Pierogi/kluski leniwe z twarogiem 3313moje kolejne kluchy do kolekcji. Jedni nazywają je kluchami bo to w końcu rodzaj klusek a inni pierogami leniwymi bo nie trzeba nic wałkować ani lepić tylko zagnieść i gotowe. Przyznam szczerze, że nazwy znam ze słyczenia ale smak dotąd był mi nie znany. Ale szybko nadrobiłam zaległości. Kluchy są bardzo szybkie w przygotowaniu i bardzo pyszne, na pewno
Monia miesza i gotuje
OPONKI SEROWE - okrągłe szczęście w wersji tradycyjnej i bezglutenowej. 274sprężyste, nielepiące się ciasto, gdy zbyt mokre, dodać mąki, 2. Stolnicę podsypać mąką (bardzo mało), kawałki ciasta wałkować na grubość około 1 cm 3. Szklanką wycinać placki jak na pierogi, kieliszkiem wycinać środki my smażymy również te małe placuszki, wycięte z oponek i są rewelacyjne :) 4. Smażyć na złoto, odwracać, aby z obu stron było usmażone
Wypisz Wymaluj
Różowy smufi buraczano-bananowy 183kocha buraki łapka w górę! Buraki mogłabym jeść codziennie i pod każdą postacią. Ubóstwiam sok z buraka z dodatkiem cytryny, pieczonego buraka, babeczki buraczane, podsmażane buraczki, pierogi z pieczonymi burakami, burgery buraczane... Wszystko z dodatkiem buraka smakuje po prostu lepiej! Jeśli boicie się burak to od razu Wam mówię, że nie potrzebni! Burak w smufisie smakuje pysznie. Nadaje
wegetalerze
Pączki 225chwilę. Pozbywamy się w ten sposób pęcherzy powietrza. Ja rozpłaszczyłam ręką ciasto na dość duży placek, taki na wysokość 3 cm. Wycinakiem lub szklanką wycinamy kółka. Robimy jak przy pierogach. To, co zostanie, zagniatamy i znowu wycinamy. Z takiej porcji wyjdzie nam około 18 -22 pączków, zależności od szerokości szklanki. Kółka rozkładamy na stolnicy, przykrywamy i zostawiamy na godzinę
ladykitchen
PIZZA (PIERÓG) 268koła. Wierzch ciasta smarujemy sosem z pomidorów i na połówce ciasta układamy pomidory, posypujemy ziołami, kładziemy szynkę, oliwki, kukurydzę i posypujemy startym serem żółtym. Zlepiamy ciasto na kształt pieroga. Wierzch smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy ziołami. Pieczemy w 200 stopniach C przez 15-20 minut. Podajemy z ketchupem lub sosem czosnkowym. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetą
Liebster Award - wyróżnienie ,dziekuje;) 187Ulubione danie na obiad? żadne wyszukane, ogórkowa z ryżem na żeberkach 3. Najważniejsze w życiu jest...? miłość, rodzina, szacunek 4. Najlepsze danie z kuchni polskiej ? pierogi 5. Gotowanie czy smażenie? smażenie 6. Bez czego nie wychodzisz z domu? bez portfela 7.Kawa czy herbata? herbata 8. Twoje motto? Carpe diem 9. Ulubiona
Kulinarne życie
Barszcz czerwony Knorr 209zdrowie dostałam do przetestowania barszcz czerwony ekspresowy. Byłam bardzo zadowolona, ponieważ uwielbiam barszcz czerwony. Przygotowałam go według opisu na opakowaniu a żeby dopełnić całości smaku podałam ze smażonymi pierogami z kapustą i grzybami. Przyznam, że barszcz jest aromatyczny dzięki ziołom i można poczuć magię świąt pijąc go. Jedynym zastrzeżeniem jest to, że opakowanie jest przewidziane na pięć osób
Kulinarne życie
Kilka pomysłów na... 207groszkiem, ryż (vegan) Jaglano-dyniowy burger w dom. bułce dyniowej*, z musztardowym sosem z tahini (vegan) *z mąką dyniową i pure *na dole posmarowane pure dyniowym pieczone "pierogi" z farszem z ciecierzycy i suszonych pomidorów z camembertem Pieczony kawowy jagielnik, na spodzie lekko orzechowym i polewą czekoladową (vegan
More food, love and dreams
Wegańskie kruche rurki- przepis podstawowy 198dużej misce i za pomocą łyżki przemieszaj, po czym w miarę szybko zagnieć gładkie ciasto. W razie potrzeby dodaj odrobinę więcej oleju lub jogurtu. Ciasto przypomina konsystencją ciasto na pierogi, jest plastycznie. Zawiń całe ciasto w folię spożywczą i schłodź w lodówce co najmniej przez godzinę. Po wyjęciu z lodówki, dal ułatwienia sobie pracy podziel ciasto na 4 części
greenscarf
Zupa z Kaszą Gryczaną – Krupnik z Kaszą Gryczaną 264wywaru wyjmuje również marchew i pietruszkę które później wkroję do zupy. Kości możemy obrać z mięsa i mięso dodać do zupy lub przygotować z niego na przykład farsz do pierogów. W tym czasie gdy gotuję wywar przygotuję pozostałe składniki na zupę: Umyte pieczarki kroję w cienkie półplasterki. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję w kostkę i dodaję
Uwaga Babcia Gotuje
Małe drożdżówki z makiem 203ciepłe miejsce na ok 1 godzinę (przykrywam ściereczką). Gotowe ciasto wykładam na posypaną mąką stolnicę. Cienko rozwałkowuję, wykrawam szklanką koła, na środek nakładam łyżeczką mak, zlepiam (podobnie jak pierogi), formuję małe bułeczki i układam na blaszce zlepioną stroną do dołu. Smaruję rozbitym żółtkiem. Na blaszce pozostawiam na kolejną 1 godzinę do wyrośnięcia. Piekę w temp. 170'C (grzałki
Wielopokoleniowo
Wonton pierożki zrób je sam :) 283wody letniej Wszystko umieszczamy w misie miksera z hakiem i włączamy aż zrobi się kula. I gotowe, wałkujemy po kawałku ciasto tak jak na pierogi, tyle że musi być bardzo cienkie i kroimy na kwadraciki. Na kwadraciku umieszczamy wybrany przez nas farsz i sklejamy tak jak chcemy :) czyli klasycznie w pierożka, w stojącego pierożka
Kuchnia na wzgórzu
Rosół 200gorący z kluskami lanymi, makaronem lub bez niczego. Przed podaniem posypać siekaną zieloną pietruszką chociaż nie wszyscy ją lubią. Kurę można podać w sosie chrzanowym, z mięsa zrobić pierogi. Marchewkę albo pokroić w plasterki i podać w rosole albo zjeść z masłem i solą. Ja wybieram tę drugą opcję. Kluski lane: 1 jajko, 30 gram maki, sól Mąkę
królestwo garów
Kruche ciastka drożdżowe mojej mamy 283włożyć do lodówki, żeby ciasto nie rosło. Stolnicę lekko wysypać mąką, przełożyć na nią pierwszy kawałek ciasta i rozwałkować je na grubość około 2- 3 milimetry (jak na pierogi). Za pomocą radełka lub noża ciasto pokroić na kwadraty o boku około 6 cm . Białko roztrzepać widelcem. Na środek każdego kwadratu nałożyć niewielką ilość marmolady i posmarować białkiem 2 przeciwległe
Trzeci talerz
Pulpety z kurczaka i warzyw z rosołu 302często zostaje mięso z gotowanego kurczaka z rosołu? U nas tak, obieram je z kości i mrożę, potem mogę je wykorzystać np. na farsz do pierogów, czy krokietów. Ale dzisiaj pokażę Wam jak zrobić pulpety z gotowanego kurczaka i gotowanych warzyw z rosołu. Pulpeciki są delikatne, można je jeść podczas diety, doskonale nadadzą się dla dzieci, kiedy chcemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię