przeprzepyszna!Składniki: dwie szklanki mąki + odrobina do podsypania trzy jajka 100 gram masła o temperaturze pokojowej szczypta soli dwie łyżki wody-opcjonalnie jeden brokuł 300 gram piersi z kurczaka pieprz ząbek czosnku 150 ml śmietanki kremówki 150 gram startego żółtego sera szczypta gałki muszkatołowej odrobina chili w płatkach łyżka oliwy z oliwek dwie łyżki jogurtu(...)minut.Przygotujmy farsz. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut, by delikatnie zmiękł. Robimy marynatę do kurczaka: jogurt naturalny, oliwę z oliwek, chili w płatkach, posiekany drobno czosnek, sól i pieprz mieszamy w miseczce. Kurczaka kroimy w cienkie plastry o długości 2-3 cm i umieszczamy w marynacie. Smażymy na patelni grillowej z każdej strony
Mango PapajamyAmbition W sklepie Dajar na hasło ZDROWA-JESIEŃ otrzymacie zniżkę 10% na produkty Ambition (rabat obowiązuje do 31.12.2017r.) Składniki: ziemniaki obrane - 1,40 kg filet z piersi kurczaka - 650 g kalafior - 1/2 szt brokuł mały - 1 szt koperek pokrojony - 2 łyżki przyprawa gyros tłuszcz papryka ostra bazylia suszona(...)brokuła i kalafiora i znów lekko polać sosem. Warstwa ziemniaków, oprószona solą pieprzem i ostrą papryką. Następnie warstwa z kurczaka, sos, ziemniaki i reszta warzyw. Polać zapiekankę sosem i posypać koperkiem. Włożyć zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180 stop. Zapiekać przez 25 minut. Przed końcem pieczenia, posypać zapiekankę startym żółtym serem, zapiekać do rozpuszczenia
Kuchnia Danusimasła (można użyć margaryny) 50 ml wody szczypta soli łyżeczka masła do posmarowania formy Składniki na farsz: 0,5 kg białej cebuli 10 dag owędzanego boczku 1 pojedyncza pierś kurczaka - około 30 dag (można też dać mięso z udźców) 150 ml jogurtu greckiego 3 jaja 20 dag żółtego sera zioła prowansalskie sól, pieprz i ostra czerwona papryka tłuszcz do podsmażania(...)kurczaka pokroić w kostkę, podsmażać na patelni z ziołami prowansalskimi (dałam łyżeczkę) i odrobiną soli, do miękkości. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do niego jajka i jogurt. Całość zmiksować na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ostra czerwoną papryką oraz ziołami. Tarta musi być dość pikantna po upieczeniu, inaczej będzie mdła. Rozgrzać piekarnik
Poezja Smaków - blog kulinarnylubi szpinaku, w tej postaci z pewnością zostanie jego fanem :) Bardzo sycące i smakuje równie dobrze kolejnego dnia. Zapraszam :) Składniki farsz: 50dag szpinaku mrożonego pół kilo piersi z kurczaka 3 ząbki czosnku opakowanie sera feta sól, pieprz Składniki sos: puszka pomidorów w puszce krojonych bez skórki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego szczypta cukru pół szklanki wody sól, pieprz cebula ( może być(...)TUTAJ Przygotowanie: Ciasto naleśnikowe rozrobić i posmażyć . Czosnek obrać, drobno posiekać i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Chwilę podsmażyć i dodać do niego pokrojonego w kostkę kurczaka. Kiedy kurczak będzie podsmażony dodać szpinak i dusić razem do odparowania wody. Na koniec dodać rozdrobniony ser feta i doprawić do smaku (UWAGA - ser feta jest dość słony, więc przed doprawieniem warto
ChilliJemyświeżego baby lub mrożonego 1 pierś z kurczaka ½ opakowania sera fety 7-8 pomidorków koktajlowych 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól pieprz ½ łyżeczki czosnku granulowanego ząbek czosnku 3-4 łyżki tartego parmezanu około 60 g sera gorgonzola szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka soku z cytryny 100ml śmietany 18% 2 jajka 2 opakowania ciasta francuskiego Przygotowanie:Kurczaka kroimy w kosteczkę i przyprawiamy(...)parmezan. Wszystko dokładnie mieszamy.Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Ser feta oraz gorgonzolę kroimy w kosteczkę.Na ciasto francuskie nakładamy szpinak, kurczaka i pomidorki koktajlowe. Zalewamy śmietaną. Na wierzch rozsypujemy ser feta i gorgonzolę. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut (termoobieg
Mania Gotowaniainnego żółtego sera Domowy McWrap - Klasyczny Chrupiący Kurczak jak z McDonald's - Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka kroimy na paski o grubości ok 2 cm. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy (ich ilość według uznania lub ok. 1/3 łyżeczki każdej z przypraw, przyprawy do kurczaka warto dodać większą ilość). Dokładnie mieszamy, tak aby pokryć przyprawami każdy kawałek mięsa. Płatki kukurydziane(...)kruszymy (w food procesorze lub np. za pomocą wałka kuchennego). Dodajemy mąkę oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Kawałki kurczaka kolejno maczamy w: mącę, jajku z mlekiem, a następnie w przygotowanej panierce starając się pokryć nią każdy fragment mięsa. Kawałki kurczaka smażymy na średnim ogniu, w głębokim oleju na złoty kolor (przez ok. 4-5 minut z każdej ze stron
Słodka Stronainnego żółtego sera Domowy McWrap - Klasyczny Chrupiący Kurczak jak z McDonald's - Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka kroimy na paski o grubości ok 2 cm. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy (ich ilość według uznania lub ok. 1/3 łyżeczki każdej z przypraw, przyprawy do kurczaka warto dodać większą ilość). Dokładnie mieszamy, tak aby pokryć przyprawami każdy kawałek mięsa. Płatki kukurydziane(...)kruszymy (w food procesorze lub np. za pomocą wałka kuchennego). Dodajemy mąkę oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Kawałki kurczaka kolejno maczamy w: mącę, jajku z mlekiem, a następnie w przygotowanej panierce starając się pokryć nią każdy fragment mięsa. Kawałki kurczaka smażymy na średnim ogniu, w głębokim oleju na złoty kolor (przez ok. 4-5 minut z każdej ze stron
Słodka StronaDziś jeszcze kilka przepisów na dietetycznego kurczaka z cyklu bez soli i cukru, dla osób dbających o zdrowe odżywianie. Szafranowe risotto z kurczakiem i dynią 2 piersi z kurczaka 1 szklanka brązowego ryżu lub dzikiego 1 i 1/2 szklanki wody 1 i 1/2 szklanki startego miąższu dyni 1/2 szklanki mleka 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 biała(...)wszystko razem podlewając małą ilością wody , jeśli to konieczne. Gdy ryż będzie miękki przykrywamy go i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut (pod koc lub do ciepłego piekarnika). Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i podajemy od razu w miseczkach. Posypujemy listkami pietruszki do dekoracji
Gotuj Sam!dodawać przypraw). Na drugiej patelni podsmażyć piersi z kurczaka z czterema łyżkami oliwy z oliwek i przyprawą gyros (ja użyłam całej paczki, ale można dać mniej). Gdy piersi z kurczaka są już podsmażone dodać do nich podsmażone pieczarki i jeszcze przez chwilę razem smażyć. Zdjąć z ognia, dodać oliwki i pomidory suszone oraz oregano. Wymieszać. Spróbować czy nie ma potrzeby(...)należy lekko naoliwić. Położyć na blaszkę pierogi, posmarować je roztrzepanym jajkiem. Można posypać majerankiem lub kminkiem. Nie trzeba pozostawić do drugiego wyrośnięcia, można od razu piec. Włożyć do rozgrzanego piekarnika ( 200stopni) i piec ok.25min. Kilka minut przed końcem pieczenia sprawdzić czy nie ma konieczności wyjęcia ciut wcześniej. Można podawać z sosem majonezowo czosnkowym. Przepis na sos znajduje się tu kliknij
W kuchni u Monikiwersji light Twarożek zwany bryndzą Pasta twarożkowa z pstrągiem Pate z drobiowych wątróbek Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Rybna pasta twarożkowa Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Wraps z kurczakiem Wytrawne wypieki Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka(...)Pierś z kaczki z jabłkami według Okrasy Krokiety z mięsem Biała kielbasa pieczona z cebulą w białym winie Bigos II Warzywne chili Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Na słodko Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe Świąteczne ciasteczka cynamonowe Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym Ciasto korzenne Keks piernikowy Ciasto śnieżny puch z limonką Donaty (donuts) z piekarnika Szwedzkie
Kulinarne przygody Gatityjadłam tego z budki :D Składniki na ciasto: 5 dag drożdży 1/2 kg mąki 1 łyżka cukru 1 szklanka mleka 1/4 kostki masła 3 żółtka sól Farsz: 1 pierś kurczaka 1 kapusta pekińska ok 1 -1,5 kg 1 puszka kukurydzy konserwowej 2-3 czerwone cebule 2-3 ogórki kiszone 10 dag żółtego sera 1/2 kg pieczarek sól przyprawa(...)mąki, rozpuszczone i przestudzone masło, roztrzepane żółtka i sól. Ciasto wyrabiam aż będzie elastyczne i lśniące. Ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia. W tym czasie mięso z piersi kroję w kostkę, posypuję przyprawą kebab-gyros. Na patelni podgrzewam dwie łyżki oleju i smażę mięso na rumiano.Zestawiam na bok. Pieczarki kroję w plastry, podsmażam na łyżce masła
Bea(u)ty kitchenMniam, dzisiaj pyszna propozycja na szybką i pyszną przekąskę. Ciasto francuskie do tej pory jadłam zawsze z jakimś owocem a teraz z kurczakiem :). Spróbujcie i podzielcie
Różne smaki w kuchnimleka -> 1 szklanka gazowej wody mineralnej -> 3 jajka -> 1.5 szklanki mąki pełnoziarnistej -> 1 łyżka oliwy -> Niewielka ilość soli Farsz: -> 2 piersi z kurczaka -> 1 ser feta -> 1 czerwona papryka -> Sól, kurkuma, chilli, zioła prowansalskie Panierka -> 1 jajko -> 100 g mielonych migdałów/orzechów Wykonanie: Ciasto: Szpinak rozmrażamy(...)miksujemy. Gdy uzyskamy ciasto o odpowiedniej konsystencji odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie smażymy na gorącej patelni. Jeśli mamy dobry teflon nie potrzeba już dodawać oliwy. Farsz: Kurczaka kroimy w kostkę podlewamy nieznaczną ilością oliwy z oliwek i dokładnie przyprawiamy. Mieszamy i odstawiamy na jakieś 30 minut do lodówki. Następnie smażymy na gorącej patelni. Odstawiamy i czekamy aż ostygnie
Jedz zdrowo żyj zdrowo!muszę już wspominać :) Nie przesadzajcie też z nimi, aby nie przytłumiły smaku mięsa. Składniki: 1 średniej wielkości pierś z kaczki sól do smaku świeży, grubo mielony pieprz (lub młotkowany) majeranek 2 średnie cebule 2 średnie jabłka o kwaskowatym lub winnym smaku Pierś z kaczki opłukać w zimnej wodzie i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórę w poprzek ponacinać ostrym nożem(...)pokroić w większe cząstki (razem ze skórka). Ułożyć na cebuli. Obsypać delikatnie majerankiem i pieprzem. Na cebuli i jabłkach ułożyć pierś z kaczki. Naczynie przykryć. Można użyć kawałka folii aluminiowej - błyszczącą stroną do mięsa. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni przez około godzinę. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 180 stopni, odkryć mięso i dopiec do miękkości
Codzienna kuchnia niecodziennanaturalnego 1 łyżka garam masali 1 łyżka soli 6 ząbków czosnku 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka papryki-pół na pół ostrej i słodkiej 1 cała pierś z kurczakaSkładniki marynaty mieszamy, opłukane i osuszone kawałki kurczaka kroimy w kostkę, wkładamy do marynaty, przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia przekładamy do naczynia do zapiekania pieczemy około 1.5 godziny(...)Odrywamy kawałki ciasta i formujemy podłużne placuszki (mi z podanych ilości wyszło 5 chlebków). Chlebki nie powinny być grubsze niż 1 cm.Blachę wykładamy folią aluminiową, posmarowaną masłem, nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Placuszki pieczemy ok 10 minut (do zrumienienia) przewracając je w połowie pieczenia na drugą stronę i smarując masłem. Chlebki można posypać makiem lub dowolnymi ziarenkami.Jemy jeszcze ciepłe
Z butelką mleczka w tle