sól pieprz olej rzepakowy Wykonanie: 1. Marynata: wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać. 2. Kurczaka umyć i osuszyć, usunąć kość korpusu, oprószyć solą, pieprzem i natrzeć wcześniej przygotowaną marynatą, odstawić na około 1 godzinę, a najlepiej na całą noc. 3. Farsz: ryż ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku z 2 łyżeczkami curry. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić(...)płyn odparuje. Na samym końcu doprawić solą, pieprzem, curry, miodem, dodać ugotowany ryż i całość dokładnie wymieszać. 4. Kurczaka napełnić farszem, dokładnie zaszyć i związać nogi. Gotowego kurczaka przełożyć (piersiami do góry) do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego i podlać piwem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 90-100 minut
Szalona Kuchnia Ewelinyminut! Składniki (na 2-3 porcje): 1 szklanka soku jabłkowego marki Hortex 3 szklanki soku pomidorowego marki Hortex 1 szklanka bulionu drobiowego 250 gram piersi kurczaka 1/2 szklanki mrożonego groszku marki Hortex 1/2 szklanki fasolki szparagowej żółtej marki Hortex 5-6 pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku przyprawy, po solidnej szczypcie: kuminu(...)kostkę i marynuję w przyprawach przez 30 minut. W garnku z grubym dnem rozgrzewam olej i masło. Smażę posiekaną cebulę i czosnek do zarumienienia. Dodaję kurczaka z całą marynatą i smażę całość jeszcze 4-5 minut. Dodaję posiekane pieczarki i smażę jeszcze 2- 3 minuty. Wlewam sok jabłkowy, sok pomidorowy oraz bulion i gotuję całość 6-7 minut na średnim
Mango Papajawędlin, a skończywszy na warzywach, grzybach itd. Wszystko zależy od fantazji pani (lub pana) domu oraz inwencji twórczej. ;) Poniżej przedstawiam moją wersje szaszłyków z ulubionymi dodatkami.Szaszłyki - Składniki:2 piersi z kurczakaprzyprawy: papryka słodka, kolendra, majeranek, rozmaryn, chili, czosnek w proszku (lub czosnek świeży - drobno pokrojony), pieprz, sól (można również użyć gotowej przyprawy do grilla)olej (ok. 2 łyżki)papryki(...)cebule (u mnie czerwone)patyczki do szaszłykówSzaszłyki - Sposób przygotowania:Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy po szczypcie przypraw, pokrojony czosnek, ok. 2 łyżki oleju i dokładnie mieszamy starając się pokryć marynatą całe mięso. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.Paprykę kroimy w grubą kostkę, kiełbasę (lub boczek) na nieduże kawałki. Pieczarką odkrawamy nóżki. Cebulę
Słodka StronaQuesadilla z kurczakiem i serem , czyli pyszna tortilla z kurczakiem w postaci trójkątów zapiekanych z serem ;) Składniki: 2 piersi z kurczaka – ok. 350g 2 łyżki przyprawy do kurczaka 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki pikantnego ketchupu ok. 3 duże placki tortilli kilka plasterków sera Gouda (ok. 12 plasterków) kawałek parmezanu Wykonanie: Kurczaka pokroić w kostkę(...)wstawić na kilka godzin do lodówki, by mięso się zamarynowało. Każdy placek tortilli wyłożyć serem Gouda i oprószyć startym parmezanem. Rozgrzać patelnię (bez tłuszczu, bo dość oliwy jest w marynacie), wrzucić kurczaka i podsmażyć. Następnie nałożyć go na połowę tortilli, a następnie złożyć tortillę na pół. Rozgrzać elektrycznego grilla (lub patelnię grillową) i piec tortillę przez ok. 2-3 minuty
Kulinarne Przebojebagietki) 2 łyżki przecieru pomidorowego 1/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego Farsz 12-14 małych pieczarek 1/2 czerwonej cebuli 100 g piersi z kurczaka 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego szczypta soli 1/4 żółtej papryki 1/4 czerwonej papryki 1 średni ogórek kiszony 1/2 kostki żółtego sera lub więcej (w zależności(...)sosem. Kurczaka kroimy w kostkę lub plastry. Wkładamy do miseczki obsypujemy łyżeczką słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego i szczyptą soli. Dodajemy odrobinę oliwy z oliwek. Mieszamy, aby nasza "marynata" pokryła w całości kurczaka. Ostawiamy na chwilę do lodówki (w tym czasie przygotowujemy resztę farszu). Wyciągamy i smażymy na oliwie z oliwek. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy
Słodkie okruszkibagietki): 2 łyżki przecieru pomidorowego 1/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego Farsz: 12-14 małych pieczarek 1/2 czerwonej cebuli 100 g piersi z kurczaka 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego szczypta soli 1/4 żółtej papryki 1/4 czerwonej papryki 1 średni ogórek kiszony 1/2 kostki żółtego sera lub więcej (w zależności(...)sosem. Kurczaka kroimy w kostkę lub plastry. Wkładamy do miseczki obsypujemy łyżeczką słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego i szczyptą soli. Dodajemy odrobinę oliwy z oliwek. Mieszamy, aby nasza "marynata" pokryła w całości kurczaka. Ostawiamy na chwilę do lodówki (w tym czasie przygotowujemy resztę farszu). Wyciągamy i smażymy na oliwie z oliwek. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy
Słodkie okruszkijest to niezwykłe połączenie ziemniaka i marchewki J Choć są dość trudno dostępne w polskich sklepach warto się rozejrzeć i skosztować. Curry z kurczakiem i batatami Składniki: 2 piersi z kurczaka ½ małej papryki zielonej 1 średnia marchewka 200-300 g batatów (użyłam 2 sztuki) 200 ml mleka kokosowego ½ papryczki chili (opcjonalnie) 1 czerwona cebula 400 g pomidorów z puszki(...)czerwonej pasty curry (w zależności od tego jak ostre intensywne danie chcemy uzyskać) łyżka mąki kukurydzianej (opcjonalnie jeśli sos wyjdzie za rzadki) masło lub oliwa z oliwek do smażenia Marynata: sok z 1/2 limonki 3 łyżeczki mieszanka przypraw garam masala (ja używam przyprawy Bombay Masala z Kotani) Lub własna mieszanka przypraw: 1/3 łyżeczki kurkumy około 4 rozgniecione ziarna kolendry
Mania Gotowaniagoździków szczypta cynamonu 1 łyżeczka przyprawy garam masala 4 ziarna zielonego kardamonu 2 cm kawałek świeżego imbiru 2-3 ząbki czosnku 400g pomidorów w puszce 1 łyżeczka soli 500g piersi z kurczaka 3 łyżki masła 1 łyżka oliwy 2 cebule 2 łyżki świeżej kolendrya 2-3 łyżki śmietany Przygotowanie : W misce dokładnie wymieszać jogurt z mielonymi migdałami, chilli(...)wyciśniętym przez praskę. Dodać pomidory z puszki i sól i wszystko dokładnie wymieszać. Do mieszanki dodać kurczaka pokrojonego na kawałki wielkości kęsa, wymieszać aby mięso dokładnie pokryło się marynatą. Mięso można odstawić na 15-30 minut, aby przeszło aromatem przypraw, jednak nie jest to konieczne. Na głębokiej patelni, w rondlu lub woku rozgrzać masło z oliwą i zeszklić
Codzienne Gotowaniejego posiadanie kończy się dla obcokrajowaca deportacją i zakazem wjazdu przez minimum najbliższe 3 lata Składniki 50 - 60 dag wołowiny może być pręga (wołowinę można zastąpić filetem z piersi kurczaka lub indyka) 1/2 słoiczka pędów bambusa 1 mała czerwona papryka 1 cebula średniej wielkości 1 mała marchewka pocięta w cienkie wiórki lub starta na tarce o grubych oczkach(...)pół łyżeczki lub więcej w zależności od upodobań) Przygotowanie Mięso lekko zamrozić i pokroić na jak najcieńsze plasterki . Pokrojone mięso zamarynować w marynacie z sosu sojowego, wody, alkoholu i pikantnych przypraw (według uznania pieprz, ostra papryka, imbir). Mięso obsmażyć na patelni na ostrym ogniu, dodać pokrojoną w cienkie piórka cebulę i dalej podsmażać . Następnie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazamknąć otwory po faszerowaniu – przygotować sos piwny z masłem – klarowane masło delikatnie podgrzewać i połączyć go z piwem ciągle mieszając – dokładnie nastrzykiwać kurczaka strzykawką do marynat, około połową przygotowanego sosu z masła i piwa – natrzyj kurczaka oliwa z oliwek i posyp mieszanką przypraw, a następnie oregano – zawiń kurczaka w plastry bekonu używając wykałaczek Wędzenie(...)umieść kurczaka na najniższej półce i wędź w temperaturze około 180° C od czasu do czasu smarując pozostałym sosem piwno-maślanym. – wędź, tak długo aż temperatura w centrum piersi kurczaka osiągnie około 150-160 ° C. Całkowity czas wędzenia powinien wynosić około 2 godziny na kilogram. – po uwędzeniu, a przed podaniem odstaw pieczeń na 10 minut niech odpocznie
naRuszcielimetki) 150g tartego sera sałata lodowa Salsa: 1/2 - 1 czerwone chilli 20 pomidorków koktajlowych kolendra 1 limetka S&P Paprykę kroimy w cienkie paski, cebulę w piórka. Pierś z kurczaka również kroimy w paski. Do dużej miski wsypujemy paprykę wędzoną, sok z połowy limetki, olej, sól i pieprz. Dodajemy do miski pokrojonego kurczaka oraz paprykę i cebulę, wszystko dokładnie(...)natką pietruszki) i drobno papryczkę chilli. Wszystko wrzucamy do miseczki, dodajemy sól i pieprz, sok z limonki i oliwę z oliwek. Mieszamy. Kurczaka wraz z papryką i cebulą oraz marynatą przekładamy na patelnie. Grillujemy około 10 min. aż kurczak będzie złoty. Mieszamy aby się nic nie przypaliło. Tortille podgrzewamy w piekarniku lub na patelni teflonowej bez tłuszczu. Tortille kładziemy
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/rząd, zmęczenie pracą czy problemami zdrowotnymi i ciche dni gotowe. Ale z tego przepisu nie radzę korzystać. Jednego z owych cichych dni szanowny Małżonek nie raczył zjeść grillowanej piersi z kurczaka jaką nam przyrządziłam. Aby uniknąć kolejnych daremnych trudów kulinarnych następnego dnia wystosowałam do Niego oficjalne pismo (sms) aby wymyślił coś na obiad. Wrócił dumny z siebie z zakupami(...)startej cebuli kilka kropli octu winnego kilka kropli sosu Worcester 2 małe kostki masła czosnkowego Przygotowanie: Nasze steki były pakowane próżniowo, gotowe do przyprawienia. Mąż przygotował do nich marynatę z musztardy, oliwy, cebuli pieprzu i rozmarynu. Doprawił ją odrobiną octu winnego i sosu Worcester - doskonałego do wołowiny. Mięsko zostało natarte marynatą i wylądowało w lodówce na ok godzinę
Kuchnia po mojemuŻeberka duszone po węgiersku to doskonałe urozmaicenie codziennego menu. Ich przygotowanie jest czasochłonne (mięso dusi się przez 1,5 godziny), ale naprawdę warto, bo wychodzą pyszne
Dieta bez mlekasimilar taste. Składniki (I ngredients ) 400 ml mleka kokosowego (400 ml of coconut milk) 2 łyżki zielonej pasty curry (2 tbs of green curry paste) 200 g filetu z piersi kurczaka (200g of chicken breast fillet) 1 zielona papryka (1 green paprika) 1 czerwona papryka (1 red paprika) 1 żółta papryka (1 yellow paprika) Pół cukinii (half of courgette(...)lime juice) szczypta cukru (a pinch of sugar) Przygotowanie (Recipe) Filet z kurczaka pokroić w paski. Z sosu sojowego, rybnego, soku z limonki i cukru przygotować marynatę. Zalać nią kurczaka i marynować około 30 minut. Chicken fillet cut into strips. Soya sauce mixed with fish sauce, lime juice and sugar to prepare the marinade. Pour over chicken and marinate
Jacob Tastesktórym nie trzeba się długo zastanawiać jest właśnie kurczak po chińsku. Składniki można kupić nawet w małym sklepie osiedlowym. Polecam gdy trzeba zrobić obiad na szybko. Skłaniki: jedna podwójna pierś z kurczaka mała puszka kukurydzy opakowanie mrożonej mieszanki chińskiej dwa ząbki czosnku trzy łyżki sosu sojowego łyżeczka sosu chili (lub łyżeczka tartego imbiru) łyżeczka mąki ziemniaczanej i odrobina wody dwie(...)wrzucamy do miseczki. Wlewamy sos sojowy, dodajemy paprykę, czosnek , curry, kurkumę i imbir i mieszamy. Odstawiamy na 15 minut. 2. Na gorącą patelnie wlewamy olej, wrzucamy kurczaka z cała marynatą i smażymy aż mięso się zetnie. Dodajemy mieszankę warzyw chińskich, kukurydzę i dusimy przez kilkanaście minut by warzywa była al’dente. 3. Na koniec dodajemy słodki sos chilli. Podajemy
Mama z miastałyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku W miseczce łączymy ze sobą kostkę rosołową Knorr z oliwą. Na końcu dodając przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sos sojowy. Umytą pierś z kurczaka panierujemy przygotowaną wcześniej panierką i wkładamy na rozgrzana patelnię. Smażymy kurczaka z obu stron (obracając) na niewielkim ogniu przez ok 15-20 minut. W połowie smażenia dodajemy(...)paprykę. Sałatę rwiemy. Na talerz wykładamy sałatę, na którą wykładamy kasze jaglaną oraz warzywa. Kurczaka kroimy w plastry i posypujemy słonecznikiem. Skrapiamy odrobina sosu sojowego. Do marynaty warto dodać łyżeczkę soku z cytryny (jeżeli ktoś nie lubi można pominąć ten zabieg). Smacznego
ChilliJemyKurczak curry z ryżem Składniki: - 1 podwójna pierś z kurczaka - 1 mały jogurtu naturalny - 1 średnia cebula - 1 ząbek czosnku - 2 łyżeczki przyprawy curry - 1/2 łyżeczka czerwonej papryki mielonej słodkiej - 1/3 łyżeczki chilli Habanero - kilka ziaren pieprzu czarnego ziarnistego - 5 sztuk moreli suszonych - sól dodatki: - olej rzepakowy do smażenia - woreczek ugotowanego ryżu białego Przygotowanie: Filet z kurczaka kroję(...)dodaję przyprawy. Pieprz najpierw mielę. Morele kroję drobno i zalewam wrzątkiem. Tak moczę przez minimum 10 minut. Cebulę drobno siekam i podsmażam na oleju. Dodaję na patelnię kurczaka z marynatą oraz posiekany ząbek czosnku. Wszystko razem podsmażam ciągle mieszając. Dodaję również morelę i smażę do miękkości. Ugotowany ryż przekładam na talerz i na to nakładam kurczaka w sosie
Kuchnia co dnia