pierś z kurczaka pieczona - 3795 przepisów (strona:160/253)

Domowy kebab 192

nieco zdrowszym wydaniu :D Składniki: Na pity: - 3 szklanki mąki pszennej, - 1 i 1/4 szklanki wody, - pół łyżeczki soli, - 10g suchych drożdży lub 20g świeżych. Na mięso: - 1kg piersi kurczaka, - 400g jogurtu naturalnego, - pół cebuli, - jeden większy ziemniak, - 2 łyżeczki czosnku granulowanego, - 2 łyżeczki słodkiej papryki, - łyżeczka pieprzu cayenne, - sól, - pieprz. Sałatka: -sałata lodowa, -3 pomidory, -ogórek świeży. Sposób przygotowania(...)stelarz, nadziewamy na to mięso, a na koniec wbijamy cebulę. Całość zawijamy w folię i odkładamy na około godzinę do lodówki. Naszą konstrukcję zaczepiamy o kratkę w piekarniku i pieczemy około 1.5 godziny.   W międzyczasie z drożdży robimy rozczyn i łączymy ze wszystkimi skladnikami na pity. Miskę z ciastem odkladamy na około 1.5 godziny w ciepłe miejsce

Przepisy Mikołaja
Naleśniki zapiekane z kurczakiem i cukinią. Warsztaty #kulinarniemocni 199

ostrą papryką mieloną. Całość gotuj na małym ogniu około 10 minut. Odstaw do przestygnięcia. Nadzienie: Pierś z kurczaka pokrój w małą kostkę. Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek z masłem i podsmaż na niej kurczaka. Dopraw go solą, pieprzem i tymiankiem, obsmaż dokładnie z każdej strony do zmiany koloru. Dodaj cebulę i smaż(...)przestygnięcia. Piekarnik rozgrzej do 180 C. Naleśniki zawiń wraz nadzieniem, dodaj po łyżce sera do środka. Ułóż w formie do zapiekania, polej sosem pomidorowym i posyp odrobiną sera. Piecz 20 minut. Formy niczym nie przykrywaj. Smacznego! A teraz chciałabym Wam napisać kilka słów o warsztatach. Kulinarnie Mocni to wspólna inicjatywa Federacji Polskich Banków Żywności i firmy McCormick, która jest właścicielem

Moja pasja smaku
Kurczak z grillowanymi pomidorami i brokułami z kaszą 181

sałatka. Składniki: 350g polędwiczek lub piersi z kurczaka ok. 60 ml dobrej oliwy plus 2 łyżki sok i skórka otarta z 1 cytryny 3 ząbki czosnku zmiażdżone 2 łyżeczki oregano sól, pieprz 1 brokuł podzielony na różyczki ok. 250g pomidorków koktajlowych ok. 200g kaszy bulgur/ quinoa lub wymieszanej – przygotowanej wg przepisu Wykonanie: Kurczaka pokroić w kostkę o boku(...)skórkę z cytryny, czosnek, 60 ml oliwy – dobrze wymieszać i marynować w lodówce przez co najmniej 30 min (im dłużej, tym lepiej). Na dużą blachę wyłożyć papier do pieczenia, delikatnie (jak najmniej) nasmarować oliwą, ułożyć pomidorki, delikatnie posolić. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (góra-dół) na ok. 8 min – pomidorki muszą być od góry przypieczone. Wyjąć

Pociąg Do Kuchni
Tortilla domowa - pikantna 220

Witajcie! Dziś pomysł na tortillę obiadową w wersji lekko pikantnej. Składniki (na 4 tortille): 1 podwójna pierś z kurczaka 4 placki tortilli (kupiłam z chili) 2 pomidory 1 papryka 1 czerwona cebula sól pieprz ketchup 2 szklanki rozgniecionych płatków kukurydzianych glazura do kurczaka: (mieszamy wszystko razem w misce) 3 łyżeczki musztardy dijon 2 łyżeczki miodu sos ostry do tortilli(...)małe kawałki. Pokrojonego fileta obsypujemy solą, pieprzem, dokładnie mieszamy w glazurze, następnie umieszczamy na talerzu z płatkami i obtaczamy z dwóch stron. Takie kawałki fileta układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni i pieczemy przez jakieś 20-30 minut. Po jakimś czasie polecamy wyjąć jeden kawałek i przekroić, sprawdzić, czy mięso jest już

Gotuj z Mąką
PIERŚ Z KURCZAKA "A'LA KFC". BEZGLUTENOWO! :) 170

kurczaka (ilość zależy od Ciebie) - kroimy ją na mniejsze paseczki. Przygotowujemy marynatę, w której moczymy kawałki piersi przez minimum 30 minut - odstawiając do lodówki. Moja MARYNATA  składała się z - kilu łyżek oliwy oraz ulubionych przypraw - u mnie były to : przyprawa do kurczaka ostra papryka trochę bazylii czosnek (może być świeży jak również granulowany) opcjonalnie papryka słodka i chilli(...)obtaczamy go w płatkach kukurydzianych (bezglutenowych!) które należy nieco rozkruszyć żeby lepiej trzymały się  mięsa.  Gdy już obtoczymy każdy kawałek mięsa - kładziemy go na wyłożoną papierem do pieczenia blachę piekarnika. Nastawiamy termoobieg na 180 stopni i pieczemy od 15-20 minut. Długość pieczenie uzależniona jest od grubości  mięsa. GOTOWE!! :)) Można podać z frytkami - jednak mi najlepiej smakuje

BezglutenowaIzabela
Makaronowe gniazdka z kurczakiem i cukinią 182

Malma 150 g filetu z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka Czosnek granulowany Słodka czerwona papryka 1/2 średniej cukinii 2 jajka 1/2 szklanki żółtego sera 3 małe różyczki brokułu Sól Pieprz Makaron gotujemy  w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy na durszlaku. Przekładamy do silikonowych foremek formując gniazdko. Filet z kurczaka (przyprawiony przyprawą do kurczaka, czosnkiem granulowanym i słodką czerwoną papryką) oraz(...)kosteczkę. Smażymy do miękkości na patelni. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Brokuł gotujemy do miękkości. Kurczaka, cukinię oraz ser mieszamy z jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz nakładamy do gniazdek. Na wierzchu każdego gniazdka wciskamy połówkę brokułu. Gniazdka pieczemy w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 20-25 minut

VioletoweKucharzenie
Pikantne szaszłyki z kurczaka w sosie jogurtowym 222

sosem jogurtowym, nadającym daniu pysznego słodko-kwaśnego charakteru :)  SKŁADNIKI (dla 4 osób - po 2 szaszłyki na osobę - 370kcal) 2-3 woreczki ryżu basmati lub jaśminowego 600 g piersi z kurczaka 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka kuminu 1/2 łyżeczki rozgniecionych nasion kolendry 1/2 łyżeczki pikantnej papryki 1 czerwona papryka  1 żółta papryka Sos: 5 łyżek gęstego jogurtu(...)mieszamy z oliwą. Papryki (po usunięciu gniazd nasiennych) kroimy w dużą kostkę. Nabijamy mięso i papryki na przemian na namoczone wcześniej w wodzie patyczki do szaszłyków. Solimy szaszłyki przed pieczeniem. Grilujemy po około 5 minut z każdej strony. W czasie pieczenia przygotowujemy sos: mieszamy jogurt z  przeciśniętym przez praskę czosnkiem, miodem i sokiem wyciśniętym z limonki. Gotowe szaszłyki podajemy

Moje Kuchenne Rewelacje
Meksykańskie casserole z kurczakiem i tortillami 271

sera, startego (polecam Cheddar) 1 szklanka parmezanu, startego 9 tortilli, przeciętych w pół (najlepiej kukurydziane) 2 puszki fasoli czerwonej, przepłukanej 1 puszka kukurydzy, opłukanej 5 szalotek ze szczypiorem 2 piersi kurczaka, ugotowane w rosołku warzywnym bio (świetne są w Rossmanie) i pokrojone drobno 1 awokado szczypior do posypania folia aluminiowa duże naczynie żaroodporne Przygotowanie: Wymieszaj sosy. Wymieszaj sery.  Naczynie(...)posiekaj drobno, po czym częścią posyp zapiekankę. Pokryj wszystko ok. 1 szklanką kurczaka i mieszanką serów. Ułóż drugą warstwę : tortille, sos, fasola, kukurydza, szczypiorek, kurczak, ser.  Dodaj trzecia warstwę : j.w. Zakończ ostatnią warstwą tortilli, posmaruj sosem i przykryj folią aluminiową. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza, piecz ok. pół godziny, zdejmij folię, posyp pozostałym serem i piecz (bez przykrycia

Gotowanie to kochanie
Piersi z kurczaka w pikantnej marynacie 313

kurczaka Marynata: 1 ząbek czosnku 4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka ostrej musztardy (użyłam dijon) 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki 1 łyżeczka soli (dałam 1/2 łyżeczki) 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki tymianku Sposób wykonania: 1. Przygotować marynatę, czosnek obrać i zmiażdżyć, połączyć z pozostałymi składnikami. 2. Piersi opłukać(...)naczyniu i zalać marynatą. Naczynie przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 2 godziny, po 1 godzinie mięso przewrócić na drugą stronę. 3. Piersi odsączyć z marynaty, zawinąć osobno w folię aluminiową i piec 25-30 minut w 180-200 st. C. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Kurczak w cieście francuskim 635

francuskiego 2 plastry sera żółtego 25 dag pieczarek 1 mała cebulka 1 jajko pieprz oregano przyprawa do kurczaka olej Sposób przygotowania: 1. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i przekroić na cztery porcje. Mięso posypać przyprawą do kurczaka, oregano, pieprzem. 2. Cebulkę posiekać, a obrane pieczarki pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać cebulkę, a potem pieczarki i dusić(...)ostudzone pieczarki i plaster sera żółtego. Zapleść paski ciasta na zmianę (raz prawy, raz lewy). 4. Gotowe porcje włożyć na 10-15 minut do lodówki, potem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec na blaszce wyłożonej papierem w 200 st. C. Piec 30-50 minut (w zależności od piekarnika - u mnie piekły się 50 minut). Ciasto powinno być złociste i chrupiące. 5. Podawać

Kuchnia domowa Ani
Kurczak zapiekany z dynią 189

duża pierś z kurczaka - kilka łodyżek rozmarynu - przyprawa do kurczaka - papryka słodka - czosnek granulowany - pieprz sos - 1/2 litra wrzątku - 1 kostka mięsna - 1 łyżka jogurtu naturalnego - 1 łyżka majonezu - kilka kropel tabasco - kilka kropel oleju balsamicznego Przygotowanie: Ziemniaki obgotowujemy i kroimy w grubą kostkę. Dynię obieramy i wraz z kurczakiem kroimy w grubą kostkę. Kurczaka podsmażamy ze szczyptą przyprawy(...)kurczaka, jedną łyżką papryki słodkiej oraz szczyptą pieprzu i granulowanego czosnku. Wszystkie składniki na sos łączymy i dokładnie mieszamy. W naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki, dynię oraz kurczaka. Składniki mieszamy i polewamy sosem. Na wierzch układamy plasterki sera żółtego i gałązki rozmarynu. Pieczemy w 180 C przez 1 godzinę

Zainspirowana w kuchni
Miodowe skrzydełka z grilla 169

Miodowe skrzydełka z grilla to błyskawiczna wersja dania z rusztu. Skrzydełka nie wymagają zbyt długiego marynowania. Ta marynata nada im chrupkości i odrobinę słodyczy. Skrzydełka , a

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Żeberka w coli z grilla 198

Żeberka w coli z grilla to dość oryginalne połączenie, ale tak przygotowane mięso jest kruche, delikatne w smaku i rozpływa się w ustach. Przepis jest niezwykle

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Drożdżowe pierożki kebabowe 182

gyros. Na koniec dodać adżikę (podkreśli smak farszu) lub koncentrat pomidorowy. Farsz przełożyć do miski. Dodać starty na dużych oczkach ser żółty i wymieszać. Jeśli robimy farsz z piersią z kurczaka, należy ją najpierw drobno pokroić i usmażyć na patelni z dodatkiem przyprawy kebab gyros. 2. Zrobić ciasto: z drożdży, cukru, połowy ciepłego mleka oraz łyżki mąki zrobić zaczyn. Pozostawić(...)odkroić część, wałkować nieco grubiej niż na tradycyjne pierogi, wykrawać kółka, nakładać farsz i dobrze zlepić. Dodatkowo można zrobić falbankę widelcem. 4. Pierożki wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Należy zrobić odstępy, bo pierożki rosną. Posmarować białkiem. Piec w 180st.C przez 20-25 minut. 5. Podawać wedle uznania, solo, z barszczykiem lub z sosem czosnkowym. 6. Pierożki można mrozić

Kuchnia domowa Ani
Pieczone roladki z piersi z kurczaka z jabłkami i suszonymi morelami (Involtini di pollo con carote e albicocche secche al forno 185

filetti di petto di pollo 1 mela 1 carota 4 scalogni 6-8 albicocche secche 200 ml di succo di mela timo fresco sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Piersi kurczaka przekrawamy w poprzek, aby powstały 4 filety, lekko rozbijamy. Na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oliwy podsmażamy drobno pokrojoną szalotkę. Po ok. 5 minutach dodajemy 2-3 gałązki(...)pieprzem.   Mięso z farszem zawijamy w roladki i spinamy wykałaczkami.   Dno i boki żaroodpornego naczynia smarujemy olejem. W ykładamy roladki, skrapiamy je oliwą. Roladki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 225 stopni przez ok. 5 minut. Roladki zalewamy sokiem jabłkowym, kontynuujemy pieczenie w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 25-30 minut. **** PREPARAZIONE Tagliate i petti

La grande e la piccola cuoca
KĄSKI Z KURCZAKA W PANIERCE Z PŁATKÓW KUKURYDZIANYCH 145

jajko * płatki kukurydziane * bułka tarta * odrobina oleju Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałeczki, doprawić solą, pieprzem i przyprawami, wymieszać. Odstawić na około 1 godzinę. Płatki kukurydziane rozdrobnić na mniejsze kawałki, wsypać do miseczki, dodać odrobinę bułki tartej (ilość płatków i bułki tartej dodawałam "na oko"). Jajko roztłuc w drugiej miseczce. Kawałki kurczaka obtoczyć w jajku a następnie dokładnie(...)oleju, lekko podsmażyć kawałki mięsa w panierce z obu stron. Następnie podsmażone mięso wykładać na blachę wyłożoną folią spożywczą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150'C. Piec po około 15-20 minut z obu stron

Zrób to smacznie
Paluchy z kurczaka panierowane w ziarnach 198

Paluchy z kurczaka panierowane w ziarnach 2 piersi z kurczaka 4  ząbki czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 duże jajo 1 łyżka oliwy z oliwy 1 szklanka mieszanych ziaren (słonecznik, dynia, len) 1 szklanka jogurtu 1/2 ogórka zielonego 1/2 fenkułu (kopru włoskiego) pieprz grubo zmielony Piersi kroimy wzdłuż w wąskie paluchy. Czosnek przeciskamy przez praskę, połową(...)łyżki oliwy, dodajemy po pół łyżeczki pieprzu czarnego i ziołowego. Ziarna rozsypujemy na talerzyk. Paluchy mięsne zanurzamy w jaju po czym panierujemy w ziarnach. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy paluchy i wstawiamy do nagrzanego do 190 st. C piekarnika. Pieczemy około 15 minut w zależności od grubości mięsa. Myjemy ogórek i fenkuł. Ścieramy go w dużą łezkę. Dodajemy

Gotuj Sam!
Babka mięsno gryczana z sosem serowo pieczarkowym 177

bułka tarta do podsypania formy, świeża zielona pietruszka, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Babka: Kurczaka dzielimy na porcję, z piersi i udek ściągamy skórę, mięso myjemy i gotujemy na nim ulubiony rosół. Ugotowanego i ostudzonego kurczaka oddzielamy od kości i skóry, kroimy drobno, będziemy potrzebować ok. 400 g czystego mięsa. Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w lekko osolonej(...)pieprz, cząber, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jajka dokładnie roztrzepujemy z dodatkiem musztardy i dodajemy do kaszy z mięsem. Całość mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, który smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Do formy przekładamy przygotowaną masę, którą dociskamy by dokładnie wypełniła formę. Tak przygotowaną babkę pieczemy 190°C ok. 35 min. Po upieczeniu babkę

Moniki Smakołyki
Kotlet drobiowy pod pierzynką 210

kurczaka 250 g pieczarek sól ziołowa oregano 1 cebula olej do smażenia 1-2 jajka bułka tarta ser żółty do posypania Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozgrzać patelnię z olejem i zeszkilć cebulę, następnie dodac pieczarki. Smażyć aż pieczarki opdarują wodę, do smaku doprawić solą ziołową i oregano. Każdą pierś rozkroić(...)Mięso oprószyć z obu stron solą ziołową. Następnie panierować w jajku i bułce tartej. Usmażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na kotletach ułożyć podsmażone pieczarki, na wierzchu posypac startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać chwile aż ser się rozpuści

Monia miesza i gotuje
Szaszłyki drobiowe z dipem czosnkowo-miętowym 176

warzywno-drobiowe robi się szybko i przyjemnie. Danie jest smaczne, dietetyczne i u mnie w domu wszyscy zjadamy je przyjemnością  Polecam na niedzielny obiad. Składniki: 3 podwójne piersi z kurczaka  2 żólte papryki 2 czerwone cebule   Marynata: 4  łyż ki  oliwy   2 łyżki  octu balsamicznego  2 ząbki  czosnku przeciśniętego przez(...)wszystkie składniki  ze sobą  wymieszać) Sposób przygotowania :   Kurczaka kroimy w  sporą  kostkę, cebulę i paprykę   w  plasterkii. Na zwilżone patyczki  nadziewamy na  przemian warzywa i mięso.Wszystko  smarujemy marynatą i odstawiamy na  2 godziny do lodówki.  Pieczemy przez  25  minut na  grillu z termoobiegiem

Gosia gotuje
Kurczak z warzywami w cieście francuskim 185

Biedronki) -400g pieczarek -150g startego sera mozzarella (z Biedronki) -ok. 400g piersi z kurczaka -2 opak. ciasta francuskiego (z Biedronki oczywiście ;p) -sól, pieprz, czosnek w przyprawie -oliwa/olej Wykonanie: Warzywka dusimy na patelni do momentu, aż zmiękną. Dodajemy przyprawę z opakowania, dokładnie mieszamy. Kurczaka kroimy w kostkę, rozbijamy na płasko, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem, podsmażamy na oliwie(...)przykryciem aż zmiękną. Ciasto dzielimy na 4 prostokąty, na brzegu każdego układamy warzywa, kawałki kurczaka i pieczarki. Całość posypujemy mozzarellą. Składamy ciasto i sklejamy jak pierożka. Wierzch nakłuwamy widelcem, można też posmarować rozbełtanym jajkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do momentu, aż ciasto się zrumieni- ok 30 minut. Do tych pyszności idealnie pasuje sos koperkowo-czosnkowy

KasiekGotuje