pierś w marynacie - 1478 przepisów (strona:74/99)

Sałatka gyros II 182

Składniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa 1/3 łyżeczki vegety 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 1 kapusta pekińska ( ok. 70-80 dag ) 1/2 łyżeczki  vegety 1 ogórek szklarniowy 3 ogórki konserwowe 2 papryki czerwone 1 puszka kukurydzy 2 cebule czerwone Majonez, ketchup 2 pomidory świeżo mielony(...)czarny pieprz Sposób przygotowania: 1. Mięso pokroić na sporą kostkę. Z oliwy i przypraw zrobić marynatę, dodać do mięsa, wymieszać, przykryć i odstawić na co najmniej 30-60 min. Po upływie tego czasu mięso przełożyć na rozgrzaną patelnie i usmażyć na złoty kolor.Odstawić do wystygnięcia. 2. Kapustę przekroić na ćwiartki i cieniutko pokroić. Dodać 1/2 łyżeczki vegety i wymieszać

A Ty Smakuj Mnie
Schabowy po królewsku – przepis na obiad 334

tylko zapiec przez kilka minut w piekarniku. Schab można podać jako samodzielne danie, albo w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki np. z kapusty kiszonej. Zamiast schabu można wykorzystać również pierś z kurczaka, będzie równie smacznie. [embed]https://youtu.be/R7rMeLrgLzA[/embed] Składniki na schabowy po królewsku (5 porcji): około 600 g schabu bez kości 7-8 średnich pieczarek papryka czerwona cebula(...)sól, pieprz Przygotowanie Schab kroimy na plastry grubości około 2 cm, myjemy, osuszamy i lekko rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy solą i pieprzem. Musztardę i miód mieszamy ze sobą i taką marynatą smarujemy plastry schabu z obu stron. Mięso odstawiamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc, ale jeśli nie mamy czasu można smażyć od razu). Następnie obtaczamy je w roztrzepanym

e-PrzepisyKulinarne
NUGGETSY W KRAKERSACH 147

Nuggetsy to świetna przekąska na imprezy jak również smaczny obiad. Składniki:   pierś z kurczaka paczka słonych krakersów jogurt naturalny bądź maślanka  sól,pieprz,czosnek,ewentualnie papryka Mięso pokroić w paseczki bądź większe kawałki ( w zależności czy chcemy serwować nuggetsy jako przekąskę czy mięsko na obiad). Do miski wlać jogurt,dodać 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,sól(...)pieprz,paprykę - wymieszać i włożyć mięso.Odstawić do lodówki na noc bądź na parę godzin. Krakersy pokruszyć,wysypać na talerz. Kawałki mięsa wyjmować z marynaty, obtaczać w krakersach. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku w 180st.C ok 20-25 min. Moje nuggetsy podałam z domowym ketchupem, ale równie dobrze smakują z sosem czosnkowym

Niespełnione zdolności kulinarne
Kurczak z rożna 181

nitka/sznurek do związania kurczaka'; document.write(" "); Krok 1 Kurczaka moczymy w zimnej wodzie około 2 godzin, aby był bardziej soczysty. Następnie osuszamy go ręcznikiem i nacieramy solą oraz pieprzem. Składniki marynaty mieszamy i smarujemy nimi kurczaka – z zewnątrz i wewnątrz. Odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Krok 2 Rozgrzewamy piecyk do 200 stopni. Kurczaka nabijamy na rożen, po czym(...)piecyka. Pieczemy przez godzinę. Następnie podwyższamy temperaturę do 250 stopni i pieczemy również około godziny. Krok 3 Kurczak gotowy! Wystarczy zdjąć go z rożna i podzielić na kawałki Smacznego! Piersi z pieczonego kurczaka możecie użyć do sałatki – doskonała! Artykuł Kurczak z rożna pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl

Kuchnia Bazylii
Kurczak carry z pomidorkami cherry 173

Owocowego Raju . Duża ilość przypraw pobudza trawienie, do tego delikatne białe mięso kurczaka. Ostre chili równoważy imbir, tworząc pyszny esencjonalny sos.  Składnik dla 4 osób: 3 filety z piersi kurczaka 250-300 ml śmietany kremówki 30 % lub mleczka kokosowego 2-3 ząbki czosnku sok z połowy cytryny 2 łyżeczki carry 2 łyżeczki kurkumy łyżeczka imbiru 7-10 pomidorków cherry(...)oliwek pieprz biały sól właściwie jest zbędna, ale sami to ocenicie pod koniec gotowania kilka gałązek świeżego tymianku  Mięso dobrze umyć i pokroić na cienkie plastry. Przygotować marynatę z oliwy, soku z cytryny i przypraw, zalać nią mięso i odłożyć do lodówki na godzinę. Paprykę chili i czosnek bardzo drobno pokroić i rozgnieść. W rondlu o grubym dnie rozgrzać

Apetyczna babeczka
,,Rolada z kurczaka z pistacjami i żurawiną’’ 217

około wszystkie mięso pozostawiając sam szkielet. Powstanie prostokąt. Grubsze piersi przycinamy i uzupełniamy nimi puste miejsca na skórze tak aby było ono równomierne. Posypujemy solą, pieprzem. Przygotowujemy farsz. Piersi przepuszczamy dwukrotnie przez drobne oczka w maszynce. Masę mieszamy z jajkiem, posiekaną pietruszką, żurawiną, śmietaną i pistacjami. Doprawiamy całość solą oraz pieprzem i ewentualnie zagęszczamy bułką tartą, jeżeli farsz jest zbyt(...)pieprzem. Na płacie mięsa łopatką rozkładamy warstwę farszu i obwiązujemy sznurkiem. W miseczce rozgniatamy ząbki czosnku i łączymy z musztardą, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Kurę dobrze nacieramy przygotowaną marynatą i pieczemy 90 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Co kilkanaście minut podlewamy mięso powstałym sosem. Zwiniętego kurczaka obwijamy na około szpadatem i papierem do pieczenia a następnie

Podróż w kulinaria
Porady kulinarne: Jak przygotować mięso z dziczyzny? 178

być za suche, dlatego też zaleca się szpikowanie udźca słoniną lub boczkiem. Mięso z dziczyzny powinno być przed przygotowaniem marynowane, a później podawane z sosem. Najdelikatniejsze mięsa, takie jak piersi bażanta, comber z sarny czy polędwica z jelenia powinny być marynowanie krótko, do kilku godzin, a smażenie powinno być szybkie i gwałtowne, tak by zapiec mięso z zewnątrz(...)marynowane dłużej, nawet kilka dni. Piecze się je najczęściej polewając obficie wytopionym tłuszczem. Można też mięso zawinąć w plastry boczku, pomiędzy które wkłada się liście laurowe dla nadania aromatu. Marynata do dziczyzny to przede wszystkim alkohol i miód. Im mocniejszy trunek, tym marynowanie powinno być krótsze. Wybornie smakuje połączenie whiskey Chivas Regal z polędwiczkami z jelenia, odrobiną jałowca i sosem

WojnaNaSmaki.pl
Kieszonki drobiowe z suszonymi pomidorami podane z frytkami z marchewki 182

przepis na pyszne kiszonki z kurczaka z suszonymi pomidorami. Mięso podałam z pieczonymi frytkami z marchewki. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI : Kieszonki: 3 filety z piersi kurczaka, 1/2 słoiczka suszonych pomidorów DAGOMA, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka rozmarynu, 1/2 łyżki pieprzu kolorowego, szczypta soli, 4 łyżki oleju, Frytki: 2 marchewki, 2 łyżeczki tymianku(...)Kieszonki: W filetach z kurczaka ostrym nożem robię otwory, tworząc kieszonki. Wgłębienia wypełniam suszonymi pomidorami. Otwór spinam wykałaczką. Olej mieszam z papryką mieloną, rozmarynem, solą oraz pieprzem. Do marynaty wykładam kurczaka. Nacieram i odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce. 2. Kieszonki razem z marynatą przekładam do naczynia żaroodpornego. Naczynie przykrywam i piekę 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Jak podać kaszę pęczak? 150

domu, jedynie dokupiłam cukinię. Kasza pęczak z pieczonym kurczakiem i warzywami Składniki: woreczek ugotowanej kaszy pęczak, jęczmiennej 1 cukinia 1/3 marchewki 1/3 korzenia pietruszki 1 mała cebula 1/2 pojedynczej piersi z kurczaka 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano 3 łyżki oliwy 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka oliwy z oliwek aromatyzowanej chili sól, pieprz Przygotowanie: Pietruszkę, marchew, czosnek(...)paski. W naczyniu żaroodpornym mieszamy oliwę, słodką paprykę, ocet balsamiczny, oregano, oliwę z oliwek chili i doprawiamy do smaku. Przygotowane warzywa z kurczakiem wkładamy do naczynia z przygotowaną wcześniej marynatą, odstawiamy na godzinę. Całość pieczemy w piekarniku w temperaturze 180-200 stopni, aż warzywa będą miękkie. Podajemy na kaszy pęczak

Moja smaczna kuchnia
GRILLOWANY KURCZAK Z KUSKUSEM 121

szklanka kaszki kuskus bulion drobiowy sól łyżeczka oliwy natka pietruszki WYKONANIE Na początek przygotowujemy marynatę do mięsa czyli oliwę wlewamy do garnuszka dodajemy czosnek,sól,kurkumę i imbir.Mieszamy.Taką marynatą nacieramy pokrojone mięsko i wstawiamy na 30 min.do lodówki. Po tym czasie mięso grilujemy na rozgrzanej suchej patelni grillowej. W międzyczasie przygotowujemy kaszkę i dodatki. Kaszę kuskus zalewamy gorącym bulionem(...)naciowy kroimy w kostkę i grilujemy na patelni posmarowanej oliwą.Można posolić. Grilowane warzywa łączymy z kaszą kuskus i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Wykładamy na talerz i dodajemy grilowaną pierś z kurczaka. Smakuje obłędnie :) SMACZNEGO

Mała w garnku miesza
Turecki szaszłyk - sis tavuk 218

dzień wcześniej, aby przeszło aromatem przypraw i było soczyste. Można je podawać z dowolną surówką, sosem jogurtowo - ogórkowym lub czosnkowym.  Składniki : 1kg wyfiletowanych udek z kurczaka (można zastąpić piersią z kurczaka, ale mięso z udek jest bardziej soczyste) 200ml jogurtu greckiego 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 0,25 łyżeczki(...)soli 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 2-3 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę Przygotowanie : Mięso oczyścić i pokroić na kawałki wielkości kęsa, przełożyć do sporej miski. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać, zalać nią kurczaka, dokładnie wymieszać, aby marynata równomiernie pokryła mięso. Miskę przykryć folią i wstawić do lodówki, aby mięso się zamarynowało, najlepiej na całą noc (może być dłużej

Codzienne Gotowanie
Kurczak w kwaskowej marynacie (piersi i pałki kurczaka) 164

łyżeczka słodkiej, mielonej papryki 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka sól pieprz Mięso dokładnie płuczemy, z piersi odcinamy ewentualne błonki. Ja dodatkowo zdejmuję skórę z pałek. Osuszamy ręcznikiem papierowym Zarówno piersi jak i pałki delikatnie nacinamy ostrym nożem pod skosem Siekamy pietruszkę Do miseczki przekładamy lubczyk, mielona paprykę, przyprawę do kurczaka, sól, pieprz - mieszamy suche składniki Dodajemy posiekaną natkę pietruszki(...)dłonią, dzięki czemu tylko sok przeciekać będzie przez palce, a pestki zostaną w dłoni Wszystko razem mieszamy Mięso przekładamy na patelnię, na której będzie smażone Kurczaka smarujemy dokładnie marynatą, delikatnie wciskając ją w nacięcia. Z podanej ilości powinna wyjść 1 łyżeczka marynaty na każdy kawałek kurczaka, czyli 6 łyżeczek Dolewamy trochę oliwy z oliwek (nie szkodzi, że jest zimna), podgrzewamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Quesadilla 359

jalapeño, kiełbaski chorizo itd. Na północy Meksyku używa się tortilli z pszenicy. Moja propozycja to kurczak, papryka najlepiej różnokolorowa, pieczarki i kukurydza... A oto składniki: na 2 porcje 2 piersi z kurczaka 1 opakowanie 4 tortilli kukurydzianych lub pszennych mała puszka słodkiej kukurydzy 1 papryka zółta, 1 czerwona 15 dkg pieczarek 1 marchewka 10 dkg sera typu cheddar lub edam(...)kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w paseczki szerokości ok 1 cm, przekładamy do miseczki oprószamy solą, skrapiamy oliwą z oliwek, dosypujemy po łyżeczce papryki słodkiej, ostrej, bazylii oraz oregano. Do marynaty możemy także dolać odrobinę wina białego najlepiej półwytrawnego. tak przygotowanego kurczaka odstawiamy do lodówki na ok 30 minut. w międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki. Na patelni podgrzewamy oliwę z odrobiną masła

Luźna Kuchnia
Kurczak w złotym sosie na makaronie żytnim 159

tych, którzy lubią zdrowy makaron żytni razowy.... ale napisało się do rymu :) Kurczak w złotym sosie na makaronie żytnim 20 dag makaronu żytniego razowego 2 piersi z kurczaka 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki pieprzu białego 3 żółtka 3 łyżki jogurtu 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka siemienia lnianego 1 duża cebula 3 łyżki rodzynków szczypiorek(...)miseczki.  Dodajemy, siemię lniane, pieprz biały i ziołowy oraz 2 łyżki oliwy. Mieszamy.  Umyte i osuszone mięso kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do miseczki  z marynatą i odstawiamy na 15 minut. Rozkładamy mięso w foremce żaroodpornej cienką warstwą i pieczemy  przez około 15 minut w gorącym piekarniku (około 180 st. C) lub  w mikrofalówce

Gotuj Sam!

Proponowane wyszukiwania