piersi z kurczaka 1 czerwona papryka 200 g pieczarek 2 cebule 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka czosnku w proszku 3 łyżki oleju sól ziołowa Sposób wykonania: Kurczaka oprószamy papryką ostrą i słodką, czosnkiem oraz solą. Dodajemy olej i nacieramy nim i przyprawami mięso. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Kurczaka razem(...)marynatą wkładamy do żaroodpornego naczynia i przykrywamy przykrywką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy naczynie z piekarnika. Na mięsie układamy pokrojoną na średniej wielkości kawałki paprykę, pieczarki oraz poszatkowaną w piórka cebulę (warzywa powinny przykrywać kawałki kurczaka). Wierzch oprószamy solą ziołową. Wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy przez kolejne
Qchnia po prostuPierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na patelnię, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, podsmażamy na odrobinie oleju. Gdy te składniki mamy już przygotowane, w misce roztrzepujemy jajka razem z jogurtem grecki i mocno doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami ryż, brokuł i kurczak, ryż brokuł i kurczak(...)koniec wszystko zalewamy naszym jajecznym sosem i pieczemy 30 min w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po upieczeniu zapiekanki warto odczekać z pół godziny, by wszystkie smaki się przegryzły. Tak zapiekanka brokułowa z ryżem i kurczakiem jest równie smaczna na ciepło jak i na zimno przez co można śmiało zabrać ją ze sobą do pracy jako drugie śniadanie SMACZNEGO Jeśli
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwiiziół prowansalskich Przygotowanie --> Ryż gotujemy do miękkości przez 15 minut. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i curry. Smażymy na patelni z dodatkiem oleju. Brokuła dzielimy na różyczki, gotujemy al dente przez 3-4 minuty. Na dnie żaroodpornego naczynia układamy ugotowany ryż. Na nim układamy podsmażonego kurczaka, brokuła oraz kukurydzę. --> Jajka roztrzepujemy razem ze śmietanką. Doprawiamy solą(...)pieprzem i ziołami. Mieszanką zalewamy zapiekankę, mieszamy. --> Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut. --> Smacznego Post Zapiekanka z ryżem, kurczakiem i brokułami pojawił się poraz pierwszy w Mgotuje
Marta GotujeOstatnio na blogu było sporo przepisów na słodko więc dzisiaj dla odmiany coś na obiad. Pyszny gulasz z mięsa drobiowego ze sporą ilością papryki. Gulasz przygotowany
Ala piecze i gotujekawałku Sposób przygotowania: Składniki na ciasto miksujemy ze sobą. Odstawiamy na ok 15 minut, po czym smażymy cienkie naleśniki. Fasolkę gotujemy w lekko osolonej wodzie ok 15 minut. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju z odrobiną pieprzu i soli. Do mięsa dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i dusimy na małym ogniu. W trakcie duszenia dodajemy pokrojone(...)szparagową. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Każdy naleśnik smarujemy łyżeczką ajvaru, na środek nakładamy farsz i zwijamy boki do środka. Przekładamy na wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia i obficie posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy ok 10 minut w temp. 200st C. Tak przygotowane naleśniki najlepiej podawać z pikantnym ketchupem
Kuchnia w czekoladziepojedyncza pierś z kurczaka przyprawa staropolska do mięs 1 jajko 5 łyżek bułki tartej 1 łyżka czarnego sezamu 2 łyżki otrąb żytnich Pierś kroimy na plastry w poprzek włókien, oprószamy je staropolską przyprawą do mięs i odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie rozkłócamy jajko i przygotowujemy panierkę z bułki tartej, czarnego sezamu i otrąb. Pierś maczamy najpierw w jajku(...)później w naszej mieszance i smażymy na głębokim tłuszczu, bądź pieczemy w piekarniku w 175°C przez 15 minut. Marchewka do obiadu: 4 marchewki pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki masła szczypta soli i pieprzu Marchew gotujemy w wodzie do miękkości. Następnie kroimy ja w kostkę. Natkę pietruszki siekamy i dodajemy do marchewki. Masło rozpuszczamy w rondelku
MamaOskarkaszkl. mąki razowej 0,5 szklanki maki pszennej 50 ml. mleka ciepłego 50 ml. wody sól 20 gram drożdży Farsz: 3 szt. pieczarek 3 łyzki kukurydzy 1 pierś z kurczaka mieszanka przypraw do kuchni meksykańskiej 6 plastrów sera 5 pomidorków koktajlowych 7 oliwek Na sos: 3 ząbki czosnku 250 ml. przecieru pomidorowego zioła prowansalskie mieszanka przypraw do kuchni(...)sobą. Wyrabiamy. I rozwałkowujemy cieniutko. robimy dziurki widelcem. Sos: Do przecieru dodajemy przyprawy i rozdrobniony czosnek. Smarujemy nim placek. Na wierzch układamy warzywa i pokrojona pierś obsypaną przyprawami oraz ser żółty Pieczemy w tem. 180 st. przez 30 min. Pizze podałam z sosem czosnkowym przepis tu !!! Smacznego!!! var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-44911160-1']); _gaq.push(['_trackPageview
NaKońcuJęzykaPrzyprawiamy. Kurczak: Piersi z kurczaka myjemy, następnie z jednej strony nacinamy tworząc kieszonkę. Do serka mascarpone dodajemy po łyżce oregano i ziół prowansalskich oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy i nakładamy serek do przygotowanych kieszonek. Zamykamy kieszonkę wykałaczką. Obsypujemy bazylią. Każdą pierś owijamy 2 lub 3 plastrami boczku i jeszcze raz spinamy wykałaczką. Piersi smażymy ze wszystkich stron(...)przekładamy do naczynia żaroodpornego. Podlewamy sokiem z cytryny oraz białym winem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 min pod przykryciem, następnie 15 minut bez przykrycia. Podajemy z sosem czosnkowym. Moja propozycja podania obiadu to opiekane ziemniaki i surówka z marchewki jako dodatki
Czerwona Porzeczkawieprzowiny. My polecamy Wam kurczaka w sosie teryaki, danie banalnie proste do zrobienia. Piękne w nim jest to, że wystarczy mięso zalać niewielką ilością sosu teriyaki i odstawić na kilkadziesiąt minut. Kurczaka w sosie teriyaki można usmażyć na mocno rozgrzanej patelni lub w woku, można też upiec, co jest metodą zdrowszą. Można użyć dowolnego mięsa: piersi, nóżek. My zrobiliśmy kurczaka(...)ryżu usmażone papryki, czosnek i dymkę. Kurczak w sosie teryaki wzorowany jest na przepisie z bloga fitmencook.com Kurczak w sosie teriyaki Składniki: 500 g polędwiczek drobiowych lub piersi z kurczaka 1 szklanka ryżu, np. czerwonego ½ opakowania mrożonki chińskie warzywa lub bukiet warzyw 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 2 ząbki czosnku 1 łyżka tartego imbiru 4 łyżki sosu teriyaki
Niedzielny kucharzKochani właśnie rozpoczyna się sezon grillowy, warto zatem poznać parę sprawdzonych przepisów na dania z grilla. Kurczak w ostrej marynacie to pierwsze danie z cyklu naszych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!octu z białego wina, do smaku. 2 ły ż ki wody. Przygotowanie: Pomidorki: Pomidorki myjemy, kroimy na połow ę i układamy na blasze wyło ż onej papierem do pieczenia. Przykrywamy na klika sek. papierowym r ę cznikiem, ż eby ods ą czy ć z nadmiaru soku. Posypujemy je cukrem pudrem, przypraw ą Vegeta Natur do mozzarelli i pomidorów. Pomidorki podsuszamy(...)miksujemy z dodatkiem rozkruszonego sera i pokrojonymi na mniejsze kawałki pomidorami suszonymi. Nie solimy, bo ser wystarczaj ą co jest słony. Filety z kurczaka myjemy, suszymy papierowym r ę cznikiem, oddzielamy z nich pol ę dwiczki. Piersi przekrawamy na dwie równe płaskie cz ęś ci, a pol ę dwiczki na połow ę po długo ś ci. Filety rozbijamy tłuczkiem
Moniki SmakołykiZa oknem słońce, jest ciepło więc sezon grillowy w pełni. Grillowanie to przede wszystkim spotkanie w gronie znajomych, przyjaciół i rodziny, jednak warto zadbać aby takie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!talarki, wymieszać z łyżką przyprawy warzywnej Vegeta Natur , ułożyć na dnie żaroodpornego rondla lub gęsiarki. Nagrzać piekarnik do 220°. W tym czasie kurczaka dokładnie wypłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym wewnątrz i zewnątrz. Nożycami przekroić na pół wzdłuż piersi, przekręcić grzbietem do góry i uciskając po środku, lekko całość spłaszczyć nadgarstkiem. Obsypać obficie z dwóch stron przyprawą warzywną(...)słodką papryką i delikatnie pieprzem cytrynowym. Ułożyć w rondlu na cebuli i podlać bulionem i piwem. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika na pół godziny pod przykryciem. Następnie odkryć i piec jeszcze 1 godz. często polewając wytworzonym sosem. Po upieczeniu wyłożyć na półmisek, pokroić na ćwiartki i podawać z ulubionymi dodatkami
Kulinarne przemysleniaPodwójna pierś z kurczaka 2 łyżki oliwy z oliwek 1 /4 łyżeczki soli 1 /4 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 0,5 łyżeczki curry 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki sosu sojowego Wykonanie jest banalnie proste :) Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i nacieramy nią piersi. Ja podzieliłam pojedynczą pierś na pół. Odstawiamy(...)lodowki na 2h a najlepiej jeszcze dłużej :) Piersi wkładamy do rękawa do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180C i pieczemy przez 30min
Mamuśka wraca do formyzróbcie. Palce lizać ! Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 2 piersi z kurczaka 1 duży pomidor 1 kulka mozzarelli sól, pieprz, zioła prowansalskie 1 jajko Wykonanie: Rozkładamy ciasto francuskie. Piersi z kurczaka kroimy każdą na cienkie kotlety. Z obu storn oprószamy solą, pieprzem i ziołami. Układamy w dwa rzędy obok siebie na środku ciasta, zostawiając boki ciasta wolne. Na wierzch układamy(...)boki ciasta nacinamy do środka co kilka cm, następnie raz z jednej raz z drugiej strony paski nakładamy na środek ciasta, robiąc a'la warkocz. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy ok 20-25 minut do zrumienienia ciasta
Z Majeczką w kuchnimałym ogniu (aż do zgęstnienia). Dodatkowo: 100 g żółtego sera (użyłam goudy) 1 mała pieczarka 1/2 pomidora 100 g grillowanego mięsa z piersi kurczaka w przyprawach (1 małą pierś z kurczaka upiec w ulubionych przyprawach np. czosnku, oregano, bazylii, papryce oraz oliwie w temp. 200°C przez 15 minut) 1/2 główki cebuli świeże zioła do posypania (bazylia, oregano) mąka pszenna(...)utrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Pieczarkę i mięso pokroić w cienkie plastry. Pomidora oraz cebulę posiekać w drobną kostkę. Piekarnik nagrzać do 250°C. Jeśli mamy kamień do pieczenia pizzy – wstawić go do nagrzania. Ciasto rozwałkować w kształt cienkiego okręgu, obficie podsypując mąką. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (lub na łopatce do przenoszenia jeśli używamy kamienia
Bulliołyżeczki). Pierś z kurczaka, pieczarki i środek cukini kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię. Solimy całość aby pieczarki puściły wodę (dzięki temu nie musimy używać dodatkowego tłuszczu). Dodajemy ketchup, paprykę słodką, sos piri piri lub paprykę ostrą, czosnek granulowany i przyprawę garam masala. Makaron gotujemy w niesolonej wodzie al dente. Ugotowany mieszamy z kurczakiem i warzywami(...)patelni. Przy pomocy łyżki nakładamy farsz do cukini. Posypujemy startym cheddarem. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 25-30 min aż do mocnego zarumienienia góry
Czarnawisienkaochotę na fajny i smaczny obiad, polecam przygotowanie szaszłyków z piekarnika :). Dodatki według uznania, tak na prawdę możecie na patyczki nadziać, co tylko lubicie. Składniki na szaszłyki: filety z piersi kurczaka cukinia pieczarki sól, pieprz po łyżeczce czerwonej papryki wędzonej i ziół prowansalskich 2 łyżki oliwy Przygotowanie szaszłyków: Mięso kroimy w średnią kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Cukinię kroimy(...)patyczki nadziewamy naprzemiennie mięso-cukinia i mięso-pieczarki. Szaszłyki z cukinią obsypujemy ziołami prowansalskimi, a szaszłyki z pieczarkami przyprawiamy papryką wędzoną. Wkładamy do nagrzanego do 180st. piekarnika, skrapiamy oliwą, pieczemy 30 minut. Artykuł Szaszłyki z piekarnika pochodzi z serwisu NiePieprz
NiePieprz.plpistacji 3 marchwie 2 pietruszki 3 litry bulionu warzywnego 1 czerstwa bułka sól,pieprz Wykonanie: Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki, wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 60 minut.Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka od kości.. Bułkę moczymy w rosole, odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso, bułkę(...)pistacji. Gotową masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa.Resztę pistacji siekamy, dodajemy do masy mięsnej, dobrze mieszamy. Przekładamy do foremek. Pieczemy w piekarniku w temp 170 st ok godziny. W piekarniku ustawiamy naczynko z wodą, dzięki temu pasztet nie będzie suchy. Pasztety piekę w wypróbowanych formach PAPILART . Wiem, że z Nimi
Z Majeczką w kuchnikoniec dodajemy jajko. Całość mieszamy. Kurczaka zszywamy w taki sposób aby powstała duża kieszeń, pozostawiamy kawałek do nakładania farszu. Po włożeniu farszu, zszywały do końca. Kurczaka przyprawiamy z wierzchu solą i papryką. Pieczemy w temp. 190 o C w zależności od wagi 1 kg = 1 godzina. Podczas pieczenia obracamy aby uzyskać równomierny kolor. Pod koniec pieczenia przykrywamy folią aluminiową
Smaki Ewyduże kawałki(podwójną dużą pierś pokroiłam na 6 kawałków), natrzeć lekko solą i pieprzem. 2. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy i podsmażyć na średnim ogniu na złoto pierś z każdej strony. Wyjąć na ręcznik papierowy, następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym. 3. Piekarnik rozgrzać do 180°C. 4. Cebulę posiekać, podsmażać na rozgrzanej oliwie razem z przeciśniętym przez(...)soku), doprawić solą, pieprzem i ziołami, gotować, aż sos się zredukuje do konsystencji półpłynnej. 5. Sos połączyć z mascarpone, pokrojonymi na plastry oliwkami i połową bazylii. Zalać kurczaka i piec ok. 30-40 minut. Podawać z białym pieczywem, ryżem lub makaronem. Pyszności
Kuchnia Prezydentowejmałym ogniu (aż do zgęstnienia). Dodatkowo: 100 g żółtego sera (użyłam goudy) 1 mała pieczarka 1/2 pomidora 100 g grillowanego mięsa z piersi kurczaka w przyprawach (1 małą pierś z kurczaka upiec w ulubionych przyprawach np. czosnku, oregano, bazylii, papryce oraz oliwie w temp. 200°C przez 15 minut) 1/2 główki cebuli świeże zioła do posypania (bazylia, oregano) mąka pszenna(...)utrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Pieczarkę i mięso pokroić w cienkie plastry. Pomidora oraz cebulę posiekać w drobną kostkę. Piekarnik nagrzać do 250°C. Jeśli mamy kamień do pieczenia pizzy – wstawić go do nagrzania. Ciasto rozwałkować w kształt cienkiego okręgu, obficie podsypując mąką. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (lub na łopatce do przenoszenia jeśli używamy kamienia
Bulliosojowe a la schabowy (5 sztuk): 93 kcal Gotowana pierś z kurczaka: 151 kcal/100 g Filet z piersi z kurczaka w panierce: 268 kcal/100g Grillowany filet z piersi z kurczaka: 123 kcal/100 g A co z sosem? Najlepiej zrobić na bazie jogurtu naturalnego i np. musztardy. Majonez jest wykluczony, nawet ten light! Łyżka majonezu: 166 kcal! Łyżka majonezu(...)kcal! Łyżka musztardy: 18 kcal Składniki na 4/5 tortilli: 1 jajko 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 3/4 szkl. mleka 0,5% lub sojowego Sól, pieprz, przyprawy 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą i odstawiamy na kilka minut. Rozgrzewamy bardzo mocno patelnie i polewamy łyżeczką oliwy (możemy rozetrzeć pędzelkiem). Szybkim ruchem wylewamy tortille
Czarnawisienkaoliwy; pierś z kurczaka; Winiary Pomysł na Papirus Kurczak w ziołach prowansalskich; 100 g sera Lazur; sól, pieprz, cukier. Sos pomidorowy: Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną drobno cebulę i rozgnieciony czosnek a także oregano. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pomidory i dusimy kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem i dosypujemy odrobinę cukru. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Kurczaka rozbijamy(...)wkładamy w pergamin z ziołami. A później na rozgrzaną patelnię. Pieczemy po 7 min. na małym ogniu. Makaron polewamy sosem, kurczaka kroimy na paski i układamy na sosie. Dodatkowo posypujemy rozkruszonym serem pleśniowym. Smacznego
Miksturownik