gałązki rozmarynu 3 łyżeczki suszonej papryki 1,5 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki suszonego czosnku 3 łyżeczki soli 3/4 szklanki białego wina oliwa (do smażenia) Piersi z kurczaka oczyścić i naciąć wzdłuż. Każdą pierś rozbić tłuczkiem do mięsa uważając aby nie rozdzielić przekrojonych części. Mięso natrzeć czosnkiem, solą, pieprzem oraz papryką. Ser pokroić w paski a rozmaryn drobno posiekać. Żurawinę zalać(...)rozejść”. Smażyć na rozgrzanej oliwie, chwilę z każdej strony (do zarumienienia). Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać winem, tłuszczem z patelni oraz dodać posiekany rozmaryn (pozostałą 1 gałązkę). Piec około 20 minut w temperaturze 180°C. Pod koniec pieczenia (około 8 minut przed końcem) dodać pozostałą żurawinę (około 1/2 szklanki). Podawać np. z opiekanymi ziemniakami. Przed podaniem wyjąć wykałaczki
Bulliogałązki rozmarynu 3 łyżeczki suszonej papryki 1,5 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki suszonego czosnku 3 łyżeczki soli 3/4 szklanki białego wina oliwa (do smażenia) Piersi z kurczaka oczyścić i naciąć wzdłuż. Każdą pierś rozbić tłuczkiem do mięsa uważając aby nie rozdzielić przekrojonych części. Mięso natrzeć czosnkiem, solą, pieprzem oraz papryką. Ser pokroić w paski a rozmaryn drobno posiekać. Żurawinę zalać(...)rozejść”. Smażyć na rozgrzanej oliwie, chwilę z każdej strony (do zarumienienia). Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać winem, tłuszczem z patelni oraz dodać posiekany rozmaryn (pozostałą 1 gałązkę). Piec około 20 minut w temperaturze 180°C. Pod koniec pieczenia (około 8 minut przed końcem) dodać pozostałą żurawinę (około 1/2 szklanki). Podawać np. z opiekanymi ziemniakami. Przed podaniem wyjąć wykałaczki
Bulliokurczaka przyprawa do drobiu 15 dag kabanosów drobiowych opakowanie 150 g sera tarta mozzarella Mlekovita opakowanie mozzarellli maxi Mlekovita zioła prowansalskie 10 pomidorków koktajlowych Wykonanie: Piersi z kurczaka kroję w paski, oprószam przyprawą do kurczaka. Obsmażam na rozgrzanym oleju. Przygotować zaczyn: do miski wsypac cukier, sól, wkruszyć drożdże,dodać połowę wody i 3 łyżki mąki. Pomieszać, odstawić w ciepłe miejsce(...)sosu do pizzy. Na sos wysypuję połowę tartej mozzarelli, rozkładam połowę kurczaka, połowę pokrojonych na mniejsze kawałki kabanosy. Układam też pokrojone w plastry duże mozzarelle.Pomodorki koktajlowe przekrawam na połowki, rozkłdam na ciasto. Wstawiam do nagrzanego do 180 st piekarnika, piekę ok 15 minut. Tak samo postępuję z drugą porcją ciasta. Do wykonania użyłam sera tartego mozzarella i Mozzarella Maxi Mlekovity
Z Majeczką w kuchnibezmięsnego całkowicie, takiego proekologicznego, pełnego zdrowia i szczęśliwych kur oraz krów bez depresji. Jednak czuje się dziwnie pisząc takie posty jako zadeklarowany mięsożerca. Czuję się jak pyszny sos z pieczeni w misce pełnej tofu. Zupełnie nie na miejscu, ale za to pyszny. Pewnie ktoś sobie pomyśli, że moim marzeniem jest strzelanie do wegan i wegetarian. Nic bardziej mylnego. Lubie(...)świata dziś będzie o soczewicy, burakach i warzywach. Przepis zawiera pierś kurzą, ale ortodoksi zamkną oczy przy czytaniu i będzie cacy. Przepis jest upierdliwy, zajmuje jakieś dwie godziny, ale warto. Danie składa się z trzech elementów, więc każdy z nich opiszę osobno, zarówno składniki jak i przygotowanie. PIERŚ Z KURCZAKA – weganie i wegetarianie zamykają oczy filet z kurczaka łyżka miodu
ladykitchenWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Tradycyjny, domowy pasztet wykonany z mięsa wieprzowego i drobiowego. Dodatkowo dodałam do niego trochę boczku, drobiowej wątróbki oraz
Marta Gotujezmodyfikowałam chcąc trafić w gusta nie tylko moje, ale również mojej rodziny. Koniecznie wypróbujcie 🙂 Składniki na 4 porcje: -2 udka z kurczaka bez skóry 460 g -2 piersi z kurczaka bez skóry 400 g -cebula 100 g -cytryna 70 g Na marynatę: -sos sojowy ciemny 45 ml -imbir mielony 3 g -wino białe wytrawne 15 ml -oliwa(...)dwóch stron ok. 5 minut. Wyjmujemy mięso i na tej samej patelni obsmażamy plastry cytryny i cebuli. Wkładamy ponownie udka i piersi na patelnię, polewamy resztą marynaty i wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy pod przykryciem 40-50 minut. Podajemy z ugotowanym brązowym ryżem i mixem sałat z sosem winegret. (function
Kulinarne przemysleniakurczakiem, pieczarkami, papryką i serem :) Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 0.5kg pieczarek 1 pojedyncza średniej wielkości pierś z kurczaka Pół papryki czerwonej Ok 30 dag sera żółtego ( u mnie gouda ) Przyprawa do gyrosa Olej Żółtko Przygotowanie Pierś opłukałam, pokroiłam w mniejszą kostkę i przyprawiłam przyprawą do gyrosa. Na rozgrzany olej wrzuciłam mięsko i podsmażam . Paprykę wydrążam, kroje w mniejszą(...)nakładam na całą długość farsz ( UWAGA: zostawiam wolne boki ok 2 cm i koniec ciasta ok 2 cm ) pomału zawijam i dobrze zaklejam boki. Na koniec smaruję żółtkiem. Piekę w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni ok 20 min :) Smacznego
Domowa Kuchnia u Mamyduże dojrzałe i soczyste pomidory 1 zielona papryka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki kaparów 1/2 szklanki zielonych oliwek 1 pierś kurczaka (upieczona lub ugotowana) 1 pęczek zielonej pietruszki 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii oliwa sól 1/3 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki startego parmezanu masło Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć do miękkości na niewielkim ogniu(...)paprykę. Smażyć około 10 minut. Przenieść do naczynia żaroodpornego i wymieszać z pokrojonymi w kostkę kurczakiem, pomidorami (bez skórki), kaparami, pokrojonymi oliwkami, posiekaną natką i ziołami. Dokładnie wymieszać. Bułkę tartą wymieszać z parmezanem i posypać równomiernie wierzch zapiekanki. Pokryć dokładnie kawałkami masła. Piec bez przykrycia około 30 - 45 minut - do zrumienienia
zadanie-gotowaniekurczaka 1 duży pomidor 1 opakowanie mozzarelli 1 cebula 4 ząbki czosnku świeża i suszona bazylia ( tymianek też dobrze pasuje) sól,pieprz,papryka oliwa z oliwek Filety z piersi kurczaka umyć,osuszyć i pokroić na 4 części. Przyprawić : 2 ząbki czosnku,sól,pieprz oraz słodka papryka. Odstawić na parę godz do lodówki ( u mnie cała noc,ale nie jest(...)każdej strony ok 1 min - odsączyć na papierowym ręczniku i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na filetach rozłożyć uprzednio przygotowaną mieszaninę z pomidora,posypać suszoną bazylią i delikatnie skropić oliwą. Piec ok 25 min w piekarniku nagrzanym
Niespełnione zdolności kulinarneinnego regionu, to potoczyły się tematy kulinarne. W ten sposób nabyłam od przesympatycznej Doroty z Bydgoszczy ten oto przepis. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego połówka małej piersi z kurczaka ok 6-7 plasterków sera żółtego pieprz, odrobinka soli, posiekana natka pietruszki na sos: połówka pora ( biała część) 30 dag kurek 20 dag pokrojonego(...)zdjęciu, zostawiając gruby pasek po środku, na którym kłaść cienkie plastry piersi posypane delikatnie przyprawami i posiekaną natką pietruszki ( na zdj. nie ma bo zapomniałam dodać). Na każdy część mięsa położyć plaster sera. Następnie nadcięte paski przekładać jak warkocz. Białko roztrzepać i pędzelkiem posmarować ciasto. Piec ok. 25 min w nagrzanym do 180 stopni piekarniku aż się porządnie zarumieni
pieprzny smaczektrójkątów zapiekanych z serem ;) Składniki: 2 piersi z kurczaka – ok. 350g 2 łyżki przyprawy do kurczaka 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki pikantnego ketchupu ok. 3 duże placki tortilli kilka plasterków sera Gouda (ok. 12 plasterków) kawałek parmezanu Wykonanie: Kurczaka pokroić w kostkę, dodać przyprawę do kurczaka, oliwę z oliwek i ketchup, dokładnie wymieszać. Zamknąć(...)wyłożyć serem Gouda i oprószyć startym parmezanem. Rozgrzać patelnię (bez tłuszczu, bo dość oliwy jest w marynacie), wrzucić kurczaka i podsmażyć. Następnie nałożyć go na połowę tortilli, a następnie złożyć tortillę na pół. Rozgrzać elektrycznego grilla (lub patelnię grillową) i piec tortillę przez ok. 2-3 minuty aż ser się dokładnie rozpuści. Pokroić tortillę na trójkąty. Podawać z sosami
Kulinarne PrzebojePieczone przepiórki w sosie z czarnego bzu Pieczone przepiórki goszczą u nas ostatnio tak samo często jak kurczak . Hodowla tych malutkich ,bardzo smacznych , sympatycznych ptaszków jest prosta i nie kłopotliwa . Dodatkowo zajmuje mało miejsca więc z przyjemnością trzymamy je w naszym mikrogospodarstwie Jedyna trudność w przygotowaniu tego dania polega na fakcie ,że nie wszyscy mają własne wino(...)godziny .Po wyjęciu z wina , osuszamy papierowym ręcznikiem , solimy . Masło , musi być miękkie mieszamy z czosnkiem . Pod skórę na piersiach upychamy kawałki masła . Resztę mieszamy z miodem i smarujemy wierzch ptaszków .. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 C . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W międzyczasie przygotujcie sos . Na patelni na maśle podsmażamy posiekane szalotki , aż zmiękną . Dolewamy
Ogrodnik w podróżyłyżeczka startej skórki z cytryny 1 łyżeczka posiekanego koperku Pierś z kurczaka pokroiłam w małą kostkę, oprószyłam solą i pieprzem i usmażyłam na maśle. Do mięsa dodałam czosnek, podsmażyłam, na końcu szpinak i smażyłam wszystko razem kilka minut. Nie chciało mi się brudzić dodatkowej miski i do wystudzonego szpinaku z kurczakiem wkruszyłam ser feta, wymieszałam i odstawiłam na bok. Kiedy(...)wylałam odrobinę kremówki z przyprawami, dopiero na nią układałam naleśniki. Na końcu wystarczy zalać naleśniki pozostałą częścią kremówki z przyprawami i tu jak chcecie posypać żółtym serem. Piekłam w temperaturze 180 stopni około 25 - 35 minut
Blondynka Gotujepodsmażyć na 1 łyżeczce oliwy - dołożyć do orzechów pierś kurczaka rozbić jak na kotlety i z obu stron dokładnie wysmarować przyprawami na środek wyłożyć farsz z pora i orzechów zawinąć jak roladę i spiąć wykałaczkami, nitką bądź specjalnym przyrządem na patelni na patelnię wlać pozostałą łyżeczkę oliwy smażyć naszą pierś z wszystkich stron na złoty kolor przysmażyć najpierw(...)obniżyć temp i przykryć pierś folią na parze Thermomix do naczynia miksującego wlać 1 l wody i postawić Varomę do Varomy włożyć pierś i przykryć pokrywą Varomy gotować - czas 30-35 min / temp Varoma/ obr 2-3 w piekarniku piekarnik rozgrzać do 180 st pierś zawinąć w folię i przełożyć do naczynia żaroodpornego piec
Gotowanie z pasjąpatelni rozgrzewamy nieco oliwy. Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem piersi z kurczaka tniemy na małe paseczki. Podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu i granulowanego czosnku. W tym czasie szatkujemy w piórka cebulę a pieczarki i seler naciowy w plasterki. Seler z cebula i grzybami dodajemy do kurczaka i przesmażamy kilka minut aż warzywa zmiękną. Do naczynia(...)układamy kawałki surowego kalafiora oraz kurczaka podsmażonego z warzywami. Na patelni na której smażyliśmy kurczaka roztapiamy olej kokosowy, dodajemy mąkę i chwilkę przesmażamy. Dolewamy wodę z śmietanką i dokładnie rozprowadzamy rózgą. Dodajemy sok z cytryny oraz cukier oraz przyprawy do smaku i zagotowujemy. Powstałym sosem zalewamy makaron i kurczaka z warzywami. Pieczemy w 180 stopniach C bez przykrycia
Pyry na Gaz