pierś z kurczaka pieczona - 3795 przepisów (strona:152/253)

ZAPIEKANKA Z KAPUSTY 176

zrobić.. WIEM!!!!  1/4 kapusty dwie piersi z kurczaka  4 łyżki przecieru pomidorowego łyżeczka ostrej papryki łyżeczka słodkiej papryki pieprz, sól 200 ml śmietany (do sosów u mnie była to 18%) ser żółty (ok. 0,20 0,30 kg) Poszatkowana kapustę szklimy na patelni. Następnie dusimy ok 10-15 minut. Kurczaka doprawiamy, smażymy.  Kiedy wszystko będzie gotowe(...)Śmietanę łączymy z papryką i przecierem.  Do masy dodajemy troszkę startero na drobnych oczkach sera.  Wszystko łączymy ze sobą. Przekładamy do żaroodpornego naczynia. Posypujemy obficie serem. Pieczemy ok 20-25 minut w 200 stopniach. PYCHA

BezglutenowaIzabela
Szaszłyki drobiowe w marynacie jogurtowej. 147

Składniki: -750 g. filetu z kurczaka -100 g. jogurtu greckiego -1/2 małej startej cebuli -2 ząbki czosnku -sok z połowy cytryny -1 łyżka oliwy z oliwek -3 łyżki posiekanej mięty -sól -pieprz Sposób przygotowania: Mięso umyć i pokroić w 2,5 cm kostkę. Przygotować marynatę. Wymieszać jogurt, cebulę, czosnek przeciśnięty przez(...)prasę, sok z cytryny, oliwę z oliwek, miętę i przyprawy. Marynatę dodać do mięsa i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny. Piersi nadziewać na patyczki do szaszłyków. Szaszłyki można piec na grillu lub na patelni grillowej z 10-12 minut przewracając w tym czasie z 2-3 razy. Szaszłyki podałam z ryżem, sałatką grecką i sosem

Magia jedzenia.
Pierś z kurczaka z kaszą kuskus i warzywami 177

kuskus bulion do zalania kaszy 1/2 brokuła 2 średnie marchewki 1 szklanka mrożonego groszku Piersi z kurczaka umyć i osuszyć. Przygotować marynatę. W naczyniu połączyć olej, imbir, czosnek przeciśnięty przez praskę i miód. Dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Gotową marynatą zalać piersi, przemieszać i odstawić do lodówki na około 2 godziny. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 minut(...)dzięki temu z mięsa nie uciekną wszystkie soki i będzie soczyste). Po tym czasie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piec 25-30 minut. W tym czasie przygotować warzywa. Marchew pokroić w pół plasterki, a brokuła podzielić na małe różyczki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić marchew, brokuł i wsypać groszek

kuchnia doski
Vol-au-vent z drobiowym ragout z grzybami 329

jajko, rozmłucone Składniki na ragout: 1 łyżka masła 50 g pieczarek, drobno posiekanych 50 g kurek, drobno posiekanych 50 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 250 g piersi z kurczaka, pokrojonej w cienkie krótkie paski 1 gałązka oregano lub tymianku 150 g śmietany 18% 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz do smaku Dodatkowo: wędzony tarty ser do posypania szczypiorek(...)Celsjusza. Z ciasta francuskiego przy pomocy szklanki wycinamy 14 kółek. W siedmiu z nich przy pomocy kieliszka do wódki wycinamy mniejsze kółka (zdj poniżej). Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy całe kółka, smarujemy je rozmłuconym jajkiem, na nich układamy kółka z dziurką i ponownie smarujemy jajkiem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia

My Culinary Art
Drobiowe szaszłyki 140

jeżeli komuś nie przeszkadza słodkawy smak) zmiażdżony ząbek czosnku S&P Surówka: Rzodkiew biała Ogórek świeży 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% Składniki marynaty mieszamy w sporej misce. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę (około 1,5x1,5), papryka również w większą kostkę, pieczarki na pół. Wszystko wrzucamy do miski z marynatą. Mieszamy i odstawiamy na godzinę lub całą(...)olejem, aby łatwo po upieczeniu można było wszystko zsunąć z patyka. Rozgrzewamy piekarnik na 180C (górna grzałka lub funkcja grilla). Nadziewamy na przemian, kurczaka, paprykę, pieczarkę itd. Układamy wszytko w naczyniu do zapiekania, i pieczemy około 30-40min. Przekręcają szaszłyki co około 10 min. Jako surówkę podałam rzodkiew białą z świeżym ogórkiem. Rzodkiew i ogórka ścieramy na tarce

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Kurczak Cacciatore po mojemu 200

czarnych oliwek szczypior Przygotowanie: Pierś umyć, osuszyć i oprószyć mąką. Podsmażyć na patelni, aż się zarumieni - posypać lekko solą, pieprzem i oregano. Zdjęć z patelki i odstawić. Pora, paprykę pokroić i dodać na tą samą nie umytą patelnię ( w razie potrzeby dodać troszkę oliwy ) jak już lekko zmiękną wlać wino i chwilę gotować. Dodać kurczaka, rozgnieciony czosnek, oliwki(...)pomidorowy. Wszystko dobrze wymieszać, doprawić do smaku.  Dusić z 10 - 15  min niech smaki się wymieszają , posypać szczypiorkiem i ....................... Smacznego Ja zrobiłam go z pieczonymi ziemniakami Ale z innymi dodatkami też będzie smaczne

Gaździnka warzy
Piers z kurczaka w sreberku 126

kurczaka  1 duzy zabek czosnku  3 liscie laurowe  pieprz w ziarenkach  papryka sypka  jarzynka  Piersi umyc i osuszyc w papierowych reczniczkach  Kazda piers przekroic wzdluz  Posypac jarzynka i papryka  Naczynie rzaroodporne wysciolac fiolia srebrna ( potrzebny bedzie na tyle duzy kawalek, aby nakryc potem wierzch)  W naczyniu poukladac piersi(...)plasterki czosnek, posypac pieprzem i lisciem laurowym wszystko nakryc folia Odstawic mieso do lodowki na ok 1 godzine  Po godzinie czasu piekarnik nagrzac do 180C, wlozyc piersi i piec 40 min  Smacznego

Klaudynkowa kuchnia
Roladki z kurczaka z fetą szpinakiem 238

świeżych liści szpinaku (może być również mrożony) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka sosu sojowego słodka papryka mielona papryka mielona ostra zioła prowansalskie tymianek sól, pieprz Przygotowanie: Pierś z kurczaka oczyszczamy, myjemy i rozbijamy delikatnie tłuczkiem na kotlety. Przyprawiamy solą, pieprzem, paprykami, sosem sojowym i ziołami. Odstawiamy do lodówki. Liście szpinaku myjemy i osuszamy. Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek. Dodajemy szpinak(...)dokładnie mieszamy. Na każdym rozbitym kotlecie układamy 2 plastry sera, warstwę szpinaku, po czym zawijamy w roladę i spinamy wykałaczkami. Przekładamy mięso do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego i pieczemy przez około 25-30 minut bez przykrycia w temperaturze 180 stopni. Podajemy z ulubionymi dodatkami i sosem czosnkowym

Mania Gotowania
Yakitori wg Buni 309

brązowego cukru nie oczyszczanego 1 łyżka soku z cytryny szczypta mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki mielonej papryki lub szczypta mielonego chilli szczypta pieprzu ziołowego Mięso z piersi kurczaka pokroić w bardzo cienkie plasterki , a potem w małe kawałki. Przygotować marynatę z pozostałych składników ( po za szczypiorem). Włożyć mięso w marynatę i zostawić na 30 minut ( można(...)patyczki obok siebie w jedna porcję tak by było łatwo przewracać i by małe kawałki nie zsuwały się. Rozgrzać grill lub patelnie grillową lub zwykłą patelnię i piec yakitori po kilka minut z każdej strony smarując w trakcie pozostałą częścią marynaty. Podawać z porcją warzyw , dipem , plackiem , pieczywem   czy jak tam kto lubi ( mniej lub bardziej tradycyjnie. * marynata jest

Buniabaje w kuchni
Bułki pita. Domowy kebab w bułce. 270

pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik wraz z blachą, na której będą pieczone pity nagrzać do temperatury 250 stopni (grzałka góra i dół, 3 półka). Gdy piekarnik osiągnie porządaną temperaturę, pierwszą kulę ciasta rozwałkować na płaski placek. Ja robię to w ten sposób, że papier do pieczenia oprószam mąką, kładę na nim kulę ciasta i mocno ugniatając rozpłaszczam ją deską(...)podanej ilości składników powstają 2 placki, a po ich przekrojeniu 4 bułki pita. W przypadku konieczności podgrzania bułek, przed włożeniem ich do piekarnika, należ delikatnie skropić je wodą. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, obkroić z błonek i pokroić na cienkie paski. Mleko, mąkę, obie papryki i jajo wymieszać przygotowując w ten sposób ciasto naleśnikowe. Popieprzyć i posolić do smaku

Gospodyni Miejska
Rolada z porowo szpinakowym farszem 168

ząbki czosnku 50 g sera feta 4 plastry żółtego sera gouda Sól Pieprz Dodatkowo: 100 g wędzonego boczku 2 łyżki oleju rzepakowego Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy tłuczkiem. Mięso doprawiamy przyprawą do kurczaka, słodką papryką i czosnkiem granulowanym. Mięso układamy na kształt prostokąta. Szpinak oraz por przesmażamy na patelni z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.  Szpinak(...)układamy na mięsie. Na wierzch rozkładamy plastry żółtego sera. Mięso zwijamy w ciasny rulon. Całą roladę owijamy dodatkowo wędzonym boczkiem. Roladę układamy na foli aluminiowej, skrapiamy olejem. Owijamy i pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 60 minut. Przed końcem możemy rozciąć folię, aby wierzch mięsa ładnie się zrumienił

VioletoweKucharzenie
NUGGETSY W KRAKERSACH 157

Nuggetsy to świetna przekąska na imprezy jak również smaczny obiad. Składniki:   pierś z kurczaka paczka słonych krakersów jogurt naturalny bądź maślanka  sól,pieprz,czosnek,ewentualnie papryka Mięso pokroić w paseczki bądź większe kawałki ( w zależności czy chcemy serwować nuggetsy jako przekąskę czy mięsko na obiad). Do miski wlać jogurt,dodać 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,sól(...)mięso.Odstawić do lodówki na noc bądź na parę godzin. Krakersy pokruszyć,wysypać na talerz. Kawałki mięsa wyjmować z marynaty, obtaczać w krakersach. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku w 180st.C ok 20-25 min. Moje nuggetsy podałam z domowym ketchupem, ale równie dobrze smakują z sosem czosnkowym

Niespełnione zdolności kulinarne
Sałatka z ciecierzycy, wędzonego kurczaka i pieczonej papryki 234

Sałatka idealnie nadaje się do pudełka, do pracy. Ja właśnie tak zrobiłam. Składniki: 1 wędzona pierś z kurczaka 1 puszka ciecierzycy lub 1,5 szklanki ugotowanej 1 mała papryka ok. 2/3 kostki twardej fety, np. Pilos ok. 50 g rukoli 5 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki syropu klonowego lub płynnego miodu płaska(...)umyć, w poprzek na pół, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w grube paski. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blasze. Polać 2 łyżkami oleju i posypać pół łyżeczki ziół. Piec aż zmięknie. Następnie ostudzić i pokroić na mniejsze kawałki. Ciecierzycę odcedzić, a surową namoczyć dzień wcześniej i ugotować. Rukolę umyć i osuszyć. Kurczaka i fetę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki

Czerwień i błękit
Kanapka, grillowany kurczak, rukola z pieczonym czosnkiem, sos z rokitnika z curry 222

łyżki dżemu 100% Rokitnik Łowicz 1 łyżka majonezu 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego Rukola z czosnkiem: 1 garść rukoli 1-2 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć szczyptą soli i curry. Mięso smażyć na patelni grillowej, bez tłuszczu. Obok położyć skropiony oliwą, nieobrany czosnek. Grillować do miękkości. Sos - olej kokosowy roztopić na patelni, zeszklić(...)dżem z rokitnika. Gotować na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, aż sos zgęstnieje. Wystudzić. Majonez połączyć z jogurtem naturalnym, dodać wystudzony sos, wymieszać. Dodać kawałki grillowanego kurczaka, połączyć. Pieczony czosnek wycisnąć, połączyć go z oliwą. Rukolę polać oliwą z czosnkiem, dokładnie wymieszać. Bułkę lekko podpiec, położyć na jej dolnej części kurczaka z sosem, na nim rukolę, przykryć

Domowa cukiernia Ewy
Domowe hamburgery z kurczakiem 185

miski dać trochę miodu, łyżeczkę oliwy, łyżeczka: słodkiej papryki, pieprzu, oregano, curry) razem wymieszać i wrzucić nasze piersi i dokładnie obtoczyć. Do lodówki przynajmniej na godzinkę. Następnie  nasze piersi obwinąć boczkiem i smażymy na patelni z łyżką oliwy. Kiedy dobrze się usmażą i zarumienią wykładamy na talerz i każdą kroimy na pół. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Bułeczki przekroić(...)sałaty. Duży plasterek sera kroimy na 4 części. Pomidorki kroimy na plasterki i układamy na sałacie, potem mały plasterek sera. Następnie kawałek kurczaka, potem znowu kawałeczek serka. Wszystko nakrywamy górną częścią bułki. Hamburgery układamy na blachę do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy 15-20 minut. Uważamy aby nie podpiec za bardzo wierzchu bułki. Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Najpopularniejsze przepisy stycznia 2016. 10 pysznych propozycji. 165

drodzy, dziś chciałabym wrócić do popularnej na blogu listy TOP. Przedstawiam Wam zestawienie najpopularniejszych przepisów stycznia 2016 roku. Pieczecie, gotujecie, smakujecie - przypomnijmy, co Wam się najbardziej podobało. Choć na zdjęciu widnieje 9 potraw w zestawienie obejmuje TOP 10: 1. Mocno pomarańczowe ciasto urodzinowe  2. Delikatnie cytrynowa babka. Szybkie, łatwe i bardzo puszyste ciasto(...)Zdrowy marchewkowy omlet 7. Podsmażane tortille z kabanosem i kiszonym ogórkiem w sosie kebab-gyros 8. Black banana cake. Czarne (czekoladowe) ciasto bananowe. 9. Pierś z kurczaka w musztardowo ziołowej marynacie z marchewką i słodką sałatką 10. Mocno jabłkowa i zdrowa owsianka śniadaniowa z olejem kokosowym

Słodkie okruszki
Filet z kurczaka faszerowany mięsem z grzybami i suszonymi śliwkami 139

filety z piersi kurczaka 250 g mięsa mielonego garść suszonych śliwek kilka suszonych grzybków szczypta suszonej chili w płatkach pieprz ziołowy staropolski 1 łyżeczka soli pieprz czarny ok 4-5 łyżek wody Filety umyć osuszyć , następnie przy pomocy ostrego noża wykonać otwór , ostrożnie by nie przeciąć za daleko. Mięso mielone wymieszać z przyprawami, śliwki nieco posiekać, grzybki rozkruszyć. Do nadzienia(...)dodać wodę gdyby bylo zbyt suche. Przy pomocy łyżeczki napchać do pełna wszystkie filety. Posypać pieprzem staropolskim skropić oliwą. Zawinąć w folię aluminiową . Piec w temp 200 st ok 25 min, następnie odwinąć folię i podpiec roladki bez okrycia. Wystudzić i podawać na przystawkę lub na gorąco do obiadu

Gotowanie jest łatwe
Kurczakowe kule z warzywami i serem 677

Pieprz Olej Filet z piersi kurczaka kroimy na 6 płatów (jak na schabowe). Pieczarki, cebulkę oraz papryki kromy w kosteczkę. Szklimy na patelni w niewielkiej ilości oleju. Warzywa dusimy pod przykryciem, wtedy będą bardzo miękkie.  Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Każdy płat mięsa przyprawiamy solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką i przyprawą do kurczaka. Układamy farsz na mięsie(...)formujemy kulę. Najłatwiejszym sposobem jest wykorzystanie foremek do babeczek. Wykorzystałam te silikonowe. Wypełnione farszem mięso układałam złączeniem do dołu. Kurczaka obsypujemy słodką papryką i podlewamy delikatnie olejem. Pieczemy w piekarniku przez 30 minut

VioletoweKucharzenie
Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i mozzarellą 703

doskonałe połączenie... Danie proste, ale eleganckie. Sprawdzi się jako niedzielny obiad, a także jako zimna przekąska na imprezę. Warto przyrządzić w większej ilości :) Składniki (dla 2 osób): 2 pojedyncze piersi kurczaka 4-5 suszone pomidory (np. w oleju) 60g mozzarelli natka pietruszki 6 plasterków szynki parmeńskiej,szwarcwaldzkiej lub wędzonego boczku sól i pieprz Przygotowanie: Filety umyć i oczyścić z błonek(...)suszone pomidory w paseczki. Posiekać natkę pietruszki. Każdy filet nafaszerować mozzarellą, pomidorami oraz natką i ciasno owinąć szynką. Filety delikatnie nasmarować kilkoma kroplami oliwy i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec przez 20-25 minut w 200 stopniach C. Jako dodatek idealnie sprawdzi się szpinak z patelni oraz kuskus

Piąty grzech główny
Pierś kurczaka panierowana w krakersach 990

surówką z nutą czosnku . składniki: 600 g piersi z kurczaka 200 g jogurtu naturalnego ok 30 krakersów 1 ząbek czosnku sól,pieprz Pierś kurczaka dowolnie pokroić, można na małe kawałki czy paseczki. Ja piersi rozkroiłam wzdłuż na cienkie płaty. Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku oraz odrobiną soli i pieprzu. Do jogurtu włożyć kawałki mięsa i dokładnie wymieszać(...)Krakersy rozdrobnić w rozdrabniaczu tak aby był pył ale również małe kawałeczki. Zamarynowane w jogurcie kawałki mięsa panierować w krakersach a następnie ułożyć na blaszce włożonej papierem do pieczenia lub natłuszczoną folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i zapiekać ok 25-30 minut. Mięsko podawać z dowolnymi dodatkami

Monia miesza i gotuje
Jak jeść by się najeść w pół kotleta? 193

udko/ćwiartka  kurczaka na obiad. Dodam, że było to największe udko/ćwiartka w sklepie, ok. 0,9 kg. Po latach stosowania Diety rozdzielnej zapotrzebowanie na mięso zmniejszyło się - DRASTYCZNIE. Taka porcja wystarcza, dla całej rodziny!" - Napisałem. A dziś chciałbym to rozwinąć.     Po odrzuceniu kości z 900 g zostawało ok. 700g mięsa (przed pieczeniem). Taką porcję zjadałem(...)wolniej jeść! Kotleta kroimy jak hrabina, dama - kawałeczki wielkości 1 x 2 cm. OK! Wiem ciężko to nadziać 😀 i powoli, dokładnie przeżuwamy. Druga technika, "Na skrzydełko"  Zamiast kupować, piersi kurczaka lub udka, kup skrzydełka. Powolne ogryzanie każdej kostki spowoduje, że będziesz najedzony po bardzo małej ilości.       Jak ktoś sobie nie radzi z pierwszą techniką, niech

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Dietetyczne nuggetsy z kurczaka. Bez tłuszczu i glutenu. PRZEPIS 1563

zwyczajnych składników. Przepis na dietetyczne nuggetsy z kurczaka Składniki: kilogram piersi z kurczaka, 4 ząbki czosnku, 100 ml jogurtu naturalnego, sól, pieprz, 2 jajka, płatki kukurydziane. Zrób tak: piersi z kurczaka pokrój w cienkie paski, przełóż do miski, dodaj jogurt, czosnek roztarty z solą na papkę, sól i pieprz, dokładnie wymieszaj i odstaw co najmniej na 3 godziny, a najlepiej(...)ponownie wszystko wymieszaj. Płatki kukurydziane rozgnieć – najłatwiej zrobić to, wysypując je na dużą deskę i traktując wałkiem do ciasta. Każdy kawałek panieruj w płatkach i układaj na blaszce. Piecz około 30 min. w temperaturze 180 stopni. Pod koniec można włączyć termoobieg. Rada: nuggetsy fajnie smakują z dipami. My podaliśmy je z domowym sosem czosnkowym (dwa ząbki czosnku roztarte

Kulinarna Polska
Kurczak z warzywami w warkoczu z ciasta francuskiego + filmik 246

papryka 1 jajko 1 cebula ketchup kawałek żółtego sera do starcia łyżeczka masła oliwa sól, pieprz, oregano, papryka słodka, curry Wykonanie: 1. Zaczynamy od pokrojenia w kostkę umytych piersi z kurczaka. 2. Następnie smażymy je na oliwie. Solimy, sypiemy dużo słodkiej papryki, curry, na końcu pieprz. Usmażone mięso odkładamy na bok. 3. Cebulę kroimy w kosteczkę. 4. Pieczarki obieramy, myjemy(...)mieszamy, sypiemy bardzo dużo oregano, pieprz, jeszcze chwilę smażymy i odkładamy na bok. 6. Paprykę kroimy w kosteczkę. 7. Rozkładamy ciasto francuskie na blasze, którą dodatkowo wykładam papierem do pieczenia. Dzielimy je na pół. Na każdej połowie na środku kładziemy trochę usmażonego mięsa, pieczarek, kukurydzę i paprykę, na wierzch ścieramy trochę żółtego sera na tarce o dużych oczkach, posypujemy słodką

Kawa z mlekiem
Pomidory faszerowane ryżem i kurczakiem 181

cebula -2 ząbki czosnku (drobno posiekanego) -1 czerwona papryka -1 mała cukinia -2 łyżki pesto bazyliowego -sól, pieprz Przygotowanie --> Ryż gotujemy do miękkości. Odcedzamy, przekładamy do dużej miski. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy przyprawą do gyrosa, smażymy na patelni z dodatkiem oleju na rumiany kolor. Przekładamy do ryżu. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy razem z czosnkiem, po chwili(...)Pomidory myjemy, odcinamy kapelusze. Środek wydrążamy (nie będzie nam potrzebny). Każdy pomidor dokładnie nadziewamy nadzieniem, przykrywamy kapeluszem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy około 25 minut. --> Smacznego Post Pomidory faszerowane ryżem i kurczakiem pojawił się poraz pierwszy w Mgotuje

Marta Gotuje
Sałatka z kurczakiem i pomarańczami 133

chwilę przed podaniem. Taka sałatka urozmaici każde przyjęcie Sałatka z kurczakiem i pomarańczami Składniki: podwójna pierś z kurczaka 1 średnia pomarańcza 2-3 czerwone pomarańcze (można je zastąpić zwykłymi pomarańczami, mandarynkami lub grejpfrutem) dwie duże garści świeżego szpinaku 1 granat Przyprawy do kurczaka: pół łyżeczki czosnku granulowanego pół łyżeczki słodkiej papryki pół łyżeczki ostrej papryki pół łyżeczki curry łyżka oliwy(...)ziela angielskiego 2 liście laurowe pieprz sól Sos: 2 łyżki miodu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny pieprz sól Kurczaka nacieramy przyprawami i oliwą z oliwek. Wkładamy go do rękawa do pieczenia, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i pieczemy w 180°C przez około godzinę. Upieczone mięso wyciągamy z rękawa, wyrzucamy ziele angielskie, liście laurowe

PatiGotuje
Drobiowe roladki z mozzarellą i suszonymi pommidorami 227

aromatyczny obiad :)  SKŁADNIKI (dla 4 osób- 1 porcja - 278 kcal) 2 większe pojedyncze piersi z kurczaka (600 g) 8 suszonych pomidorów 1 kulka mozzarelli (125 g) kilka listków bazylii sól, świeżo mielony pieprz, słodka papryka oliwa z oliwek - 1 łyżeczka PRZYGOTOWANIE Każdą pierś przekrawamy w poprzek na 2 cieńsze kotlety. Lekko rozbijamy, doprawiamy z każdej strony solą, pieprzem(...)suszone pomidory, plasterki mozzarelli i listki bazylii. Zwijamy ciasno roladki - spinamy wykałaczkami. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i skrapiamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut (pieczemy pod przykryciem). Podajemy z ulubionymi dodatkami (może być ryż z curry i sałatka z pomidorkami koktajlowymi). Smacznego :)  - białka - 39 g - tłuszcze  - 10 g - węglowodany

Moje Kuchenne Rewelacje
Roladki z kurczaka ze szpinakiem 150

piersi kurczaka • 1 jajko • 1 cebula, • 4 suszone pomidory • 3 łyżki oliwy • 200 g szpinaku świeżego lub 1/2 opakowania mrożonego • 3 ząbki czosnku • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Piersi kurczaka zmielić w maszynce razem z cebulą podsmażoną uprzednio na oliwie. i pomidorami suszonymi. • Masę podzielić na 2 części, jedna trochę mniejsza od drugiej(...)rozłożoną masę zieloną. • Zwijać roladę za pomocą folii spożywczej, na koniec zawinąć w folię i zrobić ścisły cukierek. • Nastepnie roladę zawinąć w folię aluminiową. • Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 40 minut

To co kocham
Fit obiad #2 - Roladki z kurczaka z rzeżuchą i suszonymi pomidorami 162

suszone pomidory z zalewy (niewielkie) 1 łyżeczka oliwy spod pomidorów garść rzeżuchy sól, pieprz, papryka słodka i ostra suszony tymianek + dowolne warzywa, u mnie mieszanka marchewkowa  Przygotowanie: Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, przeciąć wzdłuż, rozłożyć jak książkę. Przykryć kawałkiem folii spożywczej i leciutko rozbić, uważając, by nie poszarpać mięsa. Doprawić z obu stron solą, pieprzem, paprykami i tymiankiem. Pomidory(...)rzeżuchę i zwinąć w roladkę. Gotową można spiąć wykałaczkami, związać nicią lub niczym nie krępować.  Oliwę z pomidorów rozgrzać na małej patelni, obsmażyć kurczaka ze wszystkich stron na rumiano. Przełożyć do małego naczynka żaroodpornego, piec pod przykryciem w rozgrzanym piekarniku przez około 15 - 20 minut. Po upieczeniu odstawić na kilka minut do związania soków, pokroić w plasterki. Warzywa ugotować

Cakes By Kejt
Makaronowa zapiekanka z kurczakiem , papryka i mozzarellą 364

Składniki: 0,5kg piersi z kurczaka duża czerwona cebula papryka czerwona papryka żółta 300ml passaty pomidorowej 70dag makaronu ( u mnie kokardki) 20dag mozzarelli w wiórkach  przyprawa do kurczaka sól, pieprz łyżeczka ziół prowansalskich Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju. Odcedzamy Kurczaka kroimy i smażymy na małym ogniu z przyprawą do kurczaka. Dodajemy pokrojona drobno(...)paprykę oraz cebulkę i dusimy pod przykryciem. Po około 5 minutach dolewamy passatę, doprawiamy do smaku przyprawami. Do naczynia żaroodpornego wykładamy makaron, na przemian z kurczakiem (posypujemy każda warstwę serem). Pieczemy w 175 stopniach w rozgrzanym piekarniku przez 10 minut. Smacznego

ChilliJemy
galantyna z kurczaka faszerowana boczkiem i wątróbką 309

wkładamy do miski boczek, wątróbkę, oraz kawałki piersi z kurczaka, przyprawiamy pozostałym majerankiem, łyżką oleju, solą, oraz pieprzem c ałość dokładnie mieszamy. Na blasze układamy tuszkę kurczaka, do   wnętrza   wkładamy wymieszany  farsz a następnie obwiązujemy całość nicią w sposób identyczny jak przy baleronach czy szynkach ( otwory w kurczaku możemy też dodatkowo  spiąć za pomocą wykałaczek(...)żaroodpornym naczyniu (z przykrywką) i wstawiamy do  piekarnika nagrzanego do 200 stopni piekąc przez 30 minut bez przykrycia.  Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, przykrywamy naczynie i pieczemy kurczaka przez dalsze 40-50 minut. Galantynę zostawiamy w wyłączonym piekarniku pozwalając jej ostygnąć.  Następnie wyjmujemy mięso z piekarnika kroimy na plastry i podajemy na zimno lub na gorąco

Miód i pieprz
Bakłażan faszerowany kaszą jęczmienną pęczak, bobem, fasolką szparagową i kurczakiem 126

czasie kaszę gotujemy w podanej ilości wody aż ta wchłonie ją całkowicie. Na patelnie, na oliwie smażymy drobno posiekaną cebulę oraz ząbek czosnku. Następnie dodajemy drobno pokrojoną pierś kurczaka. Smażymy chwilę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Następnie na patelnię wrzucamy bób oraz pokrojoną drobno fasolkę szparagową. Całość chwilę dusimy. Dodajemy drobno posiekane zioła. Następnie dodajemy ugotowaną kaszę i całość dokładnie(...)konieczność farsz doprawiamy solą i pieprzem. Parmezan ścieramy na tarce, część dodajemy do farszu, mieszamy i nadziewamy nim bakłażany. Tuż przed włożeniem do piekarnika posypujemy bakłażany resztą parmezanu. Bakłażany pieczemy w piekarniku 25 minut. Gotowe

Mango Papaja
Kurczak w cieście francuskim z gotowanymi warzywami 160

potrzebne? Płat ciasta francuskiego podwójna pierś z kurczaka duża cebula 3 łyżki koncentratu pomidorowego Przyprawy (pieprz, mąka, sól, papryka ostra, bazylia, zioła prowansalskie) Warzywa: 2 marchewki groszek kukurydza brokuł seler Marchewkę, selera tniemy ręcznie lub plastrujemy. Dzielimy brokuła i z reszta warzyw gotujemy na parze. Bo ugotowaniu dodajemy odrobinę soli oraz bazylię. Kurczaka drobno kroimy, obtaczamy w mące, soli, pieprzu(...)ostrej papryce. Smażymy na nieduzym ogniu. Dodajemy cebulkę i dusimy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i resztę przypraw. Przekładamy kurczaka na podzielony na 6 części płat ciasta francuskiego i sklejamy. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 20 minut. Smacznego

ChilliJemy
WARKOCZ FRANCUSKI 151

ciasta francuskiego dzielimy na sześć równych kawałków.Każdy z powstałych prostokątów nacinamy z dwóch stron na mniej więcej równe paski ok 2-3 cm.,które będziemy później zaplatać. Piersi z kurczaka kroimy w drobną kostkę, doprawiamy i podsmażamy na oliwie z zeszkloną cebulką.Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i wszystko razem podduszamy. Gotowy farsz wykładamy na środek każdego z naszych przygotowanych(...)zacząć zaplatanie, na przemian z pociętych z boku paseczków, dokładnie tak jak byśmy chcieli zrobić warkocz. Wygląda to dość skomplikowanie, ale zaręczam jest to dziecinnie proste. Tak przygotowane warkocze pieczemy w piekarniku około 25 min. w temp. 170 stopni. A oto efekt końcowy. Życzę smacznego

Kuchnia w opałach
Szaszłyki drobiowe z jabłkiem i pieczarkami 172

tego mięsko w marynacie i jabłko...pyszne! Polecam gorąco. Składniki: Marynata do mięsa: 3-4 łyżki jogurtu naturalnego odrobina kurkumy przyprawa do drobiu mielona słodka papryka 2 piersi z kurczaka 2 cebule 2 jabłka kilka pieczarek przyprawa do grilla Sposób przygotowania: 1. Mięso myjemy, osuszamy kroimy w grubszą kostkę. 2. Skład niki marynaty mieszamy, dodajemy mi ęso i wkładamy(...)nadziewamy składniki (mięso z marynaty, jabłka, pieczarki i cebulę) w do wolnej kolej ności. Każdy sza szłyk posypujemy przyprawą do grilla. Pieczemy na grillu lub na patelni grillowej.  5. Podajemy samodzielnie lub z ulubionymi dodatkami, np. pieczonymi zi emniaczkami i surówką. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Makaron z kurczakiem w sosie Romesco 382

ogromny wybór świeżych warzyw. Smakuje doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno. Makaron z kurczakiem w sosie Romesco Składniki: około 250 g makaronu świderki lub penne 2 piersi z kurczaka 1 łyżeczka oregano 1/3 łyżeczki chili w proszku 1 łyżeczka bazylii około 50 g parmezanu 1/3 pęczka cebuli dymki olej do smażenia Sos: 2 czerwone papryki  1 papryczka(...)natki pietruszki skórka otarta z ½ cytryny chili w proszku sól i pieprz 2 łyżki czerwonego octu winnego ¼ szklanki oliwy Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę. Przyprawiamy i odstawiamy na co najmniej 20 minut do lodówki. Przygotowujemy sos. Papryki, pomidory, czosnek pieczemy w piekarniku, z użyciem funkcji grilla.  Skórka papryki powinna się przypalić (powinna zrobić się czarna w niektórych miejscach

Mania Gotowania

Proponowane wyszukiwania