pierś w marynacie - 1478 przepisów (strona:79/99)

Kurczak tikka masala 154

Składniki na dwie porcje. Składniki: 2 piersi kurczaka 150 g jogurtu (gęsty) 1 łyżka mieszanki przypraw garam masala 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 cebula 1 puszka pomidorów całych Sól do smaku Olej do smażenia Przepis: Do miseczki dodajemy starty imbir, wyciśnięty przez praskę czosnek, garam masalę, sok z cytryny, sól(...)mięso. Całość należy dokładnie wymieszać i zostawić na ok. 10 minut. Po tym czasie mięso dodajemy na rozgrzaną patelnię (bez oleju). Smażymy aż mięso będzie gotowe i odparuje cała marynata, następnie ściągamy je z patelni. Na tę samą patelnię dodajemy odrobinę oleju i smażymy drobno pokrojoną cebulę na złoty kolor. Następnie do wysokiego pojemnika dodajemy usmażoną cebulę, pomidory z puszki

Emcia Pichci
Boskie frytki i żeberka, smakowite poutine i burgery - Pittu Pittu 100

pikantny i nafaszerowany smakiem tak, że po zjedzeniu zapragniecie kolejnej porcji! Menu lokalu oferuje nie tylko dania dla fanów frytek czy burgerów, ale także smakowite przekąski w postaci panierowanej piersi kurczaka, frytek z batatów czy pyszne sałatki - zarówno dla mięsożerców jak i fanów roślinnej kuchni. Dla fanów bez-mięsnych sałatek propozycja od Karoliny Owczarz z grillowanym serem halloumi, mixem sałat(...)się do Pittu Pittu z grupką znajomych to koniecznie zdecydujcie się na pozycje z menu Wielkie Żarcie, czyli żeberka. To jest ambrozja dla mięsożerców! Żeberka marynowane są 12h w marynacie z dodatkiem wędzonej papryki, a następnie są przyrządzane w taki sposób, że gdy wjeżdżają na stół to ślina cieknie aż do ziemi.... Mięso jest tak miękkie, że gdy łapiecie

Cooking Monster
KURCZAK GRILLOWANY w JOGURCIE z SAŁATKĄ z FETY i POMARAŃCZY 109

SKŁADNIKI :  500 g piersi z kurczaka 200 ml jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka tymianku                                                                   SAŁATKA(...)Filety myjemy, osuszamy, kroimy na grube plastry, nacieramy solą, pieprzem i papryką. W dużym talerzu mieszamy jogurt z solą, pieprzem i rozgniecionym czosnkiem. Wkładamy do niego mięso i pokrywamy marynatą. Wkładamy do lodówki na 1-2 godziny. Grill ( u mnie elektryczny) rozgrzewamy, mięso układamy i grillujemy z obu stron aż ładnie się upiecze. Filety podajemy ciepłe z sałatką z fety

Kulinarne Fantazje Marioli
"Tarta" z grillowanym kurczakiem i brokułami 178

była przeprzepyszna! Składniki: dwie szklanki mąki + odrobina do podsypania trzy jajka 100 gram masła o temperaturze pokojowej szczypta soli dwie łyżki wody-opcjonalnie  jeden brokuł  300 gram piersi z kurczaka pieprz   ząbek czosnku 150 ml śmietanki kremówki 150 gram startego żółtego sera szczypta gałki muszkatołowej  odrobina chili w płatkach  łyżka oliwy z oliwek dwie łyżki(...)zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na około 30 minut. Przygotujmy farsz. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut, by delikatnie zmiękł. Robimy marynatę do kurczaka: jogurt naturalny, oliwę z oliwek, chili w płatkach, posiekany drobno czosnek, sól i pieprz mieszamy w miseczce. Kurczaka kroimy w cienkie plastry o długości

Mango Papaja
Korzenna kaczka z modrą kapustą 185

kaczka o korzennym aromacie z duszoną modrą kapustą. Tę ostatnią można przygotować w taki sam sposób również do innych dań. Zapisz przepis Drukuj Składniki Kaczka (dla 4 osób) 4 piersi z kaczki (po 250-300g) 1 łyżeczka imbiru szczypta (1/4 łyżeczki) cynamonu 2 łyżeczki mielonego kminku 2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżeczki soli 2 czubate łyżeczki brązowego cukru(...)pieprzu 2-3 łyżki kaczego smalcu* Instrukcje Skórę na filetach z kaczki nacinamy ostrym nożem w dość gęstą „kratkę”. Od strony mięsa usuwamy ewentualne błoniaste i żylaste fragmenty. Składniki marynaty dokładnie mieszamy w dość dużej misce. Nacieramy marynatą kaczkę, przykrywamy naczynie folią spożywczą i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Kapustę kroimy w wąskie (kilka mm) i niezbyt długie paski

Kulinarna Pokusa
Drobiowe szaszłyki z grilla 240

Za oknem słońce, jest ciepło więc sezon grillowy w pełni. Grillowanie to przede wszystkim spotkanie w gronie znajomych, przyjaciół i rodziny, jednak warto zadbać aby takie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Indycze podudzia na parze, marynowane w masie jogurtowej z ziołami, szalotką i czosnkiem 114

mama tłumaczyła swojemu 7-8 letniemu synowi, że nie kupi na obiad mięsa z indyka (które on sobie upodobał), bo jest za suche. Nieco się zdziwiłam, gdy wzięła pierś z kurczaka. Indyka głównie pieczemy, albo robimy z niego coś na kształt bitek, a przecież istnieje tyle możliwości! ;) INDYCZE PODUDZIA NA PARZE, MARYNOWANE W MASIE JOGURTOWEJ Z ZIOŁAMI, SZALOTKĄ I CZOSNKIEM(...)niej mięso, umieszczamy: jogurt, poszatkowane zioła, łyżeczkę suszone kolendry, suszoną trawę cytrynową, łyżeczkę soku z cytryny oraz czosnek i szalotki przeciśnięte przez praskę. Podudzia nakłuwamy i zanurzamy w marynacie. Ja wstawiłam całość do lodówki na 7 godzin. Po tym czasie umieszczamy je albo w specjalnym garnku do gotowania na parze, albo urządzeniu, albo pojemniku do mikrofalówki. Zdejmujemy gdy mięso jest

Życie zamknięte w smaku
Faszerowane pomidory w greckim stylu 170

sera feta, 150 gram jogurtu naturalnego, pęczka natki pietruszki, 3 łyżeczek koncentratu pomidorowego, oregano, cynamonu, oliwy, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od dokładnego umycia mięsa z piersi kurczaka, oczyszczenia go z wszelkich błon i pokrojenia go w drobną kostkę o boku nie większym niż 1 centymetr. Tak pokrojone mięso przełożyłem na głęboki talerz i doprawiłem niewielką ilością(...)pomocą specjalnego urządzenia, tak, żeby pestki z cytryny nie dostały się do dania, gdyż mają one niezbyt przyjemny gorzki smak. Mięso dokładnie wymieszałem, tak aby całe obtoczyło się w marynacie i odstawiłem do lodówki, aby smak mięso wzbogacił się o smak marynaty. Ponieważ kurczaka pokroiłem w drobną kostkę, wystarczającym czasem marynowania mięsa był czas 15 minut. 150 gram zielonych oliwek

Wyprawy kulinarne
Kurczak z ryżem w sosie sojowym 202

świeżej kolendry, 4 cm kawałka świeżego korzenia imbiru, 3 ząbków czosnku, 2 łyżek oliwy, oleju sezamowego, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od pokrojenia oczyszczonych z wszelkich błon piersi kurczaka w jak najcieńsze plastry, które umieściłem w miseczce. Dodałem do nich trzy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i starty na drobnej tarce czterocentymetrowy kawałek korzenia imbiru, sok z połowy(...)przykryciem, po czym odstawiłem. Na głębokiej patelni rozgrzałem mocno dwie łyżki oliwy, a następnie dodałem dwie pokrojone w piórka cebule dymki (bez szczypioru). Po minucie smażenia dodałem odsączonego z marynaty kurczaka. Po kolejnych 3 minutach dodałem pokrojoną w cienkie paski zieloną paprykę, a po następnej minucie szczypior z cebul dymek pokrojony w centymetrowe kawałki. Całość smażyłem na dużym ogniu jeszcze

Wyprawy kulinarne
Kasza bulgur z kurczakiem, fasolką szparagową, czosnkiem i oliwą truflową 232

wersje - pierś z kurczaka marynowaną w ziołach i oliwie truflowej, fasolkę szparagową, czosnek i ser feta, który świetnie podkreslił danie. Prawdziwa bomba smaków! :) SKŁADNIKI (4 porcje) kurczak 1 podwójna pierś z kurczaka 2 ząbki czosnku kilka gałązek świeżego tymianku 1 gałązka świeżego rozmarynu sok z 1/2 cytryny 2 łyżki jogurty naturalnego 1 łyżka oliwy truflowej sól morska świeżozmielony pieprz warzywa(...)czasie zdejmujemy kaszę z ognia i odstawiamy aby kasza wciągnęła całą wodę. Kurczaka kroimy w niedużą kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę, zioła drobno siekamy mieszamy z pozostałymi składnikami marynaty i zalewamy kurczaka. Odstawiamy na 20 minut. Na patelni podsmażamy pokrojoną w piórką cebulę, posiekany czosnek i papryczkę chilli oraz tymianek. Kiedy warzywa uwolnią aromat dodajemy kurczaka wraz z marynatą. Smażymy

DefinicjaSmaku
Makaron z kurczakiem i pomidorami 151

makaronem tworzą smaczne i jednogarnkowe danie. I szybkie! A to lubimy:) Aromaty ziół, świeżych pomidorów, śmietanki (która jest świetnym dopełnieniem dania), no i mięsa które przeleżało kilka godzin w marynacie - jak zawsze - są niezastąpione. Mogłabym takie dania jeść o każdej porze dnia i .. nocy:) Do tego danie nie wymaga nie wiadomo jakich wysiłków, więc każdy może je w mig przygotować(...)penne, kolanka, nawet spaghetti (tylko wtedy mięso lepiej pokroić na drobniejszą kostkę lub zastąpić mielonym, dodać cukinię i mamy nowe danie;). Składniki: 300 g makaronu świderki 1 mniejsza pierś z kurczaka sól, pieprz, lubczyk, bazylia, papryka słodka i ostra mały kubeczek śmietanki 30% 1 duży pomidor pokrojony w kostkę 1 średnia cebula pokrojona w kosteczkę 1 suszony pomidor pokrojony

Zasmakuj Kuchni
Curry z kurczakiem, orzeszkami ziemnymi i skórką pomarańczową 187

Indii i Tajlandii, mogę się jednak mylić. Jeśli ktoś z Was zna nazwę tego curry, będę wdzięczna za podpowiedź. Składniki proporcje na 3-4 osoby 2 nieduże filety z piersi z kurczaka (podwójne) 2-3 puszki pomidorów w całości lub krojonych (można dodać świeże, bardzo mięsiste pomidory np. malinowe lub Lima) 2 cm kawałek imbiru 2 ostre papryczki chili (kolor(...)którego używaliśmy mieszkając w Saudi i Omanie) możecie bez problemu kupić w sklepie " Kuchnie Świata " Udało mi się tam znaleźć nawet najbardziej popularny w Saudi ryż czyli Taj Mahal. Marynata 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego 1/3 szklanki wody 3 łyżki oleju 2-3  łyżki koncentratu pomidorowego 1 czubata łyżka przyprawy tandoori masala 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki Przygotowanie marynaty

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
NAJLEPSZA MARYNATA DO KURCZAKA Z GRILLA 354

Domowe marynaty do mięs z grilla są najlepsze, dodajemy to co lubimy najbardziej, no i przede wszystkim wiemy co jemy... Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie to bardzo istotne. Posypanie gotową przyprawą i skomponowanie własnej, czasowo zbytnio się nie różni. Ja przygotowuję sobie nasze ulubione dodatki, rozkładam mięso na deskę i posypuję wszystko po kolei, następnie przekładam(...)Jedna robota, a smak z każdym dniem lepszy... ;-) Ostatnio to nasz ulubiony kurczak: kruchy, soczysty, po prostu przepyszny, no i dodatkowo błyskawiczny... ;-) Składniki: - filet z kurczaka (u mnie piersi)- 1,5-2kg - kilka łyżek dobrego aromatycznego majeranku - słodka papryka w proszku - ostra papryka w proszku - mielony czosnek - sól - pieprz - oliwa lub olej (u mnie oliwa z wytłoczyn) Piersi

Smaczne Zdrowe
Pad thai z kurczakiem 147

gotowania ;) Wraz ze mną pad thai przygotowali  Mirabelka , Panna Malwinna i Bartoldzik .  Składniki : Opakowanie makaronu ryżowego (płaski, szeroki na kilka milimetrów) 200-300g piersi z kurczaka 1 łyżeczka maki kukurydzianej 3 łyżki sosu sojowego 3 ząbki czosnku 1 czerwone chili 1 szalotka 2-3 łyżki kiełków fasoli 2 garście zielonego groszku (mrożony) kilka strączków(...)thai - w niewielkiej miseczce dokładnie wymieszaj pastę z tamarynowca, brązowy cukier, sos rybny, pieprz kajeński i biały pieprz. Kurczaka pokrój na niewielkie kawałki, przełóż do miski i zalej marynatą przygotowaną z maki kukurydzianej rozrobionej z sosem sojowym, dokładnie wymieszaj i odstaw. W woku lub głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj czosnek wyciśnięty przez praskę, drobno posiekaną papryczkę

Codzienne Gotowanie
Warkocz z kurczaka ze szpinakiem 201

tradycyjne filety z kurczaka?Macie ochotę zrobić coś nowego i zaskoczyć rodzinę czy też znajomych na imprezie?Te przepis jest dla Was!Soczysta … zamarynowana … a potem grillowana pierś z kurczaka podana z aromatycznym szpinakiem jest nie tylko smaczna , ale i rewelacyjnie wygląda!Robi się ją błyskawicznie i tak samo szybko znika! SKŁADNIKI:- filet z kurczaka(...)paski równej ( mniej więcej ) wielkości. Spinamy na końcu długą wykałaczką. Pleciemy delikatnie! warkocz. Zakończenie również spinamy lub związujemy nicią. Z jogurtu , soli , pieprzu , chilli i sosu sojowego robimy marynatę. Obtaczamy w niej mięso. Zawijamy folią spożywczą i wkładamy na min. 30 minut do lodówki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Układamy warkocze i smażymy po kilka minut z każdej strony

Ostra na Słodko