rybie. Rybę po grecku podaje się na zimno i na ciepło. Może być przystawką na przyjęciu lub częścią pełnowartościowego dania obiadowego. Moja ulubiona wersja - ryba po grecku na ciepło, podana z ryżem. Składniki: 1 kg płatów ryby morskiej (takiej jak: mintaj, sola, dorsz lub halibut) wywar do parzenia ryby: 5 szklanek wody, 1/2 cebuli, 4 liście laurowe(...)Jeśli szukasz pomysłu na świąteczne dania z ryb, zobacz inne moje przepisy: Gravlax a la tuńczyk Sałatka śledziowa z burakami Łosoś w galarecie Sałata z wędzonym łososiem i krewetkami Sałatka lwowska Gravlax
Codziennik KuchennyDlaczego warto odwiedzić Mołdawię krótki tour po mołdawskich winnicach. Dlaczego warto odwiedzić Mołdawię, niewielki, kilkakrotnie mniejszy od Polski, kraj graniczący jedynie z Ukrainą i Białorusią? Jest
Cztery Fajerypodawać na wiele wyjątkowych sposobów, aby w pełni cieszyć się jego smakiem: Warzywa grillowane : świetnie komponują się z delikatnym smakiem łososia. Papryka, cukinia, bakłażan czy szparagi to doskonałe towarzystwo. Sałatka z rukolą i pomidorami : świeża rukola i soczyste pomidory doskonale równoważą smak łososia. Puree ziemniaczane : klasyczne puree ziemniaczane to doskonałe tło dla łososia, które podkreśla jego delikatność. Ziołowe akcenty : posypane(...)każdym kęsie. Oto kilka innych przepisów na ryby, które mogą Ci się spodobać: Domowe paluszki rybne HALIBUT SMAŻONY - przepis na halibuta smażonego w mące FILETY Z DORSZA W SOSIE GRECKIM: przepis na rybę po grecku PSTRĄG SMAŻONY. Pstrąg smażony na patelni w całości - przepis Makrela z grilla po indyjsku Grillowana dorada z masłem czosnkowym i rozmarynem Łosoś pieczony. Łosoś pieczony
Moja Książka Kucharskaminut. Wtedy odwracam podpłomyk na drugą stronę i dopiekam, aż się zrumieni. W ten sam sposób postępuję z kolejnymi podpłomykami.. Na warsztatach podawaliśmy te podpłomyki z konfitowanymi żeberkami, sałatką z kapusty i dyni na puree jabłkowym. Dodatkowo skrapialiśmy podpłomyki olejem koperkowo-szpinakowym. Oczywiście możesz na nie nałożyć inne składniki, ale serdecznie polecam Ci przepis na intensywnie zielony(...)podstawowy przepis na podpłomyki składał się tylko z mąki, soli i wody, ale od dawna do pieczenia pieczenia podpłomyków używa się również drożdży i oleju. Rodzajem podpłomyka jest także grecka pita, żydowska maca czy turecki chleb bazlama i indyjski chleb naan. Jeśli podpłomyk piecze się bez posypki, przypomina pitę i służy do nabierania nim gęstych sosów. Możemy jednak nałożyć
Cztery Fajeryfeta, halumi, labneh natka pietruszki, sumak, mięta, cytryny, granaty, orzechy pośród zbóż jadane są ryż oraz płaskie chleby, jak pita i lavash, a także kasza bulgur np. w sałatce tabbouleh z mięsa jedzone są jagnięcina, baranina i drób, najczęściej grillowana, w formie kebabów, kibbeh lub gyrosów popularna jest także ciecierzyca, w wielu wydaniach, np. jako hummus czy też(...)linię brzegową i dlatego te tradycje nie są w tych krajach zbyt wyraźne, ale chyba każdy poczuje klimat śródziemnomorski w Chorwacji. Ze względu na wpływy zarówno Włoskie jak i Greckie ja umiejscowiłabym wymienione kraje pomiędzy regionem wschodniośródziemnomorskim a południowoeuropejskim. Jak widzicie nie ma czegoś takiego jak „standardowa kuchnia śródziemnomorska” . Próby definiowania tego pojęcia wzięły się z rosnącej od lat 50tych
Chilli Czosnek i OliwaJak co roku, 24 grudnia na polskich stołach pojawi się dwanaście wigilijnych potraw. Świąteczne menu w głównej mierze zależy od regionu, ale przyjęło się, że nie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Babeczki z tuńczykiem i kiełkami... Kruche, złociste babeczki. Wypełnione nadzieniem z tuńczyka. Udekorowane kiełkami brokułu. Pyszna ozdoba stołu! Polecam! Składniki: Ciasto: 130 g mąki; 60 g
Gospodyni MiejskaSprawdzony przepis na pyszne puree z grochu czyli grecka fava. Wyjątkowo proste i smaczne danie podaje się jako dodatek do mięs i wędlin. Grochówka wiadomo, ale co jeszcze zrobić z grochu łuskanego? Ta prosta potrawa oczarowała mnie, a później i moich gości. Puree z grochu doskonale smakuje samo podane ze skwarkami lub jako danie bezmięsne z prażoną cebulką(...)grochu - FAVA to prosta potrawa, dlatego też dodatki do niej są proste. Sól, pieprz, czosnek, cebula, bazylia, tłuszcz to podstawy. Tłuszcz jak we wszystkich potrawach z warzyw jak sałatki, zupy, surówki itp. wymagają odrobiny tłuszczu. Po to aby witaminy z grup rozpuszczalnych w tłuszczach zostały przyswojone. Włosi przed podaniem doprawiają oliwą z oliwek. My Polacy czasem lubimy zaszaleć
Dieta moja pasjaminut. Poniżej znajdziesz pomysły na proste i szybkie w przygotowaniu ciasta, a wśród nich: śmietanowiec z galaretką i Colą, białkowy sernik bez pieczenia, ciasto z owocami i jogurtem greckim, kremówka w wersji bez pieczenia, ekspresowa szarlotka z połówkami jabłek, karmelowy serniczek na zimno. Zobacz również 20 pomysłów na ciasto do kawy: 20 prostych przepisów na CIASTO DO KAWY PRZEPISY(...)smaku orzecha laskowego z dodatkiem kakao. Całość na pysznym chrupiącym spodzie i bez… ZOBACZ PRZEPIS Ciasto w 5 minut! Najszybsze ciasto z jogurtem greckim i owocami Przepis na ciasto w 5 minut z jogurtem greckim i owocami to idealne rozwiązanie, gdy masz ochotę na coś słodkiego,… ZOBACZ PRZEPIS Kremówka bez pieczenia na paluszkach ptysiowych Kremówka bez pieczenia
Via Gusto[1] Bez [2] to eksperymyntalny, bo dołech tam wyrzywo, ftore żech kupiōł piyrszy rołz w życiu- fenkuł. Inkszo nazwa tego to koper włoski i joł
Chop w kuchniSyrop z kwiatów czarnego bzu. Przepis na syrop z miodu i kwiatów czarnego bzu na wzmocnienie. Syrop z kwiatów czarnego bzu wzmacnia organizm, działa przeciwwirusowo, przeciwgorączkowo
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataOchłodziło się nieco na zewnątrz, więc można na romantyczną kolację podać coś więcej niż sałatkę z fetą i kurczakiem:) Polecam przygotować domową lasagne z kremowym pieczarkowym beszamelem... Wymaga nieco pracy, ale efekt w 100% wynagrodzi nam trudy i zadowoli drugą połówkę. Makaron zwykle przygotowuję sama. Nie dzielę go na małe prostokąty a wykrawam takie kawałki jakiej wielkości jest forma(...)wyczerpania składników. Na wierzch wylać pozostały sos beszamelowy i ułożyć pozostałe pieczarki. Zapiekać 35-40 minut. Pozostawić na 5 minut w piekarniku. Kroić w kwadraty. Można podać z jogurtem greckim wymieszanym z roztartym ząbkiem czosnku. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklanceHarynki, choć niyftorzi 1 na nie gołdajōm 2 śledzie, sōm 3 zdrowe i werciōło 4 by sie je jejś 5 niy yno 6 skuli 7 postu
Chop w kuchni