pierś z kurczaka z warzywami - 3781 przepisów (strona:157/253)

Kurczak curry 233

powala, ale smakuje na prawdę dobrze! Składniki: - pierś z kurczaka; - garść mrożonej zielonej fasolki; - 2/3 czerwonej papryki; - 1/2 żółtej papryki; - czerwona cebula; - łyżka czerwonej pasty curry; - czubata łyżka mąki; - 2 łyżki masła; - pół szklanki mleka; - szklanka wody; - 1,5 łyżki curry w proszku; - duża szczypta soli; Wykonanie: Pierś pokroić w kawałki, dodać pastę curry, dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki(...)było grudek, oraz, żeby się nie przypaliło. Powoli dolewać zimne mleko i wodę cały czas mieszając. Gotować aż sos zgęstnieje. Przyprawić curry oraz solą. Na patelnię z mięsem i warzywami dolewać powoli sos cały czas mieszając. Podsmażać wszystko 5 minut. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp

dom-agi.pl
ROLLSY Z INDYKIEM I WARZYWAMI (redukcja, keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 159

przełożyć delikatnie na drugą stronę i smażyć jeszcze przez chwilę. Gotowego naleśnika wyłożyć na deskę lub talerz i smażyć kolejnego. Na naleśnikach układać wybrane składniki: tutaj jarmuż, filet z piersi kurczaka, pomidorki koktajlowe. Zrolować w podłużny rulonik i pokroić na 2-3 kawałki. Polecam do spięcia użyć wykałaczek. Całość polałam olejem MCT. Smacznego! — BTW całości: 312 g, 446 kcal(...)całości z 2 białek: 297 g, 328 kcal, B 25 g, T 23 (LCT 3 g + MCT 20 g), W 5 g.   Artykuł ROLLSY Z INDYKIEM I WARZYWAMI (redukcja, keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF

Ola la LCHF
Tortille z kurczakiem i warzywami 212

wyrazistych ziół i paprykę, więc sypię po pół lub całej łyżce (z solą tak nie szaleję) olej Przygotowanie: trzeba zacząć od tego, że jak zawsze kiedy chodzi o pierś z kurczaka marynuję ją całą noc, dzięki temu jest soczysta i pięknie pachnie przyprawami, w któych ją trzymałam, no ale tu trzeba pomyśleć o takim obiedzie dzień wcześniej albo kilka(...)wymienionych w składnikach oraz polewam kilkoma łyżkami oleju, dobrze mieszam, tak by każdy kawałek był w przyprawach; na drugi dzień... - na oleju podsmażam zamarynowanego kurczaka, gdy zmieni kolor i upłynie 2 - 3 minuty to dodaję warzywa takie jak: paprykę (połowę), suszone pomidory, chilli, gdy zmiękną dodaję sos słodko - kwaśny, przyprawiam ewentualnie do smaku, chwilę duszę do połączenia składników; na blacie

Zasmakuj Kuchni
Pierś z warzywami. 321

cukinii 3 duże pieczarki papryka ostra mielona, czosnek granulowany Pierś z kurczaka kroimy w paski i smażymy na odrobinie oliwy (doprawiamy solą, pieprzem). Cukinię przekrawamy na pół i wydłubujemy środek (tą część z nasionami), następnie kroimy w paski, cebulę w półksiężyce, pieczarki kroimy w cząstki a pomidora w kostkę. Kiedy kurczak już nam się zezłoci dodajemy cukinię i cebulę(...)cebula się zeszkli a cukinia zmięknie dodajemy pieczarki i pomidora. Doprawiamy papryką i czosnkiem - solimy, dokładnie ze sobą mieszamy i smażymy aż wszystkie warzywa nam zmiękną - pomidory się właściwie rozpadną. Można podać z kaszą lub ryżem. Smacznego

Moje-pitraszenie
Drobiowy kebab z rusztu, czyli weekendowe grillowanie na RODOS i znowu tortillki 193

pomidory 200 ml sosu czosnkowego typu Tzatziki (tu znajdziesz przepis) 1 łyżeczka mieszanki przypraw tureckich do mięs 1/2 łyżeczki chili mielonego 1-2 łyżki oliwy Przygotowanie: Umytą pierś z kurczaka pokroiłam w kostkę i solidnie nasoliłam. Do miski z mięsem wkroiłam pół papryki i pół cebuli. W małej miseczce wymieszałam zioła tureckie z oliwą. Zalałam tym mięsko i porządnie wymieszałam(...)Mąż przygotował tackę z kilkukrotnie złożonej foli aluminiowej i siup na grilla. Często mieszane mięsko robiło się na średnio rozgrzanym ruszcie przez około 40 minut, więc miałam czas skroić warzywa na prostą lekką sałatkę.  Kiedy mięso było już gotowe, a grill wytracał temperaturę pozostało podgrzać na nim pszenne tortille i nałożyć składniki, zalać świeżym, aromatycznym sosem jogurtowo - czosnkowym, złożyć

Kuchnia po mojemu
Drobiowy Strogonow 304

Dziś propozycja na obiad jednogarnkowy. Podaję z moimi zmianami.Składniki:1/2 kg mięsa z kurczaka (u mnie piersi, ale mogą być też udka czy też ćwiartki)1/2 kg pieczarek1 duża czerwona papryka (u mnie była kolorowa z zamrażarki)3 cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowegoolej2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrejziele angielskieliść laurowysól, pieprz do smaku2 łyżki mąki2 litry(...)wodymarchewka, seler, pietruszkaSposób przygotowania:1. Mięso dokładnie myjemy, zalewamy zimną wodą, zagotowujemy i odszumowujemy, dodajemy obrane warzywa: marchewkę, seler i pietruszkę oraz liść laurowy i ziele angielskie. Dodajemy odrobinę soli i gotujemy ok 1 godzinę.2. Mięso z bulionu kroimy na mniejsze kawałki, a marchewkę, selera i pietruszkę kroimy w plasterki lub kostkę. Bulion przecedzamy.3. Cebulę obieramy i kroimy

Kuchnia domowa Ani
Sałatka z sosem tamaryndowym 321

Kolejna moja potrawa inspirowana kuchnią tajską. Tym razem jest to sałatka z kurczakiem, czerwoną papryką, jajkami i makaronem polana słodko-kwaśnym sosem tamaryndowym i podana w

Oryginalny smak
Risotto z kurczakiem 352

kurczakiem Składniki: 600 g piersi z kurczaka 1 cebula 1 marchewka 1/2 papryczki chili 1 szklanka ryżu arborio ok. 2,5 szklanek bulionu ( przygotowanego na bazie domowej pasty bulionowej) 1 łyżka masła 2 łyżki świeżo startego parmezanu olej do smażenia sól pieprz Wykonanie:Pierś myjemy i kroimy w drobne paseczki, oprószamy sola i pieprzem(...)smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Gdy mięso się lekko przyrumieni dodajemy do niego cebulę pokrojoną w drobne piórka i marchewkę pokrojoną w półplasterki. Mięso z warzywami chwilę smażymy, po czym dodajemy ryż i smażymy wszystko razem prze 2 minuty. W razie potrzeby trzeba dodać odrobinę oleju, gdyż ryż powinien być cały obtoczony

Kulinarne przygody Gatity
Sajgonki - jakie pyszne. 4358

duży komplement. :) Składniki: opakowanie papieru ryżowego podwójna pierś z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 3-4 grzyby shitake (suszone z firmy Skworcu) 1/3 opakowanie makaronu ryżowego por 2cm kawałek imbiru sos sojowy olej sezamowy przyprawa 5 smaków "Gotujemy" makaron według przepisu na opakowaniu. Grzyby zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 20 min. Kurczaka kroję na drobniutkie kawałki (troszkę grubsze niż tatar(...)Marchewki i pietruszkę obieram i kroję w nieduże słupki. Myjemy pora o kroimy na małe kawałki. Rozgrzewamy olej sezamowy i wrzucamy warzywa. Chwilę smażymy potem dodaję kurczaka i przyprawę. Imbir ścieram na drobnych oczkach - wrzucam na patelnie. Kroję grzyby na cienkie paski - wrzucam na patelnię. Podlewam sosem sojowych. Całość smażę ok 10 min, potem zdejmuję z ognia dodaję makaron ryżowy

Brzuszki Łakomczuszki
Kurczak po madagaskarsku 290

Tylko na jednym blogu jest tak niesamowity wybór przepisów z różnych miejsc świata: oczywiście chodzi o Kuchnię Ireny i Andrzeja. Po miesiącach obserwowania, postanowiłam bez namysłu

Pasja Smaku
Grzyby i warzywa jesienne - podsumowanie akcji 191

czerwoną cebulą i pestkami dyni autorka: mopswkuchni z bloga Mops w kuchni Gołąbki bez zawijania z sosem grzybowym autorka: Patrycja (mikimama) z bloga Czerwień i błękit Schab w warzywach wg Aleex autorka: Aleex z bloga W mojej kuchni Polędwiczka cielęca w śmietanie, z leśnymi grzybami autorka: jelka z bloga Kulinarna pasja Wegetariańskie flaczki z rydzów autorka: iwa643 z bloga MojaKuchniaMalutka(...)orkiszowa tarta z dynią, grzybami i jarmużem (quiche) autorka: KwartetZdrowychSmakow z bloga Kwartet Zdrowych Smaków Placki marchewkowe autorka: Gotuj zdrowo!Guten Appetit! z bloga Gotuj zdrowo!Guten Appetit! PIERŚ Z KURCZAKA Z PIECZARKAMI, CZERWONĄ FASOLĄ, CEBULĄ, PAPRYKĄ I RYŻEM.              autorka: papilionka z bloga Papilionka o wszystkim

Weekendy w domu i ogrodzie
WOŁOWINA BAVETTE PO CHIŃSKU / BAVETTE BEEF IN CHINESE WAY 117

chińskich” knajp (chyba, że są to bardzo dobre restauracje) w ogóle nie zachęcają do konsumpcji dań serwowanych wewnątrz… Dlatego też powstał ten przepis. Zamiast wołowiny możecie użyć piersi kurczaka, indyka, krewetek – pełna dowolność! Efekt będzie równie smaczny. Ilość składników jest spora, wiem, ale kuchnia chińska tego wymaga, żeby była naprawdę pyszna. Można oczywiście kupić mrożonkę typu(...)kroimy w jak najcieńsze paski. Liście kapusty pekińskiej, dla odmiany, kroimy wzdłuż na pół i w poprzek na dwucentymetrowe plastry. Marchewkę obieramy, przekrawamy na pół i potem obieraczką do warzyw kroimy na cieniutkie paski. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w cienkie plasterki. Białą część pora też kroimy na pół i potem nożem na jak najcieńsze paski. W słoiczku

Martyna Cooks
WOŁOWINA BAVETTE PO CHIŃSKU / BAVETTE BEEF IN CHINESE WAY 139

chińskich” knajp (chyba, że są to bardzo dobre restauracje) w ogóle nie zachęcają do konsumpcji dań serwowanych wewnątrz… Dlatego też powstał ten przepis. Zamiast wołowiny możecie użyć piersi kurczaka, indyka, krewetek – pełna dowolność! Efekt będzie równie smaczny. Ilość składników jest spora, wiem, ale kuchnia chińska tego wymaga, żeby była naprawdę pyszna. Można oczywiście kupić mrożonkę typu(...)kroimy w jak najcieńsze paski. Liście kapusty pekińskiej, dla odmiany, kroimy wzdłuż na pół i w poprzek na dwucentymetrowe plastry. Marchewkę obieramy, przekrawamy na pół i potem obieraczką do warzyw kroimy na cieniutkie paski. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w cienkie plasterki. Białą część pora też kroimy na pół i potem nożem na jak najcieńsze paski. W słoiczku

Martyna Cooks
WOŁOWINA BAVETTE PO CHIŃSKU / BAVETTE BEEF IN CHINESE WAY 139

chińskich” knajp (chyba, że są to bardzo dobre restauracje) w ogóle nie zachęcają do konsumpcji dań serwowanych wewnątrz… Dlatego też powstał ten przepis. Zamiast wołowiny możecie użyć piersi kurczaka, indyka, krewetek – pełna dowolność! Efekt będzie równie smaczny. Ilość składników jest spora, wiem, ale kuchnia chińska tego wymaga, żeby była naprawdę pyszna. Można oczywiście kupić mrożonkę typu(...)kroimy w jak najcieńsze paski. Liście kapusty pekińskiej, dla odmiany, kroimy wzdłuż na pół i w poprzek na dwucentymetrowe plastry. Marchewkę obieramy, przekrawamy na pół i potem obieraczką do warzyw kroimy na cieniutkie paski. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w cienkie plasterki. Białą część pora też kroimy na pół i potem nożem na jak najcieńsze paski. W słoiczku

Martyna Cooks
SAŁATKA Z GRILOWANYM KURCZAKIEM I CZOSNKIEM 179

lubi przepysznej sałatki z warzywami , kurczakiem i ze smacznym sosem.To nie jest sałatka tradycyjna  lecz zmodyfikowana przez wspaniałego kucharza polskiego pochodzenia  zwanym panem K.mieszkającego od lat w Kanadzie od roku 1973 .Od tego czasu wyrobił sobie markę jako Chef Cuisine w wielu eleganckich restauracjach i hotelach w Kanadzie  , a ja uwielbiam jego autorskie książki i przepisy.Dzis(...)dzielę się jednym z nich na pyszną sałatkę z kurczaka.Zapraszm. Przepis na 4 porcje : 4 filety ( każdy po 115g każdy ) z piersi kurczaka 115 g.boczku pokrojonego w kostkę 1 ząbek czosnku 2 żółtka 1 łyżeczka musztardy 2 łyżeczki cukru szczypta pieprzu cajune 375 ml.oliwy 3 łyżki soku z cytryny po 1/4 łyżeczki tymianku , bazylii , oregano , soli , pieprzu 1 główka sałaty

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Wtorek: Sałatka z kurczakiem, truskawkami, pomidorkami i serem 172

maślanki 2 łyżki słodkiej papryki (najlepiej wędzonej) Przygotowanie: Krok 1 Pierś z kurczaka przekrój wzdłuż na cieńsze płaty. Przełóż do misy. Wymieszaj paprykę z maślanką i zalej kurczaka. Odstaw na 15 minut. Krok 2 Wyjmij kurczaka z marynaty i osusz. Rozgrzej patelnię, wlej na nią łyżkę oleju. Połóż kurczaka na rozgrzany olej i usmaż na złoty kolor z obydwóch stron(...)Umyj sałatę, porwij na mniejsze kawałki, przełóż do misy. Umyj pomidorki i truskawki. Przekrój na połówki. Przełóż do misy. Pokrój orzechy oraz ser pleśniowy i dodaj do warzyw. Krok 4 Przygotuj dresing. Połącz sok z cytryny z olejem, miodem i musztardą, najlepiej w małym zakręcanym słoiku. Dokładnie zakręć i mocno potrząśnij (kilka razy – aż uzyskasz gładką emulsję). Krok

Niedzielny kucharz
Sałatka z kurczakiem, truskawkami, pomidorami i serem 116

maślanki 2 łyżki słodkiej papryki (najlepiej wędzonej) Przygotowanie: Krok 1 Pierś z kurczaka przekrój wzdłuż na cieńsze płaty. Przełóż do misy. Wymieszaj paprykę z maślanką i zalej kurczaka. Odstaw na 15 minut. Krok 2 Wyjmij kurczaka z marynaty i osusz. Rozgrzej patelnię, wlej na nią łyżkę oleju. Połóż kurczaka na rozgrzany olej i usmaż na złoty kolor z obydwóch stron(...)Umyj sałatę, porwij na mniejsze kawałki, przełóż do misy. Umyj pomidorki i truskawki. Przekrój na połówki. Przełóż do misy. Pokrój orzechy oraz ser pleśniowy i dodaj do warzyw. Krok 4 Przygotuj dresing. Połącz sok z cytryny z olejem, miodem i musztardą, najlepiej w małym zakręcanym słoiku. Dokładnie zakręć i mocno potrząśnij (kilka razy – aż uzyskasz gładką emulsję). Krok

Niedzielny kucharz
Cukiniowe krążki z kurczakiem i warzywami 176

pierś z kurczaka 2 łyżeczki passaty pomidorowej przyprawa gyros sól, pieprz do smaku olej Przygotowanie : Cukinię myję, osuszam i obieram ze skórki . Kroję w krążki i wydrążam środek . Pierś z kurczaka kroję w kostkę, doprawiam przyprawą gyros i smażę na rozgrzanym oleju . Paprykę wydrążam, kroję w kostkę . Dodaję do smażącego się mięsa. Pieczarki obieram i kroję , również dodaję do mięska(...)duszę jeszcze ok 5 min. Ostawiam z ognia . Do naczynia żaroodpornego rozkładam papier do pieczenia, a na niego pokrojoną w krążki cukinię. W środek cukninii nakładam mięso z warzywami . Piekę w temperaturze 180 stopni ok 40 min. Dodałam jeszcze jeden plasterek sera pokrojony w paseczki i układałam 3 paseczki w tzw gwiazdeczkę :) Smacznego

Domowa Kuchnia u Mamy
Bogracz 157

ostrych przyprawach. To danie zajmuje troszkę czasu ale w sumie na samo przygotowanie ponieważ później musi się samo gotować :) Zakupy: - 1 kg szynki - 0,5 kg schabu - 3 piersi z kurczaka - marchewka  - ziemniaki - papryka czerwona 2 szt. - papryka zielona 4 szt. - ogórek kiszony 5 szt. - przyprawy ( sól, pieprz, papryka mielona słodka, ostra itd......) Przygotowanie: Mięso umyłam i pokroiłam(...)ponieważ jak usmażymy mięso to ono zamknie się od zewnątrz szybko i później trzeba go długo gotować, żeby zmiękło. W tym czasie w osobnym garnku gotuję bulion i wrzucam warzywa wszystkie pokrojone w sumie jak komu pasuje ( kostka, paski) oprócz ziemniaków. Ziemniaki obieram i kroję w kostkę, ale wrzucam je już na samym końcu ponieważ gotują się najszybciej. Dorzucam ugotowane

Tanio smacznie i prosto
Kurczak z porem, papryką i suszonymi pomidorami 326

Nieco rozszerzona wersja kurczaka z porem, który już jest na blogu ( KLIK ). Szybko się robi i z pewnością będzie i Wam smakować. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 niepełna szklanka wody 1 duży por 1 cebula kilka suszonych pomidorów 1 czerwona papryka liść laurowy, ziele angielskie sól, pieprz 2-3 łyżki śmietany 18% 1-2 łyżki mąki pszennej olej(...)kostkę. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy do miękkości. 2. W międzyczasie pora oczyszczamy, kroimy w półtalarki, cebulę i paprykę siekamy w kostkę, a suszone pomidory w paseczki. 3. Warzywa dodajemy do smażącego się mięsa, zalewamy niepełną szklanką wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i dusimy ok 10 minut. 4. Mąkę i śmietanę mieszamy z odrobiną zimnej wody, wlewamy

Kuchnia domowa Ani
Flaczki z kurczaka 181

też nie jest prędki, jak na zupe zajmuje sporo czasu jednak smak wynagrodzi wszystko Skala smaku: 10/10 Flaczki z kurczaka   Składniki 3 duże udka z kurczaka 1 pierś z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 3 ząbki czosnku kawałek pora seler 1 łyżka masła 2 łyżki mąki 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki przyprawy do flaczków(...)natka pietruszki do posypania W garnku zagotować 2,5l wody. Wrzucić mięso obgotować 5 minut wylać rosół umyc mieso i garnek zalać zimną wodą i gotować 30 min, obrane warzywa i starte na tarce o grubych oczkach (por pokroić w krążki), liscie laurowe, ziele ang. Wrzucić do garnka. Gotować do czasu aż warzywa będą miękkie.. Mięso wyjąc obrobić

Kubki smaku
Soczysty sojowy kurczak w towarzystwie kaszy jaglanej na sałatce z ziarnami słonecznika i bakłażanem 170

miseczce łączymy ze sobą kostkę rosołową Knorr z oliwą. Na końcu dodając przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sos sojowy. Umytą pierś z kurczaka panierujemy przygotowaną wcześniej panierką i wkładamy na rozgrzana patelnię. Smażymy kurczaka z obu stron (obracając) na niewielkim ogniu przez ok 15-20 minut.  W połowie smażenia dodajemy na patelnie pokrojonego w plastry bakłażana i cukinię(...)wsypujemy kaszę i gotujemy na małym ogniu ok 20 minut. Pomidorki kroimy na pół, tak jak paprykę. Sałatę rwiemy. Na talerz wykładamy sałatę, na którą wykładamy kasze jaglaną oraz warzywa. Kurczaka kroimy w plastry i posypujemy słonecznikiem. Skrapiamy odrobina sosu sojowego.   Do marynaty warto dodać łyżeczkę soku z cytryny (jeżeli ktoś nie lubi można pominąć ten zabieg).   Smacznego

ChilliJemy
Panierowane kotlety drobiowe zapiekane z marchewką i selerem 272

dodatek proponuję frytki lub zapiekane ziemniaczki - sukces gwarantowany :) SKŁADNIKI pierś drobiowa ( z kurczaka lub indyka ) jajko bułka tarta 1 kg marchwi pół selera 1 cebula listek laurowy pieprz ziele angielskie sól  1 łyżka koncentratu pomidorowego olej z oliwy olej do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pokrojoną na płaty pierś drobiową panierować w rozbitym jajku i bułce tartej.  Marchew, cebulę(...)obrać ze skórki a następnie zetrzeć na tarce o dużych otworach .  Do garnka  dodać 3 łyżki oleju z oliwy, podsmażyć lekko cebulę a następnie dodać resztę startych warzyw, posolić do smaku. Dodać listek laurowy, ziele angielskie, pieprz i łyżkę koncentratu pomidorowego. Dusić wszystko przez około 10 minut. Usmażyć kotlety. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami najpierw warzywa, potem kotlety

zielonacukinka
Potrawka z kurczaka 358

korniszonychSos pieczeniowy Winiary VegetaPrzyprawa naturalna PiątnicaPrzyprawa do kurczaka PiątnicaPieprz ziołowy Piątnica  Wykonanie;Piersi umyć i pokroić w paseczki .Marchew umyć obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.Pora pokroić w pół talarki.Ogórki pokroić w kostkę.W rondlu rozgrzać troszkę oliwy, wrzucić kurczaka  marchewkę, por , pomidorki .Dodać przyprawy i chwilę wszystko podsmażyć.Dolać około 2 szklanek(...)bulionu warzywnego  i dusić do miękkości .  Jeśli woda za szybko odparuje a mięso będzie jeszcze twarde to dolejcie wody lub bulionu warzywnego.Tak przygotowane mięsko z warzywami można już podawać. Jeśli chcecie zrobić z tego sosik dolejcie wody i dodajcie sos pieczeniowy wymieszany w odrobinie wody.Potrawkę można podawać z ziemniakami , ryżem lub dowolną kaszą  Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili