sitosterol. Kulinarne zastosowanie oleju z awokado: Delikatny orzechowy smak i głęboki zielony kolor sprawiają, że olej z awokado świetnie nadaje się do sosów sałatkowych, dekorowania potraw, takich jak makarony, pierogi lub pieczone mięsa oraz do poprawiania przyswajalności składników odżywczych. Jedwabistą warstwą otula pożywienie i nie pozostawia tłustego posmaku. Ma najwyższą temperaturę dymienia (255 stopni Celsjusza) ze wszystkich olejów świata
Marder&Marder ManufactureŚwięta tuż tuż. Nawet nie zdążymy się obejrzeć, a będziemy stać w kuchni umorusani mąka lepiąc pierogi. A ja na próbę przed świętami postanowiłam upiec pierwszy raz w życiu wołowinę. Podreptałam na mój ulubiony bazarek zanabyłam drogą kupna piękną łopatkę, zakasałam rękawy i wparowałam do kuchni... Przy okazji mogliśmy kolejny raz przetestować produkty Knorra. Tym razem na warsztat poszła
Marder&Marder Manufactureszklanki bulionu, makaron, marchewka, natka pietruszki, śmietana, sól, pieprz do smaku. Przygotowanie: Grzyby namoczyć na ok 3-4 godziny. Ugotować (ja swój wywar z grzybami przygotowałam, robiąc farsz do pierogów z kapustą i grzybami, więc warto go zachować). Dodać pokrojoną marchewkę, oraz makaron. Zaprawić śmietaną i przyprawić. Podawać z natką pietruszki. SMACZNEGO
ChilliJemyMiłością od pierwszego kęsa pałam do tych pierogów :) Kiedyś byłam do nich sceptycznie nastawiona, a teraz wiem co mogę zrobić z ziemniakami, które pozostają po wczorajszym obiedzie :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: ziemniaki pozostałe po obiedzie (ugotowane) ok 25-30dag 25 dag sera białego półtłustego 2 cebule pieprz i sól 4 szklanki mąki ok 1,5 szklanki gorącej
ChilliJemygrubszy placek. ;) http://muza.com.pl/product.php?id_product=1470 + jajko do posmarowania pasztecików przed pieczeniem + pół kostki masła do smażenia Jeśli chodzi o grzyby, w tym daniu, jak i w wypadku pierogów z podobnym nadzieniem, wolę używać tych suszonych. Tym razem pod ręką miałam jednak tylko świeże i też wyszło pysznie. ;) Wyrabiamy ciasto drożdżowe z podanych składników tak, jak nam wygodnie
Kuchenna KontrrewolucyaOdkrajamy połowę z ciasta i wałkujemy je na dowolną grubość. U mnie to około pół centymetra, ponieważ nie lubię grubych klusków (wolę dać więcej nadzienia ;)). Wykrawamy krążki, jak na pierogi (lub jeśli ktoś woli większe/mniejsze) i nakładamy po kilka wiśni z zalewy. Swoje nieco przepłukałam w wodzie, by się nie zasłodzić. Kluski dobrze zaklejamy i wrzucamy na osolony
Kuchenna Kontrrewolucyadobrze mieszamy. Podsmażamy je, aż będzie lekko rumiane i odstawiamy. Gdy ciasto odpoczęło, dzielimy je na kilka równych części. Każdą z nich, podsypując co jakiś czas mąką (jak przy pierogach), wałkujemy do grubości niemal kartki papieru. Z płatów ciasta wycinamy odpowiedniej wielkości kwadraty (powinna być ich podwójna ilość, w stosunku do ilości sakiewek.) Na każdy kwadrat kładziemy drugi (może
Kuchenna Kontrrewolucyanajmniejszym ogniu. Do małych miseczek lub na talerze dajemy dość dużą ilość masła. Przy pomocy łyżki cedzakowej wyciągamy kołduny i układamy na talerze z masłem. Również na wierzchu pierogów układamy po kawałeczku masła i posypujemy je szczypiorkiem oraz posiekaną natką pietruszki. Po prostu coś przepysznego
Kuchenna KontrrewolucyaChłodnik litewski, podobnie jak barszcz ukraiński, pierogi ruskie i karp po żydowsku, to podstawowe danie kuchni polskiej - niegdyś wielonarodowościowej i wielokulturowej. Jego podstawowym składnikiem jest botwina - młode liście, ogonki liściowe i korzeń buraka ćwikłowego. Wartość odżywcza botwiny jest bardzo duża. 100 g botwiny dostarcza ok. 33 kcal, niewielkich ilości białka i węglowodanów. Buraki są zasadotwórcze i działają odkwaszająco
W SMAKrazu mistrzem noża i widelca i zaczynał od samego zera. Ja również. Bo każdy lubi powracać do smaków z dzieciństwa i nie ma chyba osoby, której nie smakowałyby babcine pierogi czy zwykły ucierany placek z owocami. I nawet jeśli od czasu do czasu zdarzy mi się opublikować wpis na bardziej pracochłonny wypiek ( bo zazwyczaj ciasta wpinają się
My simple kitchenotrzymałam pyszne sery do testowania (więcej informacji w tym poście). Dzisiaj chciałam Wam przedstawić krótkie podsumowanie tejże współpracy. Do tej pory sery Mońki wykorzystałam do takich dań jak: Pyszne pierogi z żółtym serem, cebulką i ziemniakami ( klik ) Piersi z kurczaka pod kremową kołderką ( klik ) Naleśniki ze szpinakiem, serem żółtym i pieczarkami ( klik ) Kiełbaski z grilla z ziołami i serem
My simple kitchenwyrabiamy ciasto ręcznie. Rozwałkowujemy na grubość 5-6 mm i wykrawamy szklanką kółka. Na każde kółko kładziemy tyle nadzienia, aby można było bez problemu skleić konce ciasta (sklejamy jak pierogi). Uprzednio jednak zwilżamy brzegi ciasta wodą co sprawi, że rożek nie rozklei się podczas pieczenia. Gotowe rożki kładziemy na blaszkę. Ciastka pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około
My simple kitchenCiasto na jesienną chandrę Dyniowe tosty francuskie Syrop dyniowy i Pumpkin Spice Coffee Masło dyniowe Prosta zupa dyniowa Ciastka owsiane z masłem dyniowym Pierogi z dynią i orzechami Smoothie dyniowo-piernikowe Rolada dyniowa Pikantna zupa z dyni Przyprawa Pumpkin Pie Spice
My simple kitchenJeśli już biorę się za pierogi, to w mega ilościach. Ciasto zwykle robię z 1 kg mąki, faszeruję soczewicą, kaszą gryczaną z twarogiem i tradycyjne ruskie. Tom niestety nie lubi takich wegetariańskich, ja wręcz odwrotnie ... Ciasto: 0,5kg mąki, jajko, szklanka wody, sól, Zagnieść wszystkie składniki. Farsz: 2 szklanka kaszy, ugotować
Anioły w kuchni