pierś z kurczaka pieczona - 3795 przepisów (strona:148/253)

Zapiekanka gyros z ryżem (bez nabiału) 241

owsianego Pierś kurczaka myjemy i kroimy na nieduże kawałki. Dodajemy przyprawę do gyrosa i mieszamy. Kurczaka podsmażamy na oleju. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem klarowanym. Na dno wykładamy ugotowany ryż. Na ryżu układamy cebulę pokrojoną w piórka, a następnie paprykę i ogórki konserwowe pokrojone w kostkę. Warzywa polewamy mieszanką keczupu z majonezem. Na tak przygotowany sos wrzucamy podsmażonego kurczaka. Pół szklanki(...)mleka owsianego mieszamy z płatkami owsianymi. Zapiekankę zalewamy mlekiem owsianym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 35 minut

Dieta bez mleka
Filety z kurczaka w panierce z krakersów 90

mięsa świetnie pasuje sos czosnkowy, czy majonezowo-jogurtowy z ziołami. 2-3 pojedyncze piersi kurczaka przyprawa do gyrosa sól, pieprz około 330g kwaśnej śmietany 18% (mniej, przy wykorzystaniu 2 piersi kurczaka) około 180 g krakersów Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dzielimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy przyprawą do gyrosa lub pieprzem i solą. Przekładamy do zamykanego pojemnika i zalewamy kwaśna(...)pył, tylko gdzieniegdzie zostawić mniejsze kawałeczki). Mięso wyjmujemy z pojemnika i panierujemy w krakersowej mączce (warstwa śmietany nie powinna być zbyt gruba). Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy na 25-30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podajemy z sosem czosnkowym

Smaki Na Talerzu
Roladki drobiowe w boczku ze szczypiorkiem i papryką. 228

obiad, a jeśli nie zjecie to dobrze smakują również na zimno, pokrojone na kanapki. Składniki: 1 duża pierś kurczaka lub 2 mniejsze boczek w plastrach papryka czerwona szczypior sól, pieprz czosnek granulowany suszone pomidory czosnek niedźwiedzi trochę oleju Wykonanie: Piersi pokroić na cienkie kotlety i delikatnie rozbić tłuczkiem. Przyprawić solą pieprzem i czosnkiem granulowanym. Zostawić na pół godziny. Następnie(...)kawałek papryki i pokrojony szczypior. Zawinąć w roladę, następnie owinąć boczkiem i spiąć wykałaczkami. Gotowe roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać suszonymi [pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim. Delikatnie polać olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni pod przykryciem przez 30 minut, następnie odkryć i piec jeszcze 10-15 minut. Podałam z ziemniakami i surówką

Agusiowe smakołyki
PASZTET DROBIOWY Z WARZYWAMI 398

pietruszki 1 cebula 3 litry bulionu warzywnego 1 czerstwa bułka sól,pieprz Wykonanie : Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki,cebulę,  wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 45 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka od kości.   Bułkę moczymy w rosole, odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso(...)którym gotowaliśmy mięso i warzywa.Papryki kroimy w kosteczkę, tak samo pieczarki, które wcześniej obgotowujemy. Do masy mięsnej dodajemy warzywa, pieczarki i natkę, wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremek. Pieczemy w piekarniku w temp 170 st ok godziny. W piekarniku ustawiamy naczynko z wodą, dzięki temu pasztet nie będzie suchy

Z Majeczką w kuchni
Dietetyczny szaszłyk 165

zjeść nawet potrawy z grilla.  Takie dania są przecież dużo zdrowsze niż te smażone i przede wszystkim mniej kaloryczne.  Składniki na 1 porcję: 100 g fileta z piersi kurczaka 2 pieczarki 1/2 małej cebuli kawałek czerwonej papryki ostra papryka zioła prowansalskie dodatkowo: (czarny) pomidor + kiełki sól i pieprz Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220°C - opcja grill. Filet(...)papryki i cebulę - powtarzamy kolejność. Szaszłyki posypujemy z każdej strony ostrą papryką i ziołami. Wkładamy do piekarnika na środkowy ruszt wyłożony folią aluminiową. Grillujemy 10 min, następnie obracamy i pieczemy kolejne 10 minut. Szaszłyka zajadamy z pomidorem doprawionym solą i pieprzem oraz pieczywem Wasa

Alutka-Gotuje
DOMOWA SHOARMA Z KURCZAKA 656

POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-4 Składniki podstawowe: duża podwójna pierś kurczaka. Składniki marynaty: 6 łyżek oleju, 2 łyżeczki papryki słodkiej, 2 łyżeczki kminu rzymskiego, łyżeczka czosnku granulowanego, 1 i 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, łyżeczka kurkumy, szczypta cynamonu. Przygotowanie: Mięso oczyszczam, każdą pierś przekrawam wzdłuż na połówki i kroję w cienkie plasterki. Z podanych składników przygotowuję(...)marynatę, mieszam z mięsem i odkładam do lodówki. Podsmażam przez kilka minut na rozgrzanej patelni na średnim ogniu - często mieszam. Podaję z ulubioną surówką i frytkami lub pieczonymi ziemniakami

JejKuchnia
Kurczak pieczony z warzywami 247

pierś) 5-6 ziemniaków spora marchew 2 cebule 2 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego ciemnego papryka wędzona, papryka ostra, sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa do kurczaka Przygotowanie Kurczaka dzielimy na porcje, oprószamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki, marchew w plasterki, cebulę w sporą kostkę. W naczyniu do zapiekania układamy kurczaka, na niego(...)nakładamy warzywa. Całość skrapiamy oliwą, sosem sojowym i oprószamy przyprawami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy pod przykryciem około 1 godz (zdjęłam pokrywkę 15 min przed końcem pieczenia

e-PrzepisyKulinarne
Pieczona pierś z kurczaka z plastrami cukinii 187

piersi z kurczaka, 2 cukinie, pęczek koperku, 5 łyżek oliwy lub oleju, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżeczka soli, 0,5 łyżeczki pieprzu Wykonanie: Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w mniejsze plastry.   Oliwę lub olej mieszamy z papryką słodką i ostrą, solą i pieprzem. Dodajemy koperek. Dokładnie nacieramy kurczaka marynatą. Odstawiamy do lodówki(...)godziny. Po dwóch godzinach kurczaka układamy w foremkę. Cukinię kroimy w plastry, solimy i pieprzymy. Układamy pomiędzy kurczaka. Pieczemy 180C przez ok. 30-40 min.   Smacznego

Passion of Cooking
Papryka faszerowana ryżem i kurczakiem 171

Składniki: * 2 czerwone papryki * 1 podwójna pierś z kurczaka * pół szklanki ryżu * pół cebuli * 1 jajko * pęczek natki pietruszki * sól, pieprz * tarta mozarella (ok. 100 g) * oliwa do wysmarowania naczynia Sposób przygotowania: Ryż gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Piersi i cebulę kroimy w drobniutką kostkę. Pietruszkę siekamy. Mieszamy ryż, mięso, cebulę i natkę pietruszki. Wbijamy surowe jajko. Doprawiamy do smaku(...)solą i pieprzem. Paprykę myjemy i przekrawamy wzdłuż na pół. Solimy i pieprzymy od środka. Nakładamy farsz. Wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C ok. 45 minut. Posypujemy mozarellą i zapiekamy jeszcze 5-10 minut aż ser się ładnie zrumieni

Pobite gary Barbary
Sałatka z selerem naciowym i nie tylko ;) 290

Składniki (1-2 porcje): pierś z kurczaka  0,5 szklanki pokrojonego ananasa z puszki (we własnym soku) 4 gałązki selera naciowego 0,5 szklanki kukurydzy (bez dodatku cukru) 3 łyżki startego  domowego sera żółtego light 4 łyżeczki  domowego majonezu light 3 łyżeczki jogurtu naturalnego sól, pieprz wg. smaku Sposób przygotowania: Kurczaka obsypujemy solą i pieprzem (oraz naszymi(...)ulubionymi przyprawami, ja dałam zioła prowansaldzkie), możemy włożyć go na około godzinę do lodówki, żeby się lekko zamarynował, ale nie jest to konieczne pieczemy w piekarniku w żaroodpornym naczyniu lub na kratce do grilla, aż nie będzie surowy (około 30-40 minut  w temp. 170 stopni) seler kroimy w grubsze plastry kurczaka kroimy w kostkę mieszamy ze sobą wszystkie

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Szybka zapiekanka z wędzonym kurczakiem 299

PROSTE I SMACZNE! :) Składniki (około 2 porcje)/około 800kcal/: 300g wędzonej piersi z kurczaka 50g  makaronu niskowęglowodanowego świderki   200g pomidorków koktajlowych 200g czerwonej papryki jajko 200g serka wiejskiego  łyżka suszonego pesto peperoncini Kotanyi Sposób przygotowania: kurczaka i paprykę kroimy w kostkę pomidory kroimy na pół makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu jajko, serek wiejski(...)blendera i miksujemy na jednolitą masę do naczynia żaroodpornego wkładamy wszystkie przygotowane wcześniej składniki, mieszamy na wierzch wylewamy mix z serka wiejskiego wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni pieczemy przez 30 minut (przy czym na ostatnie 15 minut polecam włączyć termoobieg;)) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Rolada drobiowo - wieprzowa 214

pieprz tłuszcz przyprawa do kurczaka  Przygotowanie Z kurczaka usunąć kości, następnie skórę naciąć wzdłuż, zaczynając od piersi udka i mięso z piersi rozciąć tak by było mięso na całej skórze. Dobrze przyprawić mięso przyprawą do kurczaka, włożyć mięso do miski, przykryć i odstawić na całą noc do lodówki. Farsz Pieczarki opłukać, pokroić w pół plastry, udusić na tłuszczu. Cebulę(...)Mięso mielone wymieszać z pieczarkami i cebulę. Dodać jajka i przyprawy,dokładnie wymieszać. Wyłożyć farsz na skórę z mięsem, ciasno zrolować, obsypać przyprawą do kurczaka,  włożyć do siatki. Następnie przełożyć do rękawa do pieczenia. Piec 75 minut w nagrzanym piekarniku do 190 stop. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement

Kuchnia Danusi
Kurczak w rozmarynie, pancetta i pieczone ziemniaki 74

podany z pancetta, szparagam i pieczonymi ziemniakami to dla mnie są to typowo włoskie smaki, zwłaszcza, że kurczak jest panierowany w parmezanie. Kurczak to neutralne w smaku mięso, więc warto go mieszać z innymi rodzajami mięs jak na przykład z pancetta. Pancetta to włoski wędzony boczek. Usmażony i pokruszony boczek dodaje fajnego smaku kurczakowi. Korzystam również z sezonu(...)piersi kurczaka 50 g startego parmezanu 5 ząbków czosnku 1 gałązka świeżego rozmarynu sól i czarny pieprz do smaku 200 g świeżego szpinaku pęczek rzodkiewek 250 g zielonych szparagów 6 ziemniaków, dużych 150 g pancetta lub wędzonego boczku, cienkie plastry 50 g masła 1 łyżka oliwy z oliwek 100 ml ciemnego octu balsamicznego 3 łyżki miodu Filety z piersi kurczaka

codojedzenia
Penne z kurczakiem w sosie pomidorowo-pieczarkowym 153

Dziś zapraszam Was na penne z kurczakiem w sosie pomidorowo-pieczarkowym . Choć danie nie jest zbyt fotogeniczne , to zapewniam Was że jest naprawdę smaczne, a jego

Słodkie okruszki
KURCZAK ZAGRODOWY Z PIEKARNIKA, miodowo-musztardowy, faszerowany wątróbką 139

zagrodowy pieczony w marynacie miodowo-musztardowej. Kurczaka można przyrządzać na wiele sposobów. Smakosze twierdzą, że najlepszy jest wtedy, kiedy tuszkę piecze się w całości. Kurczaka nacieramy ziołami i przyprawami. Dzięki marynacie miodowo-musztardowej kurczak po upieczeniu ma naprawdę chrupiącą skórkę. Mięso jest delikatne i aromatyczne.  Kurczak po Polsku faszerowany. Wersja z farszem z wątróbki, zwana kurczakiem po polsku(...)całego kurczaka. Krok 3. Układamy tuszkę grzbietem do dołu w brytfannie z rozpuszczonym masłem. W piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni pieczemy przez 1 godzinę 45 minut, polewając sosem z brytfanny  (to ważne!), żeby kurczak nie wysechł.  Po około 30 minutach kurczaka można luźno nakryć folią aluminiową, aby zbyt mocno się nie przyrumienił. Po upieczeniu, kurczaka wyjmujemy

Moja Książka Kucharska
Piątek: Burrito ze słoika 95

piękną cechę, że właściwe zestaw składników jest dowolny, można dodać do niego na co tylko macie ochotę! Przepis inspirowany jest przepisem Jamiego Oliviera. Składniki: Mała podwójna pierś z kurczaka 1 średni batat lub dwa małe Mała puszka kukurydzy Mała puszka czerwonej fasoli ½ szklanki ryżu Ząbek czosnku Pęczek kolendry 1 łyżeczka słodkiej papryki (najlepiej wędzonej) 1/3 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka skórki(...)łyżka majonezu 1 mały ząbek czosnku 1 mała papryczka chilli Sok z cytryny Sól Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 220 stopni. Przekrój batata na płowy, wstaw do piekarnika. Piecz 30-35 minut aż ziemniak będzie miękki, co najlepiej sprawdzić nakłuwając go widelcem. Krok 2 Wytrzyj filety z kurczaka ręcznikiem. Przykryj folią plastikową i delikatnie rozbij tłuczkiem. Dopraw solą (płaska

Niedzielny kucharz
Domowy pasztet z pieczarkami 173

Boczek kroimy. Gotujemy wodę i wkładamy do niej mięso oraz ziele angielskie i liście laurowe. 2 Kiedy boczek się lekko podgotuje dodajemy do niego pierś kurczaka. 3 Kiedy pierś z kurczaka się podgotuje wkładamy do garnka pokrojone pieczarki. 4 Cebulę kroimy w pióra i podsmażamy razem z wątróbką. 5 Gdy wszystkie składniki mamy gotowe, przekładamy je do naczynia. Całość miksujemy(...)bułkę tartą, 2-3 łyżki wywaru z mięsa, vegetę oraz sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Na koniec dodajemy jajka i dokładnie wyrabiamy. 7 Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. 8 Pieczemy około 40 minut w temperaturze 200 stopni. Przepis dla robota Kohersen MyCook Artykuł Domowy pasztet z pieczarkami pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl

Kuchnia Bazylii
Gotowany kurczak z ananasem, curry i mleczkiem kokosowym 117

najbliższej rodziny jedzą mięso, więc zawsze robię dwa dania mięsne. Piekę też dwa ciasta. Dzisiaj, na pierwszy ogień idzie pyszny gotowany kurczak. Przyprawa curry i mleczko kokosowe sprawiają, że jest to jedno z moich ulubionych dań. Oprócz tego jest szybkie i wygodne, bo łatwe do podgrzania. Istotna uwaga - ten kurczak jest naprawdę lekki - gotowany. Nawet nie widział patelni(...)jeszcze przygotowałam: tarta bakewell Klopsiki Nigelli z tartym serem w sosie pomidorowym Placek czeski Gotowany kurczak z ananasem, curry i mleczkiem kokosowym 6-8 porcji 3 pojedyncze piersi z kurczaka 2 szkl. bulionu z kury 1 puszka ananasów (580g) 2 łyżeczki curry w proszku 1/2 szkl. mleczka kokosowego 1,5-2  łyżki mąki sól do smaku Całe piersi

Posadzone i zjedzone
Roladki z kurczaka z serem feta i oliwkami 128

roladek z kurczaka. Komponuje się wyśmienicie :) Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka (około 500-600 gram) kilka suszonych pomidorów Pasta: 1/4 kostki seera feta 1/2 szklanki zielonych oliwek 1 ząbek czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek pieprz odrobina rozmarynu Przyprawy do kurczaka: czosnek niedźwiedzi sól, pieprz, słodka papryka Wykonanie: Kurczaka oczyścić, pociąć w mniejsze filety, ewentualnie grubsze kawałki lekko rozbić(...)Doprawić z obu stron. W międzyczasie przygotować pastę: Składniki dobrze zmiksować, doprawić. Nakładać pastę na cały filet, po środku ułożyć pomidory, zwinąć. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec w temperaturze 220-230 stopni  przez 30 minut

Tradycyjna Kuchnia
Calzone czyli pizza w kształcie pieroga :) 146

przed kilka minut smażę. Gdy warzywa będą już usmażone, odkładam je do miski i na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucam pierś kurczaka przyprawioną solą, curry i papryką słodką. Smażę aż będzie chrupiąca (taka najbardziej lubię, bardzo przysmażoną). Dodaję do kurczaka pieczarki z cebulą. Do miski wlewam ok 400 ml zimnej wody, mieszam z fixami i wlewam na patelnię. Całość gotuję(...)kawałki, które wałkuję tworząc koła. Na połowę koła kładę troszkę farszu zostawiając wolny brzeg, posypuję startym serem i formuję pieroga.  Pierogi układam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, smaruję je roztrzepanym jajkiem i wkładam do nagrzanego piekarnika do 220 st. i piekę do uzyskania złoto-brązowego koloru czyli ok 15 minut.  Dodatkowo można polać sobie sosem czosnkowym

Kuchnia Viki
Dieta CZTO, dzień siódmy 111

mojej codziennej diecie. Natomiast jeśli chodzi o technikę przyrządzania potraw, to znacznie więcej pieczenia, niż gotowania. Zero zup i smażonego mięsa. Częściej jadam mięso smażone bez tłuszczu, niż pieczone z jego dodatkiem. Oto mój ostatni dzień pierwszego tygodnia Śniadanie 20 g ser twarogowy półtłusty 105 g chleb żytni pełnoziarnisty 170 g pomidor Przepis: na każdą położyć plasterek szynki, twarogu(...)jogurt naturalny 2% tłuszczu 140 g maliny 40 g rodzynki suszone 20 g orzechy włoskie 25 g miód pszczeli   Obiad   120 g mięso z piersi kurczaka bez skóry 15 g olej kokosowy 85 g kasza jęczmienna perłowa 200 g burak przyprawy: pieprz, oregano, bazylia, czosnek Przepis:   zioła wsypać do miseczki, dodać wciśnięty czosnek. Dolać oliwę, następnie

Kucharzyca
Drobiowy pasztet z szynką parmeńską i białymi warzywami 128

delikatności naszemu wypiekowi. Dodatek szynki parmeńskiej powoduje, iż całość staje się wykwintna, z charakterystycznym dymnym posmakiem szynki. Składniki: 400 gram zmielonego mięsa drobiowego, np. z rosołu 300 gram zmielonej piersi kurczaka gotowane warzywa: mały seler, dwie pietruszki, jedna cebula, dwa ząbki czosnku 5-6 suszonych grzybów, wymoczonych 1 łyżka soli ziołowej 1/2 łyżki pieprzu ziołowego 1/2 łyżki majeranku 5 łyżek(...)warzywa, grzyby i mięso mielimy. Doprawiamy przyprawami i mieszamy dokładnie z jajkami oraz bułką tartą. Dno keksówki (prostokątna forma o wymiarach 10/12 cm na 20) wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze układamy równolegle do siebie plastry szynki- najlepiej niech jedna nachodzi na drugą odrobinę. Następnie wykładamy masę mięsną. Całą keksówkę upuszczamy na blat z wysokości 15 cm by pasztet

Mango Papaja
Kurczak z bakłażanem w sosie pomidorowym 146

kurczaka + do smaku do sosu pomidorowego 2 łyżeczki czerwonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu kilka liści bazylii do posypania 1/2 szklanki utartego parmezanu 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy Pierś z kurczaka oczyścić i umyć. Pokroić wzdłuż na mniejsze kawałki. Obtoczyć w soli i papryce. Obsmażyć z obu stron na 1 łyżce rozgrzanej na patelni oliwy. Przecier pomidorowy wymieszać w garnku(...)palniku około 15-20 minut. W razie potrzeby doprawić solą i oregano. Piekarnik rozgrzać do 190°C. W żaroodpornym naczyniu ułożyć sos pomidorowy, następnie kurczaka oraz pokrojonego w plastry bakłażana. Całość posypać startym parmezanem. Piec około 15 minut (aż ser się stopi a bakłażan lekko zarumieni). Podawać posypane posiekaną bazylią

Bullio
Kurczak faszerowany grzybami 265

pieprzem i suszonym tymiankiem. W najgrubszym miejscu możemy je delikatnie rozbić. Nacinamy bok każdej piersi, tworząc kilkucentymetrowe nacięcie – powstanie kieszonka. Wypełniamy kieszonkę farszem. Smażymy pod przykryciem przez ok. 6-8 minut z każdej strony. Gotowe możemy posypać świeżym tymiankiem. Podajemy z gorącym sosem. Do kurczaka podałam puree ziemniaczane. Aby je przygotować, ziemniaki gotuję do miękkości. Odlewam(...)szybko rozdrabniam je tłuczkiem wraz z łyżką masła. Dodaję trochę mleka – tyle, aby miały kremową konsystencję. Solę, pieprzę i przyprawiam gałką muszkatołową. PS: Kurczaka można też upiec w piekarniku. Należy go skropić oliwą i piec ok. 20 minut w 200°C. Post Kurczak faszerowany grzybami pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku