pierogi - 9067 przepisów (strona:443/605)

Letnia zapiekanka i Letnia Akademia Filmowa 181

czeka się kilka minut. Celowo unikaliśmy restauracji, bo tam ceny kosmiczne.  Jadłodajnia Leśniczanka Pieczone ziemniaki, gryczana, surówka z papryki, kompot Zupa szczawiowa, kompot, sałatka z pomidorów Niezbyt fotogeniczne pierogi z soczewicą Lokalny niskoprocentowy napój chłodzący Poza tym wiele atrakcji: urokliwe drewniane mosty (jest ich tutaj mnóstwo), stawy Echo z piaszczystą plażą , spływy kajakowe, mnóstwo ścieżek rowerowych (jest też

Qlinarnie i Qlinarnie
Tarta z jarmużem, w rzeszowskiej Matryoshce 176

podsmaż. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Matryoshkę mogę polecić z czystym sumieniem. Wcześniej pisałam o niej tutaj . Obsługa bardzo miła, ceny umiarkowane, jedzenie pierwsza klasa. Dziś: słynne pieczone pierogi w drożdżowym cieście nadziewane szpinakiem (są również inne wersje do wyboru) i półwytrawne gruzińskie czerwone wino. PS Zdecydowanie lepiej usiąść przy stołach niż na kanapach (wygodniej wtedy jeść

Qlinarnie i Qlinarnie
Pieczone pierogi ze szpinakiem i fetą, Podpromie 168

serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Inna wersja tego przepisu. Mrożony szpinak jest zdecydowanie bardziej dostępny niż jarmuż. Trzeba jednak pamiętać, żeby dobrze go dobrze odparować (w przeciwnym razie pierogi mogą się rozkleić w trakcie pieczenia). Posypane czarnuszką. Na sportowo w Rzeszowie: tenis stołowy (1 godzina - 6 zł) w hali Podpromie . Trzeba tylko wcześniej sprawdzić

Qlinarnie i Qlinarnie
Placuszki owsiane z truskawkami, Włościańskie Jadło 149

Najlepsze kapuśniaki, jakie jadłam w życiu (miękkie ciasto, dobrze doprawione nadzienie, zaczynam lubić smak kapusty kiszonej na ciepło:). Po lewej gryczany wypiek w cieście (bardzo podobny do tego ).  Pierogi z pokrzywą - byłyby lepsze, gdyby sos czosnkowy nie zabił całkowicie pozostałych smaków.  Na deser - drożdżowy zawijaniec z jabłkami, cynamonem i rodzynkami - jedno z moich ulubionych połączeń. Oat fritters

Qlinarnie i Qlinarnie
Mniej qlinarnie a bardziej qlturalnie - LAF - Dzień I 114

dopuścili do jego wycięcia, drzewo stoi do dziś, nosi imię Krzysztof (w nawiązaniu do św. Krzysztofa-patrona kierowców) Amfiteatr w Parku Miejskim Jeden z mostów w Parku Miejskim Pierogi z jagodami w jadłodajni Leśniczanka Przerwa na Zwierzyńca, ale koniecznie 330 ml (wg T. Kopyry jest produkowany w tutejszym browarze) Wybrane grafiki z wystawy fotograficznej na placu browaru Jutro

Qlinarnie i Qlinarnie
Mniej qlinarnie a bardziej qlturalnie - LAF - Dzień II 142

Atmosfera w domu zaczyna być napięta. Chyba nie jestem fanką filmów Kiyoshi'ego Kurosawy. Moja ocena: 5/10.  Zwiedzanie browaru - gratka dla miłośników piwa. W cenie biletu degustacja piwa. Pierogi z soczewicą oczywiście w Leśniczance Wiadomo co Swoody ma 0% alkoholu, to produkt regionalny na bazie słodu, w smaku całkiem ok, ale jednak wolę piwo:) Napój do kupienia

Qlinarnie i Qlinarnie
Rożki bananowe 568

krótko wyrobić - ciasto rozwałkować na placek, podsypując mąką - placek podzielić nożem na dość duże kwadraty - na środku każdego kwadratu ułożyć nadzienie bananowe, kwadrat złożyć na pół, jakbyśmy lepili pierogi, zlepić brzegi ciasta - powstałe trójkąty ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie - przygotowane rożki pozostawić pod przykryciem na 20-30 minut do napuszenia - po tym czasie

Smakołyki Bereniki
Ciasto czekoladowe z suszonymi śliwkami 386

obszarze 4 gmin województwa małopolskiego (Laskowa, Iwkowa, Łososina Dolna i Żegocina). Śliwka ta ma szerokie zastosowanie kulinarne. Poza słodkościami stosowana jest do potraw takich jak: bigosy, zupy, sosy, pieczenie, pierogi, kompoty. Składniki: 250 g suszonych śliwek (suska sechlońska) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 125 g masła w temperaturze pokojowej 145 g cukru 2 jajka, roztrzepane 185 g mąki

Smakowity Blog Kulinarny
Knysze 558

Małe kulki farszu ziemniaczano-cebulowego zawinięte w kruche, listkujące ciasto. Bomba węglowodanowa, istna eksplozja smaku. To właśnie jest knysza. Knysze, w odróżnieniu od większości pierogów, są otwarte. Ciasto formuje się dookoła farszu. W Polsce i Rosji niemal zapomniane, we Francji często spotkać można je pod nazwą „pirożki”, ale tak naprawdę swoją

Gotuj z Blue Raven
Drożdżówki Babci 181

się kruszyć jeśli jako porcje uznamy szklankę wyjdzie nam o wiele za dużo kruszonki   Wykonanie: Kawałek ciasta rozpłaszczyć w dłoni,    nałożyć nadzienie, zalepić jak pieroga    i potem złożyć rogi do środka tworząc kuleczkę.  Uważać żeby nie ubrudzić ciasta z boków nadzieniem bo nie będzie się chciało skleić.     Odstawić do wyrośnięcia

W kuchni bez szafek
Sero śmietanowiec 117

wymieszać. Wyłożyć na zastygniętą niebieską galaretkę .  Na wierzch zetrzeć wafelka Knoppers i odrobinę czekolady. Odstawić do lodówki na noc . Zastygnięty sernik pokroić na kwadraty lub wyciąć obręczą do pierogów  takie oto okrągłe serniczki . Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Tortilla z wieprzowiną i czerwoną fasolką 107

cebula lub dwie szalotki sól i pieprz do smaku kilka gałązek bazylii kilka liści sałaty Wykonanie:  Ciasto na  tortille musi mieć konsystencję podobną do tego na pierogi. Trudno mi określić ilość wody ponieważ zależy to głównie od rodzaju mąki.Należy połączyć ze sobą wszystkie składniki i dobrze je wyrobić Następnie podzielić je na 9-10 części

Gosia gotuje
Szare kluski ziemniaczane z jajeczną kołderką 144

Kluski, pierogi, kopytka, to coś, co u Nas w domu uwielbiamy. Nawet mój Tato niejadek, nie odmawia, gdy dostanie pod nosek smakowitą porcyjkę. Ja się zresztą nie dziwię, bo przecież nie wszyscy faceci lubią mięso, a  mało który, z tych których ja znam nie lubi kluch. Zwłaszcza tych domowych, wykonanych ze sprawdzonych przepisów. Składniki: 1 kg ziemniaków

Gosia gotuje
Peklowana domowa słonina 113

danie, a dodatek, jakże niezbędny np, do  ruskich pierogów . Potrzebna zarówno do farszu, jak i omasty. Zreszta taka słonina, to również świetny dodatek do sadzonego jajka, oraz podana cieniutko pokrojona z plasterkiem cebuli, pokropiona ocetem jako szybka zagrycha do "kielicha". Tę ostatnią wersję często serwował podczas naszych wyjazdów do Wilna mój Wójek, kiedy ucztowali sobie z moim Ojczulkiem

Gosia gotuje
Pierogi leniwe 255

średnicy ok. 2 cm, delikatnie przyklepać i nożem lub łopatką odcinać kluseczki (w kształcie rombów - ok. 3 cm).  W dużym garnku zagotować sporą ilość wody (jak na pierogi), posolić - u mnie dwie łyżeczki.  Kluseczki wrzucać na wrzątek i gotować ok. 4-5 minut. Odcedzić na sitku. Podawać polane rozpuszczonym masłem i posypane cukrem. Smacznego

Chocolate Muffin Blog

Proponowane wyszukiwania