bloga. Niestety niebawem będę miała tego czasu jeszcze mniej, ale postaram się od czasu do czasu podrzucić Wam jakiś pyszny przepis:) Na przykład taki jak dzisiejsze ciasto... Wilgotny kakaowy biszkopt, puszysty mus czekoladowy i śmietanka z dodatkiem świeżych malin. Czegóż chcieć więcej :) ? Biszkopt: 4 jajka, 3/4 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki cukru, łyżeczka proszku(...)temp. 160st. Ostudzić. Poncz: 50ml wrzątku, łyżka kawy rozpuszczalnej, 5 łyżek nalewki z malin. Kawę zalać wrzątkiem. Przestudzić i wymieszać z nalewką. Ponczem nasączyć zimne ciasto. Mus czekoladowy: 100g gorzkiej czekolady, 100g mlecznej czekolady, 4 żółtka, 400ml śmietanki 30%, 2 czubate łyżki cukru pudru, 2 łyżki żelatyny, 70ml wrzątku. Czekolady
Z miłości do słodkościTort "Nutella" - nazwa, której nie trzeba zbyt długo opisywać. Mocno czekoladowe ciasto z delikatnym kremem na bazie śmietany kremówki i uwielbianej przez wielu Nutelli. Przepyszny w smaku, nieskomplikowany w przygotowaniu, a przy czym elegancki i pięknie się prezentujący - czekoladowy tort, któremu mało kto jest się w stanie oprzeć.Tort Nutella - Składniki:Ciasto:3 jajka (osobno białka i żółtka
Słodka Stronaciasto piernikowe, które po kilku dniach od upieczenia (najlepiej 5) jak to ciasto piernikowe, nabiera dodatkowego aromatu i wilgoci. Ja moje ciasto przełożyłam powidłami i polałam polewą czekoladową. Ciasto piernikowe 4 jajka 2 1/2 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mleka 1 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki margaryny Palma spółki Bielmar 4 łyżki powideł(...)piernika Słoik powideł Polewa czekoladowa orzechy do posypania Margarynę rozpuścić z miodem i pozostawić do przestygnięcia. Białka należy ubić na sztywno, dodać cukier, oraz żółtka, ciągle ubijając mikserem. Mikser odłożyć, do masy dodać przesianą mąkę z sodą, kakao, na końcu mleko i rozpuszczoną margarynę z miodem. Gotowe ciasto wylać do prostokątnej foremki o wymiarach
Jadło i czytadłoSkładniki na ciasto: 5 jajek ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżka kawy rozpuszczalnej rozprowadzona 2 łyżkami wody 1 szklanka jogurtu greckiego ¾ szklanki dżemu pomarańczowego 1 szklanka mąki ½ szklanki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: Pół szklanki słodkiej śmietanki 1 szklanka groszków czekoladowych Dekoracja: Kandyzowane pomarańcze Całe jajka z cukrem ubić mikserem. Dodać ekstrakt z wanilii(...)Ciasto wylać na blachę, której spód wyłożony jest papierem do pieczenia. Piec przez ok. 30 min. w 180 stopniach C. W czasie pieczenia przygotować polewę czekoladową – rozgrzać śmietankę i rozpuścić w niej czekoladę. Ciasto wyjąć z formy, odwrócić i polać roztopioną czekoladą. Udekorować kandyzowanymi pomarańczami. PYSZNE! Zobacz film z tym przepisem! Normal 0 21 false false false
Gotujemy i jemyinne ciasta, które można zrobić bez użycia piekarnika. Jesień to pora roku, gdzie w moich słodkich wypiekach można znaleźć przede wszystkim jabłka lub śliwki . Tym razem upiekłam więc czekoladowe ciasto ze śliwkami. Ciasto jest bardzo proste do wykonania, do jego przygotowania nie potrzeba żadnych wyszukanych składników a przy tym rewelacyjnie smakuje. Polecam wszystkim łasuchom- małym i dużym. Składniki (tortownica(...)wszystkie składniki się rozpuszczą i powstanie jednolita masa odstawiamy ją do wystygnięcia. Dokładamy surowe jajko. Dokładnie mieszamy. Mąkę łączymy z sodą oczyszczoną, dokładamy do masy czekoladowej. Dokładnie mieszamy (można użyć miksera). Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Umyte śliwki przekrawamy na pół, pozbawiamy je pestek. Wykładamy na ciasto skórką do dołu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Pobite gary Barbaryponieważ tortów nie można dekorować ciepłą polewą. Chłodną polewę czekoladową przekładamy do worka cukierniczego lub małego woreczka strunowego. Obcinamy mały rożek worka, wyciskamy polewę na brzeg tortu. Polewa czekoladowa na ciasto Aksamitna polewa czekoladowa idealna do oblewania ciasta i tortów (w całości). 150 ml śmietany kremówki 100 g gorzkiej czekolady Kremówkę zagotowujemy. Czekoladę kroimy w drobne kawałki i zalewamy gorącą
Ciastkozercyciasto dla miłośników czekolady. Jest intensywnie w smaku, zupełnie wyjątkowe i uzależniające - to naprawdę najlepszy, oryginalny przepis na brownie. Zobaczcie przygotowanie brownie z malinami krok po kroku na poniższym filmie: Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Aby nasze ciasto brownie z malinami udało się idealnie, pamiętajcie, by dodać do niego gorzką czekoladę bardzo dobrej jakości. Masa czekoladowa powinna(...)zupełności wystarczą, chociaż czas pieczenia może się nieznacznie zmienić, jeśli użyjecie większej lub mniejszej blaszki. Na większej ciasto może być gotowe kilka minut szybciej, a na mniejszej warto o kilka minut wydłużyć czas pieczenia . Warto zaznaczyć, że takie mokre ciasto czekoladowe ,,zachowuje się" troszkę inaczej niż tradycyjne ciasto pieczone z użyciem proszku do pieczenia. Brownie po upieczeniu natychmiast wyciągamy
Lekcje w kuchniciasto pieczone. Pyszne, wilgotne, zdrowe, mega czekoladowe czyli takie o jakim się marzy do kawy czy herbaty. Szybko się robi i potem zjada bez wyrzeczeń, upieczecie ze mną? Ciasto czekoladowo - orzechowe, jaglane z malinami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemiękki, puszysty i lekko miodowy w smaku. Nie wymaga leżakowania, ponieważ świetnie smakuje już w dniu pieczenia! Wierzch piernika polecam polać domową, błyszczącą polewą czekoladową, która idealnie się kroi (bez kruszenia). 3. Makowiec japoński , czyli ciasto bez spodu. Szybkie i proste do przygotowania. 4. Ciasto marchewkowe - puszyste, lekko wilgotne i udekorowane polewą na bazie kremowego serka, cukru pudru oraz cytryny(...)dniu przygotowania 😃 13. Tort bezowy przełożony kremem śmietanowym na bazie ubitej śmietany 30% i mascarpone oraz musem truskawkowym. 14. Brownie nadziane malinami. Jeżeli jesteście wielbicielami mocno czekoladowych ciast to musicie przygotować poniższe brownie. Ciasto nie jest suche i świetnie smakuje wraz z dodatkiem malin. Wierzch ciasta powinien być lekko wilgotny (może się Wam wydawać, że brownie z wierzchu
UgotowaćCzasem tak bywa… niespodziewani goście, niedzielna zachcianka Tak powstało dwukolorowe ciasto składające się z delikatnego , aksamitnego sernika i wilgotnego czekoladowego spodu, a całość dopełnia świeży dodatek brzoskwiń ! Rodzina zadowolona, goście uśmiechnięci, ciasto zjedzone - czego chcieć więcej ? 😉 Ciasto 160 g masła ½ szklanki cukru 6 łyżki wody 2 łyżki kakao 3 jajka 1 szklanka mąki 1 łyżeczka (kopiata) proszku(...)sera białego (z wiaderka) 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 torebka cukru waniliowego 60 g budyniu waniliowego 30 g mąki kartoflanej 1 puszka brzoskwiń Opis przygotowania: Ciasto czekoladowe: 1.Miękkie masło, cukier, wodę i kakao gotujemy na małym ogniu, aż składniki się połączą. Odstawiamy do wystudzenia. 2. Ubijamy pianę z 4 białek ze szczyptą soli. 3. Do masy dodajemy
Marcepanowa kuchniaCzekoladowe choinki upiekłam specjalnie dla mojego czteroletniego syna. To połączenie czekoladowego ciasta z warstwą czekolady i dekoracjami cukierniczymi. Są banalnie proste do przygotowania. Prezentują się bajecznie i smakują rewelacyjnie. Polecam w szczególności dla wszystkich czekoladoholików ;-) SKŁADNIKI Czekoladowe choinki: 1 jajko szczypta soli 50 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 50 g masła 120 ml mleka(...)łyżką. Ciasto przelać do formy, wyrównać i włożyć do piekarnika. Piec około 20-25 minut. Upieczone ciasto ostudzić, wyciągnąć z formy i oderwać papier do pieczenia. Ciasto przełożyć na sztywną podkładkę górą do dołu. Czekoladę gorzką i mleczną połamać na mniejsze kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Następnie dodać cukier puder, dobrze wymieszać i przelać na wierzch ciasta. Równo
Passions hobbies lifetrochę zapomniane, a szkoda bo jest naprawdę dobre. CIASTO NEAPOLITANKA Składniki: ciasto: 5 jajek 200 g cukru 220 g mąki 100 g roztopionego masła 90 g śmietany 18% 8 g proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego dodatkowo do ciasta ciemnego: 20 g kakao 1 łyżka śmietany 18% masa czekoladowa: 2 czekolady gorzkie 64% 100 ml śmietany(...)końcu dodajemy śmietanę. Po wymieszaniu ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3. Większą część ciasta przelewamy do formy 20x30 cm i pieczemy w 170 stopniach przez 25 minut. Upieczone ciasto studzimy, a później kroimy na dwie równe części. biszkopt ciemny: 1/3 ciasta jasnego mieszamy z kakao oraz łyżką śmietany. Ciasto przelewamy do formy
Bon appetit mon amieKruche rogaliki z truskawkami – Mini beza Pavlova z truskawkami – Ciasto z truskawkami i bezą na oleju rzepakowym – biszkopt z owocami – Jak zrobić ciasto ucierane z truskawkami ? – Ciasto czekoladowe z mascarpone i truskawkami – Ciasto kokosowo-truskawkowe z jogurtową pianką – Galette z serem i truskawkami – Sernik z truskawkami i czekoladą(...)Ciasta, desery bez pieczenia: – Sernik z truskawkami i bezami – Eton Mess z truskawkami – Eton mess z owocami – Sernik bez pieczenia z truskawkami – Torcik jogurtowy z truskawkami – Najlepszy sernik na zimno – Truskawki z bitą śmietaną – Truskawkowy zawrót głowy. Deser truskawkowy – Torcik z bitą śmietaną i truskawkami – Galaretka z truskawkami i bitą śmietaną (deser) – Deser jogurtowy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię