sojowego do smaku 1-2 łyżek sosu Sriracha-inaczej sos chilli oliwa z oliwek, sól...............................Dodatkowo: majonez szczypior suszone krewetki suszone rybki suszone algi sos sojowy u mnie z piersiami kurczaka pokrojonymi cieniutko i lekko zeszklonymi na oleju......................................WYKONANIE---Z jajek, mąki, mleka i sosów stwórz jednolite ciasto. Dodaj do niego posiekaną w drobne paseczki kapustę i dokładnie wymieszaj. Ciasto(...)udekoruj dodatkami i gotowe.-----------Wersja light: Użyj ciemnej mąki (nie pszennej). mleko zastąp jwodą. Placuszki upiecz w piekarniku (180C do czasu, aż będą złociste i delikatnie chrupiące z zewnątrz - piecz z obu stron),lub na patelni po 2-3 minuty z każdej strony....Ja daje kurczaka algi szczypior i majonez ze świeżym ogórkiem..można bez dodatkow jesć albo z nimi
w mojej kuchniwarzywami z fetą. Składniki: 2 x pierś z kurczaka 1 opakowanie mieszanki warzyw (brokuł + kalafior) 1/2 opakowania sera FETA garść nasion (u mnie: pestki słonecznika i dynia) 1 woreczek brązowego ryżu pieprz, sól, pietruszka, 1 łyżeczka oliwy, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, 1 ząbek czosnku, szczypta papryki słodkiem i curry Przygotowanie: Marynata : kurczaka kroimy w paski, wkładamy do miski, zalewamy(...)paprykę i curry. Mieszamy. Odstawiamy na minimum 20 minut do lodówki. Ryż gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Zajmie to ok. 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do 180'C, kurczaka układamy na papierze do pieczenia i pieczemy przez ok. 16-18 minut. Warzywa wrzucamy do zimnej, lekko osolonej wody. Od momentu wrzenia gotujemy ok. 6-8 minut, aby nie zrobiło się
Kitchens Alphabetpierś z kurczaka 50 g sera żółtego 50 g ogórków konserwowych pól cebuli 100 g kukurydzy konserwowej 1 żółtko do posmarowania ciasta Przygotowanie : Ciasto przedzielamy na pól pierwsza polowa posłuży jako podstawa druga do przykrycia . Cześć do przykrycia kroimy w paski ok 2 cm . Mięso z kurczaka kroimy w kostkę smażymy krotko(...)się ostudzi . Następnie układamy mięso na cieście francuskim dodajemy ser ogórki i wcześniej drobno pokrojoną cebule, kukurydze . Przykrywamy to druga polowa ciasta pokrojonego w paski . Następnie górę posmarować żółtkiem . Pieczemy w temp 180 C ok. 30 minut
Sylwetka Od KuchniNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Medaliao, czyli pierś z kurczaka zawijana w boczek Składniki: pierś z kurczaka (400-500g) 20 plasterków boczku 50 ml jasnego piwa 2 ząbki czosnku 50 ml oleju sól, pieprz ziołowy słodka papryka 2 listki laurowe Wykonanie: Mięso dokładnie myjemy i kroimy na kawałki o wielkości około(...)Odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Po upływie czasu każdy kawałek mięsa owijamy w plasterek boczku, podsmażamy na patelni na rumiano. Następnie układamy na blasze, uprzednio posmarowanej olejem. Pieczemy około 15 minut w temp. 200 stopni na termoobiegu. (w przypadku braku takiej funkcji w piekarniku pieczemy około 25 minut). Sos serowo-musztardowy Składniki: 1 łyżka masła
Czerwona Porzeczkapasztet domowy Pasztet pieczemy z moim narzeczonym regularnie od ubiegłego roku. Zawsze staramy się przygotować go więcej, a po upieczeniu i wystudzeniu porcjujemy i większą część mrozimy. Tak przygotowane zapasy :) sprawiają,że kiedy mamy tylko ochotę na pasztet sięgamy po własny, a nie ten sklepowy do których nie jestem zbyt przekonana. Wykonany własnoręcznie od razu smakuje lepiej, a przy(...)Jeżeli chodzi o składniki to na początku ostro trzymałam się przepisu, od niedawna robimy go prawie na oko. Pasztet domowy Składniki: 2-3 duże piersi z kurczaka ok 1,5 kg mięsa -może być wieprzowe, wołowe czy mix tych mięs 1/2 kg surowego boczku lub podgardla 4-5 jajek 6 średnich marchewek
Aromatyczne Podróżefrancuskiego, 1 upieczona pierś kurczaka, kilka pieczarek, 1 cebula, 1/2 czerwonej papryki, sól, pieprz Sos: 1 jajko, 1/2 szkl. śmietany 18%, zioła prowansalskie, 1 ząbek czosnku, 100 g startego żółtego sera Dodatkowo: bułka tarta Wykonanie: Pieczarki kroimy na większe kawałki. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki podsmażamy, doprawiamy do smaku. Mieszamy z kurczakiem pokrojonym w paski. Formę(...)Podpiekamy 5 minut w 180 stopniach. Posypujemy bułką tartą, wykładamy farsz. Zalewamy sosem: wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą. Z pozostałego ciasta francuskiego robimy paski, układamy na cieście. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach
słodki bratekpojedyncza pierś z kurczaka o wadze ok. 140g 2 małe lub 1 duża czerwona cebula (biała też będzie ok) 1 łyżka oliwy 30g tartego parmezanu suszona bazylia i oregano do smaku sól, pieprz Cukinie umyć, wytrzeć do sucha, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Nie obierać. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym muśniętym odrobiną oliwy. Kurczaka pokroić w kostkę(...)paski. Cebulę pokroić w piórka. Na patelni podgrzać olej, podsmażyć cebulę, po chwili dodać kurczaka. Doprawić do smaku solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Podsmażone mięso z cebulą przełożyć do łódeczek z cukinii, posypać tartym parmezanem. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni. Według mnie najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu, ale można ją również z powodzeniem odgrzewać (np. następnego dnia
DietologSól, pieprz, słodka papryka ▪️Ser, u mnie trochę mozzarelli i żółtego Do sosu beszamel : ▪️2 łyżki masła ▪️2 łyżki mąki ▪️2 szklanki mleka ▪️Sól, pieprz, gałka muszkatołowa Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką, smażymy na łyżce oleju. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo, makaron gotujemy w osolonej wodzie(...)kolejno połowę makaronu, połowę brokuła, połowę mięsa, posypujemy połową starego sera i drugi raz to samo tylko na koniec najpierw wlewamy po całości sos i na to resztę sera. Pieczemy bez przykrycia przez 20 minut w 180° Smacznego
Pelusiowa Kuchniałyżeczka oregano 1 pierś z kurczaka olej rzepakowy 4 łyżki startego sera żółtego estragon, oregano świeże 500 ml przecieru pomidorowego 500 ml bulionu warzywnego 200 g ryżu risotto Pierś z kurczaka kroję na małe kawałki, przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, paprykę wędzoną, słodką, chili, oregano suszone. Wlewam kilka łyżek oleju, mieszam i odstawiam na godzinę do lodówki. Na oleju(...)pokrojoną. Kolby kukurydzy obkrawam z nasion i dodaje same nasiona do warzyw, ryż i kurczaka. Chwilę przesmażam, wlewam przecier pomidorowy, bulion, dodaję sól, pieprz. Całość zagotowuję, a potem przelewam do naczynia do zapiekania. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni. Wstawiam na 35 minut. Przed końcem pieczenia dwie minuty posypuje zapiekankę serem żółtym. Zapiekanka starczy dla czterech osób. Przed podaniem posypuję
wesoła kuchniaszaszłyka, suszone oregano i pietruszka (ilość według uznania) (użyłam przypraw Skworcu ) * 6 patyczków do szaszłyków Wykonanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę nie większą niż 1,5 cm. Olej wlać do miski, wymieszać z przyprawami. Do marynaty włożyć pokrojone piersi drobiowe, wymieszać tak by marynata pokryła mięso. Odstawić miskę do lodówki na około godzinę. W tym czasie moczyć patyczki(...)pokroić na mniejsze kawałki. Na patyczki nakłuwać na przemian papryka, mięso, ananas, mięso, papryka i tak na zmianę po parę kawałków na jednym patyczku. Piekarnik nagrzać do 170'C, piec szaszłyki 25 minut na kratce
Zrób to smaczniemała cebula 1,5 łyżki bułki tartej 2 jajka Sól Pieprz Czosnek granulowany 5 cienkich plastrów chudego boczku wędzonego 1 szklanka rosołu lub bulionu drobiowego Filet z piersi kurczaka kroimy na cienkie płaty, rozbijamy tłuczkiem. Rozkładamy na blacie tak, aby płaty delikatnie na siebie zachodziły i tworzyły kształt prostokąta. Obsypujemy przyprawą do mięsa, układamy plastry chudego boczku wędzonego(...)praskę czosnkiem. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Wyrobione mięso rozkładamy na filecie z kurczaka. Całość zwijamy w ciasny rulon, obwiązujemy sznurkiem lub nicią. Wierzch przyprawiamy przyprawą do mięsa oraz czosnkiem granulowanym. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy rosołem lub bulionem. Pieczemy pod przykryciem w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 1 godzinę 15 minut. Pod koniec pieczenia możemy
VioletoweKucharzeniezrobić pikantnego kurczaka z serem ,,Buldak"? Piersi z kurczaka dokładnie myjemy. Kroimy w większą kostkę. Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Siekamy czosnek jak najdrobniej. W dużej misie łączymy wszystkie składniki sosu. Dokładnie mieszamy, aż powstanie gładka pasta. Do sosu dodajemy pokrojonego kurczaka. Dokładnie mieszamy, aby każdy kawałeczek był pokryty sosem. Kurczaka w sosie przekładamy na patelnię(...)najmniejszym ogniu. Jeżeli w czasie gotowania, większość sosu wyparuje, to możemy dodać trochę wody (max 100 ml). Uduszonego kurczaka wraz ze wszystkim sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego (ja użyłem glinianych naczyń). Posypujemy startą mozzarellą i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10-12 min, aż cały ser roztopi się i zrumieni. Danie serwujemy prosto z pieca
Kuchnia Łukaszapieprzem, smażę na patelni jakieś 30 minut ( dusze pod pokrywką). Krok 2 Paprykę zieloną i białą myje, wycinam środki i kroje drobno , dodaje do usmażonej piersi i dalej duszę. Krok 3 Na patelnie wkładam 2 łyżki masła i rozpuszczam , wsypuje mąkę i mieszam. Zalewam mlekiem na oko ( 2 szklanki) i mieszam do zgęstnienia. Kiedy gęstnieje dodaje(...)dwóch jednakowych naczyń żaroodpornych wlewam sos po równo, brokuł dziele na różyczki i też daje do dwóch naczyń. Dodaje kurczaka z papryką ,makaron .Wszystkie składniki dokładnie mieszam w tym sosie . Na końcu posypuje startym serem dosyć spor i do pieca. Krok 5 Piekę każdą zapiekankę osobno po 30 minut w 200 stopniach pod przykrywkami oczywiście. Podaje zaraz po upieczeniu
Różowa kuchniafiletu z piersi kurczaka 1 łyżeczka pieprzu pomarańczowego Przyprawa do kurczaka 0,5 łyżeczki wędzonej papryki 6 ziemniaków 2 marchewki 150 g sera Sól Natka pietruszki Olej do formy Ziemniaki oraz marchewkę obieramy i gotujemy ok. 10 min w osolonej wodzie. Po tym czasie kroimy na plasterki. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Kurczaka kroimy na fileciki grubości(...)Przyprawiamy przyprawą do kurczaka, wędzoną czerwoną papryką oraz pomarańczowym pieprzem. Mięso odstawiamy na 30 minut do lodówki. Formę o średnicy 26 cm smarujemy olejem. Wysypujemy warzywa, a pomiędzy nimi wciskamy mięso. Całość przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 35-40 minut. Pod koniec pieczenia zdejmujemy folię i całość posypujemy serem. Po upieczeniu dekorujemy natką
VioletoweKucharzenieSkładniki gotowe ciasto francuskie, 1 opakowanie brokuł, 1 sztuka filet z piersi kurczaka, 1 sztuka pojedyncza śmietanka 18%, 100ml śmietanka 30%, 100ml jajka, 4 sztuki ser, 150g sól, pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180st. Formę na tartę smarujemy masłem, wykładamy płat ciasta francuskiego. Nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach i podpiekamy około 7-10 minut(...)małe paseczki, podsmażamy na złoto na łyżce oleju. Jajka miksujemy, dodajemy śmietanki, doprawiamy. Na końcu wrzucamy do sosu ser, mieszamy. Brokuły i mięso wykładamy na podpieczone ciasto, zalewamy sosem. Pieczemy około 40-45 minut
Gotowanie moimi oczami