piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, czyścimy z błonek i kroimy w mniej więcej centymetrowe kawałki. Do kurczaka dodajemy 2 łyżki oleju oraz po połowie wskazanych w przepisie przypraw. Wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki do zamarynowania na minimum godzinę – możemy też zostawić takiego kurczaka na całą noc, przykrywamy go folią spożywczą. W międzyczasie możemy przygotować warzywa
Smaczna Stronaduże piersi z kurczaka czerwona papryka 1 czerwona cebula kiełki szczypiorek i sezam do podania Sos: 1 łyżeczka oleju sezamowego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka octu ryżowego 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki słodkiego sosu chili 3 łyżeczki ketchupu 2 łyżeczki brązowego cukru 4 łyżeczki sosu sojowego Orientalny kurczak wykonanie: W miseczce dokładnie mieszamy wszystkie składniki na sos, warzywa kroimy
Delusional Trinekażde warzywo. Świetnie sprawdza się w roli lanczu do pracy. Składniki: Ciasto Pół szklanki mąki pełnoziarnistej 2 szklanki mąki zwykłej 2 1/4 łyżeczki drożdży instant 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 1 szklanka cieplej wody Sałatka tri colores Kilka kawałków pieczonego kurczaka ( zobacz menu na tydzień – leftovers, w którym piekliśmy kurczaka ) lub 1 upieczona pierś
Niedzielny kucharzwłasnej piersi. Oczywiście, takie warzywa trzeba zasiać/posadzić, wypielić, a później zebrać. Ale przecież to jest tego w stu procentach warte! Zastanawiacie się na pewno co jadłam na owym podwieczorku. Ano właśnie duszone młode warzywa. Cebulę, ziemniaczki i marchewkę dostałam od babci, a cukinię i fasolkę szparagową z działki od mamy M. Do tego filet z kurczaka
Cook&Lovegrilla Pierś z kurczaka kroimy w dosyć dużą kostkę, posypujemy solą, pieprzem i rozmarynem. Dokładnie mieszamy, aby przyprawy rozłożyły się równomiernie. Odstawiamy na około 30 minut. W tym czasie cebulę kroimy na "ósemki" i rozdzielamy na łuski. Cukinię i paprykę kroimy na mniejsze kawałki. Pieczarki dokładnie myjemy. Na patyczki do szaszłyków nabijamy na przemian mięso i warzywa. Układamy na blasze
Czerwona PorzeczkaPrzygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy w paski i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Do podsmażonego kurczaka dodajemy pokrojoną w plasterki paprykę, drobno posiekany czosnek, kukurydzę oraz kapary. Składniki polewamy miodem, sosami, magii oraz solą i pieprzem, wszystko razem smażymy około 15 minut. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, przekładamy na talerz i polewamy przygotowanym sosem z mięsem i warzywami
Zainspirowana w kuchnikaszy, warzyw, dressingu i gotowe :) Smaczne, zdrowe, kolorowe i szybkie - czego można chcieć więcej? Składniki: 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej perłowej, garść zielonej fasolki szparagowej, garść zielonego groszku, garść bobu, 5-6 pomidorków koktajlowych, 2 rzodkiewki, 40 g twarogu 1/2 natki pietruszki, 1/2 pęczka koperku, ząbek czosnku, olej rzepakowy - kilka łyżek ew. wędzona ryba, jajko, pierś kurczaka Fasolkę szparagową
Plate of Joydrobiowego. Ugotowane piersi wyjmujemy, i kroimy w dużą kostkę. Ponownie wkładamy je do wody wraz z obranymi i pokrojonymi w mnijsze kawałki szparagami oraz pokrojonymi na 4 częsci plasterkami cukinii. Doprawiamy solą, białym pieprzem oraz płatkami papryki. Gotujemy około 8-10 minut. Odlewamy nieco wywaru, łączymy ze śmietanką oraz mąką i wlewamy przez sitko do kurczaka i warzyw. Gotujemy
Pyry na Gaznielubiane warzywa zamieniamy je na lubiane. I tak możemy dodać pieczarki, oliwki, usmażone ziemniaki (tylko takie się nie rozpadną), kukurydzę pokrojoną w krążki, cukinię. Mięso też można zmienić, ja używam karkówki bo jest tłusta. Pasuje tu także boczek albo łata wołowa. Mięso z indyka (zwłaszcza pierś) może być w szaszłykach zbyt suche. Z drobiu raczej wybrałabym kurczaka. Szaszłyki podajemy
prawdziwe jedzenieGrill to nie tylko miejsce na którym możemy przygotowywać potrawy mięsne. Świetnie smakują również grillowane ryby i warzywa. Tak, to właśnie grillowane warzywa będą świetnym dodatkiem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Warto wiedzieć, że kasza gryczana nie zawiera glutenu i nie zakwasza organizmu. Jest idealna do komponowania w oparciu o nią potraw przy chorobie hashimoto, czy diecie
Bernika - moj kulinarny pamietnikjest uważany za bardzo pożywne warzywo zawierające: przeciwutleniacze i właściwości przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem witaminy K,C a także wapnia i żelaza. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan, związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe. Niegdyś uznawane za roślinę ozdobną,dziś odkryto bogactwo cennych witamin i składników mineralnych. Nadaje się do zup,przystawek,jako jarzynka do ziemniaków(...)kuchni portugalskiej i holenderskiej. Tyle o jarmużu. Postanowiłam go kupić i coś z niego przyrządzić. Będą więc roladki. A jak mowa o roladkach to polecam również: ROLADKI Z PIERSI KURCZAKA Z OLIWKAMI KAPARAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI ROLADKI Z INDYKA ZE SZPINAKIEM ROLADKI Z ROKPOLEM,SUSZONYMI POMIDORAMI W SZYNCE PARMEŃSKIEJ Składniki: jarmuż pierś z kurczaka kapary ser dojrzewający czosnek
potrawyregionalneNie lubię robić sałatek, za to uwielbiam je jeść. Ta jest chyba moją ulubioną ze względu na dużą zawartość kukurydzy, czosnku i pomidorów. Oczywiście ich ilość
Kuchenna KontrrewolucyaTa sałatka to stały punkt w moim "programie", bo wszyscy się nią zajadają :) smaki fajnie połączone, z kurczakową wkładką - sycąca i pożywna zarówno na przyjęcie jak
Kolorowy PrzepisownikSłynna sałatka Cezar. Każdy chyba nie raz jadł jej pierwotną wersję, ja jednak postanowiłam to cudo urozmaicić i trochę oszukać oryginalny przepis. Jestem bardzo ciekawa co
Mango Papajakurczaka, ćwiartki kurczaka, pałek z kurczaka lub skrzydeł z indyka; – drobiowy – dodaję mix mięsa drobiowego, tj.: skrzydełka i udka kurczaka, kaczki, gęsi lub indyka; – indyczy – pasują udka indyka, skrzydła, szyja, pałki z indyka; – z kaczki – przygotowuję z porcji rosołowej z kaczki, najczęściej wybieram udka lub piersi, niezbyt tłuste, inaczej rosół będzie zbyt tłusty. Można(...)partia mięsa otaczająca dolny odcinek żeber nad mostkiem, którą odcina się podczas przygotowania steków z żeberek. Mięśnie poprzerastane są warstwami tłuszczu. Najczęściej występuje bez skóry. 4 uda z kurczaka 4 marchewki 2 pietruszki por 2 średnie cebule dobrze umyte (bez obierania) 1 seler przekrojony na pół mały pęczek natki pietruszki kilka talarków chili 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie
Zasmakuj Kuchniwarzyw, marchewki, pietruszki, cebulę, pora, selera, natki pietruszki (najczęściej cały pęczek), lubczyku, pasternaku; - z kury - używam całej lub połówki kury, jest żółty i intensywny w smaku; - wołowy - pasują te tłuściejsze części wołowiny z kością, takich jak np.: szponder, gicz wołowa, łata wołowa; - wołowo-drobiowy - kawałek mięsa wołowego z dodatkiem udka z kurczaka, ćwiartki kurczaka, pałek z kurczaka(...)skrzydeł z indyka; - drobiowy - dodaję mix mięsa drobiowego, tj.: skrzydełka i udka kurczaka, kaczki, gęsi lub indyka; - indyczy - pasują udka indyka, skrzydła, szyja, pałki z indyka; - z kaczki - przygotowuję z porcji rosołowej z kaczki, najczęściej wybieram udka lub piersi, niezbyt tłuste, inaczej rosół będzie zbyt tłusty. Można także przygotować rosół z perliczki, gęsi i pewnie jeszcze innych dobrych
Zasmakuj Kuchniniecałe łyżki koncentratu pomidorowego 2 posiekane ząbki czosnku czubata łyżeczka suszonego oregano, niecała łyżeczka kminu rzymskiego, łyżeczka cukru, sól, pieprz, suszona bazylia – do smaku łyżka oliwy PRZYGOTOWANIE: Piersi z kurczaka myję, lekko osuszam ręcznikiem papierowym i kroję w niedużą kostkę (ok. 2 cm kawałki). Układam w misce, polewam lekko olejem i przyprawiam masując dobrze mięso. Chwilę marynuję, odstawiam(...)sosem pomidorowym i drugą połową mozzarelli. Zapiekam 20 minut. Gotową enchiladę posypuję świeżą kolendrą i kawałkami chili (u mnie wyjątkowo w tym przepisie świeża rukola). SMACZNEGO! Enchilada z kurczakiem, ryżem i warzywami
Zasmakuj Kuchnipiersi kurczaka kroimy w kosteczkę doprawiamy przyprawą do kurczaka. Cebulę oraz czerwoną paprykę kroimy w kosteczkę. Tak samo robimy z młodą cukinią. Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy cebulę, dodajemy mięso z kurczaka. Gdy mięso zmięknie dokładamy czerwoną paprykę, cukinię oraz kukurydzę. Wsypujemy posiekaną natkę pietruszki. Całość przesmażamy kilka minut i podlewamy wodą. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości warzyw
VioletoweKucharzenieBardzo lubię zupy, szybko się je robi. W pracy można tylko podgrzać w mikrofalówce i super lunch gotowy. Mięsko, warzywa i super smak. Do garnka dodać
Kuchnia Pokoleńmein) - pierś z kurczaka - 1 marchewkę - 1 cukinię - 1 paprykę - 1 kalarepę - 4 ząbki czosnku - 1 papryczkę chili bez pestek - 1 cm korzenia imbiru - kiełki rzodkiewki - 4 łyżki oleju sezamowego - 4 łyżki sosu sojowego - sól i pieprz do smaku - wok lub głęboką patelnię 1. Marchewkę oraz cukinię kroimy w cienkie, podłużne paski, najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw. 2. Paprykę
Bez CebuliPrzygotowanie: Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić, dodać olej i usmażyć. Pomidory, ogórek i cebulę pokroić. Kapusty poszatkować, posolić, wymieszać i dłońmi ugnieść. Odstawić na kilkanaście minut. Po kilkunastu minutach odlać wodę, którą puściła. Sosy: Składniki każdego sosu po prostu ze sobą wymieszać. Sól i pieprz dodawać ostrożnie, według własnego smaku. Do bułki włożyć usmażone mięso, warzywa
W kuchni u Monikiząbek czosnku ¼ łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Pierś z kurczaka przekroić na 6 kawałków, przyprawić i smażyć na tłuszczu na złoty kolor. Pokroić ogórka w plasterki i pomidora na 8 części. Sos: Wszystkie składniki na sos należy ze sobą połączyć (czosnek zmiażdżyć). Gdy kurczaka jest już prawie gotowy, należy podgrzać(...)piekarniku tortille z serem przez 3 minuty w 150 stopniach. Na tortille wyłożyć warzywa i kurczaka, polać wszystko sosem czosnkowym i zawinąć. Krok po kroku: 1. Kurczaka pokroić na kawałki, przyprawić i podsmażyć 2. Pokroić warzyła i przygotować sos 3. Podgrzać tortillę z serem żółtym 4. Wyłożyć równomiernie składniki, polać sosem
KuchniaWeDwoje.plkostkę. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i oprószyć solą oraz pieprzem czarnym. Przesmażyć na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Cebulę posiekać, wrzucić do mięsa i smażyć dalej, aż cebula się zeszkli. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, kilka sekund przesmażyć. Miąższ dyni ze skórką pokroić w kostkę, dodać do mięsa i cebuli wraz z pozostałymi warzywami. Wlać gorący
Zakątek rozkoszy kulinarnychnada) 1 duży filet z piersi kurczaka 4 łyżki fasoli 1/2 kulki mozzarelli 1/2 papryki Papryka słodka Sól himalajska Papryka ostra 2 ząbki czosnku Olej kokosowy Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Kurczaka kroimy w kosteczkę i smażymy razem z przyprawami i przeciśniętym czosnkiem. Paprykę kroimy w paseczki, mieszamy z fasolą i usmażonym kurczakiem. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną oleju(...)kokosowego. Układamy makaron. Następnie wykładamy warzywa z kurczakiem. Posypujemy startą mozzarellą. Pieczemy 30 min. w 180 stopniach
Czarnawisienkasoczysty, warzywa pięknie się uduszą i podpieką, skórka na kurczaku będzie niebywale cieniutka i chrupiąca, tzn. idealna. Koniecznie wypróbuj ten przepis ;-) Drób z buraczkami i jabłkiem, możemy podać z kaszą gryczaną, jaglaną, orkiszem czy perłową. Ja najbardziej lubię, jak na talerzu dostanę przypieczone jabłuszko, sporą ilość buraczków, a z całej tuszki dostane kawałek chrupiącej i bardzo soczystej piersi
SMYKWKUCHNIJako propozycję obiadową z udziałem szpinaku, chciałybyśmy zaproponować bardzo prosty przepis. Szpinak mieszamy z serkiem i przyprawy. Umieszczamy w nacięciach w piersi kurczaka, całość skrapiamy oliwa
Kolizje Smakówkurczaka kawałek świeżej lub konserwowej papryki 5 małych ogórków konserwowych 5 łyżek tartego żółtego sera szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz Panierka: jajko + mleko bułka tarta Sposób wykonania: 1. Z podanych składników zrobić ciasto i usmażyć naleśniki. 2. Piersi pokroić w kostkę, obsypać przyprawą i szczyptą gałki muszkatołowej. Usmażyć na oleju. 3. Jak mięso będzie miękkie, dodać warzywa pokrojone w kostkę
Kuchnia domowa Anipiersi z kurczaka 1 mała cukinia 2 małe czerwone cebule 5 pieczarek papryka czerwona i pomarańczowa sos sojowy sól pieprz przyprawa do grilla A jak to zrobić: Mięso umyć i pokroić w dość dużą kostkę. Zamarynować w sosie sojowym z pozostałymi przyprawami i odstawić do lodówki na około 1 godzinę. Cebulę pokroić w plastry a pozostałe warzywa umyć i pokroić
Kuchnia w opałachsezonowych warzyw. Czego chcieć więcej w letnie popołudnie? Mi tyle wystarczy, no może przydałaby się jeszcze do takiego obiadu mrożona herbata. Co Wy na to? Odpowiedni smak, mięso zyskuje dzięki dodaniu świeżych ziół, a słodycz i soczystość nadają grillowane nektarynki. Kto z Was ma ochotę na taki obiad?Składniki (porcja dla 2 osób):400 g piersi z kurczaka2 nektarynkioliwa(...)około 20-25 minut - na garnek nakładamy durszlak do którego wrzucamy umytą fasolkę szparagową, od której wcześniej odcinamy końcówkę z szypułką. Gotujemy na parze razem z ziemniakami.Pierś z kurczaka myjemy, a następnie kroimy na niewielkie paski. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, dodajemy ząbek czosnku, gałązkę świeżego tymianku i świeżego oregano, następnie na patelnię wrzucamy pokrojone mięso, które posypujemy
Słodkie Przyjemnościsosem pikantnym jogurtowym. Bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania tego pysznego przepisu. Składniki: Mała pierś z kurczaka tortilla pszenna 2 łyżeczki jogurtu greckiego 1 łyżeczka słodkiego sosu chilli 50 g sałaty 30 pomidora 30 g ogórka bułka tarta sól, pieprz Przygotowanie: Kurczaka kroimy w cienkie plasterki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu przez(...)minuty z każdej strony. Tortille smarujemy jogurtem i sosem, na sos wykładamy pokrojone warzywa, kurczaka i posypujemy solą, i pieprzem. Wrapa zawijamy kopertą i zawijamy w folię aluminiową, podgrzewamy na patelni przez ok. 5 minut. Smacznego
Kuchnia ŁukaszaPierś z kurczaka pokroić w kawałki, obtoczyć w przyprawie i odstawić na 1 godz. Składniki ciasta dokładnie wymieszać, mięso zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju. Składniki zalewy gotować około 3 min. Cebulę pokroić w piórka i przesmażyć na oleju, dodać grzyby ,pokrojone ogórki i paprykę ,podsmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy. Do salaterki układać warstwami kurczaka i warzywa
Moje domowe kucharzenie