pierś w marynacie - 1478 przepisów (strona:70/99)

Kebab drobiowy z wędzoną mozzarellą 140

może być pierś) 100g kapusty pekińskiej 1 duży pomidor 1 ogórek (ok 100g) 1 średnia czerwona cebula 80g wędzonej mozzarelli 3 łyżki prażonej cebulki przyprawa do kebaba 3-4 łyżki oleju + olej do smażenia ketchup sól, pieprz Sos: 150g śmietany 150g majonezu czosnek granulowany sól, pieprz Przyprawę do kebaba wymieszać z olejem. Pokrojone mięso dokładnie wymieszać w marynacie i usmażyć

Di gotuje
Kurczak ala tajski 117

curry. 2 piersi z kurczaka 1 limonka - otarta skórka i sok 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 cebula, drobno posiekana 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka brązowego cukru 1 mała papryczka chili 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka ziaren sezamu 200ml mleka kokosowego 1 czerwona papryka mini kukurydza - pół opakowania garść groszku cukrowego makaron jajeczny Przygotować marynatę do kurczaka

Codzienne Gotowanie
Pieczona pierś z kurczaka z plastrami cukinii 182

piersi z kurczaka, 2 cukinie, pęczek koperku, 5 łyżek oliwy lub oleju, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżeczka soli, 0,5 łyżeczki pieprzu Wykonanie: Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w mniejsze plastry.   Oliwę lub olej mieszamy z papryką słodką i ostrą, solą i pieprzem. Dodajemy koperek. Dokładnie nacieramy kurczaka marynatą. Odstawiamy do lodówki

Passion of Cooking
MIODOWO- CYTRYNOWA PIERŚ Z KURCZAKA Z GRILLA 172

spróbować. Marynata jest prosta do przygotowania, a mięsko z niej ma bardzo fajny orzeźwiający smak i jest niezwykle soczyste. Danie podałam na talerzu z serii  TAMARA- PORCELANA BOGUCICE . Zapraszam serdecznie do odwiedzin ich strony. Przepiękne naczynia,wspaniała kolekcja, każdy na pewno znajdzie odpowiednią zastawę dla siebie .   Składniki: 3 łyżki miodu sok z połowy cytryny 500 g piersi

Z Majeczką w kuchni
Pikantne skrzydełka z kurczaka 340

worku piersi z kurczaka i dokładnie wszystko mieszamy. Worek zamykamy i odstawiamy do marynowania do lodówki na minimum 4 godziny (najlepiej na całą noc). W trakcie marynowania skrzydełka obracamy kilkukrotnie. Do grillowania tych skrzydełek grilla rozgrzewamy do średniej temperatury i grillujemy po 7 minut z każdej strony. Skrzydełka na ruszt powinno się wykładać bezpośrednio wyjęte z marynaty. Pikantne skrzydełka

naRuszcie
Sałatka gyros 185

pojedyncze piersi drobiowe- przyprawa gyros- 2 cebule- młode części pora- puszka kukurydzy- ogórki konserwowe - ½ główki sałaty lodowej- 1 papryka czerwona- 2 ząbki czosnku- majonez- jogurt grecki- 3-4 łyżki oleju arachidowego Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na niewielkie kawałki. Do miski (czy zamykanego pojemnika) wlać olej, dodać opakowanie przyprawy gyros – połączyć  składniki. Do przygotowanej marynaty włożyć pokrojone

mojewypiekiinietylko
Pieczona kaczka, faszerowana jabłkami z miodem 134

Następnie przygotowujemy marynatę, mieszamy oliwę z tymiankiem, słodką papryką, majerankiem i kolendrą. Smarujemy kaczkę. Najlepiej jak ją odstawiamy do lodówki na całą noc, by przeszła nam przyprawami. Jeśli nie macie czasu, to dobrze jak poleży chociaż godzinkę przed pieczeniem w przyprawach. Jabłka kroimy w ćwiartki, usuwamy nasionka i mieszamy je z miodem. Faszerujemy kaczkę jabłkami. Układamy ją piersiami do góry

Aga w kuchni
Złocisty kurczak 143

marynata będzie lepiej trzymać się mięsa. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Przez pół godziny pieczemy pod przykryciem. Później odkrywamy i pamiętamy o częstym polewaniu wytworzonym sosem. Jeżeli sos zbytnio odparuje uzupełniamy gorącą wodą. Pieczemy 1,5  godziny, wyciągamy kurczaka, usuwamy z wewnątrz cebulę i nożycami kuchennymi dzielimy na  cztery porcje: dwa udka i dwie piersi wraz

Kulinarne przemyslenia
Kurczak Peri Peri pieczony na liściach selera i pora w warzywach 178

naszą marynatą staranie z obu stron. Warzywa myjemy i kroimy na duże kawałki pozostawiamy. Następnie na brytwankę, blaszkę rozkładamy umyte liście selera i pora ,kładziemy kurczaka i pieczemy 1 godzinę w 180C Po godzinie równomiernie rozkładamy wszystkie warzywa na samego kurczaka tak by go zakryć całkowicie (papryka,cebula,cukinia) Dzięki tej metodzie nasz kurczak będzie soczysty a pierś mokra ;-) Posypujemy

Viola cooks with passion
SZASZŁYCZKI Z KURCZAKA Z ANANASEM I SUSZONYMI ŚLIWKAMI 158

piersi kurczaka ● 12 suszonych śliwek ● 1 mały ananas ● 1 cytryna ● 1 łyżeczka ziaren fenkułu lub kolendry   Wykonanie: Filety z kurczaka pokrój w dużą kostkę i włóż do miski. Wyciśnij sok z cytryny. Rozgnieć ziarna fenkułu (lub kolendry). Wymieszaj w miseczce sok z cytryny z czterema łyżkami oliwy z oliwek, dopraw pieprzem i solą. Polej pokrojonego kurczaka marynatą, dobrze wymieszaj

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Miód, drób, sałata i szkło 211

pojedyncza pierś kurczaka 1 łyżka miodu 1 łyżeczka ostrej musztardy (np, D'jon) oliwa z oliwek połowa żółtej papryki nieduża czerwona cebula 2 garście mixu sałat z roszponką sól i pieprz łyżka masła klarowanego ew. oliwy do smażenia  sok z połowy cytryny Przygotowanie : Filet oczyść i pokrój na 8-10 słusznych kawałków (2 kawałki na porcję). Zrób marynatę

Mechanik w kuchni
Tunezyjski kurczak!!! 298

podwójna pierś z kurczaka; 1 duża czerwona cebula; 2 marchewki; 600 ml bulionu; 4- 5 łyżek oliwy z oliwek; po pół łyżeczki: cynamonu, imbiru, kurkuma, słodka papryka; 1 szkl. kaszy kuskus. Kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w dość dużą kostkę. Do dużej miski wlewamy oliwę i wsypujemy przyprawy: cynamon, kurkumę, paprykę i imbir - mieszamy dokładnie. Do przygotowanej marynaty dodajemy kurczaka

Miksturownik
2 pyszne pomysły na lekkie, pełnowartościowe dania! 96

marynatą) i smażyć 3-4 minuty, w międzyczasie przewracając krewetki na druga stronę. Ugotować spaghetti i 1 chochelką wody z ugotowanego makaronu podlać krewetki, zagotować. Odstawić z ognia i dodać 2 łyżki jogurtu naturalnego (aby się nie zważył, należy wymieszać go z 1- 2 łyżkami powstałego sosu), wymieszać. Doprawić solą oraz pieprzem, posypać odrobiną suszonej kolendry. 2. Piersi z kurczaka

Kraina Miodem Płynąca
Filet z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 315

Składniki : pierś z kurczaka 1 cebula 0,5 słoika suszonych pomidorów 100 g świeżego szpinaku 200 g startego żółtego sera, ja użyła goudy 0,5 szklanki śmietany kremówki 0,5 szklanki bulionu, ja użyłam warzywnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz zioła prowansalskie tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Filet przekrawam wzdłuż na pół tak, żeby powstały 2 cienkie kotlety. Marynata

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Szaszłyki z piekarnika – grillowanie w domu 287

większości w funkcję grillowania. Używaliście jej? Mój sposób na jej wykorzystanie to pieczenie szaszłyków z warzyw i mieszanych gatunków mięsa. Sprawnie, szybko i pysznie. Mięso wołowe i pierś indyczą kroimy w niezbyt małą, ale równą kostkę. Dwucentymetrowa będzie w sam raz. Kiełbasę i boczek kroimy w grubsze plasterki. Cebule pozbawiamy wierzchniej warstwy, kroimy na ćwiartki i ćwiartki rozkładamy na pojedyncze(...)pokroić ją w ćwierć plasterki. Papryki myjemy, kroimy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych a miąższ kroimy w kwadraty.   Z sosu sojowego, oleju, sosu Worchestershire, papryki i przypraw robimy marynatę do mięsa. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki, wkładamy do marynaty pokrojonego indyka i wołowinę, mieszamy żeby mięso równomiernie pokryło się przyprawami i zostawiamy na 20-30 minut. Tyle czasu

Karo in the Kitchen
Butter Chicken 137

Dzisiaj ulubiona wersja butter chickena mojego Brata. Koniecznie wypróbujcie bo naprawdę warto. Porcja dla 6 osób Składniki:  600 g piersi kurczaka pokrojone w 3-4 cm paski  1 łyżeczka kminu rzymskiego  1 łyżeczka nasion kolendry  1/2 łyżeczki płaskiej cynamonu, curry, kardamonu oraz słodkiej papryki  1 liść laurowy  1 łyżeczka kurkumy  1 łyżeczka soku(...)zmielić. W misce wymieszaj zmielone składniki, dodaj kurkumę, cynamon, słodką paprykę, curry, kardamon oraz odrobinę soli. Następnie dodaj sok z limonki, oliwę oraz miód i wymieszaj tak aby powstała marynata, do której dodaj kurczaka pokrojonego w paski. Wszystko razem wymieszaj- odstaw do lodówki na 20 min.  Orzechy należy rozdrobić (zblendować) dodać 100 ml wody i odstawić.  Imbir, czosnek

Niezły Młynek
Kasza jaglana z żurawiną, marynowaną dynią i batatem 116

dynia: 1 kg dyni  2 szklanki cukru  1 szklanka octu  1 litr wody  jedna gwiazdka anyżu  kilka goździków  Dynię pokrój w kostkę. Składniki marynaty zagotuj. Gotową dynię umieść w słoiku i zalej zalewą. Odstaw na 2-3 dni. Lub dłużej.  Sałatka z kaszy jaglanej (na 2 porcje): 100 gramów kaszy jaglanej(...)łyżki masła  100 gramów batata  100 gramów marynowanej dyni garść suszonej żurawiny  garść świeżej żurawiny  szczypta soli, pieprzu  szczypta tymianku świeżego  300 gramów piersi kurczaka marynowanego w soli, pieprzu, papryce wędzonej  Ugotuj kaszę jaglaną. Namocz we wrzątku żurawinę suszoną. Podsmaż na maśle posiekaną szalotkę oraz batata. Dodaj tymianek. Smaż składniki kilka minut, dodaj

Mango Papaja
Balsamiczny kurczak ze szparagami 154

Przyrządzenie kurczaka ze szparagami zajmuje właściwie tyle czasu ile potrzeba, aby ugotował się ryż. Zdecydowanie polecam, szczególnie zabieganym i zapracowanym! Balsamiczny kurczak ze szparagami Składniki :  kubek ryżu 2 piersi z kurczaka 2 łyżki miodu 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyka oleju sezamowego 150-200g pieczarek 300g zielonych szparagów nasiona sezamu oliwa do smażenia sól i pieprz(...)przygotować kurczaka ze szparagami Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. W misce wymieszać miód, ocet balsamiczny i olej sezamowy. Kurczaka pokroić w cienkie paski i dodać go do marynaty, odstawic na kilkanaście minut.  W woku lub na patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę przesmażyć szparagi, po chwili dodać pokrojone w plastry pieczarki. Smażyć przez kilka minut ciągle mieszając

Codzienne Gotowanie
CHIŃSKI KURCZAK Z KURKUMĄ 99

Składniki : 400 g piersi z kurczaka 1 mrożonka, warzywna chińska 450 g 3 łyżki oleju 1 szklanka bulionu warzywnego 1 czerwona papryka 1 marchew, pokrojona w słupki kawałek pora, pokrojonego w słupki sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku imbir, czosnek, pieprz w proszku do smaku  1 łyżka mąki kukurydzianej 1 opakowanie chińskiego makarony chow mein(...)Marynata :   3 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki kurkumy 3 łyżki oleju kawałek startego imbiru 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę  szczypta chilli  gałka muszkatołowa  sól, pieprz do smaku

Kulinarne Fantazje Marioli
DROBIOWO - BOCZKOWE ROLADKI Z GRILLA 112

piersi z kurczaka ( pojedyncze)  15-20 plastrów wędzonego boczku jogurt naturalny 1/2 główki czosnku ulubiona przyprawa do kurczaka bądź zioła sól,pieprz Umyte,osuszone mięso pokroić na kawałki,natrzeć je delikatnie solą,pieprzem,czosnkiem oraz ulubioną przyprawą,ziołami wg uznania.Całość zalać jogurtem naturalnym,wstawić do lodówki na 3-4 godz lub na noc. Kawałki mięsa wyciągnąć z marynaty

Niespełnione zdolności kulinarne
Szaszlyki hawajskie 289

piersi z kurczaka 2 lyzki ostrej papryki w proszku 1 lyzka curry 1 zabek czosnku 2 lyzki oliwy z oliwek 4 plastry ananasa z puszki okolo 80g sera gouda sol, pieprz maslo do smazenia wykonanie: Mieso umyc, osuszyc i pokroic w spora kostke. Przyprawic sola, pieprzem, papryka w proszku oraz curry. Czosnek obrac, posiekac i wymieszac z oliwa. Marynata zalac

Przysmaki Karolki