pyszne, że znikają, gdy tylko pojawią się na stole. A przy tym robi się je naprawdę prosto! Przepis na nawlekane szaszłyki z kurczaka Składniki: 500 gramów piersi lub mięsa z udek z kurczaka, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki oleju, łyżka proszku curry, łyżeczka czosnku granulowanego, sól, pieprz. Zrób tak: mięso pokrój na paski, przełóż do miski, dodaj jogurt (sprawi(...)taki sposób, aby zawisły nad dnem – dzięki temu równomiernie się zarumienią. Fajnie później wyglądają również na stole, nic nie kapie, można wziąć do ręki i od razy zajadać. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 30 min. Rada: szaszłyki fajnie smakują po upieczeniu skropione sokiem z cytryny. Pasują do nich wszelkie dipy jogurtowe. Artykuł Nawlekane szaszłyki z kurczaka. Super przekąska
Kulinarna PolskaSposób przygotowania: Muszle conchiglioni ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu, odcedzić delikatnie przelać zimną wodą i osączyć . Ułożyć na talerzu aby się nie posklejały. Kiełbasę Morlińską z piersi kurczaka pokroić w grubszą kostkę. Tak samo pokroić umyte i osuszone pieczarki. Cebulę i czosnek obrać , drobno posiekać. Na głębszej patelni rozgrzać klarowane masło, dodać cebulkę z czosnkiem(...)lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, posypać po wierzchu resztą startego sera, zapiekać 10 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku (do momentu rozpuszczenia sera) Po wyjęciu z pieca podawać gorące posypane posiekaną natką pietruszki. Smacznego
Wanilia i Kardamonpokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić na niewielkie kawałki. Pieczarki wrzucić na patelnię, odparować płyn, dodać masło i cebulę, przesmażyć. Na osobnej patelni podsmażyć piersi z kurczaka na łyżce oleju. Do podsmażonego kurczaka wrzucić pieczarki i cebulę, dodać sos sojowy, śmietanę kremówkę, przyprawić solą i pieprzem, dusić około 15 minut. Zestawić z ognia, posypać posiekaną kolendrą i natką pietruszki(...)łyżki farszu i zawinąć w kopertę. Układać w żaroodpornej formie, posmarowanej tłuszczem, polać sosem i posypać startym cheddarem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piec przez 15 minut. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychdodać do nich ocet, miód i rozmaryn. Wymieszać i pozostawić na 1/2 godziny. Piersi kurczaka umyć, oczyścić i naciąć w nich z boku głębokie kieszonki (użyć bardzo ostrego noża). Orzechy połamać na mniejsze kawałki i wymieszać ze śliwkami. Napełnić równomiernie masą kieszonki w piersiach. Naciągnąć delikatnie brzegi mięsa, tak by dokładnie zamknąć szczelinę. Można delikatnie oprószyć solą jeśli nasza szynka(...)małą zakładkę i cieniutko posmarować musztardą. Zawinąć delikatnie ale ściśle każdą pierś. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć piersi ze wszystkich stron do zrumienienia szynki (po 1 minucie z każdej strony). Rozpocząć od strony, gdzie wypadła końcówka plastrów. Przenieść piersi do naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni około 25 minut
zadanie-gotowaniepiersi kurczaka kroimy na 5 płatów. Nacieramy je przyprawą do gyrosa. Brokuł gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mrożony szpinak. Dusimy do miękkości, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojony w kosteczkę ser feta, sól i pieprz. Przygotowanym szpinakowym farszem smarujemy każdy płat kurczaka. Zwijamy w rulon(...)wierzchu dociskamy różyczki brokułu. Boki ciasta nacinamy w 3 cm paseczki. Przeplatamy je dociskając do mięsa (zaplatamy jak warkocz). Wierzch ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem. Roladę układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy pod folią aluminiową przez 60 minut
VioletoweKucharzeniedown for recipe in English Makaron z dynią i kurczakiem w sosie z palonego masła (3-4 porcje) Składniki: 450 g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę 2 piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki niesolonego masła 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu 200 g makaronu 1/2 szklanki parmezanu, startego 1 cebula, pokrojona(...)odcedź i odstaw. W mikrofalówce rozpuść masło i wymieszaj je z brązowym cukrem, solą i rozmarynem. Wymieszaj mieszankę z dynią i rozłóż ją w jednej warstwie na blaszce do pieczenia. Włóż ją do piekarnika i piecz przez około 40 minut, obracając co 10 minut, do miękkości i lekkiego zarumienia. W międzyczasie w dużej i głębokiej patelni na średnim ogniu rozgrzej
karmelowywietrzeje. Bo wiadomo, im dłużej przyprawy zostają nieużywane, tym szybciej tracą swój aromat i smak. Kurczak ten smakował nam bardzo i do tego pieczone ziemniaczki - czego chcieć więcej? 'Kulinarne Inspiracje Kamisa - kurczak ze śliwką, owijany boczkiem' Składniki: - 1 zestaw Kulinarnych Inspiracji Kamisa - 16 suszonych śliwek (dałam mniej) - 300g wędzonego boczku w plastrach - 500g pieczarek - 375ml śmietanki UTH 30% - 700g(...)delikatnie solą (należy pamiętać, że boczek jest słonawy), a następnie każdą pierś, na całej długości, owinąć ściśle 3-4 plastrami boczku. Filety przełożyć na patelnię i obsmyć. Następnie zalać śmietanką, dodać pokrojone w plasterki pieczarki, przykryć i dusić 10-15 minut. Posolić do smaku. Podawać z pieczonymi ziemniakami posypanymi kolendrą oraz sałatą z sosem vinegret. Smacznego! Przypominam o konkursie
CookYourselffilecików z kurczaka z białą cebulą w keczupowym sosie. Nam bardzo smakowało! 1 podwójny filet z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa Ostra czerwona papryka 3 białe cebule Sól Pieprz Słodka czerwona papryka 2 łyżki pikantnego keczupu Olej do smażenia Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paski około 3 cm. Doprawiamy przyprawą do mięsa i ostrą czerwoną papryką(...)Doprawiamy solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką i dodajemy keczup. Wszystko dokładnie mieszamy i jeszcze dusimy przez 3-4 minuty. Na talerzu układamy cebulę a na niej fileciki. Podałam z pieczonymi ziemniaczkami
VioletoweKucharzenieJest proste i pyszne, a przy jego przygotowaniu nie spędzicie więcej niż 20 minut. Składniki: 0,5 kg makaronu spaghetti 2 ząbki czosnku 2 papryczki chilli
kgwjanczewoPyszne roladki na słodko w płatkach kukurydzianych Roladki drobiowe z brzoskwiniami SKŁADNIKI: piersi z kurczaka -1 podwójna brzoskwinie w syropie -4 szt mąka -2 łyżki płatki kukurydziane -0,5 szkl jajko -1 szt sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Filety drobiowe umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Podzielić mięso na 4 porcje. Następnie filety drobiowe cienko rozbić, oprószyć solą(...)roladkę. Roladki obtoczyć dobrze w mące, w jajku, panierować w płatkach kukurydzianych. Smażyć roladki w głębokim tłuszczu, parę minut z każdej strony. Podawać roladki z pieczonymi ziemniaczkami (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook
Kuchnia DanusiSkładniki: · opakowanie tortilli pszennych (ja zużyłam 4 placki -porcja dla dwóch osób) · 2 piersi z kurczaka · sałata lodowa · pomidor · ogórek zielony · oliwki(...)soku z cytryny Przygotowanie: Kurczaka pokroić na średniej wielkości kawałki (około 5 cm).Przełożyć do miski. Przyprawić i wymieszać z jogurtem. Bułkę tartą wymieszać z sezamem. Ja używałam zarówno sezamu jak i płatków. Część kurczaka panierowałam w płatkach owsianych, a drugą w sezamie. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć kurczaka i piec przez
Mania Gotowaniaszaszłyki, które również można upiec w piekarniku:) Ich cennym składnikiem jest boczek, który nadaje szaszłykom wspaniały, wędzony posmak... A zioła nadają im wspaniały aromat . Składniki: 1/2 kg filetu z piersi kurczaka, 4 plastry wędzonego boczku, 4 suszone pomidory w oleju, 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki, łyżka posiekanej natki pietruszki, łyżka posiekanego szczypiorku, łyżeczka tymianku, sól, pieprz, 2 łyżki oleju(...)namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków. Zioła posiekać, zmiksować wraz z suszonymi pomidorami i olejem. Powstałą marynatą posmarować roladki, odstawić na 30 minut do lodówki. Następnie piec ok. 20-25minut w temp. 180st. Szaszłyki znacznie lepiej smakują przygotowane na grillu, wystarczy je wtedy piec ok. 15-20minut
Z miłości do słodkościW okresie jesienno zimowym wzrasta apetyt na dania rozgrzewające i sycące. Jednym z takich dań, które chcę wam zaproponować to danie jednogarnkowe ala leczo. Bardzo lubię
Ala piecze i gotujePolecam zamiast kotletów zrobić takie proste i pyszne mięsko. Jest bardzo aromatyczne, delikatne i soczyste. SKŁADNIKI : 3 pojedyncze piersi z kurczaka 1/3 kostki masła koperek natka szczypiorek oregano rozmaryn sól pieprz przyprawa warzywna przyprawa do mięs 10 dag żółtego sera 3 plastry szynki gotowanej ORAZ: folia aluminiowa do zawinięcia wykałaczki WYKONANIE: Mięso oczyszczamy z kości, żył itp. Natkę(...)nakładamy 1/3 masła, kawałek sera oraz plasterek szynki. Składamy, wierzch przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do mięs. Spinamy wykałaczką. Każdy kawałek osobno zawijamy w folię. Układamy na blaszce i pieczemy w 200 stopniach C ustawienie góra dół ok. 30-40 minut. Pod koniec pieczenia mięso odwijamy z folii i krótko zapiekamy w celu zarumienienia mięsa. Mięso kroimy na pół
Pani na deserpiersi kurczaka lub indyka • 1 duża cebula • 350 g śmietany 18 % • 6 łyżek musztardy sarepskiej • 150 ml bulionu drobiowego • olej • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka Sposób przygotowania: 1. Pierś kurczaka opłukać pod bieżącą wodą, pokroić na niewielkie sznycelki. Oprószyć je przyprawami i odstawić do lodówki na ½ godziny. 2. Cebulę pokroić w cieniutkie piórka. Odłożyć do miseczki. 3. Na patelni(...)miseczki, wymieszać z musztardą i bulionem. 7. Powstałą mieszaninę wlać do naczynia z mięsem i cebulą. Wymieszać i przykryć. 8. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec przez 15 – 20 minut. 9. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego
W mojej kuchnigałązki rozmarynu 3 łyżeczki suszonej papryki 1,5 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki suszonego czosnku 3 łyżeczki soli 3/4 szklanki białego wina oliwa (do smażenia) Piersi z kurczaka oczyścić i naciąć wzdłuż. Każdą pierś rozbić tłuczkiem do mięsa uważając aby nie rozdzielić przekrojonych części. Mięso natrzeć czosnkiem, solą, pieprzem oraz papryką. Ser pokroić w paski a rozmaryn drobno posiekać. Żurawinę zalać(...)rozejść”. Smażyć na rozgrzanej oliwie, chwilę z każdej strony (do zarumienienia). Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać winem, tłuszczem z patelni oraz dodać posiekany rozmaryn (pozostałą 1 gałązkę). Piec około 20 minut w temperaturze 180°C. Pod koniec pieczenia (około 8 minut przed końcem) dodać pozostałą żurawinę (około 1/2 szklanki). Podawać np. z opiekanymi ziemniakami. Przed podaniem wyjąć wykałaczki
Bulliocukinie 2 pomidory 1 podwójna pierś z kurczaka 1/2 kostki sera feta opakowanie ciasta francuskiego 1/2 szklanki śmietany 30% 3 jajka szczypta suszonego tymianku sól pieprz oliwa Tarta z cukinią i kurczakiem – przepis Cukinię kroimy w cienkie plasterki, a następnie podsmażamy na oliwie z oliwek. Na oddzielnej patelni podsmażamy pokrojonego w kostkę kurczaka, doprawionego do smaku tylko solą(...)doprawiamy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Ciastem francuskim wykładamy formę do tarty, a następnie układamy na nim cukinię, kurczaka, plastry pomidora i całość zalewamy masą jajeczną. Na wierzchu tarty układamy pokrojony w kostkę ser feta. Tartę z cukinią i kurczakiem pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 st. C. Smacznego! Post Tarta z cukinią i kurczakiem pojawił się poraz pierwszy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!osób) 150 g mąki kukurydzianej 150 g mąki pszennej 3/4 szklanki ciepłej wody szczypta soli odrobina oliwy z oliwek Farsz: 150 g sera żółtego pół piersi z kurczaka pieprz i sól do smaku listki świeżej bazylii-opcjonalnie odrobina oliwy z oliwek Przygotowanie Tortilla: 1. Zmieszaj wszystkie składniki na ciasto. 2. Wyrabiaj aż będzie odchodzić od ręki. 3. Rozwałkuj(...)mocno do podłoża, oderwij niepotrzebne ścinki i podnieś spód tortownicy. Gdy chcesz zrobić farsz z serem. Upiecz 2 placki, uważając by nie były one mocno przypieczone. Jeśli w trakcie pieczenia stwierdzisz, że placki są troszkę za suche podlej je odrobinką oliwy z oliwek i smaż dalej. Ja osobiście uwielbiam chrupkie placki, ale ich miękkość zależy od Was. Przygotuj farsz
KreatywnePinygałązki rozmarynu 3 łyżeczki suszonej papryki 1,5 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki suszonego czosnku 3 łyżeczki soli 3/4 szklanki białego wina oliwa (do smażenia) Piersi z kurczaka oczyścić i naciąć wzdłuż. Każdą pierś rozbić tłuczkiem do mięsa uważając aby nie rozdzielić przekrojonych części. Mięso natrzeć czosnkiem, solą, pieprzem oraz papryką. Ser pokroić w paski a rozmaryn drobno posiekać. Żurawinę zalać(...)rozejść”. Smażyć na rozgrzanej oliwie, chwilę z każdej strony (do zarumienienia). Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać winem, tłuszczem z patelni oraz dodać posiekany rozmaryn (pozostałą 1 gałązkę). Piec około 20 minut w temperaturze 180°C. Pod koniec pieczenia (około 8 minut przed końcem) dodać pozostałą żurawinę (około 1/2 szklanki). Podawać np. z opiekanymi ziemniakami. Przed podaniem wyjąć wykałaczki
Bulliogałązki rozmarynu 3 łyżeczki suszonej papryki 1,5 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki suszonego czosnku 3 łyżeczki soli 3/4 szklanki białego wina oliwa (do smażenia) Piersi z kurczaka oczyścić i naciąć wzdłuż. Każdą pierś rozbić tłuczkiem do mięsa uważając aby nie rozdzielić przekrojonych części. Mięso natrzeć czosnkiem, solą, pieprzem oraz papryką. Ser pokroić w paski a rozmaryn drobno posiekać. Żurawinę zalać(...)rozejść”. Smażyć na rozgrzanej oliwie, chwilę z każdej strony (do zarumienienia). Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać winem, tłuszczem z patelni oraz dodać posiekany rozmaryn (pozostałą 1 gałązkę). Piec około 20 minut w temperaturze 180°C. Pod koniec pieczenia (około 8 minut przed końcem) dodać pozostałą żurawinę (około 1/2 szklanki). Podawać np. z opiekanymi ziemniakami. Przed podaniem wyjąć wykałaczki
Bulliokurczaka przyprawa do drobiu 15 dag kabanosów drobiowych opakowanie 150 g sera tarta mozzarella Mlekovita opakowanie mozzarellli maxi Mlekovita zioła prowansalskie 10 pomidorków koktajlowych Wykonanie: Piersi z kurczaka kroję w paski, oprószam przyprawą do kurczaka. Obsmażam na rozgrzanym oleju. Przygotować zaczyn: do miski wsypac cukier, sól, wkruszyć drożdże,dodać połowę wody i 3 łyżki mąki. Pomieszać, odstawić w ciepłe miejsce(...)sosu do pizzy. Na sos wysypuję połowę tartej mozzarelli, rozkładam połowę kurczaka, połowę pokrojonych na mniejsze kawałki kabanosy. Układam też pokrojone w plastry duże mozzarelle.Pomodorki koktajlowe przekrawam na połowki, rozkłdam na ciasto. Wstawiam do nagrzanego do 180 st piekarnika, piekę ok 15 minut. Tak samo postępuję z drugą porcją ciasta. Do wykonania użyłam sera tartego mozzarella i Mozzarella Maxi Mlekovity
Z Majeczką w kuchnibezmięsnego całkowicie, takiego proekologicznego, pełnego zdrowia i szczęśliwych kur oraz krów bez depresji. Jednak czuje się dziwnie pisząc takie posty jako zadeklarowany mięsożerca. Czuję się jak pyszny sos z pieczeni w misce pełnej tofu. Zupełnie nie na miejscu, ale za to pyszny. Pewnie ktoś sobie pomyśli, że moim marzeniem jest strzelanie do wegan i wegetarian. Nic bardziej mylnego. Lubie(...)świata dziś będzie o soczewicy, burakach i warzywach. Przepis zawiera pierś kurzą, ale ortodoksi zamkną oczy przy czytaniu i będzie cacy. Przepis jest upierdliwy, zajmuje jakieś dwie godziny, ale warto. Danie składa się z trzech elementów, więc każdy z nich opiszę osobno, zarówno składniki jak i przygotowanie. PIERŚ Z KURCZAKA – weganie i wegetarianie zamykają oczy filet z kurczaka łyżka miodu
ladykitchenWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Tradycyjny, domowy pasztet wykonany z mięsa wieprzowego i drobiowego. Dodatkowo dodałam do niego trochę boczku, drobiowej wątróbki oraz
Marta Gotujezmodyfikowałam chcąc trafić w gusta nie tylko moje, ale również mojej rodziny. Koniecznie wypróbujcie 🙂 Składniki na 4 porcje: -2 udka z kurczaka bez skóry 460 g -2 piersi z kurczaka bez skóry 400 g -cebula 100 g -cytryna 70 g Na marynatę: -sos sojowy ciemny 45 ml -imbir mielony 3 g -wino białe wytrawne 15 ml -oliwa(...)dwóch stron ok. 5 minut. Wyjmujemy mięso i na tej samej patelni obsmażamy plastry cytryny i cebuli. Wkładamy ponownie udka i piersi na patelnię, polewamy resztą marynaty i wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy pod przykryciem 40-50 minut. Podajemy z ugotowanym brązowym ryżem i mixem sałat z sosem winegret. (function
Kulinarne przemysleniakurczakiem, pieczarkami, papryką i serem :) Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 0.5kg pieczarek 1 pojedyncza średniej wielkości pierś z kurczaka Pół papryki czerwonej Ok 30 dag sera żółtego ( u mnie gouda ) Przyprawa do gyrosa Olej Żółtko Przygotowanie Pierś opłukałam, pokroiłam w mniejszą kostkę i przyprawiłam przyprawą do gyrosa. Na rozgrzany olej wrzuciłam mięsko i podsmażam . Paprykę wydrążam, kroje w mniejszą(...)nakładam na całą długość farsz ( UWAGA: zostawiam wolne boki ok 2 cm i koniec ciasta ok 2 cm ) pomału zawijam i dobrze zaklejam boki. Na koniec smaruję żółtkiem. Piekę w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni ok 20 min :) Smacznego
Domowa Kuchnia u Mamyduże dojrzałe i soczyste pomidory 1 zielona papryka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki kaparów 1/2 szklanki zielonych oliwek 1 pierś kurczaka (upieczona lub ugotowana) 1 pęczek zielonej pietruszki 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii oliwa sól 1/3 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki startego parmezanu masło Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć do miękkości na niewielkim ogniu(...)paprykę. Smażyć około 10 minut. Przenieść do naczynia żaroodpornego i wymieszać z pokrojonymi w kostkę kurczakiem, pomidorami (bez skórki), kaparami, pokrojonymi oliwkami, posiekaną natką i ziołami. Dokładnie wymieszać. Bułkę tartą wymieszać z parmezanem i posypać równomiernie wierzch zapiekanki. Pokryć dokładnie kawałkami masła. Piec bez przykrycia około 30 - 45 minut - do zrumienienia
zadanie-gotowaniekurczaka 1 duży pomidor 1 opakowanie mozzarelli 1 cebula 4 ząbki czosnku świeża i suszona bazylia ( tymianek też dobrze pasuje) sól,pieprz,papryka oliwa z oliwek Filety z piersi kurczaka umyć,osuszyć i pokroić na 4 części. Przyprawić : 2 ząbki czosnku,sól,pieprz oraz słodka papryka. Odstawić na parę godz do lodówki ( u mnie cała noc,ale nie jest(...)każdej strony ok 1 min - odsączyć na papierowym ręczniku i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na filetach rozłożyć uprzednio przygotowaną mieszaninę z pomidora,posypać suszoną bazylią i delikatnie skropić oliwą. Piec ok 25 min w piekarniku nagrzanym
Niespełnione zdolności kulinarneinnego regionu, to potoczyły się tematy kulinarne. W ten sposób nabyłam od przesympatycznej Doroty z Bydgoszczy ten oto przepis. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego połówka małej piersi z kurczaka ok 6-7 plasterków sera żółtego pieprz, odrobinka soli, posiekana natka pietruszki na sos: połówka pora ( biała część) 30 dag kurek 20 dag pokrojonego(...)zdjęciu, zostawiając gruby pasek po środku, na którym kłaść cienkie plastry piersi posypane delikatnie przyprawami i posiekaną natką pietruszki ( na zdj. nie ma bo zapomniałam dodać). Na każdy część mięsa położyć plaster sera. Następnie nadcięte paski przekładać jak warkocz. Białko roztrzepać i pędzelkiem posmarować ciasto. Piec ok. 25 min w nagrzanym do 180 stopni piekarniku aż się porządnie zarumieni
pieprzny smaczektrójkątów zapiekanych z serem ;) Składniki: 2 piersi z kurczaka – ok. 350g 2 łyżki przyprawy do kurczaka 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki pikantnego ketchupu ok. 3 duże placki tortilli kilka plasterków sera Gouda (ok. 12 plasterków) kawałek parmezanu Wykonanie: Kurczaka pokroić w kostkę, dodać przyprawę do kurczaka, oliwę z oliwek i ketchup, dokładnie wymieszać. Zamknąć(...)wyłożyć serem Gouda i oprószyć startym parmezanem. Rozgrzać patelnię (bez tłuszczu, bo dość oliwy jest w marynacie), wrzucić kurczaka i podsmażyć. Następnie nałożyć go na połowę tortilli, a następnie złożyć tortillę na pół. Rozgrzać elektrycznego grilla (lub patelnię grillową) i piec tortillę przez ok. 2-3 minuty aż ser się dokładnie rozpuści. Pokroić tortillę na trójkąty. Podawać z sosami
Kulinarne Przeboje