pierś z kurczaka pieczona - 3795 przepisów (strona:158/253)

Kurczak z grilla marynowany w sosie vinaigrette, z grillowanym ananasem i sałatą 175

soli 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego poza tym: około 600 g kurczaka (skrzydełka, nóżki lub filety) 1/2 średniej wielkości świeżego ananasa mieszanka sałat - u mnie roszponka Wszystkie składniki sosu wymieszać dokładnie. Gdyby miód był scukrzony wtedy wystarczy odrobinę go podgrzać. Kurczaka oczyścić, opłukać i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Piersi pokroić w mniejsze kawałki, skrzydełka poprzecinać na pół, podobnie nóżki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kurczak z warzywami 217

takich sytuacjach. Założenia są proste: ma być konkurencyjnie pod względem ilości, prostoty i czasu wykonania dla fastfoodów i dań gotowych. Składniki (dla czterech osób): 1 podwójna pierś z kurczaka 1 paczka przyprawy do kurczaka „złocistej” 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 słoik marchewki konserwowej z groszkiem (0,8-1 litr) 1 szklanka śmietany trochę(...)zacznij podgrzewać. W tym czasie pokrój mięso w kostkę o boku 1,5 – 2 cm. Wrzuć na patelnię. Posyp go hojnie przyprawą do kurczaka i dokładnie zamieszaj. Nie bój się dowalić do pieca z ilością. Po pierwsze, jak dodasz potem śmietanę, to całość będzie delikatniejsza. A poza tym, jeśli dziś tak jak ja gotujesz dla siebie, może być słono

manslogblog
Wielkanocne rolady drobiowe z chrzanem i żurawiną 91

masło na jednolitą, gęstą masę. Całość powinna być gęsta i miękka (trzeba nią nasmarować mięso). mięso – drób (ja użyłam dwóch piersi z kurczaka, ale większy kawałek będzie łatwiejszy do zwijania, myślę, że pierś z indyka lepiej się sprawdzi), który należy przeciąć prawie „do końca ” wzdłuż i następnie lekko rozbić; Stronę, która będzie zwijana należy posmarować nadzieniem(...)wszystkie boki złożyć do środka (zapobiegnie to wyciekaniu farszu) i zrolować. Obwiązać nitką lub sznurkiem. Schować do lodówki. Mocno schłodzone mięso włożyć do nagrzanego piekarnika (180-200 stopni) i piec ( w naczyniu żaroodpornym, pod przykryciem) przez ok 45-60 minut. Podawać gorące. Roladki świetnie smakują też na zimno – można je wykorzystać na różnorakie przyjęcia

Szybko Tanio Smacznie
Piersi kurczaka z pomarańczami 131

tego wyjdzie i czy dzieci będą chciały jeść, ale efekt był zaskakujący. Mięso smakuje rewelacyjnie i jest super soczyste. Spróbujcie koniecznie, a będziecie mile zaskoczeni :) Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka sok z jednej dużej pomarańczy 3 łyżki oleju 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka świeżego rozmarynu 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka wegety (u mnie domowa) 1/2 łyżeczki świeżo mielonego(...)czasie przełożyć mięso razem z całą marynatą do naczynia do zapiekania. Na wierzchu można położyć 2-3 gałązki rozmarynu. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i piec około godziny. Naczynia nie przykrywać do pieczenia. Smacznego

kuchnia doski
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szpinakiem. 161

ostrej papryki sól pieprz Wykonanie: Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki . Oprószyć solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką . Na patelni rozgrzać masło i usmażyć kurczaka, aż będzie rumiany z każdej strony. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu i odcedzić na sicie. Do naczynia żaroodpornego włożyć makaron, a następnie usmażonego kurczaka. Na tej samej patelni co smażyliśmy(...)mięso, usmażyć bardzo krótko umyty i osuszony szpinak. Układamy go na warstwie kurczaka. W kubeczku wymieszać śmietanę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem,jajkami, cząbrem, solą i pieprzem. Polać sosem zapiekankę . Posypać parmezanem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szpinakiem

O kuchni z uczuciem
Kalafior faszerowany 139

powiecie na FASZEROWANY KALAFIOR ZAPIEKANY , trochę mięsa szynki np. albo jeśli ktoś woli filet z kurczaka, kalafior... FASZEROWANY KALAFIOR ZAPIEKANY SKŁADNIKI: kalafior 1/2 kg. szynki wieprzowej lub piersi z kurczaka cebula, sól, pieprz papryka słodka, ostra, wyciśnięty ząbek czosnku, natka pietruszki 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki startego żółtego sera łyżka oregano   WYKONANIE: kalafior włożyć do wrzącej wody, gotować(...)kostkę, bułką, czosnkiem i włożyć między różyczki kalafiora przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać 1/3 szkl. wody 2 łyżki masła położyć na wierzch włożyć do nagrzanego do 220 stopni piekarnika, piec około 30 min. można polać sosem holenderskim ( przepis podam w osobnym poście) lub beszamelem i posypać serem

Kuchnia Beaty
Kurczak w liściach chrzanu 169

Eksperymenty kulinarne to moja domena....dziś wykombinowałam niezłe mięsko. Specyficzny, ostry smak to ciekawa odsłona kurczakowych piersi... Porcja na 1 osobę:  8 liści chrzanu jedna średnia pierś z kurczaka ¼  szklanki wody ¼ szklanki octu winnego białego słodka i ostra papryka do natarcia mięsa  pół łyżeczki słodzika /1 łyżeczka cukru sól, pieprz sznurek spożywczy Mięso myjemy, suszymy i nacieramy(...)cukrem, wkładamy liście chrzanu i mięso.  Przykrywamy szczelnie folią i zostawiamy na kilka godzin w lodówce. Następnego dnia Przelewamy zalewę do naczynia żaroodpornego, wkładamy mięso. Poszatkowane liście wyrzucamy. Pieczemy w temperaturze 180 C około 30 minut.  Podajemy z sosem chrzanowym. Pyszne z ryżem i rukolą. Smacznego

Humanistka w kuchni
Zawijasy z kurczakiem, szałwią i suszonymi pomidorami owinięte boczkiem 136

Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy. Każdą pierś kroimy w poprzek na 3 kawałki. Przekładamy mięso do miski i dodajemy oliwę, sok z limonki, czerwoną paprykę, bazylię, sól i pieprz. Możemy również dodać startą skórkę z limonki. Kurczaka mieszamy z przyprawami i odstawiamy do marynowania na ok. 30 min. Na zamarynowanym kawałku kurczaka układamy listek szałwi, a na nim plaster(...)podsmażamy na patelni z obu stron. Tak aby się delikatnie zarumieniły. Szaszłyki przekładamy do naczynia i wstawiamy do pieczenia na 20 min. w temp. 180'C. Upieczone zawijasy zdejmujemy z patyczków i wykładamy na talerz. Jako dodatek możemy podać pieczone ziemniaki w ziołach

kulinarnyJa
Pierś z kurczaka po hawajsku z cytrynowo-miętowym puree ziemniaczanym i orzeźwiającą sałatką 179

Cześć! Jakiś czas temu pokazywałam Wam pierwszy przepis, który zgłosiłam do konkursu BlogerChef. Dzisiaj pora pokazać drugi, ponieważ jak się okazało... udało mi się właśnie tymi

Pora coś zjeść
Kurczak zapiekany z pieczarkami i śmietaną. 123

smaczne danie. Możecie użyć, dowolnych części kurczaka. Co kto lubi. Składniki: 4 pojedyncze piersi kurczaka 1 cebula 500 g. pieczarek 1 ząbek czosnku 250 ml. śmietanki 30% masło do smażenia dowolne przyprawy, u mnie sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany, zioła prowansalskie Wykonanie: Piersi przekroić na pół. Przyprawić i odstawić na  minimum 2 godziny. Najlepiej zrobić to wieczorem(...)podsmażyć na maśle. Dodać pokrojone w plastry pieczarki i drobno pokrojony czosnek. Przyprawić solą i pieprzem. Podsmażyć. Naczynie żaroodporne, wysmarować masłem. Ułożyć w nim piersi. Na piersi, wyłożyć podsmażone pieczarki z cebulą. Wszystko zalać śmietanką. Piec w piekarniku, nagrzanym do 190 stopni, 1 godzinę

Agusiowe smakołyki
Zapiekanka gyros z makaronem 143

dużych łyżek majonezu 5-6 dużych łyżek pikantnego keczupu  zioła prowansalskie 100 g żółtego sera w kawałku 0,5 pęczka natki pietruszki   Makaron ugotować al dente. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, posypać dokładnie przyprawą do gyrosa i usmażyć na złoto. Pod koniec smażenia dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę przesmażyć. W miseczce wymieszać majonez(...)samej patelni co mięso podsmażyć pokrojone w półplasterki pieczarki i pokrojoną w kostkę paprykę, gdy odparują wodę ułożyć je na w naczyniu żaroodpornym. Posmarować resztą sosu. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni, następnie wyjąć zapiekankę, posypać startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem i ponownie zapiekać przez ok. 5 minut, aż ser się rozpuści. Przed podaniem posypać

Simply Food
WYLUZOWANE UDKA Z KURCZAKA Z CYTRYNĄ I ROZMARYNEM 112

wieczorem a miało być na następny dzień na obiad .Nie przypuszczałam, że kiedykolwiek to powiem, ale duszona cytryna smakuje wyśmienicie ;) Składniki: 500g wyluzowanych udek z kurczaka dorzuciłam 2 piersi z kurczaka łyżka mąki bezglutenowej (opcjonalnie do obtoczenia) sól ziołowa  oliwa z oliwek  cytryna 6-8 ząbków czosnku mały por 4 marchewki 10-15 małych ziemniaków świeży rozmaryn kilka(...)ziemniaczkami w dowolnej formie, przekrojonymi na pół ząbkami czosnku, rozmarynem i pokrojoną w plasterki cytryną. Doprawiamy solą ziołową, chlustamy oliwą i wodą przykrywamy, "miąchamy", żeby wszystko się wymieszało i pieczemy około godziny w 200 stopniach. Wyłączyłam piekarnik po 45 minutach i go tam zostawiłam. Po przestygnięciu kura padła ofiarą Węża

Cytryna&Co.
Al'A PIZZA FIT (TARTA ŻYTNIA Z KURCZAKIEM) 70

Składniki: (na 8 porcji) - filet z piersi kurczaka (400 g) - papryka czerwona (125 g) - szpinak, liście (100 g) - ser mozzarella lekki- (125 g) - mąka pszenna razowa (5 g) - otręby żytnie- (50 g) - jaja – 2 szt. - woda – 100 ml Wykonanie: Mięso pokroić w kosteczkę, przyprawić, poddusić na patelni teflonowej. Szpinak oczyścić, poddusić. Paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Ser mozzarella zetrzeć(...)otrębami, jajami i wodą, posolić odrobinę i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto przełożyć do foremki. Na ciasto wyłożyć gotowe mięso, szpinak i paprykę, posypać serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 35 min w 180 o C Całość: 1780,8 kcal (B:155,7g W:168,3g T:53,9g) 1 porcja: 223 kcal

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
20 przepisów na obiad jesienią! 150

parmezan.  WIĘCEJ 17.  DANIE JEDNOGARNKOWE, KURCZAK Z QUINONĄ I WARZYWAMI! Kurczak to wciąż najczęściej wybierane przez Nas Polaków mięso na obiad, z kilka powodów, bo łatwo się robi, jest dość smacznym mięsnym, można go zrobić na tysiące sposobów, jest tani i łatwo dostępny. Ja zazwyczaj z kurczaka wybieram filety z piersi, ale ostatnio co raz częściej kupuje ćwiartki

SMYKWKUCHNI
Podpłomyki z warzywami, kurczakiem i Fetą 119

Feta (ok. 90 g), - przyprawy: sól, pieprz, curry, słodka papryka, bazylia, czosnek. Sposób przygotowania 1. Mieszamy mąkę z łyżeczką oleju, solą, letnią wodą i wyrabiamy ciasto. 2. Mięso z piersi kurczaka marynujemy w łyżeczce oleju i ulubionych przyprawach, następnie smażymy na patelni teflonowej. 3. Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na łyżeczce oleju. 4. Do cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę(...)kilka minut. 4. Przygotowujemy sos pomidorowy: do koncentratu pomidorowego dodajemy 3 łyżki wody, sól, pieprz i bazylię. 5. Ciasto dzielimy na 2 części i je rozwałkowujemy. 6. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy rozwałkowane ciasto. 7. Na ciasto nakładamy sos pomidorowy, farsz warzywny, kurczaka i posypujemy pokruszoną fetą. 8. Podpłomyki pieczemy w 180⁰C przez

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Ziołowe schabowe z wkładką 144

Oregano Liść lubczyku Zioła prowansalskie 2 jajka Bułka tarta do panierowania 10 pieczarek 1 cebula 1 czerwona papryka 100 g żółtego sera Olej do smażenia Sól Pieprz Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Z każdej strony doprawiamy solą czosnkową i białym pieprzem. Z jednej strony obsypujemy oregano, ziołami prowansalskimi i liściem lubczyku. Każdy plaster mięsa maczamy(...)Mieszamy ze sobą i przesmażamy do miękkości na patelni. Doprawiamy sola i pieprzem. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Schabowe układamy na dużej blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kawałku rozkładamy usmażone warzywa i ser. Zapiekamy w piekarniku do momentu rozpuszczenia się sera

VioletoweKucharzenie
Wytrawna tarta z karczochem, piersią kurczaka, wędzonym boczkiem i białym winem PRZEPYSZNA! 120

kolor. Potem przekładamy na talerz. Na tą sama patelnię wrzucamy boczek. Gdy się zarumieni i dodatkowo natłuści patelnię, dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Podgrzewamy do jej zeszklenia. Następnie dodajemy pierś kurczaka - umytą, osuszoną i pokrojoną w kostkę. Musi się smażyć do zezłocenia. W następnej kolejności dorzucamy: czosnek, tymianek, bazylię. Podsmażamy chwilę i dolewamy wino oraz bulion. Doprowadzamy całość do wrzenia(...)drugiej. Większą wykładamy formę do tarty. Podpiekamy ciasto w 180 stopniach przez 5 minut. Po tym czasie wyciągamy i wykładamy na nie nadzienie. Całość przykrywamy drugą, rozwałkowaną częścią ciasta. Pieczemy jeszcze przez około 30 minut. Voila! ;) Pycha, pycha, pycha! Zainspirowane: (ciasto) Gordon Ramsay "Szef kuchni po godzinach

Życie zamknięte w smaku
Poniedziałkowy "fit" - Cukinia faszerowana ryżem z suszonymi pomidorami, papryką i kurczakiem 390

przykryciem, po tym czasie wyłączamy grzanie i zostawiamy ryż na 5 minut.  Pierś z kurczaka kroimy w drobną kosteczkę, przekładamy do rondla wysmarowanego olejem, oprószamy przyprawą gyros i podsmażamy przez 2-3 minuty by pory się pozamykały. Paprykę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do kurczaka wraz z przeciętym ząbkiem czosnku i całość podduszamy przez 5 minut. Po tym czasie(...)środek. Faszerujemy uzyskanym farszem. Układamy paprykę w naczyniu do zapiekania, które przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 minut.  (Naczynie wykładam przeciętą torebką do pieczenia - można nasmarować tłuszczem) Na ostatnie 5 minut cukinie odkrywam by się ładnie zarumieniły.  Do przygotowania faszerowanej cukinii użyłam produktu otrzymanego od firmy SyS - Dania Babci Zosi . Wybrałam ryż

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka z kurczakiem, selerem, kukurydza, ananasem... 327

pieczenie swoich zdrowszych potraw na święta, bo do domu zląduję dopiero 23 grudnia i to wieczorem.  Nie wiem jak to wszystko zorganizuję. Nie poszaleję tak jak w zeszłym roku ze śledziami po kaszubsku, domową kiełbasą, pasztecikami, itp. ;( Przechodząc do sałatki, przepis dostałam od Agnieszki w jednym z komentarzy na moim fanpage, kiedy pytałam o sposób na kurczaka ;) Lekko(...)zmodyfikowałam, bo nie udało mi się dostać wszystkich produktów (Biedronka mnie zawiodła;p) i też chciałam go lekko odchudzić. Składniki (około 3 porcji): 1 mały seler 2 piersi z kurczaka + curry do przyprawienia  około 4-5 plastrów ananasa (użyłam ananasa z puszki w soku własny, bez dodatku cukru- dostępny w NETTO) kawałek świeżego pora (około

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Wielkanocne rolady drobiowe z chrzanem i żurawiną 190

chrzan i masło na jednolitą, gęstą masę. Całość powinna być gęsta i miękka (trzeba nią nasmarować mięso). mięso - drób (ja użyłam dwóch piersi z kurczaka, ale większy kawałek będzie łatwiejszy do zwijania, myślę, że pierś z indyka lepiej się sprawdzi), który należy przeciąć prawie "do końca " w zdłóż i następnie lekko rozbić; Stronę, która będzie zwijana należy posmarować nadzieniem(...)boki złożyć do środka (zapobiegnie to wyciekaniu farszu) i zrolować. Obwiązać nitką lub sznurkiem. Schować do lodówki. Mocno schłodzone mięso włożyć do nagrzanego piekarnika  (180-200 stopni) i piec ( w naczyniu żaroodpornym, pod przykryciem) przez  ok 45-60 minut. Podawać gorące. Roladki świetnie smakują też na zimno - można je wykorzystać na różnorakie przyjęcia

Szybko Tanio Smacznie
Gęsie uda pieczone w cydrze i najlepsza duszona czerwona kapusta 169

nienasyconych jest uważany za  najzdrowszy spośród tłuszczów drobiowych, Gęsi z natury są hodowane ekologicznie,wypasa się je na łąkach,nie da się tego zrobić inaczej,tak jak z kurczakami,więc to mieso jest na pewno zdrowsze.Gęsiom zatem bliżej do dzikiego ptactwa.A każde ptactwo  najlepiej smakuje jesienią,bo miało czas ,żeby obrosnąć tłuszczem i dobrze wyksztalcić mięśnie. Choć(...)Poza tym trudno o popularność, jeśli coś jest zwyczajnie niedostępne w handlu ( w polskim handlu).Dziś na szczęście powoli się to zmienia. Dzisiejsze pieczone uda jest to dopiero moje drugie spotkanie z gęsina.Pieczona pierś była równie udanym daniem. Zanim upiekłam uda gęsie przeczytałam wiele przepisów.Szefowie kuchni uważają,iż gęsina sama w sobie bardzo aromatyczna i dobra

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pyszna rolada drobiowa z żurawiną 160

kurczaka garść żurawiny suszonej natka pietruszki, pęczek jabłka suszone- garść przyprawa do kurczaka  3 łyżki sosu sojowego WYKONANIE Kurczaka musimy pozbawić kości, trochę to potrwa, ale nie jest takie trudne, należy przeciąć  wzdłuż piersi i następnie powoli oddzielać mięso od kości.  Chyba najtrudniej przy udkach, ale na pewno  poradzimy sobie . Jak już mamy(...)dokładnie owijamy bawełnianą nicią. Musi być dobrze zaciśnięte.  Wkładamy do żaroodpornego półmiska, jeszcze raz posypujemy przyprawą i sosem sojowym. Półmisek wysmarowany oczywiście tłuszczem.  Pieczemy  1,5 godziny, od czasu do czasu polewając płynem, który wytworzy się podczas pieczenia. SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej

W kuchennym oknie Ewy

Proponowane wyszukiwania