Dzisiaj zapraszam na pyszne jogurtowe babeczki z delikatną nutą wanilii. Są proste w wykonaniu, mięciutkie, puszyste, wilgotne i wręcz rozpływają się w ustach. Idealnie sprawdzą się w koszyczku, by swą skromną postacią uświetnić domową święconkę. Za inspiracje posłużył mi przepis Nigelli na Jogurtowe babeczki z cytrynową nutą. Polecam!!! Składniki na jogurtowe babeczki do koszyczka w zależności od rozmiaru foremek(...)babeczek 125 g jogurtu naturalnego 75 g rozpuszczonego masła 2 duże jajka 150 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 110 g cukru 1 -1,5 łyżki domowego cukru waniliowego lukier Przygotowujemy dwie miski. Do jednej wbijamy jajka, dodajemy jogurt, przestudzone masło i mieszamy. Do drugiej przesiewamy mąkę z sodą, dodajemy sól, cukier
Rozpustne gotowanieokazji nadchodzącego Halloween przygotowałam dzisiaj babeczki red velvet. Postanowiłam je nieco podkręcić i powbijałam w nie nieco potłuczonego szkła (z landrynek), skropiłam odrobiną krwi z syropu malinowego i gotowe ;) Polecam!!! Składniki na babeczki red velvet z kremem i potłuczonym szkłem na 24 sztuki BABECZKI: 250 g mąki 40 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 150 g cukru(...)mieszamy, na końcu dodajemy suche składniki, mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Nakładamy do foremek do 3/4 wysokości, pieczemy 10-15 minut, sprawdzamy patyczkiem, studzimy. Gdy babeczki stygną przygotowujemy krem. Masło ubijamy, dodajemy partiami cukier puder i miksujemy, aż uzyskamy gładką, puszysta masę. Następnie partiami dodajemy serek mascarpone, za każdym razem dokładnie miksujemy, żeby krem miał gładka
Rozpustne gotowanieDzisiaj Kochani mam dla Was przepis na pyszne babeczki w wersji na słono, a mianowicie babeczki z pomidorkami koktajlowymi. Są pyszne! Idealne jako dodatek do mięs pieczonych na grillu, sprawdzą się również na pikniku, rewelacyjne na śniadanie, kolację lub jako pyszna przekąska w ciągu dnia. Bardzo polecam! Składniki na babeczki z pomidorkami koktajlowymi: na 12 niewielkich babeczek SUCHE SKŁADNIKI(...)uzyskania gładkiego ciasta. Teraz dodajemy ser, czosnek, zioła i delikatnie mieszamy. Foremki wykładamy papilotkami i nakładamy porcję ciasta, na koniec wtykamy po jednym pomidorku. Pieczemy aż wetknięty w babeczkę patyczek wyjmiemy suchy, czyli około 20 minut. Gotowe
Rozpustne gotowanieWasza historia trafi do „Wielkiej Księgi z Wypiekami” oraz wygracie inne, ciekawe nagrody… A dzisiaj w ramach Festiwalu Wypieków publikuję kolejną, słodką historię. Zapraszam na puszyste, owocowe babeczki z waniliowym kremem z bitej śmietany. O takich babeczkach pomyślałam, kiedy moi rodzice opowiedzieli mi o swoich pierwszych randkach. Podobano za czasów studenckich, w każdy czwartek, po zajęciach spotykali się(...)ławeczce przed mała cukiernią. Ze wszystkich smakołyków serwowanych w cukierni najbardziej przypadły im do gustu właśnie babeczki. Stały się one dla nich taką tradycją. Ich smak zależał od pory roku, jesienią były podawane ze śliwką, cynamonem i galaretką. Latem oczywiście z truskawkami i malinami. Później w małżeństwie moja mama piekła podobne babeczki, a na 40. urodziny mojego taty upiekła
Mała CukierenkaWasza historia trafi do „Wielkiej Księgi z Wypiekami” oraz wygracie inne, ciekawe nagrody… A dzisiaj w ramach Festiwalu Wypieków publikuję kolejną, słodką historię. Zapraszam na puszyste, owocowe babeczki z waniliowym kremem z bitej śmietany. O takich babeczkach pomyślałam, kiedy moi rodzice opowiedzieli mi o swoich pierwszych randkach. Podobano za czasów studenckich, w każdy czwartek, po zajęciach spotykali się(...)ławeczce przed mała cukiernią. Ze wszystkich smakołyków serwowanych w cukierni najbardziej przypadły im do gustu właśnie babeczki. Stały się one dla nich taką tradycją. Ich smak zależał od pory roku, jesienią były podawane ze śliwką, cynamonem i galaretką. Latem oczywiście z truskawkami i malinami. Później w małżeństwie moja mama piekła podobne babeczki, a na 40. urodziny mojego taty upiekła
Mała Cukierenkasurowo smakują mi tak średnio, ale po upieczeniu są po prostu wyborne. Ponieważ przerobiłam w tym sezonie jabłkowym wszelkie szarlotki i placki, tym razem postanowiłam moim bliskim zaserwować babeczki mocno jabłkowe, niestety bez cynamonu, nad czym mocno ubolewam, ale moi bliscy nie przepadają za jego aromatem. Pomysł okazał się trafiony w dziesiątkę. Z góry babeczek upieczonych w sobotę w niedzielę(...)grubość ok 5 mm, wycinamy kółka (ja do tego celu użyłam szklanki do piwa). Kółkami wylepiamy foremki do mufinek (używam silikonowych, bo nie wymagają dodatkowego smarowania tłuszczem, a babeczki zawsze łatwo się z nich wyjmuje). Do wylepionych foremek wkładamy jabłka, ile się zmieści i polewamy po wierzchu łyżką pianki śmietanowej. Babeczki pieczemy ok 20-25 minut
Cynamonowe szczęściekogo: dla fanów babeczek dla posiadających formę do muffinki gigantki (giant cupcake) dla chcących sprawić radość najmłodszym (i nie tylko) :) Składniki na ciasto: 375 g mąki 300 g cukru pudru 5 łyżek kakao 5 jajek 330 g oleju Kujawskiego 330 g mleka 5 łyżek golden syropu lub sztucznego miodu ¾ łyżeczki sody Składniki na krem z nutą pomarańczową: 250g masła 500g(...)miód/golden syrup. Mieszankę mokrych składników wlać do suchych. Zmiksować razem, aż do momentu, gdy nie będzie grudek. Piec w 160°C przez ok.60-75 min. do tzw.suchego patyczka. Upieczoną babeczkę odstawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie wyjąć odwracając foremkę na deskę/talerz. Wykonanie kremu: Zmiksować masło z cukrem pudrem i ekstraktem pomarańczowym, a na końcu dodać mleko. Miksować, aż masa
Mania Wypiekaniaowsianych, doprawiając świeżą limonką, na górze ekspresowa chrupiąca kruszonka. Jeśli macie więc ochotę na taką letnią, świeżą i zdrową kombinację smaków zapraszam do pieczenia :) Podane proporcje wystarczą na 6 babeczek. Składniki: 1 szklanka mąki 1/3 szklanki brązowego cukru 1/3 szklanki drobnych płatków owsianych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki(...)kroimy na kawałki. Przygotowujemy kruszonkę: topimy masło – w malutkiej miseczce lub rondelku, dodajemy mąkę i cukier, mieszamy – gotowe! Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierowymi papilotkami, na każdą babeczkę nakładamy kilka kawałków truskawek i trochę kruszonki. Babeczki pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercykogo: dla poszukujących przepisu na babeczki dobre do dekoracji dla fanów babeczek dla fanów szybkich i łatwych wypieków Składniki: 125g miękkiego masła 125g cukru 125g mąki "samorosnącej"* 2 jajka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 łyżki mleka Wykonanie: Masło i cukier utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodać jajka, mąkę samorosnącą, ekstrakt waniliowy i mleko. Wymieszać na gładką masę. Gdyby ciasto(...)mleka. Ciasto nałożyć do foremek wyłożonych papilotkami. Piec ok. 15 minut w temperaturze 190 stopni. Piec do tzw. suchego patyczka (po 12 minutach pieczenia można zrobić pierwszą próbę). Babeczki te nadają się idealnie do dekoracji. Szczególnie polecam krem z wanilią lub bardzo trwały krem do babeczek (jeśli mają wytrzymać wyższą temperaturę lub bardzo długie leżenie na stole
Mania WypiekaniaBabeczki są urocze. Zachwyciły bez wyjątku każdego kto je widział. Najlepsze w nich jest to, że wcale nie są trudne do przygotowania. Na spód możecie wybrać wasz ulubiony smak babeczki, a potem go udekorować. Powodzenia! Dla kogo: dla mam szukających pomysłu na dziecięcą imprezę dla lubiących tradycję w nowym wydaniu dla chcących przenieść się do nieba :) Składniki na dekorację(...)Składniki na krem: 100g serka mascarpone 50g masła (miękkiego) odrobina niebieskiego barwnika lub niebieski kolorowy cukier (przepisu zajdziesz tu ). kilka kropel ekstraktu waniliowego/migdałowego/pomarańczowego (opcjonalnie) Wykonanie: Upiec babeczki wg swojego ulubionego przepisu. Inspiracji możecie szukać tu. Polecam szczególnie tradycyjne czekoladowe lub waniliowe . Wykonanie kremu: Masło rozmiksować na gładko i dodać do niego serek mascarpone. Pod koniec miksowania
Mania WypiekaniaNajlepsze babeczki czekoladowe na świecie :) Przepyszne, wilgotne w środku, dzięki czekoladzie deserowej nie są zbyt słodkie, pięknie wyrastają, poza tym przepis jest naprawdę prosty i robi się je błyskawicznie. Czego chcieć więcej? Chyba tylko dokładki :) Składniki (na 20 szt. - można zrobić mniejszą ilość z połowy porcji ): Na babeczki: 2 szklanki * mąki 1 szklanka cukru (dałam troszkę mniej) 1 szklanka mleka(...)ganasz czekoladowy: 200 g śmietany kremówki 36% 1 tabliczka czekolady deserowej pół tabliczki czekolady mlecznej Dodatkowo: 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej w kostkach Przygotowanie: Babeczki: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C (termoobieg: 180 ° C) . 2. Mąkę, proszek, sodę i kakao przesiać do miski, dodać cukier i wymieszać. 3. Następnie dodać składniki mokre: olej, mleko, jajka
Domowa Cookierenka AgiKolejna propozycja na Walentynki - niewiarygodnie miękkie, smakowite babeczki - dzięki coli wilgotne w środku, z lekko chrupiącym wierzchem. Na pewno jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu :) Składniki (na ok. 12 szt.): 1 szklanka * + 3 łyżki mąki 4 łyżki tradycyjnego kakao 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) lub 1-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 łyżeczki proszku(...)naczyniu wymieszać przestudzone masło, colę i jajka. Suche składniki dodać do mokrych, delikatnie wymieszać i przełożyć do foremek silikonowych, nakładać do ¾ wysokości. Piec ok. 20-25 minut. Po ostudzeniu babeczki można udekorować kremem malinowym lub wystarczy je posypać cukrem pudrem. Źródło/ Inspiracja: Blog Ani ; detsoteliv.no Jeśli chcecie udekorować je tak, jak na widocznych zdjęciach, to trzeba: 1) odciąć górę
Domowa Cookierenka AgiCoś szybkiego do niedzielnej kawy - orzeźwiające, wilgotne w środku, przepyszne babeczki pomarańczowe. Uprzedzam, że ciężko pohamować ślinotok, kiedy babeczki są w piekarniku, a to za sprawą rewelacyjnego zapachu roznoszącego się po całym domu. Uwielbiam takie słodkości: minimum pracy - maksimum przyjemności :) Składniki (na 12 - 16 szt., w zależności od wielkości papilotek): Babeczki: 2 szklanki * mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Krem pomarańczowy: 200 g śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru skórka otarta z 1 pomarańczy Dodatkowo: 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej w kostkach Przygotowanie: Babeczki: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C (termoobieg: 160 ° C) . 2. Masło rozpuścić i odstawić, żeby przestygło. 3. Mąkę, proszek i sodę przesiać do miski, dodać cukier, szczyptę
Domowa Cookierenka AgiDziś zapraszam na przepyszne, czekoladowo-piwne babeczki z twarożkowym kremem. W konsystencji przypominają bardziej brownies - są zachwycająco mięciutkie i wilgotne <3 Osobiście nie przepadam ani za piwem, ani za babeczkami, ale te skradły moje serce. Przepis pochodzi z książki 'Sezonowe Słodkości - Cupcake Jenna'. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 12 babeczek: 125 ml piwa Guinness 125 g masła(...)Celsjusza. Masę przelewamy do dzbanuszka - dzięki temu łatwiej napełnimy papilotki. Formę na 12 muffinek wykładamy papilotkami; do każdej wlewamy masę do 2/3 wysokości. Pieczemy 20-25 minut, aż wierzch babeczek po lekkim naciśnięciu będzie wracał do poprzedniego kształtu. Wyciągamy, przekładamy na kratkę do studzenia i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 4. Miękkie masło i twarożek miksujemy 2-3 minuty, a następnie
My Culinary Art