pierś z kurczaka z piekarnika - 2441 przepisów (strona:131/163)

Kaczka pieczona z jabłkami i majerankiem 206

weekend zaszaleliśmy: na stół wjechała pieczona kaczka wypchana aromatycznymi jabłkami. Przyzwyczajeni do kurczaka lub indyka nie bardzo wiedzieliśmy czego spodziewać się po upieczeniu kaczki - czy będzie nam smakowało kacze mięso, czy w ogóle pomysł napychania jej jabłkami jest dobry, czy ptak za bardzo się nie wysuszy w piekarniku. I wiecie co? To był strzał w dziesiątkę! Po prostu orgazm(...)goździki, majeranek i ocet jabłkowy. Dokładnie mieszamy. 4. Faszerujemy kaczkę jabłkami, po czym za pomocą wykałaczek spinamy otwory przy szyi i kuprze. 5. Przekładamy kaczkę na blachę do pieczenia ( piersiami na dół, aby nie wyschły podczas pieczenia ) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez około 2 godziny. 6. Godzinę przed końcem pieczenia dokładamy na blachę umyte ziemniaki

W kuchni Katie
Świateczny pasztet zapiekany. 195

będzie lepiej się smarował. Zrobiłam dwa rodzaje do jednego dodam trochę żurawiny uwielbiam ją- po prostu! SKŁADNIKI: 1/2 kg. szynki wieprzowej 1 kg. boczku(raczej tłusty) 1 pierś z kurczaka 1 udko kurczaka 1/2 kg. wątróbki drobiowej kawałek wołowiny(u mnie szponder z rosołu) 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 5 ząbków czosnku 6-8 ziaren ziela angielskiego(...)formę smarujemy masłem -na dno kokilek położyłam szynkę, formę wysypać bułką tartą, przekładamy do nich masę(część mieszamy z żurawiną- do dwóch kokilek) ubijając, wierzch polać wywarem i do piekarnika w temp. 170 stopni na około 1 godz., pasztet jest gotowy gdy odchodzi od formy

Kuchnia Beaty
Kurczak w skorupie z masy solnej pieczony w żarze w ognisku 266

suchy. Dlatego zwykle gdy przygotowuję go w piekarniku obficie skrapiam go cytryną, wkładam ją również do środka. Mam też swoje inne sposoby by kurczak był soczysty – znajdziecie je na blogu. W tym przypadku nie miałam wątpliwości, że kurczak będzie wilgotny, mięciutki i pyszny. Nie spodziewałam się jednak aż tak ciekawego smaku. Kurczak smakował wszystkimi przyprawami, które umieściłam pod skórą(...)wędzarni znajdziecie na stronie DobraKiełbasa.pl . To miejsce dla wszystkich miłośników mięsa. Przyrządzanie kurczaka pieczonego w masie solnej zaczęliśmy od przygotowania paleniska. Przygotowanie porządnego żaru, ale warto po to by potem już tylko włożyć pakunki z kurczakiem i czekać na wspaniałą ucztę. SKŁADNIKI 2 kurczaki każdy o wadze 1,5 kg 2 cytryny Kilka gałązek świeżego oregano Kilka gałązek rozmarynu

OstryKęs
Kurczak w skorupie z masy solnej pieczony w żarze w ognisku 268

suchy. Dlatego zwykle gdy przygotowuję go w piekarniku obficie skrapiam go cytryną, wkładam ją również do środka. Mam też swoje inne sposoby by kurczak był soczysty  – znajdziecie je na blogu. W tym przypadku nie miałam wątpliwości, że kurczak będzie wilgotny, mięciutki i pyszny. Nie spodziewałam się jednak aż tak ciekawego smaku. Kurczak smakował wszystkimi przyprawami, które umieściłam pod skórą(...)wędzarni znajdziecie na stronie DobraKiełbasa.pl. To miejsce dla wszystkich miłośników mięsa. Przyrządzanie kurczaka pieczonego w masie solnej zaczęliśmy od przygotowania paleniska. Przygotowanie porządnego żaru, ale warto po to by potem już tylko włożyć pakunki z kurczakiem i czekać na wspaniałą ucztę. SKŁADNIKI 2 kurczaki każdy o wadze 1,5 kg 2 cytryny Kilka gałązek świeżego oregano Kilka gałązek rozmarynu

OstryKęs
Casserole z kurczakiem 184

smaczna, do tego niezwykle prosta w przygotowaniu. Idealna również wtedy, gdy dzień wcześniej jedliście rosół ale na mięso zabrakło chętnych. Bo podstawą dania jest ugotowane wcześniej mięso z kurczaka. Możesz zatem wykorzystać to, które już masz lub ugotować je z warzywami (jak na rosół), specjalnie na potrzeby Twojego dania.  Przyda się Tobie również dobrej jakości naczynie do zapiekania(...)Można w nich zapiekać w piekarniku, czy gotować w mikrofalówce. Wytrzymują temperatury od -20 do +300 stopni Celsjusza!  Ze swojej strony polecam produkt tej firmy - do kupienia tutaj: klik . Naczynie wygląda na bardzo solidne i trwałe. Uwagę zwraca również jakość jego wykonania oraz naprawdę piękny kolor emalii. Idealnie mieści się w piekarniku, dobrze utrzymuje ciepło serwowanej potrawy

Garniec Magalie
Pieczona pierś indyka na ciepło i zimno. Wędlina dla dzieci. 135

wędlin ani czerwonego mięsa (wyjątkiem są kotlety mielone;)  Jedynym akceptowanym mięsem w kanapkach okazał się pieczony indyk lub kurczak. I tak musiałam znaleźć sposób na uczynienie zjadliwym mięso, którego nie lubiłam. Najbardziej przeszkadzał mi zapach i ,,wiórowatość" piersi indyka. Po kilku mniej lub bardziej udanych próbach dopracowałam przepis. Mięso przygotowane wg tego przepisu jest soczyste i dobrze przyprawione(...)sałaty. Mięso ma wyrazisty smak, mimo dodatku sporej ilości papryki nie jest zbyt pikantne. Jeśli będziecie je przygotowywać dla małych dzieci, proponuję zmniejszyć ilość papryki do 1/4 łyżeczki. Składniki: pierś z indyka (użyłam niewielkiego kawałka ok.60 dkg) 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku sok z połowy cytryny

Codziennik Kuchenny
NADZIEWANY KURCZAK W CIEŚCIE FRANCUSKIM 319

Po raz pierwszy jadłam to danie na przyjęciu u koleżanki. Jego smak tak mnie zachwycił, że postanowiłam w domu sama je przygotować. Kurczak w cieście

Słodko-Słony Świat Ilony
Rozmarynowy kurczak z pieczarkami i czosnkiem 205

doprawiły sos. Do tego dania warto wykorzystać kurczaka ze skórką i kostką. Sos jest wtedy o wiele bogatszy w smaku. Rozmarynowy kurczak Składniki: 800 g kurczaka, obkrojona noga z piersią 4 duże ząbki czosnku 1 gałązka ususzonego rozmarynu sól i czarny pieprz do smaku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 2 łyżki ghee do smażenia (masło klarowane) 350 g leśnych(...)proszku lub papryki 2 łyżki oliwy Mięso z kurczaka natrzyj solą, pieprzem, papryką i rozmarynem. Rozgrzej ghee na patelni i zrumień mięso po obu stronach. Wyjmij mięso i na tą samą patelnię włóż pokrojone w plasterki pieczarki. Smaż aż pieczarki się zrumienią i odparują z wody, wtedy dodaj kurczaka, przeciśnięty przez praskę czosnek, podlej bulionem i smaż mięso do miękkości

codojedzenia
Zawijaniec z ciasta francuskiego z kurczakiem i grzybami 156

To jest jedno z ulubionych dań w naszej rodzinie. Polecam bardzo jest pyszne. Przygotowanie grzybów – grzyby umyć i pokroić w plasterki, Cebulę obrać i pokroić

Kuchnia Pokoleń
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i marchewką 1274

Prosta zapiekanka , proste smaki, czyli to, co większość z nas lubi najbardziej :) smaczna, aromatyczna i sycąca propozycja na obiad czy kolację. Zapakuj w lunchbox do pracy

Kolorowy Przepisownik
Naleśnikowa zapiekanka Gyros 465

dodawać do ciasta cukru tylko dodać łyżkę przyprawy gyros. Jeżeli robisz naleśniki pierwszy raz, zapraszam Cię do poradnika naleśnikowego :) Składniki na farsz: 0,8 kg mięsa drobiowego z piersi kurczaka łyżka przyprawy gyros mała główka kapusty pekińskiej 1 zielony ogórek ( nie za duży) 1 pomidor puszka kukurydzy konserwowej czerwona papryka tłuszcz do podsmażenia mięsa Składniki na sos serowy(...)sosu serowego, ułożyć drugą warstwę ale odwrotnie niż poprzednią, tak by na długość mieścił się już tylko jeden naleśnik. Wylać resztę sosu. Zapiekankę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec około 25 minut by wierzch sie zarumienił. Podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym. Zapiekanka świetnie się kroi, nie rozpada się. Do farszu można dodać także trochę żółtego sera, całość

Poezja Smaków - blog kulinarny
Kurczak w wiórkach kokosowych i ryż z ananasem 142

Jak dla mnie bardzo odważne połączenie. Początkowo pierwsze kęsy nie doczekały się oklasków, ale w miarę jedzenia, gdy kubki smakowe przestawiły się na pewnego rodzaju egzotykę

Smaki Na Talerzu
Zapiekanka Izy - kebab-gyros 224

rodzina bardzo zadowolona. A i nie byłabym sobą aby nie dodać czegoś od siebie. W oryginalnym przepisie nie było kukurydzy. Składniki: 2 woreczki ryżu ok. 500-600g piersi z kurczaka 2-3 małe cebule 2 czerwone papryki 1puszka kukurydzy 500g ogórków konserwowych 400g-500g żółtego sera tartego w 3 porcjach przyprawa kebab i gyros Kamis ketchup pikantny i majonez(...)kurczaka pokroić w kosteczkę doprawić dużą ilością przypraw gyros i kebab . Używam połowy jednej i połowy drugiej a dlatego, że każda z nich ma inne przyprawy. Gyros, to kolendra, czosnek, chili, kozieradka, rozmaryn i kilka innych a kebab, wzbogacony jest o kmin rzymski, cynamon, imbir, goździk co w połączeniu jak dla mnie daje smak idealny. Przyprawionego kurczaka usmażyć wraz cebulą

W garach u Gosi
Paella z kurczakiem i konkurs Ballarini 164

patelni jest możliwość gotowania na otwartym ogniu, w piekarniku oraz na płycie indukcyjnej. Bardzo często rozpoczynam gotowanie na płycie, a potem wstawiam potrawę do piekarnika. Żeliwna patelnia idealnie się do tego nadaje. Paella z kurczakiem jest bardzo aromatyczna i pożywna. Dodałam również krewetki. Lubię połączenie owoców morza z mięsem. W paella nie może zabraknąć szafranu. Szafran nadaje potrawie piękny, żółty(...)zostanie poinformowany o wygranej poprzez email. Nagrodę wysyła firma Ballarini. Paella z kurczakiem i krewetkami Składniki: na 4-6 porcji 250 g ryżu aborio 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 2 pomidory 0,5 g szafranu, mielonego 125 ml białego wina wytrawnego 2 piersi z kurczaka 300 g obranych krewetek, gotowanych 150 g groszku 800 ml bulionu

codojedzenia
Chicken tikka masala 347

czosnku1 łyżka posiekanego świeżego imbiru1,5 łyżeczki kminu rzymskieg1,5 łyżeczki ziaren kolendry2 ziarna kardamony zielonego1/2 łyżeczki czarnego pieprzu1/4 łyżeczki chilli pieprz cayenne1/4 łyżeczki kurkumy4 łyżeczki koncentratu pomidorowegosólpozostałe1kg piersi z kurczaka pokrojonych w grubszą kostkę (ok 4-5cm)1 cebula2 puszki pomidorów (to wersja dla leniuchów, pracowici mogą kupić 80dag pomidorów, sparzyć skórkę, obrać i pokroić w kostkę, ponoć(...)dnia.Następnego dnia przekładamy kurczaka na blachę do pieczenia pokrytą najpierw srebrną folią, a na niej papierem do pieczenia. Niech folia ma podwinięte boki do góry, żeby soki, które wydobędą się w trakcie pieczenia nie spłynęły pod jej spód. Kawałek po kawałku przekładajcie kurczaka, zdejmując z niego nadmiar marynaty. Resztę marynaty dodamy do sosu. Pieczemy kurczaka na najwyższej półce

W kuchni wieczorem