małą cebula 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki kminku 3 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 3 łyżki masła sól pieprz olej Wykonanie: 1. Kaczkę umyć i osuszyć, natrzeć olejem, oprószyć w środku i na zewnątrz solą, majerankiem i przyprawą do kurczaka. Pozostawić na około 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc. 2. Kaszę bulgur przepłukać zimną wodą(...)smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. 5. Kaczkę napełnić farszem i dokładnie spiąć wykałaczką. Gotową kaczkę przełożyć (piersiami do góry) do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego, dodać na kaczkę kawałki masła i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez około 2,5 godziny. Podczas pieczenia co 20 minut podlewać kaczkę płynem, który powstał na danie naczynia
Szalona Kuchnia Ewelinydrzew iglastych. Postaw na warzywa! Warzywa powinny gościć w naszym codziennym jadłospisie. Dlaczego? Są niskokaloryczne, bogate w witaminy, minerały, błonnik i antyoksydanty! Spożywa się je na surowo, gotowane, pieczone, ale też grillowane. Jakie warzywa się nadają na ruszt? Pieczarki (np. farsz z fety i szczypiorku), cukinia, bakłażan, szparagi, papryka, bakłażan, cukinia, kukurydza … Przyrządź z nich szaszłyki lub grilluj faszerowane(...)przygotuj aromatyczne sosy. Menu na grill – przepisy na dania Szaszłyki Składniki: czerwona i żółta papryka cukinia cebula 10 średnich pieczarek przyprawy ziołowe i pieprz 3 łyżki oliwy z oliwek pierś kurczaka lub indyka Przygotowanie: Umyte warzywa pokrój na cząstki, mięso na małe kawałki. Nabijaj warzywa i mięso na patyczki do szaszłyków, skrop je olejem i posyp przyprawami i ziołami. Grilluj
Strefa Zdrowego ŻywieniaNie wiem jak wy ale my ją bardzo lubimy. Robię ją dosyć często jednak w wersji bardziej łagodnej. Tym razem zrobiłam w wersji dla tych, którzy
Ala piecze i gotujespokojnie ryż innej odmiany tez będzie ok- ja akurat wykorzystałam ryż jaśminowy. 2-3 porcje: 2 szklanki wrzącego rosołu/bulionu 1 szklanka ryżu- najlepiej risotto 1 duża pierś z kurczaka 200 g surowej dyni (waga bez skórki) 100 ml białego, wytrawnego wina 50 g masła 30 g sera parmezan 1 mała cebula 2 łyżki oliwy z oliwek po 1/3 łyżeczki(...)pieprzu i soli do mięsa szczypta soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej do smaku narka pietruszki do posypania Dynię pokroić na mniejsze kawałki, wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni, piec około 20 minut, a następnie rozgnieść widelcem. Mięso pokroić w drobną kostkę, doprawić i odstawić na minimum 30 min. Na oliwie zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać mięso, chwilę podsmażyć. Dodać
Kraina Miodem Płynącawykorzystuje się do niej każdy rodzaj mięsa z wyjątkiem wieprzowiny. Podawana z sałatką tabbouleh i sosami, które wymieniłam wyżej smakuje rewelacyjnie. Shawarma z kurczaka porcja dla 3 - 4 osób około 500 - 600 g mięsa z piersi kurczaka lub indyka 2-3 małe ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki: -piersi z kurczaka -ser żółty (użyłam gouda) -sól -pieprz -majeranek -olej do smażenia Sposób przygotowania: Piersi myjemy, oczyszczamy z błon i delikatnie przecinamy w poprzek robiąc tak zwaną "kieszonkę". Musimy uważać by nie przeciąć do końca. W środku solimy(...)wkładamy 1 cm. plasterek sera żółtego. Z zewnątrz z dwóch stron posypujemy solą, pieprzem i majerankiem. Smażymy na rozgrzanym oleju na większym ogniu aż pierś się zarumieni. Następnie wykładamy na blaszkę i pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach w piekarniku. Piersi pieczemy przykryte folią aluminiową. Smacznego
Magia jedzenia.gadać :) Składniki: 1,5 piersi z kurczaka kilka nitek ugotowanego makaronu spaghetti 1/2 słoika żurawiny do mięs (około 130g) sól i świeżo mielony pieprz Sposób przygotowania: Każdy płat piersi z kurczaka dzielimy na 2 lub 3 części (w zależności jak pozwala na to wielkość), a następnie każdą część na 3 odnogi (zostawiamy kawałek nie nacięty, aby dobrze się zaplatało). Mięso(...)każdą "odnogę" układamy makaron spaghetti i smarujemy żurawiną do mięs. Zaplatamy w warkocz, a na końcu spinamy wykałaczką, by zachować kształt. Mięsne warkocze układamy w blaszce z papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez około 30-35 minut
Kolorowy Przepisowniktygodniu. Maciek zdradził mi jakie będzie następne hasło. Trzeba przyznać, że dzikie! :) Składniki: 2 nieduże bakłażany 1/2 szkl. kaszy gryczanej niepalonej (przed ugotowaniem) 250 g filetu z piersi kurczaka 250 g passaty pomidorowej 2 cebule 1/3 szkl. wina białego wytrawnego 1 łyżeczka cukru brązowego 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego tymianku sól pieprz oliwa sos jogurtowy(...)startego parmezanu, sól Wykonanie: Kaszę ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Bakłażany przekroić na pół, ponacinać miąższ nie uszkadzając skórki, nasmarować oliwą, posypać solą i piec przez 25 minut w piekarniku w 180°C. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, wystudzić i wydrążyć miąższ. Wydrążony miąższ pokroić w drobną kostkę. Kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić solą
zadanie-gotowanieCzekoladowy ( ale nie słodki ) sos mole pochodzi z kuchni meksykańskiej. W połączeniu z mięsem drobiowym doskonale się sprawdza. Składniki 4 piersi kurczaka świeża kolendra Sos: 2 łyżki oliwy 2 cebulki dymki 2 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 100 g rodzynek 2 goździki 3 czubate łyżki kakao chili w proszku mielony kumin Przygotowanie Na patelni rozgrzałem oliwę(...)czosnek. Dodałem koncentrat pomidorowy i rodzynki, wymieszałem, chwilę smażyłem. Dodałem goździki, kakao, kunimi i chili, dolałem tyle wody, aby powstał gęsty sos. Mięso ułożyłem w brytfannie, zalałem sosem, piekłem godzinę w temperaturze 180 stopni C. z ryżem i surówką
R'n'G Kitchenkurczaka 3 marchwie 2 pietruszki 3 litry bulionu warzywnego 1 czerstwa bułka sól,pieprz Wykonanie : Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki, wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 45 minut, po tym czasie dokładamy jeszcze wątróbki drobiowe, gotujemy razem jeszcze ok 20 minut.. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka(...)Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso,bułkę i warzywa. Gotową masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa.Przekładamy do foremek. Pieczemy w piekarniku w temp 170 st ok godziny. W piekarniku ustawiamy naczynko z wodą, dzięki temu pasztet nie będzie suchy. Pasztet upiekłam w formie PAPILART , zajrzyjcie koniecznie wysyłka 24 godz
Z Majeczką w kuchniSkładniki: piersi z kurczaka ser rokpol (bądź inny pleśniowy) parę suszonych pomidorów w oleju przyprawa do kurczaka sól,czarny pieprz słodka czerwona papryka ząbek czosnku plasterki szynki parmeńskiej Piersi z kurczaka umyłam. W każdej z nich zrobiłam kieszonkę, którą nafaszerowałam suszonymi pomidorami i serem rokpol. Następnie posypałam je przyprawami i natarłam startym czosnkiem. Zawinęłam roladki(...)minut z każdej strony aż się zarumieniły. Po usmażeniu przełożyłam je do żaroodpornego naczynia, podlałam odrobiną wody, przykryłam i wstawiłam do piekarnika na około 20 minut. Pod koniec pieczenia w temperaturze 200 stopni-odkryłam je, żeby się zrumieniły. Smacznego
potrawyregionalnemieszamy z żurawiną. Piersi z kurczaka rozbijamy na płaty, które przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami dalmatyńskimi. Na sam środek dajemy serek almette i posypujemy go kardamonem, układamy żurawinę z boczkiem, polewamy łyżką sosu. Boki piersi podnosimy do góry i wiążemy nicią. My mamy specjalne silikonowe nici. Wierzch polewamy łyżką sosu. Posypujemy ziołami dalmatyńskimi. Piersi zawijamy w folię aluminiową(...)kładziemy na brytfance na którą wylewamy odrobinę wody. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 min. Po tym czasie otwieramy folię aluminiową polewamy sosem i pieczemy jeszcze około 20 min. do zarumienienia się mięsa. SMACZNEGO
Lili w kuchnikotletów z piersi kurczaka 1 opakowanie sosu bolońskiego w proszku 300 g mięsa mielonego 200 ml. bardzo gęstej śmietany 500 g pieczarek 1 cebula 5-6 plastrów dobrego sera żółtego olej do smażenia pieprz, sól Kotlety delikatnie rozbić posolić i popieprzyć. Przygotować sos boloński dodać podsmażone mięso mielone i śmietanę, wymieszać. Pieczarki pokroić w plasterki, posolić, popieprzyć(...)usmażyć z cebulą. Na każdy kotlet nałożyć gęsty sos boloński następnie warstwę pieczarek. Piec w 170 stopniach przez 25 minut. Pod koniec pieczenia położyć ser, aby się rozpuścił
Jadło i czytadłokurczaka przyprawa do kurczaka pikantna (można zastąpić zwykłą) oregano sól oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku płatki kukurydziane popcorn 1. Piersi kroimy w długie paski ok 4 cm. W miski wlewamy oliwę z oliwę z oliwek, pół przyprawy do kurczaka, szczyptę oregano, szczyptę soli i drobno posiekany czosnek. Marynata ma być gęsta, więc nie używajmy zbyt dużo oliwy. Kawałki mięsa(...)marynatą. Wkładamy do lodówki na całą noc. 2. Płatki rozgniatamy za pomocą np. wałka na mniejsze kawałki. Każdy kawałek mięsa dokładnie obklejamy płatkami i układamy na blaszce. Pieczemy w piekarniku maksymalnie 20 minut. 3. Robimy popcorn, układamy go na talerzu, a na nim kawałki upieczonego kurczaka. Można serwować z różnymi dipami np. pomidorowym, czosnkowym czy koperkowo - ziołowym
Mój Smak na Życiezakładce "sosy". Życzę smacznego! :) Składniki: 6 bułek "hamburgerówek" połówka piersi z kurczaka płatki kukurydziane- pokruszone do obtoczenia kurczaka cebula czerwona sałata pomidor ogórek- zielony lub kiszony ser żółty 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, papryka słodka musztarda Wykonanie: Kurczaka dzielimy na mniejsze części i rozbijamy delikatnie, żeby kotlety były cieńsze. Z majonezu(...)jogurtu i łyżeczki musztardy robimy sos. Doprawiamy przyprawami i wkładamy do niego mięso. Marynujemy około 2 godzin. Następnie obtaczamy w płatkach kukurydzianych i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 minut. Próbowałam smażyć, żeby było szybciej, ale niestety panierka odpada, smak zostaje ten sam, ale efekt wizualny jest nieco gorszy. Bułki kroimy i smarujemy od wewnątrz cienko musztardą
Czerwona Porzeczka