córce. Deser jest dosyć "delikatny", a twarożek dodaje mu "uroku". Poza tym ciasto z 3 różnokolorowymi warstwami fajnie się prezentuje:) Przepis na spód ciasta zaczerpnęłam z przepisu na moim blogu- spiralki czekoladowo-waniliowe bez jajek Składniki na spód: -35g ksylitolu -kilka kropel aromatu waniliowego -165g mąki orkiszowej -88g miękkiego masła Składniki na masy: -100g czekolady(...)ksylitolu -2 łyżeczki cukru waniliowego -3 łyżki żelatyny -300g śmietany kremówki 30% Masło zmiksować z ksylitolem i dodać aromat waniliowy. Dodać mąkę i szybko zagnieść na ciasto. Ciasto wykładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok.15 minut w temp. 170 stopni C. W tym czasie przygotowujemy masę. Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach wody i zostawić
Smaczne ZdrowePomysł mamy – realizacja wspólna!Dziś mam dla Was kolejny przepis na wspaniały sernik – tym razem z serków homogenizowanych.Przełożony czekoladową masą budyniową i mięciutkim ciastem tworzy wspaniałe trio , które zachwyci nie tylko wielbicieli serników!Miękki , puszysty , delikatny i niesamowicie łatwy!Taki sernik zniknie z talerzy błyskawicznie!Polecam!SKŁADNIKI:CIASTO: – mąka – 2 szklanki – proszek do pieczenia(...)jajka – 2 sztMASA BUDYNIOWA: – mleko – 1 l – budyń czekoladowy – 3 sztMASA SEROWA: – margaryna – 125 g – serki homogenizowane – 600 g – cukier – 0,5 szklanki – jajka – 3 szt – budyń śmietankowy – 1 opSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO:Zagniatamy mąkę przesianą z proszkiem , cukier , jajka i masło na gładkie ciasto.Wykładamy
Ostra na SłodkoDziś zapraszam na ciasto, które u mnie w domu zniknęło w tempie ekspresowym, aż musiałam się upominać o pozostawienie kawałeczka do zdjęć. Zasadniczo bardzo proste - delikatne czekoladowe blaty biszkoptowe i krem budyniowy z dodatkiem białej czekolady, ot wydawałoby się nic specjalnego, ale moim domownikom bardzo posmakowało. Przepis znalazłam kiedyś w sieci, nie podam źródła, bo spisałam go sobie wtedy(...)ostudzonej masy. Gotową masę wykładamy na jeden z biszkoptów, zostawiając ok 2 łyżek na wierzch. Przykrywamy drugim biszkoptem, smarujemy resztą masy i posypujemy startą białą czekoladą, lub polewamy polewą czekoladową. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin by stężało
Cynamonowe szczęścieWilgotne blaty czekoladowe nasączone nalewką , obłędny czekoladowy krem z orzechowymi michałkami, całość zwieńczona świeżymi malinami zatopionymi w galaretce. To ciasto nie ma sobie równych i jest jak najlepszy tort, wbrew pozorom bardzo łatwe do zrobienia. Jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Składniki: Biszkopt: 5 jajek ¾ szklanki cukru 2/3 szklanki i mąki tortowej 1/3 szklanki ciemnego kakao 50 g gorzkiej czekolady(...)kilka godzin do lodówki lub na całą noc. Bardzo zimną masę zmiksować na gęsty krem. Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody, zimną wymieszać z malinami. Pierwszy blat czekoladowego ciasta nasączyć połową ponczu z nalewki wymieszanej z wodą, wyłożyć ¾ kremu, przykryć drugim blatem znów nasączyć i rozsmarować resztę kremu. Wylać tężejącą galaretkę z malinami. Włożyć do lodówki na kilka
Wanilia i Kardamonprzestudzeniu, ponieważ tuż po upieczeniu będzie zbyt miękkie.Tak samo postępujemy z drugą porcją ciastaBiszkopt:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Tę samą formę w której piekliśmy kruche ciasta znów wykładamy pergaminem, boki smarujemy masłem. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie(...)umieszczamy na reszcie ciasta.Polewa Czekoladowa: 100 ml kremówki podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Zdejmujemy z ognia, wrzucamy drobno połamaną gorzką czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia oraz otrzymania gładkiej konsystencji. Aby uzyskać efekt "białych zygzaków" tak samo postępujemy z białą czekoladą. Po całkowitym zastygnięciu ciemnej polewy strużkami białej czekolady wykonujemy "zygzaki".Ciasto powinno spędzić noc w lodówce. Królewiec
Słodka StronaDelikatne, puszyste, czekoladowe z nutą pomarańczowy. Takie jest to ciasto. Przepis znalazłam na profilu IG Żanety , która napisała “… kawał kakaowej błogości, którą można odkrawać po plasterku. I tak jak lekko się zjada, tak szybko i lekko się robi “. Po takiej rekomendacji długo się nie zastanawiałam i je upiekłam. Było łatwo, było szybko, ale przede wszystkim czekoladowo(...)mąkę, kakao i sodę. Do masy maślanej dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając. Następnie dodajemy suche składniki na przemian z sokiem z pomarańczy oraz otartą skórkę pomarańczową. Utarte ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia 20 cm keksówki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 45-50 minut. Smacznego
Tajemnice SmakuPyszny “ Sernik waniliowy na czekoladowym spodzie “. Spód sernika to takie mini brownie. Nie jest bowiem kruchy i chrupiący, lecz taki bardziej wilgotny i mocno czekoladowy. Idealnie komponuje się słodyczą samego ciasta. Sernik waniliowy z ziarenkami z laski wanilii i domowym ekstraktem waniliowym, wykończony polewą ze śmietany z cukrem. Lasek wanilii, z których wyskrobuję ziarenka, nigdy nie wyrzucam. Przecięte(...)Domowej soli waniliowej“, albo właśnie do “Domowego ekstraktu waniliowego“. Czytaj dalej "Sernik waniliowy na czekoladowym spodzie" na blogu Moja Delicja. Podobne przepisy: Sernik waniliowy – bez glutenu Sernik królewski, warszawski – duża blacha, najlepszy Ciasto Murzynek – najlepszy, wilgotny, puszysty, rozpływający się w ustach
Moja Delicjadwie galaretki) Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy delikatnie po łyżeczce cukru pudru. Następnie również po łyżce dodajemy tężejącą galaretkę. Gotową masę przelewamy na upieczone ciasto czekoladowe i wkładamy do lodówki. Gdy masa stężeje wylewamy na wierzch lekko tężejącą galaretkę z drugiego pojemnika. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin aż galaretka stężeje. Wszystko można ozdobić
ciastkarnia na kruchym spodziewzględem kulinarnym bywam monotematyczna, zwłaszcza, kiedy posmakuje mi jakaś potrawa. Stąd ten przepis na kolejne w ciągu ostatnich dni ciasto czekoladowe. Jednak o nieco innej konsystencji, niż to poprzednie, można powiedzieć, że cięższej i bardziej zwartej. Jeżeli lubisz brownie, to ta wersja z pewnością przypadnie Ci do gustu. Idealne dopełnienie stanowią polewa oraz świeże owoce, które przełamują intensywny czekoladowy smak(...)wymieszaj mleko, syrop, rozgniecionego banana, mus jabłkowy, ocet i siemię. Zamieszaj, przelej do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszaj. Czekoladową masę przełóż do przygotowanej formy i zapiekaj ok. 40 min. Przed wyjęciem sprawdź za pomocą drewnianego patyczka, czy ciasto jest dopieczone. Po 10 min. wyjmij je z tortownicy i pozostaw do ostygnięcia. Podczas, gdy ciasto stygnie, zajmij się
Roślinna - blog wegańskiSłodkie maleństwa, choć do przygotowania ciasta nie użyłam ani grama cukru. Zrobiłam je z nadzieniem orzechowo-czekoladowym. Ciasto to zaledwie 3 składniki, a słodyczy dodaje im krem czekoladowy, słodzony cukrem kokosowym. Rogaliki twarogowe z nadzieniem orzechowo-czekoladowym sprawdzą się jako przekąska do kawy albo słodki dodatek do prezentów na święta:) Polecam również inne przepisy na twarogowe ciasteczka Twarogowe rogaliki(...)ciasteczka (usteczka) Kruche pełnoziarniste rogaliki z nadzieniem Kruche nadziewane rogaliki Rogaliki twarogowe z nadzieniem orzechowo-czekoladowym Składniki (na 16 sztuk): 170g twarogu półtłustego 80g masła 160g maki (1 szklanka) nadzienie: 2 łyżki kremu czekoladowego 0,5 szklanki mielonych orzechów Składniki na ciasto zagnieść, uformować kule i odstawić na 30 minut. Składniki nadzienia wymieszać. Ciasto podzielić na 2 kawałki
Obiad gotowysmacznego. W wydarzeniu Ciasto na niedzielę – Truskawkowo Mi! uczestniczyły: Moje domowe kucharzenie – szybkie ciasto z truskawkami Teresa Walczak – tort truskawkowy na dzień Ojca Czarna od kuchni – ciasto czekoladowe z masłem orzechowym i truskawkami Kuchnia i podróże – ucierane ciasto z truskawkami Zrób to smacznie – czekoladowe naleśniki z mascarpone i truskawkami Grunt to przepis – kokosowy pudding
mojewypiekiinietylkoskomplikowanych technik. Urodziny mojego synka przypadły w czasie, kiedy odbywaliśmy kwarantannę, przyjęcie urodzinowe było więc skromne i kameralne, a tort przygotowałam ze składników, które miałam w domu. To wilgotne ciasto czekoladowe przełożone niezawodnym kremem ze śmietany i mascarpone wzbogaconym o pokruszone ciasteczka Oreo. Całość świetnie się komponuje, dobrze smakuje i chyba całkiem nieźle wygląda;) Składniki: Ciasto (tortownica(...)solą. Jajka, cukier, ekstrakt waniliowy, mleko i olej mieszamy trzepaczką w drugiej misce. Wlewamy gorącą kawę i energicznie mieszamy. Wsypujemy suche składniki, ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej czekoladowej masy. Tak przygotowane ciasto przelewamy do wysokiej tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 60 minut lub do tzw suchego
Smakowity Blog Kulinarnypomysł, aby wykorzystać je do zrobienia ciasta, które planowałam już jakiś czas temu. Ponad to użyłam także produktów od marki The Raw Chocolate , dzięki którym powstała pyszna polewa czekoladowa. Ciasto wyszło nieziemsko pyszne! Początkowo, po wyciągnięciu z piekarnika pachniało intensywnie słodkim burakiem, później aromat nieco opadł, a w smaku warzywa kompletnie nie czuć. Jest lekko wilgotne, ale zarazem puszyste(...)wymieszaj. Masę przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 30 minut, w termoobiegu. Gotowe ciasto pozostaw do ostygnięcia. Następnie przygotuj polewę czekoladową. Do rondelka przełóż masło kakaowe i rozpuść je do płynnej konsystencji. Kolejno dodaj kakao i cukier kokosowy. Mieszaj chwilę pozostawiając na małym ogniu. Następnie ściągnij
Zdrowie na języku :Palce nero ) -jogurt grecki lub lukier (do namalowania oczu) Krem orzechowo-czekoladowy zamrozić we woreczkach. Mniej więcej ok 1,5 łyżeczki kremu nakładać na folię i przewiązać sznureczkiem. Takie czekoladowe paczuszki (9 szt) umieścić w zamrażarce na minimum 2 godziny. kliknij aby powiększyć W dużej misce mąki i suche drożdże dokładnie razem wymieszać, w osobną małą miseczkę odłożyć dwie czubate(...)ciasto wyrośnie (u nas po ok 40 minutach) należy je zważyć na wadze kuchennej. Uzyskaną wagę (ciasta bez miski!) podzielić przez ilość bułeczek czyli 9 i tak podzielić ciasto. Czekoladowe kulki wyciągnąć z woreczków. Każdą porcję ciasta troszeczkę ugnieść z odrobiną mąki jeśli potrzeba i wkładając jedną kuleczkę czekoladową na środek zawinąć brzegi tworząc bułeczkę. Do formy wyłożonej na dnie
Candy Pandas