pierś z kurczaka pieczona - 3795 przepisów (strona:159/253)

Kurczak zapiekany z pieczarkami i śmietaną. 123

smaczne danie. Możecie użyć, dowolnych części kurczaka. Co kto lubi. Składniki: 4 pojedyncze piersi kurczaka 1 cebula 500 g. pieczarek 1 ząbek czosnku 250 ml. śmietanki 30% masło do smażenia dowolne przyprawy, u mnie sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany, zioła prowansalskie Wykonanie: Piersi przekroić na pół. Przyprawić i odstawić na  minimum 2 godziny. Najlepiej zrobić to wieczorem(...)podsmażyć na maśle. Dodać pokrojone w plastry pieczarki i drobno pokrojony czosnek. Przyprawić solą i pieprzem. Podsmażyć. Naczynie żaroodporne, wysmarować masłem. Ułożyć w nim piersi. Na piersi, wyłożyć podsmażone pieczarki z cebulą. Wszystko zalać śmietanką. Piec w piekarniku, nagrzanym do 190 stopni, 1 godzinę

Agusiowe smakołyki
Zapiekanka gyros z makaronem 143

dużych łyżek majonezu 5-6 dużych łyżek pikantnego keczupu  zioła prowansalskie 100 g żółtego sera w kawałku 0,5 pęczka natki pietruszki   Makaron ugotować al dente. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, posypać dokładnie przyprawą do gyrosa i usmażyć na złoto. Pod koniec smażenia dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę przesmażyć. W miseczce wymieszać majonez(...)samej patelni co mięso podsmażyć pokrojone w półplasterki pieczarki i pokrojoną w kostkę paprykę, gdy odparują wodę ułożyć je na w naczyniu żaroodpornym. Posmarować resztą sosu. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni, następnie wyjąć zapiekankę, posypać startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem i ponownie zapiekać przez ok. 5 minut, aż ser się rozpuści. Przed podaniem posypać

Simply Food
WYLUZOWANE UDKA Z KURCZAKA Z CYTRYNĄ I ROZMARYNEM 112

wieczorem a miało być na następny dzień na obiad .Nie przypuszczałam, że kiedykolwiek to powiem, ale duszona cytryna smakuje wyśmienicie ;) Składniki: 500g wyluzowanych udek z kurczaka dorzuciłam 2 piersi z kurczaka łyżka mąki bezglutenowej (opcjonalnie do obtoczenia) sól ziołowa  oliwa z oliwek  cytryna 6-8 ząbków czosnku mały por 4 marchewki 10-15 małych ziemniaków świeży rozmaryn kilka(...)ziemniaczkami w dowolnej formie, przekrojonymi na pół ząbkami czosnku, rozmarynem i pokrojoną w plasterki cytryną. Doprawiamy solą ziołową, chlustamy oliwą i wodą przykrywamy, "miąchamy", żeby wszystko się wymieszało i pieczemy około godziny w 200 stopniach. Wyłączyłam piekarnik po 45 minutach i go tam zostawiłam. Po przestygnięciu kura padła ofiarą Węża

Cytryna&Co.
Al'A PIZZA FIT (TARTA ŻYTNIA Z KURCZAKIEM) 70

Składniki: (na 8 porcji) - filet z piersi kurczaka (400 g) - papryka czerwona (125 g) - szpinak, liście (100 g) - ser mozzarella lekki- (125 g) - mąka pszenna razowa (5 g) - otręby żytnie- (50 g) - jaja – 2 szt. - woda – 100 ml Wykonanie: Mięso pokroić w kosteczkę, przyprawić, poddusić na patelni teflonowej. Szpinak oczyścić, poddusić. Paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Ser mozzarella zetrzeć(...)otrębami, jajami i wodą, posolić odrobinę i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto przełożyć do foremki. Na ciasto wyłożyć gotowe mięso, szpinak i paprykę, posypać serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 35 min w 180 o C Całość: 1780,8 kcal (B:155,7g W:168,3g T:53,9g) 1 porcja: 223 kcal

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
20 przepisów na obiad jesienią! 150

parmezan.  WIĘCEJ 17.  DANIE JEDNOGARNKOWE, KURCZAK Z QUINONĄ I WARZYWAMI! Kurczak to wciąż najczęściej wybierane przez Nas Polaków mięso na obiad, z kilka powodów, bo łatwo się robi, jest dość smacznym mięsnym, można go zrobić na tysiące sposobów, jest tani i łatwo dostępny. Ja zazwyczaj z kurczaka wybieram filety z piersi, ale ostatnio co raz częściej kupuje ćwiartki

SMYKWKUCHNI
Podpłomyki z warzywami, kurczakiem i Fetą 119

Feta (ok. 90 g), - przyprawy: sól, pieprz, curry, słodka papryka, bazylia, czosnek. Sposób przygotowania 1. Mieszamy mąkę z łyżeczką oleju, solą, letnią wodą i wyrabiamy ciasto. 2. Mięso z piersi kurczaka marynujemy w łyżeczce oleju i ulubionych przyprawach, następnie smażymy na patelni teflonowej. 3. Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na łyżeczce oleju. 4. Do cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę(...)kilka minut. 4. Przygotowujemy sos pomidorowy: do koncentratu pomidorowego dodajemy 3 łyżki wody, sól, pieprz i bazylię. 5. Ciasto dzielimy na 2 części i je rozwałkowujemy. 6. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy rozwałkowane ciasto. 7. Na ciasto nakładamy sos pomidorowy, farsz warzywny, kurczaka i posypujemy pokruszoną fetą. 8. Podpłomyki pieczemy w 180⁰C przez

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Ziołowe schabowe z wkładką 144

Oregano Liść lubczyku Zioła prowansalskie 2 jajka Bułka tarta do panierowania 10 pieczarek 1 cebula 1 czerwona papryka 100 g żółtego sera Olej do smażenia Sól Pieprz Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Z każdej strony doprawiamy solą czosnkową i białym pieprzem. Z jednej strony obsypujemy oregano, ziołami prowansalskimi i liściem lubczyku. Każdy plaster mięsa maczamy(...)Mieszamy ze sobą i przesmażamy do miękkości na patelni. Doprawiamy sola i pieprzem. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Schabowe układamy na dużej blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kawałku rozkładamy usmażone warzywa i ser. Zapiekamy w piekarniku do momentu rozpuszczenia się sera

VioletoweKucharzenie
Wytrawna tarta z karczochem, piersią kurczaka, wędzonym boczkiem i białym winem PRZEPYSZNA! 120

kolor. Potem przekładamy na talerz. Na tą sama patelnię wrzucamy boczek. Gdy się zarumieni i dodatkowo natłuści patelnię, dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Podgrzewamy do jej zeszklenia. Następnie dodajemy pierś kurczaka - umytą, osuszoną i pokrojoną w kostkę. Musi się smażyć do zezłocenia. W następnej kolejności dorzucamy: czosnek, tymianek, bazylię. Podsmażamy chwilę i dolewamy wino oraz bulion. Doprowadzamy całość do wrzenia(...)drugiej. Większą wykładamy formę do tarty. Podpiekamy ciasto w 180 stopniach przez 5 minut. Po tym czasie wyciągamy i wykładamy na nie nadzienie. Całość przykrywamy drugą, rozwałkowaną częścią ciasta. Pieczemy jeszcze przez około 30 minut. Voila! ;) Pycha, pycha, pycha! Zainspirowane: (ciasto) Gordon Ramsay "Szef kuchni po godzinach

Życie zamknięte w smaku
Poniedziałkowy "fit" - Cukinia faszerowana ryżem z suszonymi pomidorami, papryką i kurczakiem 390

przykryciem, po tym czasie wyłączamy grzanie i zostawiamy ryż na 5 minut.  Pierś z kurczaka kroimy w drobną kosteczkę, przekładamy do rondla wysmarowanego olejem, oprószamy przyprawą gyros i podsmażamy przez 2-3 minuty by pory się pozamykały. Paprykę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do kurczaka wraz z przeciętym ząbkiem czosnku i całość podduszamy przez 5 minut. Po tym czasie(...)środek. Faszerujemy uzyskanym farszem. Układamy paprykę w naczyniu do zapiekania, które przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 minut.  (Naczynie wykładam przeciętą torebką do pieczenia - można nasmarować tłuszczem) Na ostatnie 5 minut cukinie odkrywam by się ładnie zarumieniły.  Do przygotowania faszerowanej cukinii użyłam produktu otrzymanego od firmy SyS - Dania Babci Zosi . Wybrałam ryż

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka z kurczakiem, selerem, kukurydza, ananasem... 327

pieczenie swoich zdrowszych potraw na święta, bo do domu zląduję dopiero 23 grudnia i to wieczorem.  Nie wiem jak to wszystko zorganizuję. Nie poszaleję tak jak w zeszłym roku ze śledziami po kaszubsku, domową kiełbasą, pasztecikami, itp. ;( Przechodząc do sałatki, przepis dostałam od Agnieszki w jednym z komentarzy na moim fanpage, kiedy pytałam o sposób na kurczaka ;) Lekko(...)zmodyfikowałam, bo nie udało mi się dostać wszystkich produktów (Biedronka mnie zawiodła;p) i też chciałam go lekko odchudzić. Składniki (około 3 porcji): 1 mały seler 2 piersi z kurczaka + curry do przyprawienia  około 4-5 plastrów ananasa (użyłam ananasa z puszki w soku własny, bez dodatku cukru- dostępny w NETTO) kawałek świeżego pora (około

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Wielkanocne rolady drobiowe z chrzanem i żurawiną 190

chrzan i masło na jednolitą, gęstą masę. Całość powinna być gęsta i miękka (trzeba nią nasmarować mięso). mięso - drób (ja użyłam dwóch piersi z kurczaka, ale większy kawałek będzie łatwiejszy do zwijania, myślę, że pierś z indyka lepiej się sprawdzi), który należy przeciąć prawie "do końca " w zdłóż i następnie lekko rozbić; Stronę, która będzie zwijana należy posmarować nadzieniem(...)boki złożyć do środka (zapobiegnie to wyciekaniu farszu) i zrolować. Obwiązać nitką lub sznurkiem. Schować do lodówki. Mocno schłodzone mięso włożyć do nagrzanego piekarnika  (180-200 stopni) i piec ( w naczyniu żaroodpornym, pod przykryciem) przez  ok 45-60 minut. Podawać gorące. Roladki świetnie smakują też na zimno - można je wykorzystać na różnorakie przyjęcia

Szybko Tanio Smacznie
Gęsie uda pieczone w cydrze i najlepsza duszona czerwona kapusta 169

nienasyconych jest uważany za  najzdrowszy spośród tłuszczów drobiowych, Gęsi z natury są hodowane ekologicznie,wypasa się je na łąkach,nie da się tego zrobić inaczej,tak jak z kurczakami,więc to mieso jest na pewno zdrowsze.Gęsiom zatem bliżej do dzikiego ptactwa.A każde ptactwo  najlepiej smakuje jesienią,bo miało czas ,żeby obrosnąć tłuszczem i dobrze wyksztalcić mięśnie. Choć(...)Poza tym trudno o popularność, jeśli coś jest zwyczajnie niedostępne w handlu ( w polskim handlu).Dziś na szczęście powoli się to zmienia. Dzisiejsze pieczone uda jest to dopiero moje drugie spotkanie z gęsina.Pieczona pierś była równie udanym daniem. Zanim upiekłam uda gęsie przeczytałam wiele przepisów.Szefowie kuchni uważają,iż gęsina sama w sobie bardzo aromatyczna i dobra

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pyszna rolada drobiowa z żurawiną 160

kurczaka garść żurawiny suszonej natka pietruszki, pęczek jabłka suszone- garść przyprawa do kurczaka  3 łyżki sosu sojowego WYKONANIE Kurczaka musimy pozbawić kości, trochę to potrwa, ale nie jest takie trudne, należy przeciąć  wzdłuż piersi i następnie powoli oddzielać mięso od kości.  Chyba najtrudniej przy udkach, ale na pewno  poradzimy sobie . Jak już mamy(...)dokładnie owijamy bawełnianą nicią. Musi być dobrze zaciśnięte.  Wkładamy do żaroodpornego półmiska, jeszcze raz posypujemy przyprawą i sosem sojowym. Półmisek wysmarowany oczywiście tłuszczem.  Pieczemy  1,5 godziny, od czasu do czasu polewając płynem, który wytworzy się podczas pieczenia. SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej

W kuchennym oknie Ewy
Tarta z kurczakiem 187

formę o średnicy 25cm: Ciasto: 200g mąki pszennej 100g zimnego masła płaska łyżeczka soli żółtko 3 łyżki zimnej wody Farsz: połówka piersi z kurczaka 1 czerwona papryka 1 cebula 10 sztuk pieczarek 3 ząbki czosnku tymianek przyprawa do kurczaka sól, pieprz 15g masła olej do smażenia   Sos: 120ml śmietany 18% 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 jajko oregano tymianek(...)lodówki na około 20 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy je i przekładamy do lekko natłuszczonej olejem formy. Nakłuwamy widelcem, aby ciasto nam nie "wstało" i przykrywamy papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 12 minut. Farsz: Na patelni rozpuszczamy masło z odrobiną oleju. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i smażymy

Czerwona Porzeczka
Pizzowe bułeczki 75

mąki, dodałam rozkłócone jajko, sól i roztopione i ostudzone masło. Wyrobiłam ciasto, przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia.  W tym czasie zrobiłam farsz do bułeczek. Pierś z kurczaka i cebulę pokroiłam w kostkę. Podsmażyłam na patelni a następnie dodałam pokrojone drobno pieczarki. Podsmażyłam i dodałam koncentrat pomidorowy. Dodałam kukurydzę i przyprawiłam do smaku solą, papryką oraz dodałam zioła(...)kawałki i formowałam placek, na który nakładałam po 2 łyżki farszu i po 1 łyżce startego żółtego sera.  Formowałam owalne bułeczki i wykładałam na blachę z papierem do pieczenia do wyrośnięcia. Z tej porcji wyszło mi 6 sporych bułek. Można zrobić mniejsze bułki oczywiście. Jajko rozkłóciłam razem z mlekiem i pędzelkiem smarowałam bułki. Posypywałam oregano i bazylią.  Kiedy

Pieprzyć z Fantazją
Pizzowe bułeczki 114

mąki, dodałam rozkłócone jajko, sól i roztopione i ostudzone masło. Wyrobiłam ciasto, przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia.  W tym czasie zrobiłam farsz do bułeczek. Pierś z kurczaka i cebulę pokroiłam w kostkę. Podsmażyłam na patelni a następnie dodałam pokrojone drobno pieczarki. Podsmażyłam i dodałam koncentrat pomidorowy. Dodałam kukurydzę i przyprawiłam do smaku solą, papryką oraz dodałam zioła(...)kawałki i formowałam placek, na który nakładałam po 2 łyżki farszu i po 1 łyżce startego żółtego sera.  Formowałam owalne bułeczki i wykładałam na blachę z papierem do pieczenia do wyrośnięcia. Z tej porcji wyszło mi 6 sporych bułek. Można zrobić mniejsze bułki oczywiście. Jajko rozkłóciłam razem z mlekiem i pędzelkiem smarowałam bułki. Posypywałam oregano i bazylią.  Kiedy

Pieprzyć z Fantazją
Domowy kebab z kurczaka 172

przepis na pikantny sos pomidorowy – sos czosnkowy: jogurt grecki, czosnek, sól Przygotuj 2 lub 4 patyczki do szaszłyków, z zależności od ich długości. Patyczki namocz. Piersi z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i nadziej je na 2 złączone patyczki. Dzięki podwójnemu patyczkowi konsytuacja będzie bardziej stabilna. Przygotuj naczynie żaroodporne, które jest nieco węższe niż długość patyczka. Wyłóż naczynie folią(...)marynatą za pomocą pędzla kuchennego. Wstaw mięso na min 30 minut do lodówki. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st (z termoobiegiem, 220 st bez termoobiegu). Wstaw naczynie z kurczakiem i piecz mięso przez godzinę, co 15-20 minut przekręcaj nieco kurczaka jak na rożnie. W międzyczasie pokrójcie drobno sałatę oraz czerwoną kapustę i włóżcie do osobnych misek. Do każdej dodajcie

nietylkopasta.pl
Pizza z kurczakiem, pieczarkami i warzywami 180

sobą i zagniatamy ciasto. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 h, W tym czasie możemy przygotować pierś z kurczaka. Na patelni rozgrzewamy olej, piersi kurczaka myjemy, oczyszczamy, kroimy w kostkę i smażymy. Przyprawiamy do smaku solą pieprzem i słodką papryką.  Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Następnie każdą z nich wałkujemy na wielkość blaszki(...)kroimy na paski, cebulę kroimy w piórka. Suszone pomidory i oliwki przekrawamy na pół. Wszystkie składniki dajemy na pizzę, dodajemy również usmażonego kurczaka. Wierzch posypujemy serem i ziołami prowansalskimi. Piekarnik rozgrzewamy. Blaszki wkładamy do piekarnika i pieczemy w 200 stopniach przez 30-35 min aż spód ciasta będzie mocno przypieczony a składniki ciasta będą upieczone. Smacznego

kulinarne odsłony pati
Zapiekanka z tortellini i kurczakiem gyros 166

makaronu rurki 1 średnie opakowanie warzyw mrożonych 1 mała śmietana 12% 1 jajko 150 g startego sera mozzarella 1 ząbek czosnku Sól, pieprz Przyprawa gyros Oliwa Wykonanie: Pierś pokroić w paski, posypać przyprawą gyros, dodać 2 łyżki oliwy lub oleju i wymieszać. Podsmażyć na patelni. W między czasie ugotować al-dente tortellini i makaron. Warzywa mrożone (np. mieszanka brokuł, marchewka(...)wbić jajko, dodać zmiażdżony czosnek, sól i pieprz. Wymieszać dokładnie i dodać startą mozzarellę. Łączymy składniki... Do naczynia żaroodpornego wsypać ugotowany makaron, tortellini, kurczaka (wraz z powstałym sosem własnym) i warzywa. Zalać sosem i dokładnie wymieszać. Piec w temperaturze 180 stC około 20-25 minut

Tradycyjna Kuchnia
Pieczone devolaye w chrupiącej panierce 216

kurczaka przekroić wzdłuż, rozbić tłuczkiem, posolić i popieprzyć z obu stron. Płatki kukurydziane rozdrobnić. Do drugiej miski wbić jajka, dodać do nich musztardę i mleko oraz powoli dodawać mąkę, do momentu aż ciasto będzie dość gęste - dokładnie roztrzepać, by nie było grudek. Ser żółty pokroić na sześć prostokątów, a masło na sześć kawałków. Natkę pietruszki posiekać. Na każdy kawałek piersi(...)położyć ser żółty, masło i troszkę pietruszki. Mięso zwinąć i obtoczyć najpierw w cieście, a następnie w płatkach kukurydzianych. Włożyć do rozgrzanego piekarnika do 200stopni C i piec 40min. W czasie połowie pieczenia odwrócić mięso na drugą stronę

W kuchni u Moniki
Nadziany kurczak z grilla 142

zielonego pesto 10 malutkich marynowanych pieczarek ok 5 dkg startego sera mozzarella 2 garści świeżej rukoli kilka pomidorków koktajlowych przyprawa do grilla Bella-Bis   pieprz Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka nacieramy z jednej strony przyprawą, z drugiej posypujemy odrobiną pieprzu i rozbijamy przez folię na cienkie kotlety. Na tej stronie gdzie był pieprz smarujemy kotlety łyżką pesto. Na każdym(...)brzegi. Przekładamy na folię aluminiową (każdy kotlet na inny kawałek), posypujemy raz jeszcze odrobiną przyprawy do grilla i owijamy szczelnie folią. Przekładamy na ok godzinę do lodówki po czym pieczemy na rozpalonym grillu ok 25 minut w folii i 5 minut po wyciągnięciu z niej.  Podajemy z rukolą i pomidorkami koktajlowymi lub wedle uznania i własnych zachcianek :) Przyprawy można

Kuchnia w czekoladzie
Roladki z kurczaka z greckim farszem 365

Składniki: podwójna pierś z kurczaka ser feta mały słoik papryki marynowanej szczypior pieprz ziołowy przyprawa do kurczaka oregano czosnek granulowany   Wykonanie: Pierś z kurczaka dzielimy na filety i rozbijamy. Posypujemy pieprzem, przyprawą do kurczaka, czosnkiem i oregano.  Przygotowujemy farsz: paprykę kroimy w drobną kosteczkę, a szczypior drobno siekamy. Wrzucamy do miseczki i dodajemy ser feta. Wszystko dokładnie mieszamy(...)wydostawał na zewnątrz. Zwijamy roladki i spinamy wykałaczkami. Roladki smażymy na złoty kolor. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy tłuszczem z patelni na którym smażyliśmy roladki. Posypujemy oregano. Pieczemy pod przykryciem 10 minut w temperaturze 200 stopni, potem kolejne 10 minut bez przykrycia. Do tak przygotowanych roladek polecam  sos tzatziki

Czerwona Porzeczka
Niedziela: Shish kebab z kurczaka i warzywne szaszłyki 102

bardzo aromatyzuje mięso. Ponieważ marynata jest cytrynowa nie trzymajcie w niej kurczaka dłużej niż pół godziny, żeby kwasek nie ściął zanadto białka w mięsie. Składniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka lub dwie małe 8 dużych pieczarek 1 cukinia Kilka małych ziemniaków Garść pomidorków koktajlowych 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki tymianku Marynata 2 łyżki oliwy 1 łyżka(...)ostygnięcia. Krok 3 Pokrój cukinię w kawałki, polej olejem, wymieszaj, posyp tymiankiem, posól i nadziej na patyki do szaszłyków. Nadziej na patyki pomidorki, ziemniaki i kurczaka. Przełóż na ruszt lub blaszkę do pieczenia. Wstaw do piekarnika. Piecz 15 minut. Krok 4 W tym czasie przygotuj kuskus według tego przepisu. Podawaj kebaby i warzywne szaszłyki z kuskusem. Smacznego! Jeśli cenisz domowe

Niedzielny kucharz
Szaszłyk to też kebab – shish kebab z kurczaka 148

aromatyzuje mięso. Ponieważ marynata jest cytrynowa nie trzymajcie w niej kurczaka dłużej niż pół godziny, żeby kwasek nie ściął zanadto białka w mięsie.   Składniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka lub dwie małe 8 dużych pieczarek 1 cukinia Kilka małych ziemniaków Garść pomidorków koktajlowych 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki tymianku Marynata 2 łyżki oliwy 1 łyżka(...)ostygnięcia. Krok 3 Pokrój cukinię w kawałki, polej olejem, wymieszaj, posyp tymiankiem, posól i nadziej na patyki do szaszłyków. Nadziej na patyki pomidorki, ziemniaki i kurczaka. Przełóż na ruszt lub blaszkę do pieczenia. Wstaw do piekarnika. Piecz 15 minut. Krok 4 W tym czasie przygotuj kuskus według tego przepisu. Podawaj kebaby i warzywne szaszłyki z kuskusem. Smacznego! Artykuł Szaszłyk

Niedzielny kucharz
Kurczak z mozzarellą 119

stron. W środku nadal pozostaną surowe. Piersi zdejmij z patelni, owiń je w środkowej części 1 lub 2 plastrami szynki parmeńskiej. Z patelni odlej tłuszcz, postaw ponownie na kuchence i dodaj passatę, ocet balsamiczny, cukier i pieprz cayenne. Podgrzewaj 3-4 minuty, aż cukier się rozpuści. Na tak przygotowaną patelnię włóż ponownie kurczaka z szynką i chwilę podgrzewaj(...)Jeśli Twoja patelnia nadaje się do piekarnika to super, nie musisz teraz przekładać całości do innego naczynia, jeśli nie to przełóż delikatnie kurczaka i sos, a następnie wstaw do piekarnika naczynie/patelnię przykrytą folią aluminiową od góry. Piecz całość przez 40 minut, ale w trakcie pieczenia wykonaj następujące czynności: – w 20 minucie pieczenia przełóż kawałki kurczaka na drugą stronę

nietylkopasta.pl
Rolada drobiowa ze śliwką i boczkiem 107

słodka śliwka i ciągnący ser. 1 filet z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa Ostra wędzona papryka Garść suszonych śliwek 0,5 szklanki startego sera 10 plastrów wędzonego boczku Olej do skropienia Filet z kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy tłuczkiem. Mięso rozkładamy tak aby każdy płat zachodził na siebie i tworzył prostokąt. Kurczaka doprawiamy przyprawą do mięsa oraz ostrą wędzoną papryką(...)suszone śliwki oraz starty na drobnych oczkach żółty ser. Całość zwijamy w ciasną roladkę. Wierzch mięsa owijamy resztą boczku. Roladkę skrapiamy olejem i szczelnie  owijamy w folię aluminiową. Pieczemy przez 40-45 minut w 190*C. Pod koniec pieczenia możemy otworzyć folię aby mięso się zarumieniło

VioletoweKucharzenie
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami 158

morska świeżo mielony pieprz gałka muszkatołowa Sposób przygotowania: Makaron spaghetti gotujemy al dente w osolonej wodzie z odrobiną oleju lub masła. Hartujemy zimną wodą, by się nie sklejał. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, obficie oprószamy grubo mielonym pieprzem i przesmażamy na maśle klarowanym przez kilka minut, aby mięso się ścięło z każdej strony. Dodajemy posiekane w paski pieczarki, razem(...)około 3 minuty, by zmiękła. Całość zalewamy śmietaną, doprawiamy do smaku solą morską, gałką muszkatołową (ja dałam 1/2 łyżeczki) i pieprzem, jeśli zachodzi taka potrzeba. Mieszamy. Do naczynia żaroodpornego (piekłam w ceramicznym, więc nie potrzebowałam tłuszczu, ale szklane dobrze jest natłuścić masłem) przekładamy 2/3 ugotowanego makaronu, posypujemy 1/3 tartej mozzarelli i wykładamy całą zawartość patelni. Na wierzch wykładamy pozostały makaron

Kolorowy Przepisownik
Roladki z brokułem 172

bardzo smaczne. Tak, dietetycznie nie znaczy wcale niesmacznie. Polecam gorąco. Składniki: 3 piersi z kurczaka pół brokuła 2 cebule pęczek szczypiorku ząbek czosnku 3 łyżki ricotty sól, pieprz marynata 6 łyżek oliwy z oliwek 6 łyżek musztardy francuskiej 2 łyżki tymianku Sposób przygotowania: Piersi przekrawamy wzdłuż tak, żeby powstał cienki pas mięsa. Składniki marynaty łączymy ze sobą. Marynujemy mięso. Brokuły(...)przez praskę czosnek łączymy z ricottą. Dodajemy posiekaną dymkę i brokuły. Solimy i pieprzymy do smaku. Płat mięsa wykładamy na folię aluminiową. Smarujemy farszem. Zwijamy w roladę. Szczelnie owijamy. Pieczemy przez 30-45 minut w 200 stopniach C. Ilość porcji: 3 Koszt wykonania: ok. 20 zł Czas przygotowania: 1,15 h źródło: przepis własny

Pobite gary Barbary
Babeczki z ciasta francuskiego 326

garść kukurydzy kilka różyczek brokuła 1/2 piersi z kurczaka przyprawa gyros pół papryki czerwonej jajko 3 łyżki śmietany 18% zioła prowansalskie 100g sera żółtego sól pieprz  Przygotowanie: Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i doprawiamy wedle uznania, np. przyprawą gyros. Smażymy na niewielkiej ilości oleju. Brokuła dzielimy na różyczki, wrzucamy do gorącej osolonej wody. Gotujemy do miękkości. Ciasto(...)łączymy z jajkiem, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz dodajemy starty ser żółty. Mieszamy. Na każdy płat ciasta francuskiego wykładamy wszystkie składniki. Następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200*, pieczemy ok 20 minut. Przekąska ta najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego

Kuchnia Pełna Pasji
Grillowana Pierś z Kurczaka w Rewelacyjnej Marynacie z Pieczonymi Marynowanymi Ziemniaczkami i Spaghetti z Cukinii z Pesto alla 265

kliknięciu w nią przeniesiecie się na przepis opisujący jej wykonanie.Czy nam to smakowało? Oj, bardzo! MIĘSO: 2 małe piersi z kurczaka Rewelacyjna marynata do mięs i warzyw Piersi z kurczaka umyłam pod bieżącą zimną wodą, osuszyłam ręcznikiem papierowym. Odcięłam małe polędwiczki. Każdy kawałek z każdej strony osmarowałam marynatą, włożyłam do pojemnika i szczelnie go zamknęłam, wstawiłam do lodówki na kilka(...)mięs i warzyw Ziemniaczki wyszorowałam dokładnie pod bieżącą wodą. Pokroiłam w ósemki. Każdy kawałeczek ziemniaka posmarowałam marynatą i ułożyłam na teflonowej blasze. Odstawiłam na kilkanaście minut. Potem piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 30-40 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków ziemniaków. Jeśli nie jesteśmy pewni czy już są gotowe, można przecież wyciągnąć jedną ćwiarteczkę

Blondynka Gotuje
Kotlety z kurczaka i cukinii czyli ciąg dalszy zdrowych inspiracji :) 307

przepis w końcu trafia na blog :) udanego weekendu ! :) Składniki (na około 10 kotletów/całość około 530 kcal/): średnia cukinia pęczek pietruszki około 400-450g mięsa mielonego z piersi kurczaka (ja sama mielę mięso) sól, pieprz, opcjonalnie granulowany czosnek (jednak ja zostałam przy samej soli i pieprzu bo pietruszka dała już wystarczająco intensywny smak, jednak kto co lubi) Sposób(...)mięso, cukinię, pietruszkę, przyprawy formujemy ręką kotlety (będą się kleić do dłoni ale jak lekko zmoczycie ręce nie powinno być tragedii) wykładamy przygotowane kotlety na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 180-200 stopni na około 30 minut (po 15 minutach przewróciłam kotlety na drugą stronę) gotowe kotlety polecam skonsumować z sosem czosnkowym :)  SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kąski z kurczaka w krakersach 181

sosem czosnkowym. Nie wyobrażam sobie sylwestra czy karnawału bez nich, filet z piersi jest łatwo dostępny i tani, zachęcam do przygotowania na jutrzejszy dzień! Składniki 1 duża podwójna pierś z kurczaka przyprawa do kebaba sól pieprz do smaku 200 ml śmietany kremówki 3 czubate łyżki majonezu 1 duży ząbek czosnku mała paczka krakersów słonych Sposób przygotowania Mięso umyć pokroić(...)przykryć i wstawić na całą noc do lodówki. Następnego dnia,wyjąć mięso z marynaty obtoczyć w pokruszonych wcześniej niezbyt bardzo drobno krakersach ułożyć kąski na wyłożonej pergaminem blasze i piec około 45 minut w temp 175*c Podawać z ulubionym sosem

Wanilia i Kardamon
Empanadillas z jagnięciną i warzywami 200

użyć dowolnych składników, warzyw, ryb, owoców morza, mięs. W tym przypadku wykorzystałam jagnięcinę, która została mi z obiadu z poprzedniego dnia. Równie dobrze można wykorzystać mięso z rosołu, upieczoną pierś kurczaka lub tuńczyka z puszki. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 posiekana cebula 4 posiekane pieczarki 1/2 posiekanej czerwonej papryki 2 łyżki oliwy 100g upieczonej wcześniej jagnięciny lub innego mięsa(...)francuskiego wyciąć krążki o średnicy około 12-15 cm. Na każdej połowie krążka ułożyć nadzienie. Brzegi zwilżyć wodą i mocno przycisnąć (można do tego użyć widelca). Posmarować żółtkiem i piec 15 minut w temperaturze 200 stopni

Smakowity Blog Kulinarny
Od czego zacząć? Czyli mój pomysł na odchudzanie. 458

mojego jadłospisu to co jeść? Spokojnie! Jest jeszcze cała masa produktów dozwolonych :)  Przykładowo sól wymieniłem na inne przyprawy (np. cynamon, czosnek). Smażenie zastąpiłem duszeniem, "smażeniem" na wodzie, pieczeniem w piekarniku, gotowaniem na parze itp. Powiem szczerze, że nie ma żadnej różnicy, a nawet bardziej - wszystko jest smaczniejsze a przede wszystkim lżejsze.Słodycze zastąpiłem owocami np. truskawkami, jabłkami itp. Chyba(...)dodatku cukru (np. Fortuna). Mleko 3,2% zamieniłem na 1,5% - nie polecam mleka o niższej zawartości tłuszczu, ponieważ jest ono praktycznie bezwartościowe. Mięso to tylko i wyłącznie pierś z kurczaka, filet z indyka i szynki właśnie z drobiu. Po odpowiednim przygotowaniu jest na prawdę pyszne. A chleb zwykły zamieniłem na razowy z ziarnami słonecznika. Tak więc idzie przeżyć

All My Fit Life

Proponowane wyszukiwania