piersi kurczaka 200 g wątróbki drobiowej 300 g łopatki wieprzowej 2 jajka 1 łyżeczka ziół prowansalskich czerstwa bułka 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera sól morska świeżo mielony pieprz 1/2 szkl. suszonej żurawiny 1 łyżka masła 2 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego Filet z kurczaka i łopatkę ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem warzyw
Kolorowa kuchnia Elkipojedyncza pierś kurczaka pół małej kapusty pekińskiej pół pęczka rzodkiewki pół małego ogórka zielonego pół cebuli średniej pęczek szczypiorku 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka oleju sól, pieprz Przygotowanie: Mięso myjemy osuszamy i nacieramy szczyptą soli i pieprzu. Zagotowujemy w garnku wodę i wrzucamy mięso. Gotujemy przez 20 min. Następnie wyjmujemy z wody i odkładamy na chwilę. Myjemy warzywa
słodkie i nie tylko historie kulinarnewarzywa, dressing… Zawsze smakuje doskonale. Proponuję wersję z kurczakiem , pomidorami i szpinakiem. To jedna z tych sałatek, które sprawdzą się na imprezie czy imieninach lub kolację w rodzinnym gronie. Sałatka z makaronem to typowa sałatka na zimno . Warto ją przygotować na piknik lub lunch do pracy. Sałatka makaronowa Składniki: 150 g makaronu, waga sucha 250 g pieczonej piersi
codojedzeniaDynia często gości w naszej kuchni więc zapraszamy na kolejne dyniowe wariacje, gdzie tym razem będzie makaron dyniowy z kurczakiem i pieczarkami :) Składniki na dyniowy makaron
Kuchenne WariacjeDzisiaj prezentuję Wam przepis na łatwą do przygotowania potrawę z fasolką szparagową i kurczakiem. Potrawa jest sycąca i lekko pikantna. Doskonała na obiad lub ciepłą
Tradycyjna kuchnia KasiZalegało nam w lodówce trochę serka mascarepone. I tak powoli już kres jego nadchodził. Madzia więc wymyśliła, że przerobi go na jakiś sos. Pomyślała chwilę i
Marder&Marder ManufacturePierś z kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki, obtaczamy w przyprawie kebab/gyros, panierujemy w jajku i bułce tartej. Gotowe mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu do czasu zarumienienia. Kromki chleba kroimy w drobną kosteczkę, smażymy na suchej patelni. Sałatę, pomidory i ogórka mieszamy w misce z sosem czosnkowym, wykładamy na talerze, na wierzch kładziemy mięso, całość posypujemy rumianymi grzankami. Warzywa
Kuchenne aromatypiersi z kurczaka 1/2 cebuli 1 mała papryka czerwona 1 papryka żółta 10-15 dag sera żółtego Edam 1 pieczarka Przygotowanie: Składniki na farsz kroimy w drobną kostkę (mięso jak najdrobniej). Dobrze topiący się ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mięso smażymy na oleju - przyprawiamy chili (ewentualnie przyprawą do kuchni meksykańskiej). Na oddzielnej patelni podsmażamy warzywa. Kiedy już
Kuchnia po mojemuPierś kurczaka kroimy, zasypujemy gotową mieszanką przypraw do kurczaka i pozostawiamy na 30 minut w lodówce. Kroimy kapustę pekińską (niezbyt drobno) oraz marchew w słupki. Smażymy kurczaka, a pod koniec wrzucamy fasolkę szparagową i marchew, a po chwili kapustę, ponieważ mięknie szybciej. Po kilku minutach zalewamy wszystko mlekiem kokosowym, doprawiamy curry i solą, a potem dusimy do momentu, aż warzywa
Zofianakurczaka (nieduże, ogólnie 1 pierś na 1 osobę) pesto (ja wykorzystałam kupne, w tej chwili w Lidlu można znaleźć cudowne pesto w małych plastikowych kubeczkach, wzięłam 2) Obtaczamy piersi w pesto (1 kubeczek) tak aby było całe pokryte cudowną zieloną masą. Kładziemy na suchą, podgrzaną patelnię teflonową i na delikatnym ogniu smażymy. W tym czasie myjemy i osuszamy warzywa
Brzuszki ŁakomczuszkiCzasami brak mi pomysłu na danie z kurczaka. W takich przypadkach daje sobie na wstrzymanie... i tak np. wybrałem ostatnio mieszankę przypraw do kurczaka zakupionych na
Right Behind The Kitchenewentualnie zastąpić winnym),ok. 1 łyżeczka cukru.Cebulę pokroić w piórka, marchew w cienkie kilkucentymetrowe słupki, paprykę w paseczki podobnej wielkości. W garnuszku rozgrzać olej i wrzucić warzywa - zeszklić na średnim ogniu.Do warzyw wlać sok ananasowy z puszki. Dodać sól, słodką i ostrą paprykę oraz imbir - zagotować. Ananasa pokroić w kostkę, dołożyć do sosu. Gotować na niewielkim ogniu przez(...)smaku cukrem i octem. Powinien mieć smak kwaskowaty i słodkawy. Jeśli ktoś lubi imbir, to można go dosypać więcej, jednak trzeba pamiętać, że również zaostrza smak potrawy.Kurczak:2 średnie piersi z kurczaka,sól, słodka i ostra papryka - do smaku,mąka ziemniaczana do obtoczenia mięsa,2-3 łyżki oleju.Mięso oczyścić ze zbędnych błon, opłukać w zimnej wodzie
Codzienna kuchnia niecodziennadziałanie zasadotwórcze, dzięki czemu odkwasza organizm. Rok 2016 został ogłoszony przez ONZ międzynarodowym rokiem roślin strączkowych! Zachęcam - spożywajcie strączki! Fasolka przygotowana przeze mnie jest dietetyczna, odtłuszczona, pełna warzyw i przypraw. Jest bardziej lekkostrawna, dzięki odpowiednio przygotowanej i ugotowanej fasoli. Jest po prostu przepyszna! Zdjęcia może nie dodają jej uroku, ale uwierzcie - smakuje genialnie! Można przygotować ją w większej(...)średnie marchewki 1/2 małego selera 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka oleju rzepakowego 80 g koncentratu pomidorowego (malutki słoiczek) 500 g przecieru pomidorowego 4 kabanoski z piersi kurczaka (Konspol Natura) 4 liście laurowe 4 ziela angielskie 4 ziarna pieprzu czarnego 1 płaska łyżeczka mielonego kminku 1/2 łyżeczki chilli 1/3 łyżeczki lubczyku 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
Zdrowie na języku :Pwarzyw z rosołu Przepis na sałatkę - Sałatka jarzynowa z kukurydzą U mnie w domu bardzo często robimy rosół z kurczaka. Rosół drobiowy charakteryzuje się tym, że delikatne mięso jakim jest drób wymaga sporego wkładu. Zazwyczaj jest to cały kurczak, którego wcześniej kroję na kawałki. W rosole znajduje się wówczas: cały korpus z kurczaka, ćwiartki z kurczaka, szyja z kurczaka, skrzydełka(...)kurczaka i pierś z kurczaka. Trochę tego jest i mimo tego, że gotowane mięso drobiowe jest smaczne i często dodaję je na talerze, nie udaje mi się całym tym mięsem obdzielić rodziny. Zostaje zwłaszcza pierś, na którą muszę zawsze obmyślać nowy plan. Pierś z kurczaka to taka część drobiu, która gotowana nadaje się rewelacyjnie do przerobienia jej na coś pysznego
MamaOskarkawarzywa, soczysty kurczak, nudle które są mięciutkie i ciągnące oraz oczywiście aromatyczny bulion. Całość możemy doprawić według uznania. Bulion może być łagodny lub ostry. Taka alternatywa dla naszego polskiego rosołu z makaronem. Składniki: 1,5l bulionu 5 cm kawałek imbiru 4 ząbki czosnku cebula 50g kiełków fasoli (z nasionami jeżeli jest taka możliwość) 50g kapusty pekińskiej szczypiorek 2 piersi
wysmienitypiersi z kurczaka sól ziołowa pieprz 1 puszka pomidorów krojonych 3 łyżeczki przecieru pomidorowego 300 ml wrzątku 300 g makaronu ( u mnie świderki) 100 g sera żółtego opcjonalnie zielone oliwki Cebulę, seler i marchew pokroić w drobną kosteczkę. Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą ziołową. Pomidory zblendować, wymieszać z przecierem pomidorowym. W głębokim rondlu rozgrzać olej, podsmażyć kurczaka, następnie dodać(...)warzywa. Jak cebulka zacznie się rumienić, zalać pomidorami, wrzątkiem, zagotować. Dodać makaron, przyprawić solą, pieprzem, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok 10 -15 minut - do ulubionej formy makaronu. Na koniec całość posypać startym serem, można dodać oliwki. Smacznego
coolinarnykurczaka (podwójna) 100g ryżu 1 jajko około 400g mieszanki chińskiej (mrożonka) sos sojowy 1 łyżeczka czosnkowego sosu chilli curry kurkuma słodka papryka sól Dodatkowo: mąka olej Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i polać sosem sojowym. Po 5-10 minutach obtoczyć w mące i podsmażyć na patelni - delikatnie posypując słodką papryką i solą. Ugotować ryż na sypko (w osolonej(...)wodzie). Do ryż dodać odrobinę kurkumy i curry (dla koloru). Mięso przesunąć na brzeg patelni i obok wbić jajko. Po chwili wymieszać. Dodać ryż oraz warzywa. Podlać niewielką ilością wody i dodać sos chilli. Całość podgotować 10 min. Doprawić wg smaku
Di gotujePiersi z kurczaka myjemy, osuszamy i również kroimy w słupki. Do garnka z grubym dnem wlewamy 1/2 szklanki gorącej wody, wrzucamy cebulę i paprykę. Dodajemy 1/2 łyżki masła, dużą szczyptę soli oraz cukru i dusimy do miękkości. Dokładamy dynię i razem dusimy jeszcze 10-15 minut. W tym czasie na pozostałym maśle smażymy kurczaka, którego dodajemy do garnka z warzywami
Trzeci talerzpierś) 5-6 ziemniaków spora marchew 2 cebule 2 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego ciemnego papryka wędzona, papryka ostra, sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa do kurczaka Przygotowanie Kurczaka dzielimy na porcje, oprószamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki, marchew w plasterki, cebulę w sporą kostkę. W naczyniu do zapiekania układamy kurczaka, na niego(...)nakładamy warzywa. Całość skrapiamy oliwą, sosem sojowym i oprószamy przyprawami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy pod przykryciem około 1 godz (zdjęłam pokrywkę 15 min przed końcem pieczenia
e-PrzepisyKulinarnepiersi z kurczaka * 20 dag zielonego groszku (u mnie mrożony) * 1,5 l. bulion (może być z kostki) * 1 zielona papryka * 1 cebula * pół szklanki ryżu * łyżka mąki * 2 łyżki śmietany * 2 łyżki curry * tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni na rumiano. Przekładamy do garnka. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Podsmażamy aż warzywa
Pobite gary Barbarywarzywami, mięskiem, a wszystko to skąpane w sosiku na "chińską nutę". Lubię takie dania nie tylko ze względu na ich niesamowity smak, ale również dlatego, że pełnią one funkcję wymiatacza resztek z lodówki. Tym razem został mi kawałek wieprzowiny, gotowanej w ziołach i przyprawach, ale równie dobrze możemy użyć każdego innego gotowanego mięsa, albo podsmażoną wcześniej pierś z kurczaka. Danie
Rozpustne gotowanieosób) 2 piersi kurczaka 1 bakłażan 1/2 kapusty pekińskiej 1 papryka pasta curry (można zastąpić curry w proszku) czosnek imbir kmin rzymski sól kilka łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany olej ryż basmati Marynata do kurczaka Gotowa mieszanka przypraw + olej lub sól, cukier, sos sojowy, czosnek, ocet ryżowy (jabłkowy) + olej WYKONANIE Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i marynujemy minimum(...)minut w lodówce. Warzywa kroimy na nie za małe kawałki. Smażymy kurczaka, pod koniec dodajemy bakłażan, paprykę oraz poszatkowaną na grubsze kawałki kapustę pekińską. Doprawiamy danie, dodajemy odrobinę wody, by tylko zalać dno patelni i na chwilę przykrywamy danie, aby warzywa mogły lekko zmięknąć. Pod koniec dodajemy kilka łyżek jogurtu lub śmietany. Podajemy z ryżem. Macie ulubione danie
Zofianakurczakiem SKŁADNIKI1 podwójna pierś z kurczaka2 cukinie (ok.500g)1 duża czerwona papryka1 duża zielona papryka2 pomidory 2 cebule5 ząbków czosnkuolej do smażeniasól, pieprz , papryka ostra w proszku PRZYGOTOWANIECebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy w garnku na oleju. Dodajemy pokrojonego na kawałki kurczaka, solimy, pieprzymy i posypujemy czubatą łyżeczką ostrej papryki. Przesmażamy kilka minut. Pozostałe warzywa kroimy w kostkę
Moje Kuchenne Rewelacje