rzeczywiście wyśmienite! Kruche, delikatne, chrupiące. W zasadzie nie ma w ich przygotowaniu wielkiej sztuki, potrzeba tylko kilku godzin na moczenie mięsa w mleku. Właśnie to dzięki mleczno-cebulowej marynacie mięso kruszeje i staje się tak miękkie. Mięso na kotlety należy rozbić cieniutko, a także przekroić żyłki, jeżeli takie występują na kotletach – to właśnie przez żyłki, kotlety schabowe(...)kotletów koniecznie użyjcie smalcu, dzięki któremu będą miały ten wyjątkowy smak i będą dobrze wysmażone. Zobacz też: Kotlety mielone – smaczne, sprawdzone Kotleciki z kurczaka z serem i majonezem Pieczona pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych Kotlety z kurczaka Przepis na kotlety schabowe wg Magdy Gessler Drukuj przepis Porcji: 5 Czas gotowania: 3 godziny Składniki 500 g schabu 300 ml mleka
Kuchnia Bazyliimąki pszennej olej do smażenia WERSJA PIKANTNA 1/3 łyżeczki słodkiej papryki 1/3 łyżeczki ostrej papryki szczypta soli odrobina oliwy z oliwek 1/3 łyżeczki suszonego chili Przygotowanie Wersja podstawowa (łagodna) Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Do miski wbijamy jajka, dodajemy obie mąki i resztę składników panierki. Łączymy wszystko na jednolitą masę (np. widelcem). Kawałki kurczaka(...)tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. frytki, surówki, sos czosnkowy lub w bułce z sałatą i sos/keczupem. Wersja pikantna Kawałki kurczaka po delikatnym rozbiciu tłuczkiem wkładamy do worka z marynatą (słodka i ostra papryka, sól i oliwa z oliwek). Tak przygotowanego kurczaka wkładamy do lodówki na około 40 minut. Po tym czasie wyciągamy kurczaka i postępujemy analogicznie jak w wersji
Słodkie okruszkikęsem, jednak danie jest coraz smaczniejsze i gdy zaczyna go braknąć na talerzu, żałuje się, że nic już w garnku nie zostało ;) W tradycyjnym przepisie używa się pokrojonego kurczaka - piersi, udek, co nam pasuje. Ja jednak wolałam wykorzystać mięso w całości. KURCZAK TIKKA MASALA Składniki do kurczaka: - 2 udka kurczaka - oliwa - 1 łyżeczka imbiru - 1 łyżeczka cynamonu indyjskiego - 1 łyżeczka(...)środka kurczaka, dokładnie go obtoczyć, ewentualnie ponacinać lub ponakłuwać. Przykryć folią aluminiową i trzymać w lodówce przez minimum 20 minut, a najlepiej całą noc. Po wyjęciu odsączyć z nadmiaru marynaty i podsmażyć na maśle z obu stron do złocistego koloru (jakieś 2-3 minuty z każdej) Składniki do sosu tikka masala: - 5 pomidorów (lub kartonik przecieru) ja swoich nie obierałam
Życie zamknięte w smakumąki pszennej olej do smażenia WERSJA PIKANTNA: 1/3 łyżeczki słodkiej papryki 1/3 łyżeczki ostrej papryki szczypta soli odrobina oliwy z oliwek 1/3 łyżeczki suszonego chili Przygotowanie: Wersja podstawowa (łagodna): Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Do miski wbijamy jajka, dodajemy obie mąki i resztę składników panierki. Łączymy wszystko na jednolitą masę (np. widelcem). Kawałki kurczaka(...)tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. frytki, surówki, sos czosnkowy lub w bułce z sałatą i sos/keczupem. Wersja pikantna: Kawałki kurczaka po delikatnym rozbiciu tłuczkiem wkładamy do worka z marynatą (słodka i ostra papryka, sól i oliwa z oliwek). Tak przygotowanego kurczaka wkładamy do lodówki na około 40 minut. Po tym czasie wyciągamy kurczaka i postępujemy analogicznie jak w wersji
Słodkie okruszkimusli … w ciągu dnia podjadam … a od czasu do czasu gości jako dodatek do mięs.Dziś mam dla Was przepis na mięso z dodatkiem sosu żurawinowego.Grillowana pierś z kurczaka w połączeniu ze słodko – kwaśnym sosem tworzy fantastyczną całość , która zachwyci nie tylko wielbicieli nietypowych smaków!SKŁADNIKI- filet z kurczaka – 500 g- jogurt naturalny(...)szklanki- suszona żurawina – 2 łyżkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Fileta z kurczaka oczyszczamy. Kroimy w niewielkie kawałki. Rozbijamy na kotleciki( przez folię ). Z jogurtu , soli , pieprzu i chilli robimy marynatę. Wkładamy do niej mięso. Zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na conajmniej 30 minut. Po wyciągnięciu z marynaty smażymy po kilka minut z jednej i z drugiej strony na odrobinie oleju
Ostra na SłodkoJednak żadnych, specjalnych nut smakowych nie wyczuliśmy Swoją drogą , piękne i bardzo łagodne kury . Szaszłyki robi się szybko i prosto , a warto bo są genialne . Polecam Składniki : 2 duże piersi – filety z kurczaka 4 łyżki ciemnego sosu sojowego 4 łyżki wina Mirin 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka granulowanego czosnku kawałek startego korzenia imbiru ( taki 1,5 cm ) sól(...)solimy , nacieramy startym , drobniutko imbirem . W miseczce łączymy ze sobą , olej sezamowy , sos sojowy , wino Mirin , czosnek i chilli , mieszamy . Mięso nabijamy na patyki , wkładamy do pojemnika i zalewamy marynatą , dokładnie w niej obtaczając szaszłyki . Wstawiamy do lodówki , najlepiej na dwie , trzy godziny , co jakiś czas obracając je w marynacie . Po tym czasie , rozgrzewamy patelnię grillową i grillujemy na niej
Ogrodnik w podróżyszaszłyki, które również można upiec w piekarniku:) Ich cennym składnikiem jest boczek, który nadaje szaszłykom wspaniały, wędzony posmak... A zioła nadają im wspaniały aromat . Składniki: 1/2 kg filetu z piersi kurczaka, 4 plastry wędzonego boczku, 4 suszone pomidory w oleju, 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki, łyżka posiekanej natki pietruszki, łyżka posiekanego szczypiorku, łyżeczka tymianku, sól, pieprz, 2 łyżki oleju(...)ściśle jak roladę, po czym pokroić w plastry. Powstałe roladki nadziewać na namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków. Zioła posiekać, zmiksować wraz z suszonymi pomidorami i olejem. Powstałą marynatą posmarować roladki, odstawić na 30 minut do lodówki. Następnie piec ok. 20-25minut w temp. 180st. Szaszłyki znacznie lepiej smakują przygotowane na grillu, wystarczy je wtedy piec
Z miłości do słodkościsię z pokrywki, kratki dennej, kratki separujące,j pojemnika na wodę, modułu podstawowego, przewodu zasilającego i instrukcja obsługi Zalety wolnowaru suou vide: przygotowywanie większej ilości posiłków, marynaty wnikają do produktu spożywczego głębiej i intensywniej dzięki czemu potrawy stają się intensywne w smaku, produkty spożywcze nie tracą aromatu i wody przez co ryba czy mięso pozostają przez cały(...)grubości w przypadku warzyw odcinamy głowy a większe sztuki dzielimy na kawałki. Za pomocą urządzenia przygotujemy: wołowina polędwica stek rostbef wieprzowina karczek wieprzowy żeberka jagnięce pierś z kury pierś indycza kacza, gęsia łososia dorsza krewetki przegrzebki ziemniaki marchewki szparagi a nawet jajka w skorupce Przed przystąpieniem do gotowania Należy uważnie przeczytać instrukcję
AZgotuj!Składniki: (na 2 porcje) pojedyncza pierś z kurczaka tymianek- szczypta kolendra-szczypta musztarda Dijon- 2 łyżki pieprz i sól do smaku czosnek pokrojony w plasterki- 2 ząbki pestki dyni- mała garstka świeży szpinak- 4 garście 4 pomidorki koktajlowe oliwa z oliwek z dodatkiem aromatu białej trufli- opcjonalnie zwykła oliwa z oliwek świeży rozmaryn- garstka ziarna słonecznika- mała garstka(...)grillowej, możesz użyć zwykłej patelni, efekt będzie troszkę inny ale smak nadal rewelacyjny :). Oczywiście zamiast patelni grillowej, możesz użyć grill elektryczny. Przygotowanie: Podzielić kurczaka na 2 cienkie płaty. Zrobić marynatę z tymianku, kolendry, musztardy, soli i pieprzu. Obtoczyć w marynacie mięso. Poczekać 10-15 minut. Posypać z dwóch stron pestkami dyni. Położyć na patelni grillowej- grillować z dwóch stron, podlać
KreatywnePinywarzyw i 1/3 ryżu. Nie jest to złota reguła i niewielkie odchylenia są ok. Powoduje to jednak ład i harmonię na talerzu. Zapraszamy! SKŁADNIKI (porcja 2-3 osoby ): MARYNATA DO KURCZAKA: 1 filet z kurczaka (ok. 250g) 1 łyżka sosu sojowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu ostrygowego 1 cebula 1 łyżka sosu(...)kokosowy) sok z połowy cytryny i otarta skórka 4-5 cm obranego imbiru sos sojowy 50 g ryżu (u nas basmati) 1 łyżeczka kurkumy Pierś kroimy w grubą kostkę i marynujemy przez min. 30 min. Seler i marchew kroimy w słupki, paprykę w krążki, czosnek i imbir w drobną kosteczkę, cebulę w ćwiartki, cukinię
Kuchnia od dwojgawbrew pozorom komponuje się świetnie z pozostałymi warzywami i podkreśla smak dania. Bardzo sycący i rozgrzewający posiłek, idealny na jesień. Curry z kurczakiem, cukinią, bakłażanem i ananasem Składniki: 2 piersi z kurczaka ½ małej papryki zielonej ½ małej papryki czerwonej 1 średnia marchewka ½ niewielkiej cukinii ½ małego bakłażana 5 plastrów ananasa 200 ml mleka kokosowego ½ papryczki chili (opcjonalnie) 1 mała czerwona cebula(...)czerwonej pasty curry (w zależności od tego jak ostre intensywne danie chcemy uzyskać) łyżka mąki kukurydzianej (opcjonalnie jeśli sos wyjdzie za rzadki) masło lub oliwa z oliwek do smażenia Marynata: sok z 1/2 limonki 3 łyżeczki mieszanka przypraw garam masala Lub własna mieszanka przypraw: 1/3 łyżeczki kurkumy 1/3 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki kolendry w proszku 3 rozgniecione goździki 1/3 łyżeczki
Mania Gotowaniagrillowanym kurczakiem w bezglutenowych tortillach <3 Danie nadaje się dla osób na diecie FODMAP ( czym jest dieta FODMAP przeczytasz TUTAJ ). Zapraszam do przygotowań! Składniki (2 porcje): 400 g piersi z kurczaka 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1 łyżka oleju sól, pieprz do smaku 2 bezglutenowe tortille * 2 liście sałaty(...)POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W misce mieszamy olej, ostrą i słodką paprykę, oregano i bazylię, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kurczaka kroimy w podłużne paski, wkładamy do marynaty i dokładnie obtaczamy. 2. Rozgrzewamy patelnię grillową. Układamy kawałki kurczaka i smażymy z obu stron, aż będą gotoww (ja zawsze biorę najgrubszy kawałek po ok. 7-8 minutach i przekrawam
My Culinary Artlodówce miałam kostkę tofu, więc podałam ją w tym towarzystwie i tym oto sposobem wyczarowałam zdrowy obiad, który sprawdzi się także w roli Lunchboxa. Tofu możecie zastąpić np. piersią z kurczaka. Składniki na 2 porcje: Kuskus z warzywami: 120g kuskusu Opakowanie mrożonych warzyw (450g, u mnie włoskie) 1 łyżka oleju Ulubione zioła lub przyprawy (u mnie 1 łyżeczka curry(...)Przygotowanie: Kuskus przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Warzywa podsmażyć na patelni na łyżce oleju, doprawić do smaku curry. Wymieszać z przygotowanym kuskusem. Tofu: Z sosu sojowego i przypraw przygotować marynatę. Tofu pokroić na 4 plastry wzdłuż. Namoczyć w przygotowanej marynacie. Jeżeli macie czas zostawcie na ok. 20 minut by całość przeszła przyprawami, jeżeli nie, można od razu smażyć na rozgrzanym
Fabryka pomysłówmoich zmianach. Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka 2-3 cytryny 2 białe cebule 3 ząbki czosnku 400ml piwa 150ml ciemnego sosu sojowego 2-3 łyżki cukru Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i kroimy każdego na 2-3 porcje. Kurczaka umieszczamy w garnku i zalewamy sokiem niewyciśniętym z cytryn. Mieszamy tak aby sok pokrył dokładnie(...)Dodajemy cebule z czosnkiem i dokładnie mieszamy a następnie dodajemy do kurczaka z cytryną. Zostawiamy na przynajmniej kilka godzin np. na noc a najlepiej na 24h. Mięso odsączamy z marynaty i grillujemy na mocno rozgrzanej patelni grillowej lub ruszcie przez kilka minut z każdej strony
Pyry na Gazmakaron (trochę przeze mnie zmieniony) pochodzi z recenzowanej przeze mnie wcześniej na blogu książki "Łatwe makarony" . Zapraszam na trochę słońca. Źródło: Łatwe makarony, Warszawa 2012, 96 s. Składniki: pierś z kurczaka 1/2 łyżeczki chili 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka przyprawy "5 smaków" - nie miałam więc dałam pół łyżeczki cynamonu i kilka goździków, które wcześniej trochę roztarłam(...)zamarynowania. 2. Pora i marchewkę pokroić w paseczki. Kalafiora podzielić na różyczki. Z chili usunąć pestki i pokroić w plasterki. 3. Rozgrzać olej na patelni. Mięso wyjęte z marynaty smażyć przez 2 minuty, po czym zdjąć. 4. Na patelnię wrzucić wszystkie warzywa i smażyć przez 2-3 minuty mieszając. Na koniec dodać podsmażone mięso i dusić jeszcze przez 2 minuty
Pasja Smaku