pierś w marynacie - 1478 przepisów (strona:72/99)

Czerwony ryż z papają i kapustą Pak Choi 181

palnika i (wciąż nie odkrywając) pozostawia jeszcze na 5 minut. W tym czasie ryż powinien wchłonąć całą wodę. Czerwony ryż można podsmażyć właściwie z dowolnymi składnikami, np.  kawałkami piersi indyka .  Tym razem przygotowałem go w wersji wegetariańskiej - z kapustą Pak Choi i papają. Papaja, czyli melonowiec właściwy, to pochodząca z Ameryki Środkowej bylina dorastająca nawet do 10 metrów(...)jagoda długości ok. 30 cm o pomarańczowawym miąższu. Owoc ma słodkawy, korzenny smak. Można go używać do wielu potraw, zarówno wegetariańskich, jak i mięsnych. Nadaje się też jdo sporządzania marynat do mięs - zawarte w miąższu enzymy rozluźniają włókna i sprawiają, że mięso staje się bardziej miękkie po przygotowaniu. Do sałatki owocowej papaję należy dodać tuż przed podaniem - te same enzymy

W SMAK
Kurczak nadziewany kaszą jaglaną 186

łyżki masła Marynata do kurczaka: 2 łyżki oliwy z oliwek po pół łyżeczki papryki słodkiej oraz ostrej mielonej, czosnek niedźwiedzi, tymianek, sól, pieprz Wykonanie: Kurczaka dobrze opłukać, osuszyć, przyprawić marynatą. Kaszę jaglaną gotujemy w szklance wody z dodatkiem łyżki masła Do ugotowanej kaszy dodajemy podsmażoną na łyżce masła cebulę z czosnkiem, następnie dodajemy mrożony groszek z marchewką. Przyprawiamy sosem sojowym(...)kolendrą oraz czarnuszką. Wszystko razem mieszamy. Kurczaka nafaszerować kaszą. Tak przyprawionego odstawić  na minimum 2 godz. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do naczynia żaroodpornego wkładamy kurczaka ułożonego  piersią do góry, dodać piwo. Piec pod przykryciem 1,5 godziny. Ostatnie pół godz pieczemy bez przykrycia, aby podpiec skórkę. Podlewać często powstałym sosem piwnym.  Smacznego

kgwjanczewo
Grillowany indyk rosołowy, czyli jak zamarynować mięso bez soli 157

przegapienia, rzec można. Jak wspominałam, do Sarbinowa udaliśmy się uzbrojeni w jedzenie dla pułku wojska. Klopsy i leczo były zawekowane, więc spokojnie mogły sobie stać w lodówce, ale pierś z indyka, którą wzięła moja Siostra wymagała zdecydowanej i natychmiastowej interwencji. W przeciwnym wypadku skończyłaby marnie. Zdałyśmy sobie z tego sprawę późnym wieczorem po przyjeździe na miejsce, długim spacerze i kilku(...)soli brak, a los fileta wydawał się być przesądzony i marny, olśniło mnie. Do przybornika z przyprawami wrzuciłam kilka kostek rosołowych tak na wszelki wypadek. I już podstawowy składnik marynaty był - a przy okazji źródło soli, czyli doskonałego konserwantu dla mięsa. Jak to się mówi potrzeba matką wynalazku. Przedstawiam przepis na soczyste mięsko, które można po zamarynowaniu przyrządzić na wiele

Kuchnia po mojemu
Gęś pieczona z faszerowanymi jabłkami 197

prawie w całej Europie  pojawi się tego dnia na wielu stołach. Zyskała dodatkowo wymiar patriotyczny, wszak 11 listopada to Narodowe Święto Niepodległości. Nieśmiało sięgamy po gęsie uda i piersi, ja namawiam odważ się i upiecz gęś w całości! To nic trudnego, tylko dość rozciągnięte w czasie, a całą pracę ani tak wykonuje za nas piekarnik. Gęś jest  tłusta(...)zaleta, bo nie ma ryzyka, że wyschnie na wiór. Proponuję wcześniej mięso namoczyć w solance, bo to dodatkowy gwarant, że mięso będzie kruche i soczyste. Następny punkt to sucha marynata i tu najlepiej gęś pozostawić w ziołach na całą noc. Najbardziej popularna jest chyba gęś pieczona i nadziewana jabłkami, bowiem winne jabłka wyjątkowo dobrze harmonizują z aromatem gęsiny, wchłaniając przy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z cukinii i kurczaka. 138

cebuli garść liści młodego szpinaku 2 łyżki startego parmezanu 1 łyżka posiekanej mięty 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz cukier oliwa do smażenia Wykonanie: Pierś kurczaka nasmarować oliwą i oprószyć solą oraz pieprzem. Usmażyć na patelni grillowej po około 7 minut z obu stron. Pociąć na cienkie plasterki. Cukinię pociąć na cienkie plasterki i zamarynować(...)godziny w mieszance oliwy i soku cytrynowego z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli oraz szczypty pieprzu i cukru. Cebulę pokroić w piórka. Połączyć wszystkie składniki i polać delikatnie pozostałą cukiniową marynatą

zadanie-gotowanie
Makaron soba z kurczakiem i brokułami w sosie sojowym 220

100g różyczek brokuła 3 łyżki sosu sojowego łyżka octu ryżowego 100ml wody łyżka cukru kokosowego (lub syropu daktylowego) 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej (lub tapioki) olej kokosowy do smażenia Przygotowanie: Piersi z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki, dopraw pieprzem i jedną łyżką sosu sojowego i odstaw na bok. Ugotuj brokuła w lekko osolonej wodzie, odcedź i odstaw na bok. W miseczce(...)łyżki sosu sojowego, ocet ryżowy, 100ml wody i cukier kokosowy. Ugotuj makaron soba zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni z łyżeczką oleju kokosowego umieść kurczaka w sojowej marynacie i smaż do zezłocenia. Do usmażonego kurczaka dodaj brokuły oraz 3/4 zawartości miseczki z sosem sojowym. Resztę zawartości miseczki wymieszaj ze skrobią ziemniaczaną i dodaj na patelnię, gdy jej zawartość

Moja Micha
Curry z kurczaka z warzywami 377

zabrać do pracy. Tym razem propozycja urozmaicona o większą ilość warzyw. Curry z kurczaka z warzywami               Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 mała papryka 200 ml mleka kokosowego ½ papryczki chili (opcjonalnie) 1 mała czerwona cebula 150 ml przecieru pomidorowego 1 pomidor 2 garści zielonej fasolki ½ cukinii lub bakłażana 2 ząbki czosnku(...)łyżki pasty curry (w zależności od tego jak ostre i intensywne danie chcemy uzyskać) łyżka mąki kukurydzianej (opcjonalnie jeśli sos wyjdzie za rzadki) oliwa z oliwek do smażenia Marynata: sok z 1/2 limonki lub cytryny 3 łyżeczki mieszanka przypraw garam masala pieprz cytrynowy 1 łyżka sosu ostrygowego lub rybnego łyżka startego korzenia imbiru Przygotowanie: Kurczaka kroimy w dość dużą kostkę

Mania Gotowania
Sałatka Cobb. 923

talerzu, ale jej składniki można też umieścić warstwami w słoiku i zabrać ze sobą do pracy. To naprawdę smaczny pomysł na drugie śniadanie :) Składniki: 250 g filetu z piersi kurczaka 8 pomidorków koktajlowych lub 1 duży 1 cebula czerwona 2 jajka 100 g wędzonego boczku 100 g sera pleśniowego Lazur 1 małe awokado + 2 łyżki soku z cytryny kilka(...)łyżki posiekanego szczypiorku sos do sałatki: 100 ml oliwy z oliwek, 2 łyżki octu winnego, 1 łyżka soku z cytryny, ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki musztardy Dijon, cukier, sól, pieprz marynata do kurczaka: 1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka musztardy Dijon, 1 łyżeczka miodu, sól, pieprz Wykonanie: Składniki na sos wymieszać i odstawić. Składniki na marynatę wymieszać, dodać kurczaka, dokładnie obtoczyć

zadanie-gotowanie
sznycelki drobiowe smażone w chrupiącej panierce 124

usmażeniu mięsa w złocistej panierce zadowoli nawet gusta osób najbardziej wybrednych składniki  dla czterech osób 800 g filetów drobiowych ( ja użyłem piersi z kurczaka) 200 ml naturalnego jogurtu sól, pieprz dobry olej do smażenia panierka 1 szklanka płatków kukurydzianych 1,5 łyżki  mąki pszennej 1/2 łyżeczki pieprzu  1/2 łyżeczki suszonego(...)bazylii szczypta oregano sposób przyrządzenia  Filety drobiowe myjemy i dzielimy na niewielkie kawałki. Do  miski dodajemy jogurt sól i pieprz,  mieszamy   i do tak sporządzonej marynaty wkładamy kawałki kurczaka. Następnie misę o dstawiamy  w chłodne miejsce, na co najmniej 1,5-2 godziny. Teraz siekamy płatki kukurydziane ( możemy je również rozdrobnić w blenderze). Rozdrobnione płatki

Miód i pieprz
Ziemniaczki Niedźwiedzie 176

ziemniaków. Majeranku i czosnku niedźwiedziego użyłam w równych proporcjach, dodałam odrobinę czosnku granulowanego. Ile oleju? Na wyczucie. Ma powstać płynna marynata, zdjęcie marynaty umieściłam wyżej. Ziemniaki zanurzamy w naszej marynacie i uskładamy za blaszce do pieczenia. Na końcu posypujemy solą.  Pieczemy w temperaturze ok. 180-200 stopni, przez około 40 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości naszych cząstek ziemniaków(...)wyciągnąć jeden kawałek i sprawdzić, czy nie jest surowy. Jeśli widzicie, że ziemniaki za szybko nabierają rumianego koloru, zmniejszamy temperaturę pieczenia. Poniżej podałam mój przykładowy sposób podania: Ziemniaczki Niedźwiedzie Pierś z kurczaka w kokosowej panierce Sałatka Zdrowia SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) A wiecie, że CZOSNEK NIEDŹWIEDZI jest bogatym źródłem witaminy C? Jego smak jest dużo łagodniejszy od zwykłego czosnku, ponadto pobudza

Blondynka Gotuje
KURCZAK ZAGRODOWY Z PIEKARNIKA, miodowo-musztardowy, faszerowany wątróbką 145

pieczony w marynacie miodowo-musztardowej. Kurczaka można przyrządzać na wiele sposobów. Smakosze twierdzą, że najlepszy jest wtedy, kiedy tuszkę piecze się w całości. Kurczaka nacieramy ziołami i przyprawami. Dzięki marynacie miodowo-musztardowej kurczak po upieczeniu ma naprawdę chrupiącą skórkę. Mięso jest delikatne i aromatyczne.  Kurczak po Polsku faszerowany. Wersja z farszem z wątróbki, zwana kurczakiem po polsku, jest dość(...)cukru, sól i pieprz. Ucieramy na gładką masę. Z białek ze szczyptą soli ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z nadzieniem. Kurczaka układamy na desce grzbietem do dołu, mocno uciskamy pierś dłonią, żeby kurczak  nieco się spłaszczył. Chwytamy za nogi, lekko unosimy i przez rozcięcie w dole brzucha wkładamy do środka farsz. Delikatnie potrząsamy tuszką, aby nadzienie równomiernie wypełniło wnętrze

Moja Książka Kucharska
Wędlina z indyka bez azotanów. Dieta - szybka przemiana 338

jest dość suchym mięsem należy upiec go w rękawie lub naczyniu żaroodpornym z pokrywką. Ten prosty zabieg sprawi, że pieczyste z indyka będzie soczyste. Polecam! Składniki: 1-1,2 kg piersi z indyka 4 łyżki oleju sok z 1/2 cytryny 3/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka miodu/ksylitolu 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki papryki ostrej pieprz 1-2 łyżeczki suszonego oregano Wykonanie(...)wszystkie błony w naczyniu wymieszać olej z sokiem z cytryny i łyżeczką miodu na gładką emulsję. Dodać wszystkie przyprawy i natrzeć mieszanką  mięso ze wszystkich stron, tak by marynata równomiernie pokryła mięso. Ułożyć w naczyniu, zafoliować i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Przyprawy możesz dostosować do własnych kubków smakowych. Panuje tu całkowita dowolność nazajutrz mięso ułożyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto czekoladowe z oliwkami 131

garnuszka, wlać śmietanę i podgrzewać do rozpuszczenia czekolady. Ostudzone ciasto pokroić na porcje, ułożyć na talerzu, polać sosem, ułożyć odsączone truskawki (marynaty z truskawek czy malin nie wylewamy! Marynatę zagęścić pr zez gotowanie i używać jako sos do sałatek, ciast....) lub maliny. Posypać cukrem pudrem. Takie ciasto przygotowałam podczas warsztatów z Hiszpańską oliwką,    które prowadził Sebastian Olma, zwycięzca(...)ciasta przygotowane zostały: chłodnik z zielonych oliwek z grzankami, pastą z czerwonej papryki i czarnych oliwek. Dorsz gotowany w ziołach z kaszą burgul i dressingiem na bazie czarnych oliwek. Pierś kurczaka z risotto z zielonymi warzywami i oliwkami. Wszystkie dania zostały przygotowane z użyciem Hiszpańskich oliwek.    zastawa

królestwo garów
Gańś ze apfylzinōm (Gęś z pomarańczą) 141

już bez piyrza siedzi we lodōwce, to tako sie nawet lubia przikludzić 8 do dom, a potyn jōm fajnie ogrzołć we jaki brytfance abo piekarniku Co potrza? 1 pierś ze gańsi sok ze 2 apfylzinōw 2 suszōne figi keliszek różowego wina (abo biołego) ździebko 9 gałki muszkatałowyj sōl i pieprz Jo sie z tōm gańsiōm niy smolōł, 10 żech jōm(...)sokym, winym, suszōnymi figami, gałkōm, pieprzym (soli dołech 11 trocha późni) i żech jōm tam dusioł 45 min. Kebyście mieli czas, to mogecie ze tych wszyskich składników zrobić marynata i te miyso 12 w ni trzimać bez noc, żeby sie fajnie przegryzło. Jak już sie te miyso podusiōło (jak byjście je dusiyli wiyncyj niż godzina, to by bōło jeszcze lepi

Chop w kuchni
SOCZYSTY KURCZAK W DOMOWEJ MARYNACIE- PRZEPYSZNY 259

Domowe marynaty do mięsa są najlepsze, dajemy to co najbardziej lubimy, no i wiemy co jemy... Ostatnio wielką popularnością cieszy się u mnie kurczak w marynacie na bazie majonezu, z dodatkiem majeranku, mielonej papryki, czosnku, soli i pieprzu. Tak niewiele, a daje tak niesamowity efekt. Smakuje dokładnie tak jak kurczak z rożna, a przygotowuje się go znacznie szybciej. Polecam, może(...)również i Wam, wszak sezon grillowy w pełni, a gdy na dworze upalnie, najlepiej przygotować właśnie grilla. Dzieci uwielbiają grillowanego kurczaka. Składniki na ok.6-8 osób: - 1,5kg filetów z piersi kurczaka - 2 łyżki majonezu (najlepiej domowy lub sos aioli ) - 2 łyżki majeranku - świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy) - sól - słodka papryka mielona - ostra papryka mielona (nie trzeba) - czosnek mielony (przy

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania