pierogi - 9067 przepisów (strona:427/605)

Kluski śląskie idealne 164

Bila, Justa).   Typ C to ziemniaki najbardziej mączyste, zawierające najwięcej skrobi- one łatwo się rozpadają, mają najczęściej jasny i sypki miąższ. Doskonałe na pieczone babki, farsze, np. do pierogów, na kluski, do purée, jako smażone placki, pyzy czy kopytka (Bryza, Tajfun, Ibis, Gracja, Bursztyn, Etiuda, Legenda).   W Polsce oficjalnie jest zarejestrowanych około 100 odmian ziemniaków. Mimo wszystko

Karo in the Kitchen
Jagodzianki – letnie drożdżówki z jagodami i kruszonką 214

żeby nie obsychało. Każdy kawałek ciasta formujemy w dłoniach w kulkę i mocno ją rozpłaszczamy. Na środek placka kładziemy po łyżce jagodowego nadzienia i zlepiamy ciasto dokładnie tak, jak pierogi. Formujemy wrzecionowate bułki i układamy je na blasze do pieczenia, łączeniem do dołu, w odstępach – jeszcze urosną. Zostawiamy przygotowane bułki pod folią spożywczą lub ściereczką, aż podwoją swoją objętość

Karo in the Kitchen
Kładzione kluski z jabłkami 114

Składniki: ·          1,5 szklanki mąki ·          2 jajka ·    

Pobite gary Barbary
Sodziaki 204

łyżki cukru (można dodać cukru waniliowego) Sposób wykonania: 1. Wszystkie składniki wkładamy do miski lub na stolnicę i zagniatamy ciasto. Jego konsystencja powinna być nieco luźniejsza niż na pierogi. 2. Ciasto wałkujemy na grubość ok 1 cm, wycinamy romby, kwadraty lub prostokąty. Smażymy na głębokim oleju na rumiano z obu stron. 3. Gotowe podajemy posypane cukrem pudrem. Bardzo dobrze

Kuchnia domowa Ani
Schlützkrapfen inaczej 129

pozwoli mu wykonać tą pracę. Ciasto już odpoczęło, to czas najwyższy je rozwałkować i wykrawać nasze pierożki. Możemy użyć szklanki, nożyka do pizzy lub czego tylko używamy do lepienia pierogów. Ja wykrawałam kwadraty nożykiem do pizzy. Nakładamy na środek mniej więcej łyżeczkę farszu i zlepiamy. Gotowe ravioli gotujemy w osolonej wodzie, do momentu aż wypłyną na powierzchnię. Gdy już

Karczma Honorietty
Zielone Raviolini Kukuruku 131

posiada robota kuchennego, niechaj pozwoli mu wykonać tą pracę. Wypoczęte ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy nasze ravioli. Możemy użyć szklanki, nożyka do pizzy lub czego tylko używamy do lepienia pierogów. Ja wykrawałam kwadraty nożykiem do pizzy. Nakładamy na środek mniej więcej łyżeczkę farszu i zlepiamy. Gotowe ravioli gotujemy w osolonej wodzie, do momentu aż wypłyną na powierzchnię. Gdy już pływają

Karczma Honorietty
Pierogi z chabaninką, czyli mięsem 203

Przepis na idealne ciasto do pierogów nie istnieje. I nie wierzę w żadne zapewnienia, że jego takie właśnie jest. Bo to nie kwestia składników, tylko sposobu i wprawy. Każda mąka jest inna, nawet jeśli etykieta przekonuje nas, że jest taka sama jak poprzednia. I na bank będą miały inne właściwości higroskopijne. Tak więc moi drodzy - to kwestia wyczucia. Czasem

Karczma Honorietty
DYNIA JAKO AFRODYZJAK I NIE TYLKO – mnóstwo ciekawostek! 169

wyrośnie” ;) W tym roku, jak i w poprzednim będę miała dla Was mnóstwo, fantastycznych dyniowych przepisów na m.in. Tortellini, Ciasto dyniowe z kremem, Pierogi, Zupy i wiele wiele innych … Ale narazie nie o przepisach mowa ;) Pogadajmy sobie właśnie o dyni ach … Taka uśmiechnięta dynia chyba wszystkim kojarzy się ze świętem Halloween. Nie zawsze jednak tak było

Ostra na Słodko
Ziołowy sos do sałatek 142

Byłam wtedy na studiach i zaczynałam przygodę z kuchnią. Były zupki chińskie, gorące kubki, puree z ziemniaków w proszku. Były również wizyty w barach mlecznych, z których najbardziej pamiętam pierogi leniwe. Kupowałam sosy w proszku, gotowałam makaron i obiad na dwa dni był gotowy. Szaleństwem było kupienie kalafiora i zrobienie z niego kotletów :) Dzisiaj młodzież studiująca ma zupełnie inną

bistro mama
Sakiewki z mięsem mielonym, pomidorami i papryką - prosty i szybki przepis 193

każdą z nich rozwałkujemy na grubość 5 mm. Najlepiej na kształt prostokąta. Na środek każdego placka cista nakładamy farsz. Brzegi zbieramy i sklejamy ze sobą jak ciasto na pierogi. Środek pozostawiamy otwarty. Najlepiej robić to od razu na papierze do pieczenia żeby później łatwo przełożyć sakiewki do piekarnika. Przekładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 10 min. Gotowe sakiewki

Pyza i Surówka
Ekspresowe i zdrowe lody jagodowe 186

Uwielbiam jagody. W sezonie korzystam z nich maksymalnie. Przygotowuje pierogi, ciasta oraz najróżniejsze desery. Oczywiście lubię je też zjeść solo, bez żadnych dodatków. Ale dziś zapraszam Was na przepis na ekspresowe lody jagodowe. Moja mała pociecha zażyczyła sobie lodów. Na przygotowanie tradycyjnych lodów trzeba czekać (czas mrożenia), dlatego wymyśliłam ekspresową wersję lodów na już. Smakowały wybornie, a do tego

Słodkie okruszki
Razowe knedle dietetyczne 169

praskę 2. Do zimnych ziemniaków dosyp nieugotowaną kaszę manną. Wyrób ciasto. 3. Z ciasta uformuj około 24 kulki, następnie spłaszcz je dłońmi. 4. Nadziewaj knedle kawałkami śliwek, zawijaj jak pierogi i formuj kulki. Postaraj się   "upchnąć" jak najwięcej owoców w środku   (ja niestety jestem słaba w manualnych sprawach:) 5. Wrzucaj po kilka sztuk na gotującą się wodę

Powiedz dietom nie
Sałatka a'la grecka 168

Zazwyczaj nie nazywam tej sałatki "a'la grecką", ale po prostu "grecką". Jednakże nie mam pewności, czy nie jest z nią tak, jak na przykład z pierogami ruskimi albo rybą po grecku. Zwłaszcza, że przepisu nigdzie nie wyczytałam. Uwielbiam ją. Jak nie muszę następnego dnia opuszczać mieszkania to daje do niej taką ilość czosnku, że boli mnie podniebienie

Życie zamknięte w smaku
Leniwe pierogi 118

klasyczne "barowe" leniwe. Składniki: Zmielony twaróg - 400 g. 4 jajka mąka - ok. 300 g tłuszcz (masło lub margaryna) - 30 g Masło i bułka tarta do zasmażenia i polania pierogów. Wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy lub miksujemy  z tłuszczem i zmielonym twarogiem. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Następnie dodajemy mąkę w takiej ilości

Smaki Ewy
Zajazd „Gniewko” – kuchnia kociewska 156

jednak polecić wam mogę ich wersję ze śledziem w śmietanie. W karcie znajdziecie zawsze bogaty wybór zup. Ja polecam wam kociewski żurek – uwierzcie mi, że jest pyszny. Próbowaliśmy też pierogów i nigdy się na nich nie zawiedliśmy. Propozycją na oryginalny obiad jest „meter kociewski” zestaw mięs i dodatków serwowany przez kucharza w drewnianym „korycie” i ciekawie celebrowany przy podaniu

Smaki Ewy

Proponowane wyszukiwania