprawy: papryka słodka, majeranek, tymianek, oregano, bazylia pieprz sól Na sos: 2 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany 18% lub jogurtu łyżeczka czosnku granulowanego (lub przeciśnięty przez praskę czosnek) pieprz sól Kurczaka oczyszczamy z błonek i kroimy w małą kostkę
PatiGotujeśrednia cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki mąki pełnoziarnistej 2 łyżki oleju Wykonanie: Pierś i obraną marchewkę pokroić w średnie kawałki i ugotować na wodzie lub na parze. Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę dodając mąkę. Do całości dodać ugotowanego wcześniej kurczaka z marchewką. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość smażyć jeszcze chwilę. Następnie przełożyć do miski(...)zblendować. Można formować kotleciki lub ułożyć uzyskaną masę bezpośrednio na talerzu. Podawać z ziemniakami lub z samymi warzywami. Smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego
Mojewlasne.plCzas wykonania: 30 min Ilość porcji: 4 Składniki: 500 g pierś z kurczaka ½ sałaty lodowej 10 pomidorów koktajlowych 1 ogórek szklarniowy 4 łyżki kaparów bazylia świeża lub suszona olej rzepakowy z bazylią sól, pieprz Sos: 2 łyżki miodu 4 łyżki majonezu 1 łyżka sosu sojowego Przygotowanie: Kurczaka pokroić w niewielkie paski i podsmażany na oliwie(...)posypując przyprawami (solą, pieprzem i bazylią suszoną). Sałatkę poszarpać na mniejsze kawałki, pomidora i ogórka pokroić w kostkę. Wymieszać wszystkie warzywa z kurczakiem. Sos: Wymieszać ze sobą majonez, miód i sos sojowy. Sałatkę polewamy sosem dopiero po podaniu na talerz. I dekorujemy liśćmi bazylii. Smacznego:) Pobierz wersję do druku
KuchniaWeDwoje.plsłodka Sposób wykonania: Piersi kurczaka umyć, pokroić w paski i wymieszać z sosem sojowym. Czosnek rozgnieść i zeszklić na rozgrzanym oleju sezamowym razem ze startym imbirem. Dodać kurczaka. Paprykę, seler naciowy, kapustę pekińską poszatkować w paski. Cukinię pokroić w pół plastry a marchew i pieczarki w plastry. Cebulę poszatkować w piórka. Wszystko dodać do smażącego się kurczaka. Doprawić do smaku(...)sosem sojowym i ostrygowym oraz papryką w proszku. Gdy warzywa zmiękną dodać makaron ryżowy, wymieszać i dusić do momentu aż zmięknie i napęcznieje
Qchnia po prostułyżki soku z cytryny pieprz, sól bazylia, zioła prowansalskie, oregano 5 ziemniaków umytych, ale nie obranych ze skórek duża pierś z kurczaka bułka tarta mleko + jajko Przygotowanie: Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i odstawiamy. Ziemniaki kroimy w ósemki. Kurczaka kroimy na małe części. Obtaczamy w jajku połączonym z mlekiem i w drugiej kolejności w doprawionej ziołami bułce tartej(...)Mięso i ziemniaki wykładamy na formę z papierem do pieczenia. Wstawiamy na 20-25 minut do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. W tym czasie kroimy warzywa. Sałatę myjemy i rwiemy na kawałki. Podajemy polaną sosem. Pycha
ChilliJemyopakowanie jogurtu greckiego light 1 łyżeczka słodkiej papryki Pierś z kurczaka myjemy, nacieramy papryką i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Ser feta, kurczaka i pomidora (po sparzeniu można zdjąć skórę) kroimy w kostkę. Rukolę myjemy, osuszamy i przekładamy do dużej miski. Dodajemy kurczaka, pomidora, fetę, a następnie jogurt grecki i wszystko(...)dokładnie mieszamy. Sałatkę można podawać z ulubionym pieczywem. Warto wiedzieć, że rukola jest wartościowym warzywem. Zawiera kwas foliowy, beta-karoten i luteinę, która chroni wzrok. W rukoli znajdziemy witaminy A, C, i K oraz wapń, magnez, żelazo. Ma działanie bakteriobójcze. Rukola jest niskokaloryczna, poprawia perystaltykę jelit i ułatwia trawienie
My Chcemy Jeśćpaczka panierki klasycznej 0,5 paczki przyprawy do mięsa 1 jajko sól pieprz Pierś z kurczaka kroimy na grubsze paski. W miseczce rozbijamy jajka, przyprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy panierki- płatki kukurydziane gnieciemy, kostkę rosołową rozpuszczamy w 1 łyżce wody (żeby była gęsta). Każdy pasek kurczaka maczamy w jajku a następnie w wybranej panierce: z kostki rosołowej, z przyprawy(...)mięsa, z płatków kukurydzianych, z panierki klasycznej. Wszystko smażymy na rozgrzanym oleju. Tak przygotowane kąski idealnie smakują z warzywami (pomidor, ogórek, czerwona cebula, oliwki) oraz sosem czosnkowym (pół jogurtu naturalnego, kilka łyżek majonezu i 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
VioletoweKucharzenie