piersi kurczaka 200 g wątróbki drobiowej 300 g łopatki wieprzowej 2 jajka 1 łyżeczka ziół prowansalskich czerstwa bułka 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera sól morska świeżo mielony pieprz 1/2 szkl. suszonej żurawiny 1 łyżka masła 2 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego Filet z kurczaka i łopatkę ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem warzyw
Kolorowa kuchnia Elkipojedyncza pierś kurczaka pół małej kapusty pekińskiej pół pęczka rzodkiewki pół małego ogórka zielonego pół cebuli średniej pęczek szczypiorku 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka oleju sól, pieprz Przygotowanie: Mięso myjemy osuszamy i nacieramy szczyptą soli i pieprzu. Zagotowujemy w garnku wodę i wrzucamy mięso. Gotujemy przez 20 min. Następnie wyjmujemy z wody i odkładamy na chwilę. Myjemy warzywa
słodkie i nie tylko historie kulinarnewarzywa, dressing… Zawsze smakuje doskonale. Proponuję wersję z kurczakiem , pomidorami i szpinakiem. To jedna z tych sałatek, które sprawdzą się na imprezie czy imieninach lub kolację w rodzinnym gronie. Sałatka z makaronem to typowa sałatka na zimno . Warto ją przygotować na piknik lub lunch do pracy. Sałatka makaronowa Składniki: 150 g makaronu, waga sucha 250 g pieczonej piersi
codojedzeniaDynia często gości w naszej kuchni więc zapraszamy na kolejne dyniowe wariacje, gdzie tym razem będzie makaron dyniowy z kurczakiem i pieczarkami :) Składniki na dyniowy makaron
Kuchenne WariacjeDzisiaj prezentuję Wam przepis na łatwą do przygotowania potrawę z fasolką szparagową i kurczakiem. Potrawa jest sycąca i lekko pikantna. Doskonała na obiad lub ciepłą
Tradycyjna kuchnia KasiZalegało nam w lodówce trochę serka mascarepone. I tak powoli już kres jego nadchodził. Madzia więc wymyśliła, że przerobi go na jakiś sos. Pomyślała chwilę i
Marder&Marder ManufacturePierś z kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki, obtaczamy w przyprawie kebab/gyros, panierujemy w jajku i bułce tartej. Gotowe mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu do czasu zarumienienia. Kromki chleba kroimy w drobną kosteczkę, smażymy na suchej patelni. Sałatę, pomidory i ogórka mieszamy w misce z sosem czosnkowym, wykładamy na talerze, na wierzch kładziemy mięso, całość posypujemy rumianymi grzankami. Warzywa
Kuchenne aromatypiersi z kurczaka 1/2 cebuli 1 mała papryka czerwona 1 papryka żółta 10-15 dag sera żółtego Edam 1 pieczarka Przygotowanie: Składniki na farsz kroimy w drobną kostkę (mięso jak najdrobniej). Dobrze topiący się ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mięso smażymy na oleju - przyprawiamy chili (ewentualnie przyprawą do kuchni meksykańskiej). Na oddzielnej patelni podsmażamy warzywa. Kiedy już
Kuchnia po mojemuPierś kurczaka kroimy, zasypujemy gotową mieszanką przypraw do kurczaka i pozostawiamy na 30 minut w lodówce. Kroimy kapustę pekińską (niezbyt drobno) oraz marchew w słupki. Smażymy kurczaka, a pod koniec wrzucamy fasolkę szparagową i marchew, a po chwili kapustę, ponieważ mięknie szybciej. Po kilku minutach zalewamy wszystko mlekiem kokosowym, doprawiamy curry i solą, a potem dusimy do momentu, aż warzywa
Zofianakurczaka (nieduże, ogólnie 1 pierś na 1 osobę) pesto (ja wykorzystałam kupne, w tej chwili w Lidlu można znaleźć cudowne pesto w małych plastikowych kubeczkach, wzięłam 2) Obtaczamy piersi w pesto (1 kubeczek) tak aby było całe pokryte cudowną zieloną masą. Kładziemy na suchą, podgrzaną patelnię teflonową i na delikatnym ogniu smażymy. W tym czasie myjemy i osuszamy warzywa
Brzuszki ŁakomczuszkiCzasami brak mi pomysłu na danie z kurczaka. W takich przypadkach daje sobie na wstrzymanie... i tak np. wybrałem ostatnio mieszankę przypraw do kurczaka zakupionych na
Right Behind The Kitchenewentualnie zastąpić winnym),ok. 1 łyżeczka cukru.Cebulę pokroić w piórka, marchew w cienkie kilkucentymetrowe słupki, paprykę w paseczki podobnej wielkości. W garnuszku rozgrzać olej i wrzucić warzywa - zeszklić na średnim ogniu.Do warzyw wlać sok ananasowy z puszki. Dodać sól, słodką i ostrą paprykę oraz imbir - zagotować. Ananasa pokroić w kostkę, dołożyć do sosu. Gotować na niewielkim ogniu przez(...)smaku cukrem i octem. Powinien mieć smak kwaskowaty i słodkawy. Jeśli ktoś lubi imbir, to można go dosypać więcej, jednak trzeba pamiętać, że również zaostrza smak potrawy.Kurczak:2 średnie piersi z kurczaka,sól, słodka i ostra papryka - do smaku,mąka ziemniaczana do obtoczenia mięsa,2-3 łyżki oleju.Mięso oczyścić ze zbędnych błon, opłukać w zimnej wodzie
Codzienna kuchnia niecodziennadziałanie zasadotwórcze, dzięki czemu odkwasza organizm. Rok 2016 został ogłoszony przez ONZ międzynarodowym rokiem roślin strączkowych! Zachęcam - spożywajcie strączki! Fasolka przygotowana przeze mnie jest dietetyczna, odtłuszczona, pełna warzyw i przypraw. Jest bardziej lekkostrawna, dzięki odpowiednio przygotowanej i ugotowanej fasoli. Jest po prostu przepyszna! Zdjęcia może nie dodają jej uroku, ale uwierzcie - smakuje genialnie! Można przygotować ją w większej(...)średnie marchewki 1/2 małego selera 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka oleju rzepakowego 80 g koncentratu pomidorowego (malutki słoiczek) 500 g przecieru pomidorowego 4 kabanoski z piersi kurczaka (Konspol Natura) 4 liście laurowe 4 ziela angielskie 4 ziarna pieprzu czarnego 1 płaska łyżeczka mielonego kminku 1/2 łyżeczki chilli 1/3 łyżeczki lubczyku 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
Zdrowie na języku :Pwarzyw z rosołu Przepis na sałatkę - Sałatka jarzynowa z kukurydzą U mnie w domu bardzo często robimy rosół z kurczaka. Rosół drobiowy charakteryzuje się tym, że delikatne mięso jakim jest drób wymaga sporego wkładu. Zazwyczaj jest to cały kurczak, którego wcześniej kroję na kawałki. W rosole znajduje się wówczas: cały korpus z kurczaka, ćwiartki z kurczaka, szyja z kurczaka, skrzydełka(...)kurczaka i pierś z kurczaka. Trochę tego jest i mimo tego, że gotowane mięso drobiowe jest smaczne i często dodaję je na talerze, nie udaje mi się całym tym mięsem obdzielić rodziny. Zostaje zwłaszcza pierś, na którą muszę zawsze obmyślać nowy plan. Pierś z kurczaka to taka część drobiu, która gotowana nadaje się rewelacyjnie do przerobienia jej na coś pysznego
MamaOskarka